ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σύγχρονη ειδωλολατρία

Με αφορμή άρθρο του καθηγητή Δημήτρη Παντέρμαλη στην «Καθημερινή», με τίτλο «Διωγμοί κατά των ειδωλολατρών», όπου μεταξύ άλλων καταγράφονται τα πρώτα μέτρα εναντίον ειδωλολατρών, που ξεκίνησαν από τον Μ. Κωνσταντίνο, εντάθηκαν από τους διαδόχους και κορυφώθηκαν στα χρόνια του Θεοδόσιου, με συνέπεια να καταστραφούν αρχαίοι ναοί, βωμοί και αγάλματα, και όλα αυτά για να αποτρέψουν τον κόσμο να λατρεύει τα ομοιώματα (είδωλα) των θεών, ο επιστολογράφος μας Κώστας Κωτσικόπουλος διατυπώνει τις παρακάτω απόψεις του: «Σήμερα, στο κατώφλι του 21ου αιώνα και υπό το κράτος της χριστιανικής θρησκείας, συμβαίνει κάτι παρόμοιο με την ειδωλολατρία της προχριστιανικής εποχής. Ετσι, η πλειοψηφία των χριστιανών λατρεύει τις εικόνες των εκκλησιών, τις ζωγραφιές δηλαδή, στις οποίες μάλιστα αποδίδει και θεραπευτικές ιδιότητες ανιάτων νόσων. Ακόμη, "συναλλάσσεται" με αυτές, προσφέροντας χρηματικά ποσά, τιμαλφή, ζώα και άλλα "τάματα". Πολλοί άνθρωποι υποβάλλονται σε σκληρές δοκιμασίες, διανύοντας γονυπετείς, αποστάσεις μεγάλες ώσπου να φθάσουν στον τόπο του τάματός τους μήπως και ικανοποιηθούν οι επιθυμίες τους. Και όλα αυτά βεβαίως με τις ευλογίες των κληρικών και όλης της ιεραρχίας, η οποία, ως γνωστό, δε χάνει την ευκαιρία να πλάθει ιστορίες για θαύματα που γίνονται από "θαυματουργές" εικόνες, Οπως ροή δακρύων, εμφάνιση ακίνδυνων φιδιών σ' αυτές. Τα ΜΜΕ συμβάλλουν τα μέγιστα, στη δημιουργία ατμόσφαιρας μεταφυσικής. «Αφήστε τη λογική και πιστέψτε στα θαύματα», μας παρότρυνε τρέιλερ τηλεοπτικού καναλιού, εκμεταλλευόμενο την πίστη του κοσμάκη και λαφυραγωγώντας τον φυσικά.

Τι λοιπόν κάνανε οι διωχθέντες απηνώς από τους χριστιανούς, ειδωλολάτρες; Και αυτοί δεν προσέφεραν "τάματα" στα ομοιώματα (αγάλματα)των θεών τους, δεν έκαναν θυσίες ζώων αλλά και ανθρωποθυσίες σ' αυτούς, προκειμένου να ευδοκήσουν και εκπληρώσουν τις επιθυμίες τους; Τι λέει για όλα αυτά ο Μακαριότατος κ. Χριστόδουλος;

Είναι απαράδεκτον την σήμερον ημέραν, που η επιστήμη μεγαλουργεί, ο λαός μας να εξωθείται στις δεισιδαιμονίες, στις προλήψεις και γενικά σε μεταφυσικές δοξασίες, από τους παντοειδείς τσαρλατάνους και αποχαυνωμένος έτσι με αδρανοποιημένο το πνεύμα, να βουλιάζει σε μεσαιωνικά σκοτάδια».

Ας μην καθόμαστε με στραυρωμένα χέρια

Οταν το 1981, κέρδισε τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ και άρχισε να κυβερνά τη χώρα ο Ανδρέας Παπανδρέου, η πρώτη του δουλία ήταν να υποσχεθεί αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις της εργατικής τάξης. Τότε μάλιστα ως νουνός, μας βάφτισε, εμάς τους συνταξιούχους, «περήφανα γηρατειά» και... άφησε εποχή! Από τότε και μέχρι σήμερα, την εποχή των εκσυγχρονιστών του ΠΑΣΟΚ, οι αυξήσεις έχουν περάσει «τα σαράντα κύματα», για να γίνουν τελικά ναυάγιο, παρά τα μεγάλα και παχιά, ως συνήθως, λόγια των κυβερνώντων μας, για ευημερία.

Εγώ πάντως, ως συνταξιούχος που είμαι, έχω να παρατηρήσω πως η σύνταξή μου σε καθημερινή βάση όλο και συρρικνώνεται. Οι παροχές που μου προσφέρονται στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, είναι τόσο υποβαθμισμένες, που φτάνουν πια στα όριά ντροπής. Κυλάει τόσο χρήμα - το δικό μας χρήμα - στις τσέπες των βιομηχάνων, από τη μια και η κυβέρνηση να θέλει να τους δώσει απλόχερα κι αλλά. Ενώ από την άλλη, όλες τις οικονομίες, η κυβέρνηση, τις κάνει στις πλάτες τις δικές μας, δηλαδή στις συντάξεις μας, που έχουν καταντήσει συντάξεις πείνας και αθλιότητας.

Οι απόμαχοι της δουλιάς, αισθάνονται παραμελημένοι και αδικημένοι και φυσικά με δίκιο τους, αφού μια ζωή δούλεψαν για να μπορέσουν τώρα στη δύση του βίου τους να ξεκουραστούν και απολαύσουν λίγο τη ζωή, βρίσκονται μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα.

Εχουμε πια καταντήσει, εμείς οι χαμηλοσυνταξιούχοι, να μετράμε τις δραχμές μας, μην τυχόν και ξεφύγουμε λίγο από τον προϋπολογισμό μας και πέσουμε έξω. Τα παιδιά μας, όσοι από μας έχουμε, δε θέλουμε να τα επιβαρύνουμε, γιατί έχουν και αυτά τα δικά τους προβλήματα με την ανεργία και τις τόσες δυσκολίες που συναντούν στην επαγγελματική τους αποκατάσταση. Ημαστε υπερήφανοι και δε θέλουμε να τους γινόμαστε βάρος, ξέρουμε ότι και οι νέοι μας δυσκολεύονται πολύ και απογοητεύονται, αφού και αυτοί γεύονται με τον πιο σκληρό τρόπο τα «καλά» του καπιταλισμού.

Εχουμε φθάσει στα όριά μας, δεν πάει άλλο. Εάν δεν κινηθούμε μαζικά νέοι και γέροι, για να αποτινάξουμε αυτές τις βδέλλες που μας έχουν καθίσει στο σβέρκο για καλά, σε λίγο θα πέσουμε κάτω από την ανέχεια. Ομως ας μην κλαίμε τη μοίρα μας άλλο και καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια, ας βγούμε από το καβούκι μας, ας περπατήσουμε με γοργούς ρυθμούς συσπειρωμένοι, γύρω από το εργατικό, προοδευτικό κίνημα, για να μπορέσουμε να κερδίσουμε ό,τι μας ανήκει και για να σώσουμε ό,τι κατακτημένο από χρόνια με αίμα, που τώρα κινδυνεύει.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Αγιοι Ανάργυροι Αττικής
ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ  «Ρίζο»

Αγροτικές αποζημιώσεις

Κωνσταντίνος Δανιηλίδης, Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Ζαγκλιβερίου: Εκπροσωπώντας η Διοίκηση τα μέλη του Συλλόγου μας, διαμαρτύρεται έντονα προς την κυβέρνηση, για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης για τα σιτηρά και το υπόλοιπο του πριμ για τα καπνά, που δικαιούνται.

Οταν οι επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες αυξάνουν τα κέρδη τους με τρομακτικά ποσοστά, είναι τόσο δύσκολο για τους αρμόδιους να αποδώσουν στους δικαιούχους αγρότες τα «ψίχουλα» από τον κλεμμένο ιδρώτα τους, που τους «αποδίδονται»; Μήπως βρισκόμαστε μπροστά σε μια, από τις τόσες πολλές, μεθοδεύσεις για το ξεκλήρισμα της αγροτιάς, με σκοπό την ολοκληρωτική απόγνωση των αγροτών; Εμείς οι αγρότες, βιώνουμε καθημερινά αυτό το ξεκλήρισμα και την ερήμωση της υπαίθρου. Αραγε πού θα φτάσουν η αναλγησία των υπευθύνων και τα μεθοδευμένα χτυπήματα εναντίον μας;

Πότε επιτέλους θα καταβληθεί, στους δικαιούχους αγρότες, αυτή η ελάχιστη αποζημίωση, από τον πολύ κλεμμένο μόχθο τους;

Κώστας Ανδριανός, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, Κυψέλη: Διάβασα μια δήλωση του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, που τοποθετούσε το φασισμό ίσα με τον σοσιαλισμό. Βέβαια δε μας έκανε καμία διευκρίνιση για ποιο σοσιαλισμό μιλούσε, γιατί αν μιλούσε για το «σοσιαλισμό» του ΠΑΣΟΚ, έχει απόλυτα δίκιο. Αν όμως μιλούσε για το σοσιαλισμό που εμείς οι κομμουνιστές έχουμε ως ιδανικό, έχει μεγάλο λάθος. Εμείς οι κομμουνιστές, που παλεύουμε για το σοσιαλισμό, πολεμήσαμε στην κατοχή το φασισμό. Μαζί μας μάλιστα, πολέμησαν και πολλοί κληρικοί καθώς και δυο Μητροπολίτες, ο Ηλείας, Αντώνιος Πολίτης, που το άγαλμά του βρίσκεται έξω από τη Μητρόπολη της Σύρου και ο Κοζάνης Ιωακείμ.

Με οργανωμένη πάλη

Ελευθέριος Μαμούρης, Ιωάννινα. Σε μια χώρα, όπως η δική μας, που είναι ξέφραγο αμπέλι για τις μυστικές υπηρεσίες, και η διαπλοκή, τα σκάνδαλα, η διαφθορά, η μίζα, ο τζόγος, η πορνεία, και η εγκληματικότητα ζουν και βασιλεύουν, η εργατική τάξη και το κόμμα που την εκπροσωπεί, το ΚΚΕ, πρέπει να ξεσηκωθούν σε μια νέα εθνική αντίσταση, σ' ένα παλλαϊκό μέτωπο, για να αντισταθούν σ' όλη την παραπάνω επικρατούσα αθλιότητα.

Με σύνθημα «εμπρός για να φέρουμε, με λαϊκές κινητοποιήσεις, την πολιτική νίκη», να «οργώσουμε» ολόκληρη την Ελλάδα. Να οργανώσουμε μαζικές απεργίες σε όλους τους κλάδους των εργαζομένων, με συνεχείς διαδηλώσεις και να εντείνουμε τη λαϊκή επαγρύπνηση.

Ετσι θα δώσουμε στην εντολοδόχο των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να καταλάβει, ότι «ο λαός δε σκύβει το κεφάλι, αλλά με αγώνες απαντάει και με οργανωμένη πάλη», όπως λένε και τα συνθήματά μας.

Τι έγιναν οι εμπρηστές;

Στέφανος Παπαδόπουλος, Νίκαια, Πειραιάς: Οποτε εκδηλώνεται μια μεγάλη πυρκαγιά, ή πολλές μαζί, πάντα μάς πληροφορούνε ή και βλέπουμε στην τηλεόραση κάποιον να πιάνουν ως ύποπτο του εμπρησμού. Ομως ποτέ δεν ξέρουμε τι έγινε στη συνέχεια και δε μαθαίνουμε ποτέ για την τύχη αυτών των υπόπτων και φερομένων ως εμπρηστών. Δεν είδαμε ποτέ, να γίνεται μια δίκη, ν' απολογείται κάποιος κατηγορούμενος και να μας λέει γιατί έκανε αυτή την άθλια πράξη, που σαν συνέπειά της είχε την καταστροφή δασών, καλλιεργειών, περιουσιών, αλλά και ανθρώπινων ζωών. Τέλος πάντων τι συμβαίνει, γιατί αυτή η ένοχη σιωπή; Εχουμε συνηθίσει πια να ξεχνούμε τα πάντα, μέσα σε λίγο καιρό και όταν περνάει η δημοσιότητα του γεγονότος. Ομως επειδή εδώ πρόκειται για εγκληματικές πράξεις - όπως είναι οι εμπρησμοί - απαιτούμε να γνωρίζουμε τι έγιναν οι εμπρηστές.

Κουκουεδολόγοι και «θεματοφύλακες»

Στην αντιΚΚΕ επίθεση του τελευταίου διαστήματος αναφέρεται ο επιστολογράφος μας Θ.Κ. (του οποίου όλα τα στοιχεία είναι στη διάθεση της εφημερίδας). Ανάμεσα στα άλλα λοιπόν, αναφέρει:

«Παρακολούθησα με μεγάλο ενδιαφέρον την κριτική που ασκήθηκε στο ΚΚΕ το προηγούμενο διάστημα από συγκεκριμένους δημοσιογράφους αστικών και μη εφημερίδων, αλλά και από ορισμένους συντρόφους με αφορμή τις συνεργασίες του Κόμματος.

Επειδή συμμερίζομαι την εκτίμηση ότι θα έχουμε νέο γύρο επιθέσεων από τα ΜΜΕ και «καλόπιστης» κριτικής από κάποιους συντρόφους όσο θα πλησιάζει το Συνέδριο, αποφάσισα να γράψω τις παρακάτω παρατηρήσεις μου:

Σε ό,τι αφορά κατ' αρχάς τους δημοσιογράφους «κουκουεδολόγους» των εφημερίδων της διαπλοκής, πρέπει να ξέρουν ότι δεν πείθουν ούτε τους πλέον αφελείς αναγνώστες τους, με το ότι δήθεν ενδιαφέρονται πραγματικά για το καλό του ΚΚΕ και την ιδεολογική του καθαρότητα. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο - πέραν του ότι θα ήταν άξιο μελέτης - η απήχηση του ΚΚΕ θα ήταν μεγαλύτερη στον ελληνικό λαό. Ας πάψουν λοιπόν να υποτιμούν τη νοημοσύνη των αναγνωστών τους και ας δουν τι μπορούν να κάνουν με την καθαρότητα και την αξιοπιστία του επαγγέλματός τους.

Οσο δε για τους συντρόφους μας που κριτικάρουν τη γραμμή του Κόμματος, θα τους παρακαλούσα να μην προσβάλλουν την πολιτική κρίση των χιλιάδων μελών, οπαδών και φίλων του ΚΚΕ... Ας μην παριστάνουν λοιπόν τους θεματοφύλακες του ΚΚΕ, προτάσσοντας ζητήματα θρησκευτικής πίστης και άλλα δευτερεύοντα ζητήματα, όταν κάνουν την «πάπια» σε περιόδους ιμπεριαλιστικών πολέμων και σε καθαρά ταξικά ζητήματα.

Ας αποκαλύψουν τι επιδιώκουν και «πού το πάνε» τα ΜΜΕ της διαπλοκής και οι σύντροφοι της εύκολης κριτικής, γιατί μέχρι σήμερα μας λένε ποιους να αφήσουμε, αλλά δε μας προτείνουν με ποιους να συμμαχήσουμε.

Ποιους, αλήθεια, παραπλανούσαν οι παραπάνω, περιορίζοντας το εύρος των συμμαχιών του ΚΚΕ στο δίδυμο Κανέλλη-Ζουράρι, κρύβοντας και υποτιμώντας τόσους ανιδιοτελείς καλλιτέχνες και διανοούμενους που το στήριξαν μέσα από επιτροπές, αλλά και δεκάδες στρατευμένοι ή μη πανεπιστημιακοί που συνεργάστηκαν με το ΚΚΕ στις τελευταίες εκλογές; Αλήθεια, μήπως είναι εθνικιστής ο Γ. Ρούσης, ο Τρύφ. Κωστόπουλος κ.ά., οι οποίοι έχουν θέσεις και αντιλήψεις που βρίσκονται αριστερότερα από τις επίσημες θέσεις του ΚΚΕ;

Εγώ πάντως προτιμώ - όσο επιμένει η ανυπότακτη Αριστερά να παραμένει κατακερματισμένη και ανταγωνιστική - τη συνεργασία του ΚΚΕ με την «εθνικίστρια» Κανέλλη, παρά με τους σύγχρονους «αριστερούς», ερπετά της σοσιαλδημοκρατίας και εξωραϊστές του καπιταλισμού.

Θ. Κ.

Νέα Σμύρνη


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ