ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛ. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ξεκίνησε η κατάθεση του ειδικού φρουρού

(Της απεσταλμένης μας Παντίας ΚΑΖΑΝΤΖΗ).-

Με την απολογία του ενός ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, συνεχίστηκε χτες η δίκη στην Αμφισσα, για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια, στις 6 Δεκέμβρη 2008.

Μετά από διαδικασία έξι μηνών με διακοπές, αναβολές και μετακίνηση των μαρτύρων στην πόλη της Αμφισσας, ο ένας από τους δύο κατηγορουμένους, ο Επ. Κορκονέας, που κατηγορείται για «ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο» και ότι «επέδειξε ενσυνείδητη αδιαφορία», όπως έκρινε το Συμβούλιο Εφετών, αφού ήξερε ότι μπορεί να προκαλέσει το θάνατο με τον πυροβολισμό, στοχεύοντας προς την παρέα του άτυχου Αλέξη επιδοκίμασε τη θανάτωση προσώπου, άρχισε χτες, την απολογία του.

Ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, κατέθεσε κλαίγοντας, λέγοντας ότι «λυπάμαι για ό,τι έγινε» και ότι «τα θύματα είμαστε εγώ και αυτός (σ.σ. ο δολοφονημένος Αλέξης Γρηγορόπουλος), το παιδί και εγώ, γιατί βρεθήκαμε εκεί, πεθαίνω κάθε μέρα, κάθε λεπτό, οι οικογένειές μας σίγουρα πονάνε».

Για το βράδυ της δολοφονίας, επανέλαβε ότι ενώ ήταν στο περιπολικό με τον συγκατηγορούμενό του Β. Σαραλιώτη, δέχτηκαν επίθεση σε τρία σημεία πριν από την Ναυαρίνου την πρώτη, Ναυαρίνου και Τζαβέλα την δεύτερη και Ναυαρίνου και Ζωοδόχου Πηγής την τρίτη. Σε αυτό το σημείο, δεν μπόρεσε να απαντήσει στις ερωτήσεις της προέδρου γιατί δεν ενημέρωσαν το Κέντρο από την πρώτη επίθεση που δέχτηκαν, αφού αυτή η επίθεση ήταν και η αφορμή, όπως υποστήριξε ο κατηγορούμενος, να βρουν αυτούς που τους επιτέθηκαν, όπως και αν ο ίδιος ήταν μέσα ή έξω από το περιπολικό.

Ακόμα, μίλησε για επίθεση με πέτρες και μπουκάλια από άτομα του αναρχικού χώρου, που ο αριθμός τους ξεκινούσε από 10, 20 ή 30. Κι εδώ, όπως απάντησε στην πρόεδρο του δικαστηρίου, Ατζελίτα Παπαβασιλείου, δεν μπορούσε να προσδιορίσει ξεκάθαρα τον αριθμό των ατόμων παρόλο που είχαν φτάσει κοντά, όπως είπε. Αναφέρθηκε σε επίθεση, με πέτρες και μπουκάλια, που τα θυμάται σαν εικόνες, όπως είπε, που προσπαθούσε να τα αποφύγει, ενώ είδε μόνο ένα γυάλινο μπουκάλι να σπάει στο παρμπρίζ του περιπολικού.

Για τη δολοφονία του παιδιού, είπε ότι «αισθάνθηκα εγκλωβισμένος από την επίθεση, έβγαλα το πιστόλι και πυροβόλησα, νομίζω, δυο φορές. Δεν θυμάμαι». Υποστήριξε ότι στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, όπου τους μετέφεραν, αρχικά έμαθε για τραυματισμό ενός πολίτη όπως είπε χαρακτηριστικά και αφού παρέδωσαν τα όπλα, έμαθε για θάνατο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι με την έναρξη της διαδικασίας έγινε επίδειξη των ρούχων, που φορούσε το δολοφονημένο παιδί και των όπλων των δυο αστυνομικών. Για πρώτη φορά στο δικαστήριο, παρούσα ήταν η γιαγιά του παιδιού, η οποία με δάκρυα στα μάτια κρατούσε στο στήθος της μια φωτογραφία του Αλέξανδρου.

Θάνατος αγωνιστή

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ
Πρόσφατα, στις 4 του Ιούνη, πέθανε ο σύντροφος ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ.

Στη μνήμη του, οι σύντροφοι Διονύσης Γεωργάτος και Κώστας Γεωργάτος προσφέρουν στο ΚΚΕ 200 ευρώ.

Ο σ. ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ γεννήθηκε στην Ερυσσώ της Κεφαλονιάς το 1917 και από τα γυμνασιακά του χρόνια δέθηκε με το κομμουνιστικό κίνημα του νησιού. Στα φοιτητικά του χρόνια 1935-1940 συνδέθηκε με το φοιτητικό - αντιδικτατορικό κίνημα με καθοδηγητή την ΟΚΝΕ.

Εζησε τις μεγάλες φοιτητικές απεργίες και τις αγωνιστικές μαχητικές διαδηλώσεις αντίστασης ενάντια στη μεταξική δικτατορία. Εκείνη την περίοδο στις εκδηλώσεις - πολιτικές συγκεντρώσεις και σε φοιτητικές εκδρομές γνώρισε προσωπικότητες του κινήματος, όπως τον Κώστα Βάρναλη, τον Δημήτρη Γληνό, τους συμπατριώτες μας, στελέχη του ΚΚΕ, Βαγγέλη Λαδά, Γιαννόπουλο Ανδρέα. Εμαθε για τις ηρωικές μορφές και τη δράση των συμπατριωτών μας, στελεχών του ΚΚΕ, Νίκου Βαλιανάτου και Λύσανδρου Μηλιαρέση, που, άνανδρα, δολοφονήθηκαν από τη δικτατορία. Ο σ. Καββαδίας από τις πρώτες μέρες της Κατοχής συνδέεται με την Οργάνωση της αντίστασης και του αγώνα, ενάντια στους κατακτητές. Με την ίδρυση του ΕΑΜ, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα της Εθνικής μας Αντίστασης στην Αθήνα, με αποστολή που του αναθέτει το Κόμμα. Το 1946-1947 ο σ. Καββαδίας είναι επικεφαλής του ΕΑΜ επιστημόνων - διανοουμένων. Στις αρχές του 1948, εκτοπίζεται στην Ικαρία και, σε συνέχεια, το 1949, στη Μακρόνησο. Στη Μακρόνησο, ύστερα από οκτώ χρόνια, συνεχίζουμε τον αγώνα όπως και στα φοιτητικά μας χρόνια, διδαγμένοι από την πείρα του αγώνα της δεκάχρονης περιόδου 1940-1950. Από τη Μακρόνησο μεταφερθήκαμε στον Αϊ - Στράτη, όπου τομεάρχης του Γ' Κλωβού βοηθάει μέχρι την απόλυσή του στα τέλη του 1952. Συνεχίζει και δουλεύει στην ΕΔΑ και στο μαζικό κίνημα, μέχρι τη δικτατορία του 1967, οπότε διαφεύγει στην Αγγλία όπου διαμένει στης αδελφής του.

Στη 12η Ολομέλεια, το 1968, ταλαντεύεται και τοποθετείται με την ομάδα του Παρτσαλίδη. Στη μεταπολίτευση, από τα πρώτα χρόνια, ο αγώνας του λαού μας και η πολιτική του ΚΚΕ τον προβληματίζουν, αναγνωρίζει το λάθος του και συμμετέχει στον αγώνα δίπλα στο Κόμμα που το στηρίζει πολιτικά και πάντα το ψηφίζει. Μερικά χρόνια αργότερα, θα συμφωνήσει - θα αποδεχτεί με συγκίνηση πρόταση που του έγινε να πάρει κομματική σύνδεση με την Οργάνωση των δικηγόρων.

Στα χρόνια της μεταπολίτευσης, ασχολείται και γράφει φιλολογικές και ιστορικές μελέτες που έχουν σχέση με τη ζωή του, όπως: «Η Ερυσσος Κεφαλονιάς». Η μελέτη για την ιστορία της Ιθάκης που δεν την ολοκλήρωσε. Η αξιόλογη ιστορική μελέτη «Η Εθνική Αντίσταση στην Εύβοια 1941-1944», όπου τότε είχε σταλεί από την καθοδήγηση επικεφαλής του ΕΑΜ Εύβοιας. Σε επίσκεψή του τελευταία στην Αφρική έχει γράψει το ποίημα «Χαιρετισμός της Αφρικής». Επίσης σημαντική είναι η προσφορά του στην συλλογική εργασία «Μακρόνησος Ιστορικός Τόπος».

Η ζωή και η δράση του Σταμάτη Καββαδία είναι δεμένη με την Ιστορία του ΚΚΕ και του λαού μας. Είναι θεμελιωμένη με την κοσμοθεωρία μας, του Μαρξισμού - Λενινισμού, δεμένη με την επαναστατική πράξη και τα ιδανικά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Ο σ. Καββαδίας νιώθει πάντοτε βαθύ σεβασμό στη Σοβιετική Ενωση και αγάπη στο σοβιετικό λαό. Η αντεπανάσταση, η ανατροπή και διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης τον συγκλονίζει. Τη θεωρεί προσωρινό πισωγύρισμα και είναι βέβαιος ότι μέσα στον 21ο αιώνα ένα νέο ξεκίνημα με βάση και τη νέα επαναστατική πείρα θα ξεσπάσει ορμητικά με την οικοδόμηση το σοσιαλισμού σε μια σειρά χώρες. Η σημερινή ολόπλευρη κρίση του ιμπεριαλισμού, που βιώνει το στάδιο της σήψης του, επιβεβαιώνει την ιστορική αναγκαιότητα του σοσιαλισμού.

Διονύσης Γεωργάτος

  • Αύριο Κυριακή 11 Ιούλη και ώρα 10.45 π.μ. τελείται το 40ήμερο μνημόσυνο του σ. ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΒΒΑΔΙΑ στο Κοιμητήριο του Βύρωνα.
«Εφυγε» ο σ. Γιώργος Γαρυφαλάκης

Σήμερα γίνεται η πολιτική κηδεία του στα Νεκροταφεία Νέας Σμύρνης

«Εφυγε», προχτές, Πέμπτη 8 Ιούλη 2010, ο σ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΡΥΦΑΛΑΚΗΣ. Η πολιτική κηδεία του αγαπημένου μας συντρόφου γίνεται, σήμερα Σάββατο 10 Ιούλη 2010, στα νεκροταφεία της Νέας Σμύρνης στις 11.30 το πρωί.

Ο Γ. Γαρυφαλάκης γεννήθηκε το 1928 στο Μεταξουργείο. Το 1932 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στη Νέα Σμύρνη. Τα χρόνια της γερμανικής και αγγλικής κατοχής τον βρήκαν στο ορφανοτροφείο - αναμορφωτήριο του Παναθηναϊκού, από όπου έγινε μάρτυρας της μάχης του Γκύζη. Τα γεγονότα αυτά, σε συνδυασμό με την καθημερινή όξυνση της ταξικής πάλης και του βιώματος της καταπίεσης της εργατικής τάξης, τον οδήγησαν να πάρει αποφάσεις που θα άλλαζαν τη ζωή του. Από τους πρώτους που οργανώθηκαν στην ΕΔΑ, ο σ. Γιώργης (όπως όλοι τον ήξεραν) ανέπτυξε έντονη δράση στην περιοχή των νοτίων συνοικιών. Το μισαλλόδοξο μετεμφυλιακό κράτος δεν του το συγχώρησε. Οι διωγμοί και οι φυλακίσεις έγιναν «συνήθεια» στη ζωή του. Οι κακουχίες και τα βασανιστήρια άφησαν τα σημάδια τους, κλονίζοντας την υγεία του. Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας.

Με την ανατροπή της χούντας, από την οποία βασανίστηκε, έγινε μέλος του ΚΚΕ, ιδιότητα την οποία τίμησε μέχρι τέλους.


ΠΡΟΑΓΓΕΛΙΑ ΓΑΜΟΥ

Γνωστοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 1369 του ΑΚ όπως τροποποιήθηκε με το 1250/82 ότι:

Ο ΛΑΠΑΝΑΪΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του Αθανασίου και της Ευαγγελίας, το γένος Γιαννάτου, που γεννήθηκε στην Πάτρα και κατοικεί στο Βύρωνα Αττικής, και η ΜΑΥΡΟΥΛΗ ΕΛΕΝΗ, του Γεωργίου και της Μαρίας - Μαρίνας, που γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί στο Βύρωνα Αττικής, πρόκειται να παντρευτούν και ο γάμος τους θα γίνει στο Βύρωνα Αττικής.

«ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ»
Θάνατος 21χρονης στη διάρκεια τοκετού

Εισαγγελική έρευνα και ένορκη διοικητική εξέταση διενεργείται στο μαιευτήριο «Ελενα Βενιζέλου» για το θάνατο 21χρονης (9 μηνών) εγκύου, που άφησε την τελευταία της πνοή κατά τη διάρκεια του τοκετού την περασμένη Τρίτη.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν της διοίκησης του νοσοκομείου, η έγκυος, που βρισκόταν στον ένατο μήνα κύησης, έφτασε στο νοσοκομείο με ήπιες συσπάσεις και της προτάθηκε εισαγωγή, την οποία αρνήθηκε. Στις 6.55 μ.μ. επανήλθε «με οξύ, συνεχές άλγος επιγαστρίου και βαριές αλλοιώσεις καρδιακών παλμών του εμβρύου». Επειγόντως μπήκε στην αίθουσα τοκετού, έγινε καισαρική, διαπιστώθηκε «εκτεταμένο κοιλιακό και οπισθοπεριτοναϊκό αιμάτωμα». Παρά τις προσπάθειες των χειρουργών να σταματήσουν την αιμορραγία, η γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή στο χειρουργείο, ενώ είχε γεννήσει ένα υγιέστατο βρέφος.

Η δικηγόρος της οικογένειας της 21χρονης καταγγέλλει ότι η γυναίκα έφτασε στο νοσοκομείο το μεσημέρι με φρικτούς πόνους και αιμορραγία, εξετάστηκε απ' τους γιατρούς που δεν έδειξαν να ανησυχούν για την αιμορραγία και την έστειλαν ξανά στο σπίτι της, λέγοντάς της πως μέσα στα επόμενα δύο 24ωρα θα επέστρεφε για να γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό.

Εισαγγελική έρευνα για την ΑΓΡΟΓΗ

Τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας για το θέμα των παράνομων προσλήψεων από την κυβέρνηση της ΝΔ στην εταιρεία «ΑΓΡΟΓΗ» παρήγγειλε χτες η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας Ελένη Ράικου. Η διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ε. Ιωαννίδη με την παραγγελία να διαπιστώσει αν τυχόν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα. Στόχος του θα είναι να εξακριβώσει τις τυχόν ποινικές ευθύνες της τότε διοίκησης της εταιρείας «ΑΓΡΟΓΗ», καθώς και των προσώπων που φέρονται να προσελήφθησαν παράνομα.

Εκδήλωση για τον «Καλλικράτη»

Εκδήλωση για τον «Καλλικράτη» διοργανώνει η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ τη Δευτέρα 12 Ιούλη στις 8 μ.μ., στο πνευματικό κέντρο «ΕΚΑΒΗ» στην Κατερίνη. Θα μιλήσει η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ