Σάββατο 10 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
Βαθαίνει η στρατικοποίηση της ΕΕ

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη στη συζήτηση της σχετικής έκθεσης

Στη συζήτηση για την έκθεση σχετικά με την «Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης» (ΕΥΕΔ) παρενέβη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης, αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του Κόμματος. Ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε:

«Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίσαμε το κοινό ψήφισμα των Συντηρητικών, Φιλελευθέρων και Σοσιαλδημοκρατών για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, γιατί είναι απόρροια της αντιδραστικής "Συνθήκης της Λισαβόνας".

Υλοποιεί τις προβλέψεις για τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ (πολιτικοστρατιωτική επιτροπή, κέντρο διαχείρισης κρίσεων, δορυφορικό κέντρο, στρατιωτική επιτροπή, ευρωστρατός, EULEX κλπ.), για την εφαρμογή του δόγματος των ΗΠΑ περί προληπτικού πολέμου. Είναι εργαλείο της στρατηγικής και των πολέμων του ΝΑΤΟ. Δίνει το δικαίωμα στην ΕΕ να παρεμβαίνει στρατιωτικά και πολιτικά με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ακόμα και στο εσωτερικό των χωρών - μελών.

Η ΕΥΕΔ περιορίζει ακόμα περισσότερο τα εθνοκρατικά κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών, απονέμοντας πλέον αρμοδιότητες στην ΕΕ σχεδόν στο σύνολο των τομέων άσκησης πολιτικής ενός κράτους. Θα είναι εργαλείο εφαρμογής της υπεροχής του κοινοτικού έναντι του εθνικού δικαίου των κρατών. Ενισχύει τους ιμπεριαλιστικούς επεμβατικούς μηχανισμούς και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της ΕΕ (FRONTEX κλπ.) και δημιουργεί νέους (π.χ. Ευρωεισαγγελία).

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη εν κρυπτώ διαδικασία που ακολουθήθηκε από τους εκπροσώπους του Ευρωκοινοβουλίου, της Επιτροπής, της Προεδρίας και της Υπατης Εκπροσώπου και Αντιπροέδρου της Επιτροπής, προκειμένου να συγκαλυφθούν οι οξυμένοι ανταγωνισμοί και αντιπαραθέσεις μεταξύ των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων».

Η υπερψήφιση της Εκθεσης στο ΕΚ συνέπεσε με την επίσκεψη στην Ελλάδα της επικεφαλής της ΕΥΕΔ, C. Ashton, η οποία συναντήθηκε προχτές με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Αμυνας και χτες με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα.

Μετά τη συνάντηση, ο Δ. Δρούτσας υποστήριξε απροκάλυπτα ότι η χώρα μας έχει «αποθέσει στο θεσμό της Υπατης Εκπροσώπου την υποστήριξη και των δικών μας συμφερόντων, των εθνικών μας συμφερόντων που ταυτίζονται βεβαίως με το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Από την πλευρά της, η C. Ashton έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη «να μπορεί η Ευρώπη να μιλάει με μία φωνή (...) στο επίπεδο της διπλωματίας, στο επίπεδο της διαχείρισης κρίσεων, σε στρατιωτικό επίπεδο κλπ.».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ