ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Εμποδίζουν το εκλέγεσθαι για τους λαϊκούς ανθρώπους

Η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει οικονομικό στραγγαλισμό σε κόμματα όπως το ΚΚΕ που αντιπαλεύουν τη στρατηγική του κεφαλαίου

Το νομοσχέδιο για τις εκλογικές δαπάνες αποτελεί προάγγελο άλλων νόμων, με τους οποίους το αστικό πολιτικό σύστημα θα επιχειρήσει να βάλει επιπλέον εμπόδια στη δράση ριζοσπαστικών πολιτικών δυνάμεων όπως το ΚΚΕ

Eurokinissi

Το νομοσχέδιο για τις εκλογικές δαπάνες αποτελεί προάγγελο άλλων νόμων, με τους οποίους το αστικό πολιτικό σύστημα θα επιχειρήσει να βάλει επιπλέον εμπόδια στη δράση ριζοσπαστικών πολιτικών δυνάμεων όπως το ΚΚΕ
Με πρόσχημα τη διαφάνεια και την καταπολέμηση του λεγόμενου «βρώμικου χρήματος», η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι για εργαζόμενους και ανθρώπους που προέρχονται από άλλα λαϊκά στρώματα και να φακελώσει ανθρώπους με βάση τα πολιτικά τους φρονήματα. Το σχετικό αντιδραστικό νομοσχέδιο - που αποκαλύπτει και τον ταξικό χαρακτήρα της αστικής εξουσίας - εγκρίθηκε προχτές από το Υπουργικό Συμβούλιο και αφορά τις εκλογικές δαπάνες των συνδυασμών και των υποψηφίων στις προσεχείς δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Το νομοσχέδιο προβλέπει:

1. «Καθίσταται επιτρεπτή η ανάπτυξη δραστηριοτήτων πολιτικών κομμάτων, υπέρ συνδυασμών και υποψηφίων, προς τους οποίους έχουν δημόσια εκφράσει την υποστήριξή τους, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι οι δραστηριότητες αυτές δεν συνιστούν άμεση ή έμμεση χρηματοδότησή τους».

Αυτή η ρύθμιση στην πράξη σημαίνει πως ένας υποψήφιος, που δεν έχει οικονομική επιφάνεια, απαγορεύεται να ενισχυθεί από το κόμμα του και συνεπώς δεν μπορεί να κατέβει ως υποψήφιος στις εκλογές. Επίσης, ούτε ένα κόμμα μπορεί να στηρίξει ένα συνδυασμό αποτελούμενο από οικονομικά αδύνατους, δηλαδή εργαζόμενους, αφού του απαγορεύεται να τους χρηματοδοτήσει.

Υπ' αυτές τις προϋποθέσεις το δικαίωμα του εκλέγεσθαι θα υπάρχει μόνο για τους οικονομικά ισχυρούς και το δικαίωμα πολιτικής έκφρασης των κομμάτων στις εν λόγω εκλογές καθίσταται αποκλειστικό προνόμιο μόνο των αστικών κομμάτων, τα οποία στηρίζουν και στηρίζονται από τα ισχυρά οικονομικά στρώματα της κοινωνίας.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια ευθεία στόχευση προς το ΚΚΕ, το οποίο πάντοτε στηρίζει συνδυασμούς στις τοπικές εκλογές με υποψηφίους προερχόμενους από τον εργαζόμενο λαό.

2. «Καταργείται η αδιαφανής και αναχρονιστική διαδικασία άντλησης εσόδων από τη διάθεση ''κουπονιών''».

Στην ουσία, απαγορεύονται οι οικονομικές εξορμήσεις των κομμάτων και συνδυασμών με τη μέθοδο των κουπονιών. Δηλαδή, απαγορεύεται ο κλασικός τρόπος με τον οποίο, κυρίως το ΚΚΕ και οι συνδυασμοί του, απευθύνονται στο λαό για να ενισχύσει οικονομικά από το υστέρημά του την προεκλογική - και όχι μόνο - πολιτική τους δραστηριότητα.

3. «Η χρηματοδότηση των δαπανών συνδυασμών και υποψηφίων προέρχεται από φυσικά πρόσωπα και η διακίνηση των ποσών, που αναφέρονται σε έσοδα και δαπάνες, για το συνολικό ύψος τούτων γίνεται μέσω τραπεζικών λογαριασμών».

Τι σημαίνει αυτό; Οτι η πλήρης διακίνηση εσόδων και δαπανών, άρα των οικονομικών ενισχύσεων μέσω τραπέζης, σημαίνει καταγραφή των στοιχείων αυτού που ενισχύει ένα κόμμα ή ένα συνδυασμό οικονομικά. Εκ των πραγμάτων, πρόκειται για φακέλωμα με βάση το φρόνημα.

Είναι εντελώς προσχηματική η επίκληση από την πλευρά της κυβέρνησης ότι με αυτό τον τρόπο καταπολεμά το «βρώμικο χρήμα». Αν θέλουν να κάνουν κάτι τέτοιο έχουν άλλους τρόπους...

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση κλείνει όλους τους δρόμους για την ελεύθερη και ανεμπόδιστη πολιτική δράση λαϊκών κομμάτων, οργανώσεων, συνδυασμών και πολιτών. Απαγορεύοντας στα κόμματα την οικονομική ενίσχυση των υποψηφίων και των συνδυασμών στις τοπικές εκλογές, απαγορεύει στους ανθρώπους που προέρχονται από την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα να εκλέγονται και να συγκροτούν συνδυασμούς. Αλλά κι αν ξεφύγει κάποιος - ατομικά ή ως συνδυασμός - και απευθυνθεί μόνος στους πολίτες, με τη σαφή απειλή του φακελώματος εμποδίζει τους τελευταίους να ενισχύσουν οικονομικά τον αγώνα του.


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ενταση της αντικομμουνιστικής υστερίας

Παρέμβαση του Μπάμπη Αγγουράκη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης, ανέδειξε την κλιμάκωση των αντικομμουνιστικών μέτρων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, επεσήμανε:

«Σε μια περίοδο όπου όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ βαδίζουν στα χνάρια των πρωτοφανών αντεργατικών μέτρων στην Ελλάδα, κλιμακώνονται τα αντιδημοκρατικά, αντικομμουνιστικά μέτρα και προβοκάτσιες των κρατών και των οργάνων της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει από καιρό "στρώσει το έδαφος" για την αντικομμουνιστική εκστρατεία. Ενθάρρυνε την απαγόρευση δράσης των Κομμουνιστικών Κομμάτων σε σειρά χωρών, την αποκατάσταση των φασιστών και δωσίλογων στις βαλτικές χώρες, στη Ρουμάνια, στην Ουγγαρία και αλλού.

Καταγγέλλουμε τη συκοφάντηση της θυσίας εκατομμυρίων κομμουνιστών και αντιφασιστών, εξισώνοντας τον κομμουνισμό με το φασισμό.

Καταγγέλλουμε την ποινικοποίηση των κομμουνιστικών συμβόλων στην Πολωνία, την ποινικοποίηση στην Ουγγαρία της άποψης που υπερασπίζεται την ιστορική αλήθεια για την Αντιφασιστική Νίκη των λαών. Καταγγέλλουμε την απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων από την κυβέρνηση της Μολδαβίας που στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα ανάλογα μέτρα στη Ρωσία.

Οι απειλές περί αντισυνταγματικότητας των απεργιών και των λαϊκών αγώνων που πληθαίνουν παντού δεν μπορούν να σταματήσουν την κοινωνική εξέλιξη, την πάλη για την ανατροπή των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων.

Αυτή είναι η μόνη πραγματική στρατηγική διεξόδου από την κρίση.

Με σιγουριά και αποφασιστικότητα θα συνεχίσουμε την πάλη, τις αγωνιστικές συσπειρώσεις και το συντονισμό δράσης των ταξικών δυνάμεων».


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αντιδραστικό - αντιδημοκρατικό το νομοσχέδιο

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε ανακοίνωση για το νομοσχέδιο σχετικά με τις εκλογικές δαπάνες το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει:

«Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει με το μανδύα της διαφάνειας έναν αντιδραστικό - αντιδημοκρατικό στόχο που οδηγεί και τους συνδυασμούς και τα κόμματα στην εξάρτηση και στον έλεγχο από τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους τραπεζίτες και το κράτος.

Ταυτόχρονα, με το συγκεκριμένο νόμο παρεμποδίζεται η υποψηφιότητα, η εκλογή εργαζομένων και όσων προέρχονται από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που δεν έχουν ούτε την οικονομική δυνατότητα ούτε τη διασύνδεση με μεγάλους επιχειρηματίες και ούτε θέλουν να αποκτήσουν.

Η απαγόρευση χρησιμοποίησης "κουπονιών" από τους συνδυασμούς εντάσσεται σε ένα συνολικό σχεδιασμό απαγόρευσης - ποινικοποίησης μιας κατοχυρωμένης πολιτικής και οικονομικής διαδικασίας μεταξύ κομμάτων, εργατικών σωματείων και άλλων λαϊκών φορέων και του λαού. Μιας διαδικασίας που το ΚΚΕ εισήγαγε, κατοχύρωσε και αποτελεί μια από τις κύριες πηγές των οικονομικών του εσόδων.

Το ότι τα αστικά κόμματα εκχυδάισαν και προσάρμοσαν την ύπαρξη των κουπονιών στο δικό τους κόσμο της συνδιαλλαγής και της διαπλοκής με το κεφάλαιο, δεν ευθύνεται η οικονομική δουλειά με κουπόνια, αλλά ο χαρακτήρας των αστικών κομμάτων και η φύση του καπιταλιστικού συστήματος που υπηρετούν. Η μη ύπαρξη κουπονιών λύνει τα χέρια στις ηγεσίες των κομμάτων και των επικεφαλής των συνδυασμών να μην υφίσταται κανενός είδους έλεγχος στα οικονομικά τους από τα μέλη τους.

Οι οικονομικές εισφορές μέσω τραπεζών αποτελούν πολιτικό "φακέλωμα" από τις τράπεζες και το κράτος και ταυτόχρονα η ρύθμιση διευκολύνει και νομιμοποιεί την εξάρτηση από μεγαλοεπιχειρηματίες, δίνει ζεστό χρήμα στις τράπεζες, καθ' όσον θα εκμεταλλεύονται την εκλογική διαδικασία.

Ο λαός δεν πρέπει να ξεγελαστεί. Τα κόμματα του συστήματος, οι υποψήφιοί τους στις τοπικές εκλογές έχουν άπειρους τρόπους να στηριχθούν από την πλουτοκρατία. Μόνο οι υποψήφιοι που τους αντιπαλεύουν έχουν ανάγκη την οικονομική στήριξη του λαού.

Αυτές οι ρυθμίσεις όχι μόνο δεν είναι άσχετες με τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα αλλά εντάσσονται στην προσπάθεια τρομοκράτησης και ποδηγέτησης του λαϊκού κινήματος και πρέπει να συναντήσουν τη λαϊκή κατακραυγή. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα εργατικά σωματεία, τους συλλόγους να μη νομιμοποιήσουν αντιδραστικούς νόμους, να στηρίξουν πολιτικά και οικονομικά τους συνδυασμούς της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ σε όλη τη χώρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ