ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
Προσπάθεια να συγκαλυφθεί η δικομματική συνενοχή

Υπέρ της παραπομπής πέντε από τους πρώην υπουργούς της ΝΔ τάχθηκε το ΚΚΕ, ζητώντας να συμπεριληφθούν και δυο του ΠΑΣΟΚ

Υπέρ της σύστασης Ειδικής Επιτροπής για τη Διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης (προανακριτικής) σχετικά με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου τάχθηκε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ, ζητώντας να συμπεριληφθούν και οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, Γ. Δρυς και Α. Φωτιάδης.

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε η πρόταση 125 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ζητά την παραπομπή των πρώην υπουργών Θ. Ρουσόπουλου, Κ. Κιλτίδη, Π. Δούκα, Α. Κοντού, Ε. Μπασιάκου, Γ. Βουλγαράκη. Τα μεσάνυχτα αναμενόταν η έναρξη της προβλεπόμενης μυστικής ψηφοφορίας.

Αναπτύσσοντας τη θέση του ΚΚΕ, ο Α. Σκυλλάκος τόνισε πως «εμείς καταλογίσαμε πολιτικές ευθύνες και στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που προσωποποιούνται στις υπογραφές που έβαλαν οι κ.κ. Δρυς και Φωτιάδης», αφού «δέχθηκαν ότι δεν ανήκει στο δημόσιο η συγκεκριμένη περιουσία» και στη συνέχεια «η ΝΔ τα επικύρωσε» και «προχωρήσαμε σε ανταλλαγές, υπερτιμολογήσεις και υποτιμολογήσεις».

Οσον αφορά τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών, ο Α. Σκυλλάκος ξεκαθάρισε πως «πρέπει να ερευνηθεί παραπέρα, να υπάρξει προκαταρκτική εξέταση», για την οποία «προτείνουμε όλα τα πρόσωπα που προτείνουν οι 125 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, πλην του κ. Κιλτίδη», αλλά «προτείνουμε και τους Δρυ και Φωτιάδη». Συνολικά, ο Α. Σκυλλάκος κατήγγειλε τη δικομματική κόντρα για το θέμα, μιλώντας για «συμψηφισμούς και αντιπερισπασμούς».

Στη λογική της μετάθεσης ευθυνών κινήθηκαν οι εισηγητές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Ν. Ρόβλιας ζήτησε την υπερψήφιση της πρότασης, μιλώντας για «αποκλειστικές ευθύνες της ΝΔ», ενώ αντίστοιχα ο Ν. Δένδιας τάχθηκε κατά, μιλώντας μεταξύ άλλων για ευθύνες του νυν υπουργού Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου.

Κάθε ευθύνη αποποιήθηκαν οι πρώην υπουργοί Π. Δούκας, Γ. Βουλγαράκης, Μπασιάκος και Κιλτίδης, τοποθετούμενοι στη Βουλή, ενώ οι Θ. Ρουσόπουλος και Α. Κοντός με επιστολές τους γνωστοποίησαν ότι δεν επιθυμούν να τοποθετηθούν στη σχετική συζήτηση.

Εφόσον η Ειδική Επιτροπή για τη Διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης (προανακριτική) αποφασίσει την παραπομπή υπουργών και υφυπουργών, την υπόθεση αναλαμβάνει 5μελές Δικαστικό Συμβούλιο, προκειμένου να αποφασίσει για το βάσιμο της ποινικής δίωξης. Σε περίπτωση που η δίωξη κριθεί βάσιμη, συστήνεται Ειδικό Δικαστήριο για την εξέταση της υπόθεσης, αποκλειστικά από δικαστικούς.

Στην ανακρίτρια ο Αγγέλου

Στο μεταξύ, με κινήσεις εντυπωσιασμού και αφήνοντας στο απυρόβλητο τη νομική ισχύ των χρυσόβουλων, η κυβέρνηση προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τις πολιτικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ στο σκάνδαλο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το ελληνικό δημόσιο υπέβαλε την περασμένη Παρασκευή την πρώτη αγωγή κατά της Μονής Βατοπεδίου, ζητώντας την αναγνώριση της κυριότητάς του επί της λίμνης Βιστονίδας και επί του εποικιστικού αγροκτήματος στο Δήμο Βεγορίτιδος, καθώς και 10 εκατ. ευρώ για ηθική βλάβη. Προαναγγέλλει ταυτόχρονα και νέες αγωγές.

Τέλος, στην ειδική εφέτη ανακρίτρια Ειρ. Καλού, η οποία χειρίζεται δικαστικά το σκάνδαλο Βατοπεδίου, παρουσιάζεται σήμερα, μετά την κλήτευσή του για απολογία, ο Γ. Αγγέλου. Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή έχει κληθεί να απολογηθεί για τις κατηγορίες της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος.

Από το πρωί απολογούνταν χτες, στην ειδική εφέτη ανακρίτρια και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Κ. Σκιαδάς, ο οποίος, σε υπόμνημα που είχε καταθέσει, είχε υποστηρίξει ότι οι ανταλλαγές ακινήτων είχαν αποφασιστεί σε υπουργικό επίπεδο.

ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ - «ΑΝΑΝΕΩΤΕΣ»
Καραμπινάτη σοσιαλδημοκρατία σε όλες τις εκδοχές

Την ίδρυση κόμματος με τίτλο «Δημοκρατική Αριστερά» αποφάσισε η πανελλαδική συνδιάσκεψη των «ανανεωτών»

Υμνους στην καπιταλιστική ΕΕ και ωδές στην αυταπάτη της μεταρρύθμισης του καπιταλισμού σε φιλολαϊκή τάχα κατεύθυνση ανέπεμψε η πανελλαδική συνδιάσκεψη των «ανανεωτών» που αποχώρησαν απ' τον ΣΥΝ. Η συνδιάσκεψη αποφάσισε την ίδρυση κόμματος, με τον τίτλο «Δημοκρατική Αριστερά» και εξέλεξε Πολιτική Επιτροπή 170 μελών που θα διοργανώσει το πρώτο συνέδριο το φθινόπωρο.

Το πολιτικό στίγμα του κόμματος έδωσε καθαρά ο Φ. Κουβέλης στην ομιλία του, ζητώντας «περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη ενοποίηση», ισχυριζόμενος ότι «η Ελλάδα έχει τώρα περισσότερο από ποτέ ανάγκη την Ευρωπαϊκή Ενωση», ότι «η εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων ταυτίζεται με την ενεργό θέση της χώρας στην ΕΕ»!

Κατήγγειλε, μάλιστα, «όλα τα άλλα σενάρια» σαν προτάσεις «ανεξέλεγκτης πορείας στο άγνωστο ή στον γκρεμό». Το αίτημα για «πολιτική ενοποίηση» της ΕΕ, για παραπέρα ισχυροποίηση δηλαδή του ιμπεριαλιστικού οικοδομήματος, συνοδεύτηκε απ' τα γνωστά αποπροσανατολιστικά φληναφήματα περί «εξισορρόπησης της κυριαρχίας των ΗΠΑ».

Ο Φ. Κουβέλης έθεσε ως στόχους για το κόμμα τους την αποκατάσταση του κύρους των «δημοκρατικών θεσμών», την «αναδιανομή», τον «επανακαθορισμό του μοντέλου ανάπτυξης» και τις «δομικές μεταρρυθμίσεις που θα ρηγματώνουν το νεοφιλελεύθερο μοντέλο». Απηύθυνε κάλεσμα στην «οικολογία» ώστε «μαζί να συνθέσουν μια προγραμματική καινοτομία».

Επιδιώκοντας να καλύψει και να αθωώσει την καπιταλιστική βαρβαρότητα, εντόπισε τις αιτίες της κρίσης στο «πελατειακό κράτος, στον άκρατο συγκεντρωτισμό του πολιτικού συστήματος, στην αδιαφάνεια», όπως ακριβώς κάνει και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Επέκρινε ακόμα την κυβέρνηση για την «άδικη κατανομή των βαρών της κρίσης» και τις «δυνάμεις της αριστεράς που ξοδεύτηκαν στις καταγγελίες χωρίς αποτέλεσμα».

Λίγες ώρες μετά την καταδίκη της απεργίας των ναυτεργατών την περασμένη Τετάρτη, ο ίδιος δήλωσε ότι «δεν θεωρεί άκριτα ως δίκαιο αίτημα την υπεράσπιση κάθε κεκτημένου» (!) και, αναμασώντας την κυρίαρχη προπαγάνδα για την ανάγκη υποταγής του λαού στα μέτρα σφαγιασμού των δικαιωμάτων του, υπερασπίστηκε την «προσπάθεια αποκατάστασης της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας της δημοκρατίας μας».

Αναγνώρισε ότι το έλλειμμα και το χρέος επιβάλλουν «υπεύθυνη στάση» και στρεβλώνοντας κάθε έννοια «πατριωτισμού» δήλωσε: «Εδώ η δική μας θέση πιάνει το νήμα της παράδοσης της ελληνικής αριστεράς, της πατριωτικής στάσης ευθύνης όταν η χώρα και η κοινωνία βρίσκεται σε μεγάλους κινδύνους».

Σχολιάζοντας την ίδρυση νέου κόμματος από τους «ανανεωτές», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, Π. Σκουρλέτης (ρ/σ «Κόκκινο» και ΝΕΤ), δήλωσε ότι κάνουν λάθος και ότι οι θέσεις τους «παραπέμπουν στους χώρους της σοσιαλδημοκρατίας»! Στο μεταξύ, η οργάνωση Νοτιοανατολικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον βουλευτή Αττικής Θ. Λεβέντη να παραδώσει την έδρα του αναφέροντας σε ανακοίνωσή της ότι δεν είναι «προσωπικό περιουσιακό του στοιχείο».

Αβαντάρουν την κοροϊδία ΠΑΣΟΚ

Το Σάββατο συνεδρίασε και η ΚΠΕ του ΣΥΝ, απ' το βήμα της οποίας ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να απαξιώσει την ανάγκη ανάπτυξης ισχυρών ταξικών αγώνων, λέγοντας ότι η έκβαση της υπόθεσης Εργασιακά - Ασφαλιστικό «κρίνεται σε μεγάλο βαθμό μέσα στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες». Με αυτόν τον τρόπο επιχείρησε να καλλιεργήσει αυταπάτες σε πλατιά λαϊκά στρώματα και καταστροφικές αναμονές σε σχέση με τα βάρβαρα μέτρα που σκάνε στην πλάτη τους.

Συνδράμοντας το ενδοΠΑΣΟΚικό παιχνίδι του «καλού» και του «κακού», εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «δεν είναι επαγγελματίες της πολιτικής για να αντέξουν την πίεση του κόσμου» και ζήτησε «η κοινωνική πίεση να μεταφερθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας», καλώντας «τα συνδικάτα, τα περιφερειακά Εργατικά Κέντρα, τους απλούς πολίτες να βομβαρδίσουν με μηνύματα συνείδησης τους τριακόσιους βουλευτές και να τους ζητήσουν στάση ευθύνης».

Στα σκαριά ένα ακόμα αστικό κόμμα

Ετοιμη να κατέβει με το δικό της κόμμα στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, δηλώνει η Ντ. Μπακογιάννη, επιχειρώντας ταυτόχρονα να εμφανιστεί ως εκφραστής μιας αόριστης «σιωπηλής πλειοψηφίας». Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις γενικότερες διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα που ψάχνει τρόπους να θωρακιστεί και να ενσωματώσει με κάθε τρόπο και μέσο τη λαϊκή δυσαρέσκεια που μεγαλώνει. Η Ντ. Μπακογιάννη δεν αποκάλυψε την ημερομηνία ίδρυσης του νέου κόμματος, αλλά δήλωσε ότι «θα είμαι έτοιμη στις εκλογές».

Ο καπιταλισμός παράγει θάνατο

Η παρακάτω είδηση αλιεύτηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Οι περικοπές δαπανών στο πλαίσιο του περιορισμού των κοινωνικών παροχών, στις οποίες έχουν προχωρήσει πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με στόχο να θέσουν υπό έλεγχο τα μεγάλα δημόσια ελλείμματά τους, έχουν μετρήσιμες επιπτώσεις στην υγεία και μπορεί να κοστίσουν μέχρι και ζωές πολιτών (...) Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον κοινωνιολόγο Ντέιβιντ Στάκλερ, παρουσίασαν σχετική μελέτη στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal, στην οποία αναφέρουν ότι τα επίπεδα κοινωνικών παροχών (δαπανών) σχετίζονται στενά με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ιδίως από ασθένειες όπως η καρδιοπάθεια και ο αλκοολισμός.

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία του ΟΟΣΑ για την εξέλιξη των κοινωνικών δαπανών, σε σύγκριση με τα προβλήματα υγείας και τους θανάτους σε 15 ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των ετών 1980 - 2005 (...) Συμπέραναν ότι όταν οι δημόσιες κοινωνικές παροχές (δαπάνες) ήταν υψηλές, οι θάνατοι μειώνονταν, ενώ όταν οι δαπάνες περικόπτονταν, οι θάνατοι αυξάνονταν σημαντικά. Η έρευνα υπολόγισε ότι, κατά προσέγγιση, για κάθε 80 ευρώ ανά άτομο που περικόπτονται από τις κοινωνικές δαπάνες του κράτους, οι θάνατοι που σχετίζονται με τον αλκοολισμό αυξάνονται κατά 2,8% και οι θάνατοι από καρδιακά αίτια κατά 1,2% περίπου. "Η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι απλοί άνθρωποι μπορεί να πληρώσουν το τελικό τίμημα για τις περικοπές του προϋπολογισμού, φθάνοντας ακόμα και στο σημείο να χάσουν τη ζωή τους", δήλωσε ο κ. Στάκλερ».

Τι λέει η έρευνα; Οτι τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται στις χώρες - μέλη της ΕΕ και σε όλον τον κόσμο δεν έχουν ως συνέπεια μόνο το μεγάλωμα της απόλυτης φτώχειας για μεγάλα τμήματα του λαού, αλλά βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τη ζωή των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Από αυτή τη σκοπιά, τα επόμενα χρόνια, δίπλα στη ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου, με μαθηματική ακρίβεια θα δούμε και αύξηση των θανάτων εξαιτίας των μειωμένων κοινωνικών παροχών και της ραγδαίας εμπορευματοποίησης της Υγείας και της Πρόνοιας. Ο καπιταλισμός σάπισε και έχει γίνει πιο επιθετικός παρά ποτέ σε βάρος του λαού. Παράγει φτώχεια, εξαθλίωση και θάνατο. Γι' αυτό και δεν παίρνει μερεμέτια, αλλά μόνο ανατροπή.


Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ