ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ψηφίστηκε η επικίνδυνη τρομοσυμφωνία SWIFT

Την πολιτική συμπαιγνία και το αντιδραστικό περιεχόμενό της κατήγγειλε το ΚΚΕ

Με γενικευμένο φακέλωμα και παράδοση των προσωπικών δεδομένων στις μυστικές υπηρεσίες ισοδυναμεί για τους λαούς η τρομοσυμφωνία ΗΠΑ - EE

ASSOCIATED PRESS

Με γενικευμένο φακέλωμα και παράδοση των προσωπικών δεδομένων στις μυστικές υπηρεσίες ισοδυναμεί για τους λαούς η τρομοσυμφωνία ΗΠΑ - EE
Η μεγάλη πολιτική συμμαχία των εκπροσώπων του κεφαλαίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι - από την οποία δεν μπορούσαν να λείπουν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., ενέκριναν, τελικά με τις ψήφους τους την ονομαζόμενη «συμφωνία SWIFT».

Πρόκειται για τη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για τη διαβίβαση όλων των προσωπικών δεδομένων που αφορούν οικονομικές συναλλαγές όλων όσοι κατοικούν στην ΕΕ, στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, στα πλαίσια της λεγόμενης «αντιτρομοκρατικής συνεργασίας».

Είναι χαρακτηριστικό ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας είναι άγνωστο στην πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, αφού μόνο σε μερικούς «έμπιστους» ευρωβουλευτές των παραπάνω Ομάδων του ΕΚ επιτράπηκε να διαβάσουν το «απόρρητο» κείμενό της.

Σε ένα πολιτικό θέατρο πρώτου μεγέθους, η συμφωνία είχε απορριφθεί δύο φορές τους τελευταίους έξι μήνες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο εξέφραζε δήθεν επιφυλάξεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τελικά, έδωσε την έγκρισή του, αφού οι ΗΠΑ εγγυήθηκαν (!) ότι οι μυστικές υπηρεσίες τους θα φροντίσουν για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Το ΚΚΕ καταψήφισε την επαίσχυντη αυτή τρομοσυμφωνία. Σε δήλωσή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Η έγκριση της "τρομοσυμφωνίας" δικαιώνει τις τοποθετήσεις του ΚΚΕ στις προηγούμενες ψηφοφορίες, όπου κατήγγειλε την υποκρισία των κεντροδεξιών και κεντροαριστερών δυνάμεων του ευρωμονόδρομου, ότι οι δήθεν επιφυλάξεις τους δεν αποτελούσαν παρά "πολιτικό θέατρο" για τη χειραγώγηση των εργαζομένων, ώστε να εγκρίνουν τελικά τη συμφωνία με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις, όπως και έκαναν.

Η έγκριση της "τρομοσυμφωνίας" από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποδεικνύει ακόμη μία φορά το ρόλο του ως πλυντήριο δημοκρατικής δήθεν νομιμοποίησης των βαθιά αντιδραστικών και αντιλαϊκών πολιτικών της ΕΕ. Το ΕΚ, άλλωστε, έχει πρωτοστατήσει στη θεσμοθέτηση στην ΕΕ ενός απίστευτου νομοθετικού πλαισίου κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής, ασφυκτικού περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών.

Δεν υπάρχουν "τρομονόμοι" και "τρομοσυμφωνίες" που να σέβονται τις λαϊκές ελευθερίες. Στόχος τους είναι η πάλη και η αντίσταση των λαών, η πρωτοπορία τους, το κομμουνιστικό κίνημα και οι ριζοσπαστικές δυνάμεις που αρνούνται να υποταχθούν στη βαρβαρότητα του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος. Γι' αυτό οι λαοί πρέπει να τις απορρίψουν και να τις ανατρέψουν».


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
Βαθαίνει η στρατικοποίηση της ΕΕ

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη στη συζήτηση της σχετικής έκθεσης

Στη συζήτηση για την έκθεση σχετικά με την «Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης» (ΕΥΕΔ) παρενέβη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης, αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του Κόμματος. Ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε:

«Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίσαμε το κοινό ψήφισμα των Συντηρητικών, Φιλελευθέρων και Σοσιαλδημοκρατών για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, γιατί είναι απόρροια της αντιδραστικής "Συνθήκης της Λισαβόνας".

Υλοποιεί τις προβλέψεις για τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ (πολιτικοστρατιωτική επιτροπή, κέντρο διαχείρισης κρίσεων, δορυφορικό κέντρο, στρατιωτική επιτροπή, ευρωστρατός, EULEX κλπ.), για την εφαρμογή του δόγματος των ΗΠΑ περί προληπτικού πολέμου. Είναι εργαλείο της στρατηγικής και των πολέμων του ΝΑΤΟ. Δίνει το δικαίωμα στην ΕΕ να παρεμβαίνει στρατιωτικά και πολιτικά με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ακόμα και στο εσωτερικό των χωρών - μελών.

Η ΕΥΕΔ περιορίζει ακόμα περισσότερο τα εθνοκρατικά κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών, απονέμοντας πλέον αρμοδιότητες στην ΕΕ σχεδόν στο σύνολο των τομέων άσκησης πολιτικής ενός κράτους. Θα είναι εργαλείο εφαρμογής της υπεροχής του κοινοτικού έναντι του εθνικού δικαίου των κρατών. Ενισχύει τους ιμπεριαλιστικούς επεμβατικούς μηχανισμούς και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της ΕΕ (FRONTEX κλπ.) και δημιουργεί νέους (π.χ. Ευρωεισαγγελία).

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη εν κρυπτώ διαδικασία που ακολουθήθηκε από τους εκπροσώπους του Ευρωκοινοβουλίου, της Επιτροπής, της Προεδρίας και της Υπατης Εκπροσώπου και Αντιπροέδρου της Επιτροπής, προκειμένου να συγκαλυφθούν οι οξυμένοι ανταγωνισμοί και αντιπαραθέσεις μεταξύ των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων».

Η υπερψήφιση της Εκθεσης στο ΕΚ συνέπεσε με την επίσκεψη στην Ελλάδα της επικεφαλής της ΕΥΕΔ, C. Ashton, η οποία συναντήθηκε προχτές με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Αμυνας και χτες με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα.

Μετά τη συνάντηση, ο Δ. Δρούτσας υποστήριξε απροκάλυπτα ότι η χώρα μας έχει «αποθέσει στο θεσμό της Υπατης Εκπροσώπου την υποστήριξη και των δικών μας συμφερόντων, των εθνικών μας συμφερόντων που ταυτίζονται βεβαίως με το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Από την πλευρά της, η C. Ashton έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη «να μπορεί η Ευρώπη να μιλάει με μία φωνή (...) στο επίπεδο της διπλωματίας, στο επίπεδο της διαχείρισης κρίσεων, σε στρατιωτικό επίπεδο κλπ.».


ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
Κανένα όφελος για τον αλβανικό λαό

Το ΚΚΕ καταψήφισε το σχετικό ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο

Καταψήφισε το ΚΚΕ το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πορεία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ. Αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του Κόμματος, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης, υπογράμμισε τα εξής:

«Καταψηφίζουμε το ψήφισμα γιατί είναι πάγια θέση του ΚΚΕ να τάσσεται κατά της διεύρυνσης της ΕΕ για τους λόγους που είναι αντίθετο με την ένταξη και παραμονή και της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική αυτή διακρατική ένωση. Από την ένταξη, ωφελημένο θα βγει το ευρωενωσιακό και αλβανικό κεφάλαιο, ιδίως στην ενέργεια, ορυκτά και μεταφορές, τα επιθετικά ιμπεριαλιστικά σχέδια ΕΕ και ΝΑΤΟ σε βάρος των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών και μικρομεσαίων στρωμάτων.

Το ψήφισμα ζητάει ένταση της προώθησης του πακέτου των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που επιβάλλει σε συνεργασία με την ΕΕ. Η αντιλαϊκή αυτή επίθεση - που ξεσήκωσε τη λαϊκή οργή τη δεκαετία του '90 - οδηγεί σε ιδιωτικοποιήσεις, τεράστια ανεργία, μετανάστευση, εγκατάλειψη της υπαίθρου, ένταση της εκμετάλλευσης, εγκληματικότητα και διαφθορά. Το ψήφισμα διαιωνίζει το ανυπόληπτο και χωρίς λαϊκό έρεισμα καπιταλιστικό πολιτικό σύστημα της χώρας, αθωώνει τις διαβλητές εκλογικές διαδικασίες, δε θίγει την κατάσταση των μειονοτήτων. Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου επιχειρεί μια πρωτοφανή ανοιχτή επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας και στην πολιτική αντιπαράθεση, ζητάει αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις στη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων και του κοινοβουλίου.

Η πολιτική της ΕΕ και των αστικών δυνάμεων της Αλβανίας στην πορεία προς την ένταξη οξύνει τα προβλήματα ανάπτυξης της χώρας, επιδεινώνει τη θέση των εργαζομένων, εντείνει τη φυγή εγκεφάλων και το μεταναστευτικό ρεύμα και συνεπάγεται μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια στην περιοχή».


Αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής

Προτάσεις για αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής κατέθεσε για συζήτηση ο πρόεδρός της Φ. Πετσάλνικος και θα συζητηθούν στην Ολομέλεια την ερχόμενη Παρασκευή.

Σύμφωνα με αυτές, καθιερώνεται υποχρεωτικό στάδιο διαβούλευσης πριν από την κατάθεση στη Βουλή κάθε νομοσχεδίου, το οποίο όταν θα κατατίθεται στη Βουλή θα υπόκειται σε «διπλή ανάγνωση», προκειμένου να διευκολύνονται οι όποιες αλλαγές προτείνουν οι βουλευτές. Επίσης, απαγορεύεται στο εξής η κατάθεση τροπολογιών πέρα από τις δύο το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ιδρύεται Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, που εξετάζει και θα αξιολογεί τις εξοπλιστικές δαπάνες, ενώ όλες οι συμβάσεις που υπογράφουν τα υπουργεία και είναι πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ, θα ελέγχονται από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Με βάση τις προτάσεις του Φ. Πετσάλνικου, κάθε τρεις μήνες θα γίνεται από τη Βουλή έλεγχος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ενώ η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα μπορεί να εξετάζει ενόρκως μάρτυρες, όπως οι Εξεταστικές Επιτροπές. Καταργείται ο γενικός κανόνας της μυστικότητας των συνεδριάσεων της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας και οι συνεδριάσεις της θα είναι μυστικές μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.

Για τη βουλευτική ασυλία προβλέπεται ότι αυτή θα αίρεται σε κάθε περίσταση που η πράξη δε σχετίζεται με την πολιτική δράση του βουλευτή.

Οσον αφορά το προσωπικό της Βουλής αναφέρεται ότι απαγορεύεται η μονιμοποίηση στη Βουλή των μετακλητών υπαλλήλων και η μετάταξη στη Βουλή των αποσπασμένων σε αυτήν δημοσίων υπαλλήλων άλλων υπηρεσιών. Πλέον οι προσλήψεις στη Βουλή θα γίνονται με διαδικασίες του ΑΣΕΠ, ενώ θα τροποποιηθούν οι διατάξεις του κανονισμού για το συνταξιοδοτικό των υπαλλήλων, προκειμένου αυτές να εναρμονιστούν με τις αλλαγές που γίνονται στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ