ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ
Ολοήμερα χαράτσια στα νοσοκομεία

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

Με ατόφιο το βασικό πυρήνα που μετατρέπει τα δημόσια νοσοκομεία σε επιχειρήσεις και μηχανισμούς αφαίμαξης των Ταμείων και των ασθενών κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο που φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης».

Με υποκριτικό τρόπο, στην αιτιολογική έκθεση, σημειώνεται ότι «με την ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου επιδιώκεται η ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας και η αναζωογόνηση του ΕΣΥ» και «αξιοποιούνται οι υποδομές και ο εξοπλισμός των δημόσιων νοσοκομείων και ειδικά ο πολυδάπανος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, καθώς καθίσταται εφικτή η διενέργεια, σε εξωτερικούς ασθενείς, μεγάλου αριθμού εργαστηριακών και παρακλινικών εξετάσεων, καθώς και επεμβατικών ιατρικών πράξεων». Στην πράξη θα σημάνει επιπλέον χαράτσι για τους ασφαλισμένους είτε άμεσα είτε μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ μετατρέπει, όπως ομολογείται απροκάλυπτα στην αιτιολογική έκθεση, την ιδιωτική ασφάλιση σε μοχλό του συστήματος λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων. Δηλαδή, οι ασφαλισμένοι - εκτός απ' τα τιμολόγια των ιατρικών πράξεων - σπρώχνονται και στην ιδιωτική Ασφάλιση, για να έχουν την περίθαλψη που χρειάζονται καθώς πια απ' τα δημόσια νοσοκομεία θα καλύπτεται ένα ελάχιστο πακέτο, κατ' αναλογία της βασικής σύνταξης.

Μια άλλη διάσταση αυτού του νομοσχεδίου είναι ότι μετατρέπει τα νοσοκομεία σε αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες, οι οποίες μέσω της περιφέρειας - όπως προβλέπει ο «Καλλικράτης» - θα ενισχύουν και εκείνες που δεν έχουν έσοδα. Η επέκταση του ωραρίου θα γίνει με επικουρικό κυρίως προσωπικό γι' αυτό και καταργεί τον παλιότερο περιορισμό ότι οι δαπάνες της μισθοδοσίας για τους επικουρικούς εργαζόμενους - πλην των γιατρών - δεν πρέπει να ξεπερνά το 3% της μισθοδοσίας του κάθε φορέα.

Ο νέος τρόπος αποζημίωσης των εφημεριών οδηγεί σε επίδομα εφημέρευσης και προϊωνίζεται άγριες περικοπές. Απ' την ειδική έκθεση προκύπτει ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί με 8,8 εκ. ευρώ το χρόνο. Δηλαδή, δε θα αναπληρωθούν ούτε τα 75 εκ. ευρώ, κατά τα οποία περικόπηκε το κονδύλι για τις εφημερίες του 2010 - ενεγράφησαν 395 εκ. ευρώ - σε σχέση με το 2009. Μεταξύ των περικοπών είναι και η κατάργηση του επιδόματος τροφής που καταβαλλόταν απ' το 1991 στους εργαζόμενους ιδρυμάτων που παρέχουν κλειστή περίθαλψη και στους γιατρούς των κέντρων υγείας και στο ΕΚΑΒ.

Τέλος, εισάγεται ως βασικός πυλώνας της παροχής υπηρεσιών Υγείας ο εθελοντισμός.

Νέα κινητοποίηση μεθαύριο

Συγκέντρωση ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ στον τομέα της Υγείας, διοργανώνει τη Δευτέρα στις 9 το πρωί στην κεντρική είσοδο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών Οργανώσεων, σε συνεργασία με το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Θεσσαλονίκης.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ «ΦΑΓΕ»
«Απλώνεται» ο αγώνας για την ανάκλησή τους

Μετά την πορεία που έγινε την Τετάρτη στη Μεταμόρφωση, χτες οι εργάτες έκαναν νέα 24ωρη απεργία

Στιγμιότυπο από την πορεία στους δρόμους της Μεταμόρφωσης
Στιγμιότυπο από την πορεία στους δρόμους της Μεταμόρφωσης
Από τις πύλες του εργοστασίου ξεκίνησε η πορεία που έκαναν την Τετάρτη οι εργάτες της ΦΑΓΕ στη Μεταμόρφωση, διαδηλώνοντας για την άμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων και την υπογραφή ικανοποιητικής επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Εχοντας στο πλευρό τους πολλά κλαδικά συνδικάτα και μαζικούς φορείς της γύρω περιοχής, ανέδειξαν ότι οι συνέπειες της εργοδοτικής επιθετικότητας δεν μπορούν να μένουν «κλεισμένες» στους τέσσερις τοίχους, αποτελούν υπόθεση όλου του λαού της περιοχής. Μήνυμα κλιμάκωσης της πάλης τους έστειλε και η νέα, χτεσινή 24ωρη απεργία. Μάχη που έδωσαν με επιτυχία, όπως και αυτή της προχτεσινής απεργίας, δίνοντας (με μπροστάρη το ταξικό τους σωματείο, την ενεργό συμπαράσταση της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής) δυναμική απάντηση στους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς της εργοδοσίας και σε κάθε προσπάθεια τρομοκράτησής τους.

Την Τετάρτη το απόγευμα, ξεκινώντας απ' το εργοστάσιο της ΦΑΓΕ και με πανό που έγραφε «Η τρομοκρατία δε θα περάσει - ΟΧΙ στις απολύσεις», εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς της περιοχής ενημέρωσαν τους κατοίκους, τη νεολαία, τους ΕΒΕ της γειτονιάς, για τα όσα συμβαίνουν στο εργοστάσιο. Τα συνθήματα ακούστηκαν δυνατά: «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει», «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» και «Πάρτε πίσω τις απολύσεις».

Στη συγκέντρωση εκφράστηκε αλληλεγγύη από εργαζόμενους και σωματεία του κλάδου, όπως από την COCA - COLA, την TASTY, τη NESTLE, την ΚΑΝΑΚΗΣ, την ΕΒΓΑ, κλπ. Μαζί τους, όμως, και μαζικοί φορείς από τους γύρω δήμους: Το Παράρτημα Οικοδόμων Ν. Ιωνίας - Μεταμόρφωσης, εκπρόσωποι από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης» της περιοχής, η Ενωση Γονέων Μεταμόρφωσης, το Παράρτημα Συνταξιούχων ΙΚΑ Φιλαδέλφειας - Μεταμόρφωσης, οι δημοτικές παρατάξεις «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση Μεταμόρφωσης» και «Δημοκρατική Προοδευτική Ιωνία», κλπ. Από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ παραβρέθηκε ο Γιώργος Πέρρος.

Απολύθηκε αφού έμεινε πάλι έγκυος

Την άμεση επαναπρόσληψη της εργαζόμενης Νεκταρίας Μπούζου - η οποία απολύθηκε αφού έμεινε έγκυος και πριν καν το πρώτο της παιδί συμπληρώσει τον ένα του χρόνο - απαίτησαν χτες το μεσημέρι με παρέμβαση που έκαναν εκπρόσωποι του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και της Γραμματείας Μενιδίου του ΠΑΜΕ στον Α. Οξύζογλου, ιδιοκτήτη της επιχείρησης εμπορίας υφασμάτων στην οποία δούλευε. Μάλιστα ο ιδιοκτήτης εντελώς προκλητικά όταν πήγαν εκεί οι συνδικαλιστές τους κλείδωσε μέσα στην επιχείρηση και κάλεσε την αστυνομία. Ωστόσο, η προσπάθεια τρομοκρατίας έπεσε στο κενό.

Η εργαζόμενη δούλευε με 4ωρη απασχόληση και μετά την πρώτη της εγκυμοσύνη επέστρεψε στην εργασία της. Υστερα από λίγο καιρό όμως έκανε το ...«έγκλημα» να μείνει και πάλι έγκυος. Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης με πρόφαση το γεγονός ότι κλείνει και μεταβιβάζει την επιχείρηση στο γιο του ανακοίνωσε στην εργαζόμενη με ένα μωρό μόλις 11 μηνών και ταυτόχρονα στον 5ο μήνα της δεύτερης κύησης ότι απολύεται! Το συγκεκριμένο γεγονός αποτελεί τρανό παράδειγμα του πού οδηγεί η πολιτική ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ που ουσιαστικά απαγορεύει στις γυναίκες να μείνουν έγκυες, αφού ακόμα και το δικαίωμα του εργαζόμενου ν' αποκτήσει οικογένεια θεωρείται «κόστος»..!

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΓΕΡΜΑΝΟΣ»: Σε σύσκεψη για συζήτηση και οργάνωση της δράσης τους καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου στον Ομιλο «Γερμανός» ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Ιούλη στις 9 το βράδυ στα γραφεία του συλλόγου (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πίσω από τη Μητρόπολη).

ΕΑΣ: Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, ζητώντας την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων που τους χρωστά η εργοδοσία για το δίμηνο Μάη - Ιούνη. Τη Δευτέρα και την Τρίτη, στις 9 π.μ., πραγματοποιούν αποκλεισμό - διαμαρτυρία στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Την Τετάρτη στις 10 π.μ., διοργανώνουν ημερίδα ενημέρωσης πολιτικών κομμάτων, φορέων για την κατάσταση που έχουν επέλθει στα ΕΑΣ, στο ξενοδοχείο ΑΚΡΟΠΟΛ.

ΜΕΤΑΛΛΟ: Παρέμβαση στην αντιπροσωπεία της εταιρείας TOYOTA (Ζωγράφου) πραγματοποίησε χτες το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», απαιτώντας την άμεση ανάκληση της πρόσφατης απόλυσης πρωτοπόρου εργάτη. Το Συνδικάτο, θα προχωρήσει και τη Δευτέρα στις 12.30 μ.μ., σε νέα παράσταση διαμαρτυρίας με ταυτόχρονη ενημέρωση κατοίκων και επαγγελματοβιοτεχνών της περιοχής.

ΑΔΕΔΥ: Πανελλαδική στάση εργασίας (11 π.μ. έως λήξη του ωραρίου) στις 15 Ιούλη κήρυξε η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, που εξειδικεύει την αντιασφαλιστική επίθεση στους δημόσιους υπαλλήλους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ «ΚΑΤΣΕΛΗΣ» - «ΜΙΝΟΣ»
«Μπλόκαραν» την αντιλαϊκή πολιτική

Τη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης και όσους τη στηρίζουν και την υλοποιούν, αποδοκίμασαν χτες οι εργαζόμενοι στη «ΜΙΝΟΣ» και τον «Κατσέλη», στήνοντας «μπλόκο» στην υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, κατά την άφιξή της στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, όπου χτες το απόγευμα μίλησε σε εκδήλωση του Δήμου Εχεδώρου.

Οι εργάτες ενημέρωσαν την υπουργό για την επίθεση που έχει εξαπολύσει εναντίον τους η εργοδοσία και κατήγγειλαν την πολιτική στήριξης που της παρέχει απλόχερα η κυβέρνηση, με τις επιδοτήσεις και τις φοροαπαλλαγές, με το νέο νόμο για το Εργασιακό και το Ασφαλιστικό. Μέσα από τα συνθήματά τους έδωσαν ξεκάθαρο στίγμα της απόφασής τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα: «Απλήρωτη δουλειά, απολυμένοι εργάτες έτσι πλουτίζουν οι κεφαλαιοκράτες», «Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή με μέτωπο κι αγώνα θα ανατραπεί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ