ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Καταδίκασαν το κράτος που οδηγεί σε απόγνωση το λαό

Κτίρια δημόσιων και άλλων υπηρεσιών απέκλεισαν οι απεργοί, καταγγέλλοντας την κρατική μηχανή που οδηγεί σε απόγνωση τη λαϊκή οικογένεια

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Τη δέσμευση ότι θα δώσουν τη μάχη κόντρα σε κάθε προσπάθεια να βρεθεί ο εργάτης κι η οικογένειά του με την «πλάτη στον τοίχο», στο φόντο και των όσων δρομολογεί ο νέος αντιασφαλιστικός νόμος, η υπογραφή του μνημονίου κλπ. έδωσαν χιλιάδες λαού που συμμετείχαν σε πολύμορφες κινητοποιήσεις οι οποίες «σήκωσαν στο πόδι» μεγάλες πόλεις, απ' το ξημέρωμα της Πέμπτης. Απεργοί απέκλεισαν κτίρια δημόσιων και άλλων υπηρεσιών, καταγγέλλοντας το κράτος που βουλιάζει σε απόγνωση το λαό, αυξάνοντας τα αδιέξοδα της εργατικής οικογένειας.

Την ίδια στιγμή, οι προχτεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα ανέδειξαν την ανάγκη μαζί εργάτες - φτωχομεσαίοι αγρότες - αυτοαπασχολούμενοι κι όλα μαζί τα λαϊκά στρώματα να παλέψουν για αξιοπρεπή ζωή ενάντια στον κοινό τους αντίπαλο, τα μονοπώλια.

Μαζί με την αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους

Χαρακτηριστικά είναι όσα υπογράμμισε, χαιρετίζοντας την απεργιακή συγκέντρωση στη Λάρισα, ο Π. Σίμος, μέλος της Γραμματείας Λάρισας της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ): «Οι μικροί και φτωχομεσαίοι αγρότες της χώρας μας έχουμε μόνο μία επιλογή: Να οργανώσουμε τον αγώνα μας, να συντονίσουμε την πάλη μας με τους άλλους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους απέναντι στη "μαύρη" συμμαχία ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., ΔΝΤ, ΕΕ και το αντιασφαλιστικό έκτρωμα. Πανελλαδικός ξεσηκωμός τώρα και ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας είναι η απάντησή μας»! Αντίστοιχο μήνυμα δόθηκε και από την Αθήνα, άλλες μεγάλες πόλεις, όπου μικροί και μεσαίοι ΕΒΕ, συσπειρωμένοι στην Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση των ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), διαδήλωσαν με πανό πως «Αντιστεκόμαστε στην πολιτική που μας αφανίζει. Την κρίση να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο».

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Σε συμβολικό αποκλεισμό της «Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας» στα Γιάννενα προχώρησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ με αφορμή την αναγγελία ιδιωτικοποίησης της «ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΔΩΔΩΝΗ», που εξήγγειλαν στελέχη της ΑΤΕ, η οποία κατέχει το 67,7% των μετοχών της επιχείρησης. Η μάχη της απεργίας συνεχίστηκε έξω από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ», όπου η διοίκηση μετέθεσε εργαζόμενη. Κάτω από την αποφασιστική παρέμβαση των απεργών, η εργοδοσία υπαναχώρησε, όπως έγινε και με τις απολύσεις τριών εργαζομένων το προηγούμενο διάστημα, που τελικά ανακλήθηκαν.

Στην Κέρκυρα με επιτυχία δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης στα ξενοδοχεία «Πέλεκας» και «Γλυφάδα». Στο Αγρίνιο, δε λειτούργησε το εργοτάξιο κατασκευής του νέου νοσοκομείου, ενώ απεργιακό μπλόκο στήθηκε μπροστά από το κατάστημα «ΠΑΝΕΜΠΟΡΙΚΗ». Σε Μεσολόγγι και Ναύπακτο «νέκρωσαν» τα εργοτάξια της Ιονίας Οδού, ενώ και στην Ηγουμενίτσα δε λειτούργησαν τα εργοτάξια κατασκευής του νέου νοσοκομείου και στο λιμάνι. Στην Πρέβεζα έγινε συμβολική κατάληψη της Εφορίας, ενώ περιφρούρηση πραγματοποιήθηκε σε τράπεζες στη Λευκάδα.

Η μάχη της απεργίας ξεκίνησε από νωρίς και στην Αλεξανδρούπολη με κατάληψη του Δημαρχείου και, σε συνθήκες έντονης βροχόπτωσης, στην Κομοτηνή με κατάληψη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Στην Κοζάνη επίσης οι ταξικές δυνάμεις προχώρησαν σε αποκλεισμό της Νομαρχίας. Στην Πτολεμαΐδα, η απεργιακή κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με κατάληψη στο Δημαρχείο.

Μήνυμα αντίστασης στην αντιλαϊκή λαίλαπα έστειλε και ο λαός της Θεσσαλίας, με τις συμβολικές καταλήψεις στις Νομαρχίες Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο Βόλο. Στην απεργιακή κινητοποίηση της Καρδίτσας παραβρέθηκε και ο Β. Μπούτας, υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας με το συνδυασμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

ΚΟΜΟΤΗΝΗ
ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Στην Πάτρα, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μπροστά στο Δημαρχείο, που συμβολικά είχε αποκλειστεί από νωρίς. Στην Καλαμάτα, δυνάμεις του ΠΑΜΕ προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη της Νομαρχίας Μεσσηνίας, ενώ από νωρίς το πρωί στήθηκαν απεργιακές φρουρές σε όλα τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα. Στην Ηλεία, εργαζόμενοι διαδήλωσαν σε Πύργο και Αμαλιάδα και προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη της Εφορίας και του ΟΑΕΔ αντίστοιχα. Στη Σπάρτη, καθώς και στο Αργος, από τα χαράματα, ταξικές δυνάμεις περιφρούρησαν με επιτυχία την απεργία στον ΟΑΕΔ.

Στη Ζάκυνθο, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του Δημαρχείου και έστησαν απεργιακή φρουρά στο ξενοδοχείο «ΕΛΑΙΩΝ». Στην Κεφαλονιά, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη της Νομαρχίας και έστησαν ολοήμερη απεργιακή φρουρά στο σούπερ μάρκετ «ΛΙΝΤΛ», καθώς πριν από μια βδομάδα η εργοδοσία προχώρησε σε δύο απολύσεις.

Η υγεία του λαού δεν είναι εμπόρευμα!

Αλλά και στα νησιά του Αιγαίου «ήχησε» δυνατά το κάλεσμα σε λαϊκή αντεπίθεση. Στη Ρόδο, από νωρίς το πρωί είχε δοθεί η μάχη της περιφρούρησης σε εργασιακούς χώρους, ενώ στη Χίο «σφράγισαν» τα καταστήματα των τραπεζών «Μαρφίν», «Γιούρομπανκ» και «Εμπορική». Στη Λήμνο, στην απεργιακή συγκέντρωση συμμετείχαν εργαζόμενοι και από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, αγρότες και μετανάστες, ενώ ακολούθησε πορεία στην αγορά της Μύρινας. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία, αλλά και στην απεργιακή συγκέντρωση στον Εύδηλο της Ικαρίας. Στη Σάμο, η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στο Εργατικό Κέντρο, ενώ ακολούθησε πορεία στο νοσοκομείο της πόλης όπου έγινε παρέμβαση στη διοικήτρια του νοσοκομείου για τα σοβαρά προβλήματα της Υγείας.

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Καθολική ήταν η συμμετοχή σε μεγάλα εργοστάσια της Στερεάς και Εύβοιας όπως «Τσιμέντα Χαλκίδας», «ΑΓΕΤ Ηρακλής ΙΙ», ΛΑΡΚΟ, «Αλουμίνιον της Ελλάδας», εργολαβίες ΠΕΣΙΝΕ, Ναυπηγεία Αυλίδας, ΣΕΛΜΑΝ, ΝΕΟΣΕΤ κλπ. Στη Χαλκίδα έγινε κατάληψη του υποκαταστήματος ΙΚΑ όπου κρεμάστηκε πανό με το σύνθημα: «Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία. Οργάνωση - Αντίσταση - Αντεπίθεση». Το ίδιο έκαναν και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη Λαμία, με κατάληψη του κτιρίου της Περιφέρειας Στερεάς και στη Λιβαδειά στην Εφορία. Στο Αλιβέρι οι ταξικές δυνάμεις ξεκίνησαν την περιφρούρηση στο εργοτάξιο της νέας μονάδας της ΔΕΗ και οι εργαζόμενοι εκεί συμμετείχαν καθολικά στην απεργία.

Σε κατάληψη του κτιρίου της εφορίας από τα χαράματα προχώρησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα Χανιά. Ανάλογη κινητοποίηση έγινε και στο Ρέθυμνο όπου οι ταξικές δυνάμεις προχώρησαν σε κατάληψη του Δημαρχείου όπου εκεί έγινε και η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση. Μαζική ήταν και η συμμετοχή στην απεργία και στη συγκέντρωση στο Ηράκλειο, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ από το πρωί κατέλαβαν τα γραφεία της Νομαρχίας, ενώ η μάχη της περιφρούρησης δόθηκε στα πολυκαταστήματα του κέντρου. Τέλος, στον Αγ. Νικόλαο και στη Σητεία οι απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν στις κεντρικές πλατείες αντίστοιχα, ενώ στον Αγ. Νικόλαο οι ταξικές δυνάμεις προχώρησαν σε αποκλεισμό του κτιρίου της Περιφέρειας.


ΧΑΛΚΙΔΑ
ΧΑΛΚΙΔΑ

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΧΙΟΣ
ΧΙΟΣ

ΠΥΡΓΟΣ
ΠΥΡΓΟΣ

Σκληρή μάχη με την εργοδοσία και τα τσιράκια της

Ενας ακόμα σταθμός στην ολόπλευρη αντιπαράθεση με την εργοδοσία και τα τσιράκια της ήταν η απεργία της περασμένης Πέμπτης. Μάρτυρας της όξυνσης της σκληρής, καθημερινής μάχης στους τόπους δουλειάς και του συναγερμού που έχει σημάνει για την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της η συσπείρωση όλο και περισσότερων εργαζομένων στο ταξικό κίνημα.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτέλεσε η διοίκηση του ξενοδοχείου «Crown Plaza» (πρώην «Holiday In») στη Μιχαλακοπούλου, όπου την Παρασκευή 2/7 απολύθηκε μία καμαριέρα, στο πλαίσιο των εργοδοτικών σχεδίων για απαλλαγή από το μόνιμο προσωπικό με δικαιώματα και την αντικατάστασή του με συμβασιούχους, εργαζόμενους μέσω των «δουλεμπορικών» γραφείων. Αμεση ήταν η απάντηση του επιχειρησιακού σωματείου που, ανήμερα της απεργίας, μαζί με το ταξικό κλαδικό συνδικάτο και απεργούς του κλάδου έδωσαν από το πρωί τη μάχη της περιφρούρησης έξω από τις εισόδους του ξενοδοχείου. Τα μέτρα της εργοδοσίας, η οποία είχε κρατήσει από το προηγούμενο βράδυ μέσα στο ξενοδοχείο εργαζόμενους, για να σπάσει την απεργία, έπεσαν στο κενό. Απεργοί μπήκαν μέσα στο ξενοδοχείο, βρήκαν τους εργαζόμενους, μίλησαν μαζί τους και τους κάλεσαν να βγουν έξω από το ξενοδοχείο, όπως και έπραξαν. Λίγο πριν αποχωρήσουν, οι απεργοί μπήκαν σύσσωμοι μέσα στο λόμπι και από την ντουντούκα δήλωσαν ότι ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία και στις απολύσεις θα συνεχιστεί.

Απάντηση δόθηκε και στην επίθεση λάσπης που εξαπέλυσε η εργοδοσία, π.χ., στην Πάτρα, αντιγράφοντας τα προβοκατόρικα ψεύδη που διαδίδει η ίδια η κυβέρνηση. Οπως σημειώνει ανακοίνωση της Γραμματείας Πάτρας του ΠΑΜΕ, «στο κενό έπεσε η προβοκάτσια που οργάνωσαν κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι γέμισαν την Πάτρα με φυλλάδια που αναπαρήγαγαν τις γνωστές προβοκατόρικες δηλώσεις του Πάγκαλου και της κυβέρνησης σε βάρος του λαϊκού κινήματος. Η επιχείρηση τρομοκράτησης κι εκφοβισμού του λαού έπεσε στο κενό»!

Στο πλευρό του κεφαλαίου είτε με απεργοσπασία...

Την ειδική αποστολή που έχουν αναλάβει στην υπονόμευση των εργατικών αγώνων ανέδειξαν ξανά οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Στην επιχείρηση «Αλλατίνη» (Θεσσαλονίκη), η διοίκηση του σωματείου όπου πλειοψηφεί η ΠΑΣΚΕ (όπως κατήγγειλαν οι ίδιοι οι εργάτες) πήρε ομόφωνη απόφαση ...μη συμμετοχής στην απεργία! Μάλιστα, στελέχη της ΠΑΣΚΕ από το σωματείο ζήτησαν από την εργοδοσία και (!) πήραν άδεια για να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που καλούσε η ηγεσία τους!

Επιτυχημένη, παρά τις απεργοσπαστικές προσπάθειες της εργοδοσίας, ήταν και η μάχη της περιφρούρησης στις εγκαταστάσεις της «Ιντρακόμ» στην Παιανία, με μπροστάρη το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής Νομού Αττικής. Τα απεργοσπαστικά σχέδια της εργοδοσίας στήριξε με τη στάση του και συνδικαλιστής από την παράταξη της «ΓΕΝΟΒΑ» που αποδοκίμασε την περιφρούρηση της απεργίας και όταν έληξε μπήκε για δουλειά. Ενώ χτες, οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ στο ΔΣ του Σωματείου επιτέθηκαν φραστικά στους εκπροσώπους των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, φθάνοντας στο σημείο να τους απειλήσουν ότι δε θα τολμούν να κυκλοφορούν στο χώρο δουλειάς.

Αντίστοιχα κινήθηκε η ΠΑΣΚΕ και στα σωματεία της πρώην ΕΒΟ και ΠΥΡΚΑΛ (νυν Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) που πήραν απόφαση για 4ωρη στάση εργασίας και όχι 24ωρη απεργία για να διευκολύνουν, όπως ισχυρίστηκαν, τους εργαζόμενους να κατέβουν στη συγκέντρωση βάζοντας πούλμαν από τους χώρους δουλειάς.

...είτε με αποπροσανατολισμό

Την ίδια στιγμή, οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, από την απεργιακή κινητοποίηση στην οποία καλούσαν στο κέντρο της Αθήνας, φόρτωναν τα προβλήματα των εργαζομένων σε κάποιους ...κακούς πολιτικούς φορείς και οργανισμούς, συνεχίζοντας να αθωώνουν την πολιτική που συνειδητά και σχεδιασμένα υπηρετεί τις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας.

Τόσο στην κεντρική ομιλία που έκανε εκ μέρους της ΓΣΕΕ η Γ. Καρανδινάκη (ΠΑΣΚΕ), μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, όσο και στο κοινό ψήφισμα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Για παράδειγμα, λέγεται στο ψήφισμα ότι «το πακέτο μέτρων» που προωθούν κυβέρνηση, τρόικα δανειστών και εργοδότες είναι «σκληρό και άδικο κατά των εργαζομένων και των ανέργων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ