ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Ιούλη 2010
Σελ. /32
Πωλούνται (και αγοράζονται)... νόμοι

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ενα σημαντικό χαρακτηριστικό του αστικού πολιτικού συστήματος και ειδικότερα της δικτατορίας των μονοπωλίων που ζούμε σήμερα είναι και η υπαλληλοποίηση του πολιτικού προσωπικού των αστικών κομμάτων από τα μονοπώλια. Αυτή η πλευρά του συστήματος εκφράζεται από τη δημιουργία και τη δραστηριότητα των «λόμπι».

ΤΑ «ΛΟΜΠΙ», ή «ομάδες συμφερόντων», ή «ομάδες πίεσης» συγκροτούνται από δικηγόρους, πολιτικούς, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους, επιστήμονες και αναλαμβάνουν τη διαμεσολάβηση μεταξύ των επιχειρήσεων, ή άλλων οργανωμένων «συμφερόντων» και των βουλευτών, ή των υπουργών, για να πετύχουν την ψήφιση νόμων, ή αποφάσεων που ευνοούν τα «συμφέροντα» που εκπροσωπούν. Σημειωτέον ότι τα «λόμπι» είναι καθιερωμένος, με νόμο, θεσμός της πολιτικής ζωής των ΗΠΑ. Ετσι, έχουμε το «λόμπι» της «Τζένεραλ Μότορς», ή της «Λόκχιντ», το «πετρελαϊκό λόμπι», ή το «εβραϊκό λόμπι», το «τουρκικό λόμπι» κ.ά.

Τα τελευταία χρόνια έκαναν την εμφάνισή τους τα «λόμπι» και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με τα ίδια χαρακτηριστικά και τις ίδιες επιδιώξεις.

Η «ΜΙΖΑ» είναι το κύριο μέσο των «λομπιστών» για να πείσουν τους βουλευτές, ή τους υπουργούς, για να υπερψηφίσουν, ή να καταψηφίσουν ένα νόμο. Το γνωστό αμερικανικό «Κέντρο για Υπεύθυνη Πολιτική» υπολογίζει φέτος να ξεπεραστεί κατά πολύ το ρεκόρ του 2009 όσον αφορά το ποσό που ο κλάδος ξόδεψε για μίζες σε επώνυμους «λομπίστες» και ήταν 220 εκατομμύρια δολάρια.

Η ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ «Forbes» γράφει ότι φέτος οχτώ ευρωπαϊκές τράπεζες (Credit Suisse, UBS, Barkleys, Deutsche Bank, HSBC, RBS, ΑΧΑ και ΒΝΡ-Paribas) έδωσαν για «λόμπινγκ» στις ΗΠΑ συνολικά 2,9 εκατομμύρια δολάρια. Απ' αυτά τα μεγαλύτερα ποσά εισέπραξαν οι Νεοϋορκέζοι δημοκρατικοί γερουσιαστές Charles Schumer και Kirsten Gillibrand, 110.050 και 79.056 δολάρια αντίστοιχα, εν είδει «εκλογικών εισφορών». Ωστόσο, ψίχουλα μπροστά στις «εισφορές» αμερικανικών τραπεζών1.

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ κινητοποίηση των «λόμπι» σημειώθηκε τους τελευταίους μήνες και έγινε από την πλευρά των τραπεζών για να ακυρωθούν τα όποια μέτρα ελέγχου του τραπεζικού συστήματος.

ΟΥΤΕ ΛΙΓΟ ΟΥΤΕ ΠΟΛΥ 1.500 λομπίστες της Γουόλ Στριτ έχουν επιστρατευθεί προκειμένου να επηρεάσουν την τελική διατύπωση εκατοντάδων ξεχωριστών διατάξεων για την εξειδίκευση και εφαρμογή του ψηφίσματος του Κογκρέσου. Τουλάχιστον οι 125 είναι πρώην μέλη ή υπάλληλοι του Κογκρέσου.

Ο ΟΜΙΛΟΣ «Visa» έχει στη δούλεψή του τους περισσότερους πρώην κόγκρεσμεν λομπίστες, 37 τον αριθμό. Στο μισθολόγιο της «Goldman Sachs» φιγουράρουν ονόματα όπως του τέως αρχηγού της πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Ρίτσαρντ Γκέρπχαρντ και του Κεγκ Ντάμπερσταϊν, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Ρόναλντ Ρίγκαν.

ΣΤΗΝ ΕΥΤΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ, πάλι, όπως έγραψε η «Λιμπερασιόν», το συζητούμενο τώρα σχέδιο οδηγίας για την εποπτεία του χρηματοοικονομικού κλάδου είναι περίπου πιστή αντιγραφή έκθεσης που είχε παραγγείλει η Κομισιόν και συνέταξε ομάδα «εμπειρογνωμόνων» με προεξάρχοντα τον τέως διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας Ζακ ντε Λαροζιέρ, σήμερα σύμβουλο του προέδρου του κολοσσού «ΒΝΡ-Paribas». Αλλα μέλη της ομάδας ήταν ο Ράινερ Μαζέρα, τέως της «Lehman Bros», ο τέως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σύμβουλος Οτμαρ Ισινγκ, ήδη στέλεχος της «Goldman Sachs» και ο Ονο Ρούντινγκ της «Citigroup»...

1. Στοιχεία από την «Ελευθεροτυπία» στις 11/7/2010.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Τουρισμός και λιτότητα

Μεγάλη συζήτηση άνοιξε στη χώρα μας σχετικά με την πορεία του τουρισμού. Εντυπωσιακός ήταν ο συντονισμός πολιτικών κομμάτων, επιχειρηματιών και μέσων ενημέρωσης στην επίθεσή τους κατά των απεργών ναυτεργατών και του ΚΚΕ που υποστηρίζει τον αγώνα τους. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ορδές τουριστών ήταν έτοιμες να εισβάλουν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, αλλά οι απεργοί τους απέτρεψαν...

Κανείς βεβαίως από αυτούς δεν αναφέρεται στο γεγονός ότι η λαϊκή οικογένεια στην Ελλάδα δεν μπορεί να πάει διακοπές ούτε για μία εβδομάδα. Οταν μιλούν για τουρισμό αναφέρονται μόνο στους ξένους τουρίστες.

Πράγματι, παρατηρείται μια μείωση του αριθμού των τουριστών από άλλες χώρες. Ομως, πού οφείλεται αυτή η μείωση;

Μια απάντηση ήρθε αυτή την εβδομάδα από τη Βρετανία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, οι Βρετανοί που ταξίδεψαν στο εξωτερικό μειώθηκαν κατά 15% σε 58,6 εκατομμύρια, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση από την εποχή του '70, όταν τα ταξίδια στο εξωτερικό έπαψαν να αποτελούν πολυτέλεια και να γίνονται βασικό χαρακτηριστικό της βρετανικής ζωής. Η μείωση των Βρετανών τουριστών οφείλεται στην ύφεση της βρετανικής οικονομίας, η οποία είχε αρνητική ανάπτυξη 6,4% μεταξύ δευτέρου τριμήνου του 2008 και τρίτου τριμήνου του 2009, όταν άρχισε μία εύθραυστη ανάκαμψη. Η πτώση της ισοτιμίας της στερλίνας έναντι του δολαρίου και του ευρώ έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο.

Ανάλογα στοιχεία από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Γερμανία αποδεικνύουν ότι η απόφαση εκατομμυρίων εργαζομένων από τις χώρες αυτές να περικόψουν τις διακοπές τους στο εξωτερικό, δεν έχει καμιά σχέση με τις απεργίες των ναυτεργατών. Η λιτότητα είναι ο πρώτος και βασικός λόγος. Οπως και εδώ.

ΚΙΝΑ - ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ Στο ιλιγγιώδες ποσό των 2,45 τρισ. δολαρίων έφτασαν τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας στα τέλη Ιουνίου, καταγράφοντας αύξηση 15,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κεντρική τράπεζα της χώρας, τα κινεζικά συναλλαγματικά αποθέματα αυξήθηκαν κατά 7,2 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με αύξηση 47,9 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο.

ΗΠΑ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ Μεγαλύτερη πτώση από τις εκτιμήσεις σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, γεγονός που υποδεικνύει επιβράδυνση της πορείας ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας. Οι πωλήσεις τον Ιούνιο υποχώρησαν 0,5%, συνολικά στα 360,2 δισ. δολάρια. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι η πτώση θα ήταν 0,2% έως 0,3%, έναντι της υποχώρησης 1,1% του Μάη.

ΗΠΑ - ΕΛΛΕΙΜΜΑ Στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 18 μηνών έφτασε το Μάη το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, καθώς η άνοδος των εισαγωγών ξεπέρασε αυτήν των εξαγωγών. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διογκώθηκε κατά 4,8%, στα 42,3 δισ. δολάρια από τα 40,3 δισ. του Απρίλη. Οι αναλυτές ανέμεναν μείωση του ελλείμματος στα 39 δισ. δολ. Οι εξαγωγές ενισχύθηκαν 2,4%, στα 152,3 δισ. δολ., ενώ οι εισαγωγές ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβρη του 2008, καταγράφοντας αύξηση 2,9%, στα 194,52 δισ. δολ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ