Κυριακή 18 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τουρισμός και λιτότητα

Μεγάλη συζήτηση άνοιξε στη χώρα μας σχετικά με την πορεία του τουρισμού. Εντυπωσιακός ήταν ο συντονισμός πολιτικών κομμάτων, επιχειρηματιών και μέσων ενημέρωσης στην επίθεσή τους κατά των απεργών ναυτεργατών και του ΚΚΕ που υποστηρίζει τον αγώνα τους. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ορδές τουριστών ήταν έτοιμες να εισβάλουν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, αλλά οι απεργοί τους απέτρεψαν...

Κανείς βεβαίως από αυτούς δεν αναφέρεται στο γεγονός ότι η λαϊκή οικογένεια στην Ελλάδα δεν μπορεί να πάει διακοπές ούτε για μία εβδομάδα. Οταν μιλούν για τουρισμό αναφέρονται μόνο στους ξένους τουρίστες.

Πράγματι, παρατηρείται μια μείωση του αριθμού των τουριστών από άλλες χώρες. Ομως, πού οφείλεται αυτή η μείωση;

Μια απάντηση ήρθε αυτή την εβδομάδα από τη Βρετανία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, οι Βρετανοί που ταξίδεψαν στο εξωτερικό μειώθηκαν κατά 15% σε 58,6 εκατομμύρια, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση από την εποχή του '70, όταν τα ταξίδια στο εξωτερικό έπαψαν να αποτελούν πολυτέλεια και να γίνονται βασικό χαρακτηριστικό της βρετανικής ζωής. Η μείωση των Βρετανών τουριστών οφείλεται στην ύφεση της βρετανικής οικονομίας, η οποία είχε αρνητική ανάπτυξη 6,4% μεταξύ δευτέρου τριμήνου του 2008 και τρίτου τριμήνου του 2009, όταν άρχισε μία εύθραυστη ανάκαμψη. Η πτώση της ισοτιμίας της στερλίνας έναντι του δολαρίου και του ευρώ έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο.

Ανάλογα στοιχεία από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Γερμανία αποδεικνύουν ότι η απόφαση εκατομμυρίων εργαζομένων από τις χώρες αυτές να περικόψουν τις διακοπές τους στο εξωτερικό, δεν έχει καμιά σχέση με τις απεργίες των ναυτεργατών. Η λιτότητα είναι ο πρώτος και βασικός λόγος. Οπως και εδώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ