Σάββατο 10 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σκληρή μάχη με την εργοδοσία και τα τσιράκια της

Ενας ακόμα σταθμός στην ολόπλευρη αντιπαράθεση με την εργοδοσία και τα τσιράκια της ήταν η απεργία της περασμένης Πέμπτης. Μάρτυρας της όξυνσης της σκληρής, καθημερινής μάχης στους τόπους δουλειάς και του συναγερμού που έχει σημάνει για την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της η συσπείρωση όλο και περισσότερων εργαζομένων στο ταξικό κίνημα.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτέλεσε η διοίκηση του ξενοδοχείου «Crown Plaza» (πρώην «Holiday In») στη Μιχαλακοπούλου, όπου την Παρασκευή 2/7 απολύθηκε μία καμαριέρα, στο πλαίσιο των εργοδοτικών σχεδίων για απαλλαγή από το μόνιμο προσωπικό με δικαιώματα και την αντικατάστασή του με συμβασιούχους, εργαζόμενους μέσω των «δουλεμπορικών» γραφείων. Αμεση ήταν η απάντηση του επιχειρησιακού σωματείου που, ανήμερα της απεργίας, μαζί με το ταξικό κλαδικό συνδικάτο και απεργούς του κλάδου έδωσαν από το πρωί τη μάχη της περιφρούρησης έξω από τις εισόδους του ξενοδοχείου. Τα μέτρα της εργοδοσίας, η οποία είχε κρατήσει από το προηγούμενο βράδυ μέσα στο ξενοδοχείο εργαζόμενους, για να σπάσει την απεργία, έπεσαν στο κενό. Απεργοί μπήκαν μέσα στο ξενοδοχείο, βρήκαν τους εργαζόμενους, μίλησαν μαζί τους και τους κάλεσαν να βγουν έξω από το ξενοδοχείο, όπως και έπραξαν. Λίγο πριν αποχωρήσουν, οι απεργοί μπήκαν σύσσωμοι μέσα στο λόμπι και από την ντουντούκα δήλωσαν ότι ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία και στις απολύσεις θα συνεχιστεί.

Απάντηση δόθηκε και στην επίθεση λάσπης που εξαπέλυσε η εργοδοσία, π.χ., στην Πάτρα, αντιγράφοντας τα προβοκατόρικα ψεύδη που διαδίδει η ίδια η κυβέρνηση. Οπως σημειώνει ανακοίνωση της Γραμματείας Πάτρας του ΠΑΜΕ, «στο κενό έπεσε η προβοκάτσια που οργάνωσαν κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι γέμισαν την Πάτρα με φυλλάδια που αναπαρήγαγαν τις γνωστές προβοκατόρικες δηλώσεις του Πάγκαλου και της κυβέρνησης σε βάρος του λαϊκού κινήματος. Η επιχείρηση τρομοκράτησης κι εκφοβισμού του λαού έπεσε στο κενό»!

Στο πλευρό του κεφαλαίου είτε με απεργοσπασία...

Την ειδική αποστολή που έχουν αναλάβει στην υπονόμευση των εργατικών αγώνων ανέδειξαν ξανά οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Στην επιχείρηση «Αλλατίνη» (Θεσσαλονίκη), η διοίκηση του σωματείου όπου πλειοψηφεί η ΠΑΣΚΕ (όπως κατήγγειλαν οι ίδιοι οι εργάτες) πήρε ομόφωνη απόφαση ...μη συμμετοχής στην απεργία! Μάλιστα, στελέχη της ΠΑΣΚΕ από το σωματείο ζήτησαν από την εργοδοσία και (!) πήραν άδεια για να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που καλούσε η ηγεσία τους!

Επιτυχημένη, παρά τις απεργοσπαστικές προσπάθειες της εργοδοσίας, ήταν και η μάχη της περιφρούρησης στις εγκαταστάσεις της «Ιντρακόμ» στην Παιανία, με μπροστάρη το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής Νομού Αττικής. Τα απεργοσπαστικά σχέδια της εργοδοσίας στήριξε με τη στάση του και συνδικαλιστής από την παράταξη της «ΓΕΝΟΒΑ» που αποδοκίμασε την περιφρούρηση της απεργίας και όταν έληξε μπήκε για δουλειά. Ενώ χτες, οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ στο ΔΣ του Σωματείου επιτέθηκαν φραστικά στους εκπροσώπους των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, φθάνοντας στο σημείο να τους απειλήσουν ότι δε θα τολμούν να κυκλοφορούν στο χώρο δουλειάς.

Αντίστοιχα κινήθηκε η ΠΑΣΚΕ και στα σωματεία της πρώην ΕΒΟ και ΠΥΡΚΑΛ (νυν Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) που πήραν απόφαση για 4ωρη στάση εργασίας και όχι 24ωρη απεργία για να διευκολύνουν, όπως ισχυρίστηκαν, τους εργαζόμενους να κατέβουν στη συγκέντρωση βάζοντας πούλμαν από τους χώρους δουλειάς.

...είτε με αποπροσανατολισμό

Την ίδια στιγμή, οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, από την απεργιακή κινητοποίηση στην οποία καλούσαν στο κέντρο της Αθήνας, φόρτωναν τα προβλήματα των εργαζομένων σε κάποιους ...κακούς πολιτικούς φορείς και οργανισμούς, συνεχίζοντας να αθωώνουν την πολιτική που συνειδητά και σχεδιασμένα υπηρετεί τις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας.

Τόσο στην κεντρική ομιλία που έκανε εκ μέρους της ΓΣΕΕ η Γ. Καρανδινάκη (ΠΑΣΚΕ), μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, όσο και στο κοινό ψήφισμα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Για παράδειγμα, λέγεται στο ψήφισμα ότι «το πακέτο μέτρων» που προωθούν κυβέρνηση, τρόικα δανειστών και εργοδότες είναι «σκληρό και άδικο κατά των εργαζομένων και των ανέργων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουν αποφασιστικά την απεργία απέναντι στις άθλιες πρακτικές της εργοδοσίας (2020-01-08 00:00:00.0)
Σήμερα ξεκινά η 4ήμερη απεργία (2011-04-14 00:00:00.0)
Δράση για να πυκνώσουν οι πυρήνες οργάνωσης (2010-12-24 00:00:00.0)
Αντιπαλεύουν την εκ περιτροπής εργασία (2009-05-26 00:00:00.0)
Καθοριστική η μάχη της περιφρούρησης (2008-02-16 00:00:00.0)
Τραμπουκισμοί σε βάρος απεργών (2007-05-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ