ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Μεγάλες γερμανικές επενδύσεις στη Ρωσία

Συμφωνίες πολλών δισ. δολαρίων υπέγραψαν Μέρκελ και Μεντβέντεφ

ΕΚΑΤΕΡΙΝΕΜΠΟΥΡΓΚ.--

Σε πάνω από 10 συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων κατέληξαν χτες ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κατά τη συνάντηση που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στο Εκατερίνεμπουργκ, πόλη στη ρωσική περιοχή των Ουραλίων. Σημειώνεται πως η Γερμανία είναι από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας. Μαζί με την Μέρκελ παραβρίσκεται αντιπροσωπεία 25 ατόμων, ανάμεσα στους οποίους οι επικεφαλής της «Volkswagen», της «Siemens», της «Airbus», της εταιρείας χημικών «BASF», της «Metro» και της «Commerzbank».

Ανάμεσα σ' αυτές είναι συμφωνίες της «Ζήμενς» (2,8 δισ. δολαρίων) με τους ρωσικούς σιδηροδρόμους «Russian Railways» για την παροχή περισσοτέρων από 200 νέων αμαξοστοιχιών στη Μόσχα. Μάλιστα η «Ζήμενς» ανακοίνωσε τη δημιουργία κοινοπραξίας με δύο ρωσικές εταιρείες για την παραγωγή ανεμογεννητριών.

Μιλώντας σε φόρουμ Γερμανίας - Ρωσίας, που πραγματοποιείται στο Εκατερίνεμπουργκ, ο Ρώσος Πρόεδρος υποστήριξε πως βασίζεται στις γερμανικές επενδύσεις για την ενίσχυση των σχεδίων του για το λεγόμενο εκσυγχρονισμό της οικονομίας. Κάλεσε τις γερμανικές επιχειρήσεις να κάνουν επενδύσεις συγκεκριμένα σε αεροδρόμια, εργοστάσια, αλλά και στην αυτοκινητοβιομηχανία. Ζήτησε επίσης από την ΕΕ να καταργήσει το καθεστώς βίζας που ισχύει με τη Ρωσία.

Από την πλευρά της, η Α. Μέρκελ αναφέρθηκε στο ζήτημα της βελτίωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, ουσιαστικά προβάλλοντας την ανάγκη διαλεύκανσης της δολοφονίας της Ναταλία Εστεμίροβα, που σαν χτες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατό της. Υπενθυμίζεται πως η Εστεμίροβα είχε απαχθεί από την Τσετσενία και βρέθηκε λίγο αργότερα νεκρή στην Ινγκουσετία.

Πάντως, καμία αναφορά δε γίνεται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης σχετικά με την πρόσφατη πρόταση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού «Gazprom» στη γερμανική «RWE» για συμμετοχή στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream».

Σημειώνεται πως η Γερμανίδα καγκελάριος, μετά τη Ρωσία, θα μεταβεί στο Καζακστάν και την Κίνα, προσβλέποντας στην υπογραφή μιας σειράς επικερδών συμφωνιών.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κατά των άμεσων συνομιλιών η «Φατάχ»

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΚΑΪΡΟ.--

Λίγα μόνο εικοσιτετράωρα πριν την επιστροφή στην περιοχή του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου Τζορτζ Μίτσελ, η οργάνωση «Φατάχ» του Προέδρου Αμπάς, με ανακοίνωσή της, τάσσεται ανοιχτά ενάντια στην επανάληψη των άμεσων συνομιλιών με το Ισραήλ, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος στις έμμεσες συνομιλίες που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται ουσιαστικά να απαντήσει στις έμμεσες, αλλά σαφείς, πιέσεις που ασκεί πλέον η Ουάσιγκτον για έναρξη άμεσων συνομιλιών, προκειμένου να δημιουργηθεί η εντύπωση προόδου. Με την εκδοχή αυτή έχει συναινέσει η ισραηλινή πλευρά, χωρίς να υπαναχωρήσει σε κάποια από τις θέσεις της, ιδιαίτερα όσον αφορά στον εποικισμό, το «πάγωμα» του οποίου έχει θέσει ως προϋπόθεση η Παλαιστινιακή Αρχή για το οποιοδήποτε περαιτέρω βήμα.

Την ίδια στιγμή, ενδιαφέρον παρουσιάζει έρευνα που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Ερευνας Εβραϊκής Πολιτικής στο Λονδίνο, όπου αναδεικνύεται ότι η πλειοψηφία των Εβραίων της Βρετανίας επιθυμεί την επίτευξη οριστικής ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους, στη βάση της ανταλλαγής γης για την ειρήνη. Το 77% των ερωτηθέντων πιστεύουν στη λύση των δύο κυρίαρχων κρατών και το 52% εκτιμά ότι το Ισραήλ θα πρέπει να συζητήσει με τη «Χαμάς». Εντούτοις, το 72% υποστηρίζει ότι οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα ήταν «νόμιμη άμυνα». Αλλά θεωρεί ότι θα πρέπει να ασκείται ελεύθερα κριτική κατά του Ισραήλ στο βρετανικό Τύπο.

  • Στο λιμάνι αλ Αρις ελλιμενίστηκε χθες το πλοίο «Αμάλθεια», το οποίο μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια 2.000 τόνων, που έχει συγκεντρωθεί από φιλανθρωπικό ίδρυμα το οποίο ελέγχει ο γιος του Λίβυου ηγέτη Καντάφι, προς τη Λωρίδα της Γάζας.
Το κλειδί των φυλακών από κατακτητές σε συνεργάτες

Με την παράδοση συμβολικά ενός τεράστιου κλειδιού από τον Αμερικανό υποστράτηγο Τζέρι Κάνον στον Ιρακινό υπηρεσιακό υπουργό Δικαιοσύνης Ντάρα Νουρεντίν, ολοκληρώθηκε τυπικά, χτες, η παράδοση όλων των σωφρονιστικών ιδρυμάτων από τις κατοχικές δυνάμεις στις ιρακινές αρχές. Παρ' όλα αυτά, 200 περίπου κρατούμενοι, κυρίως μέλη των πρώην δυνάμεων ασφαλείας και του καθεστώτος Χουσεΐν, παραμένουν υπό αμερικανική εποπτεία, για λόγους, όπως αναφέρεται επισήμως, προστασίας της δικής τους ασφάλειας από τυχόν κινήσεις αντεκδίκησης.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Εγκρίθηκε από το τουρκικό Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο που αφορά στη συμφωνίας Τουρκίας - Ρωσίας, για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακκουγιού.

ΜΠΕΦΑΛΣΤ.-- Συνεχίζονται οι βίαιες συγκρούσεις στο Μπέφαλστ ενώ το μέτωπο συγκρούσεων πλέον είναι μεταξύ Καθολικών και αστυνομικών δυνάμεων. Αφορμή για την έναρξη των συγκρούσεων ήταν οι ετήσιες εκδηλώσεις και οι παρελάσεις των πιστών στο βρετανικό στέμμα Προτεσταντών του Τάγματος της Οράγγης.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Διαρροή που εντοπίσθηκε σε σωλήνα υποχρέωσε τη BP να αναβάλει την κρίσιμη δοκιμή στη λειτουργία του νέου καλύμματος της πετρελαιοπηγής που έχει ως στόχο να σταματήσει τη διαρροή πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού, ανακοίνωσε χτες η πετρελαϊκή εταιρεία. Επίσης, η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε φόβους για πιο εκτεταμένη ζημία σε περίπτωση αποτυχίας του νέου εγχειρήματος της εταιρείας.

ΜΟΣΧΑ.-- Τουλάχιστον 233 άνθρωποι έχουν πεθάνει την τελευταία βδομάδα στη Ρωσία εξαιτίας των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών που ξεπερνούν τους 35 βαθμούς Κελσίου, στο χειρότερο καύσωνα που πλήττει τη χώρα εδώ και 100 χρόνια. Αρκετοί θάνατοι έχουν προέλθει από πνιγμούς ύστερα από την κατανάλωση οινοπνευματώδη ποτών.

ΤΥΦΛΙΔΑ.-- Στη Γεωργία βρίσκεται από χτες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, τον οποίο ευχαρίστησε ο Γεωργιανός Πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι, για τη βοήθεια της Γαλλίας στην ενίσχυση της συνεργασίας της χώρας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Παράλληλα, στη γεωργιανή πρωτεύουσα βρίσκεται και υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ, Κάθριν Αστον για διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας σύνδεσης.

ΦΟΣΑΝ.-- Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις ξέσπασαν σε εργοστάσιο της «Honda» στην Κίνα, από τις 12 Ιούλη, με τους εργαζόμενους να απαιτούν αυξήσεις στους μισθούς, της τάξης του 60%, με τη διεύθυνση της εταιρείας να απειλεί με βία τους εργαζόμενους εάν δεν επιστρέψουν στη δουλειά τους.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Ενα νεκρός και μεγάλες υλικές καταστροφές άφησε στο πέρασμά της η καταιγίδα «Ολίβια». Η γραμμή που κινήθηκε η «Ολίβια» είχε μήκος 600 χλμ., από το βορρά μέχρι το νότο και έπληξε την Κάτω Σαξονία, τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, την Εσση, τη Ρηνανία Παλατινάτο, το Ζάαρλαντ και η Βάδη Βυρτεμβέργη.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Η Αργεντινή έγινε η πρώτη στη Λατινική Αμερική και η δέκατη στον κόσμο που επιτρέπει τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών καθώς μετά τη Βουλή και η Γερουσία επικύρωσε το νομοσχέδιο.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Πολιτοφυλακή» για την ενίσχυση της κατοχής

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Με βάση το μοντέλο του Ιράκ προχωρά στο Αφγανιστάν ο διοικητής των αμερικανο - ΝΑΤΟικών δυνάμεων, Ντέιβιντ Πετρέους, σε συνεργασία πάντα με την εγκάθετη αφγανική κυβέρνηση του Προέδρου Χαμίντ Καρζάι. Ο Αφγανός Πρόεδρος προχωρά στην ανάπτυξη αστυνομικών δυνάμεων σε όλη τη χώρα, δίνοντας παράλληλα το δικαίωμα στους κατοίκους της επαρχίας να δρουν ως «πολιτοφυλακή», φέροντας όπλα και «προστατεύοντας» τους εαυτούς τους, σε όσες περιοχές οι κατοχικές δυνάμεις και ο αφγανικός στρατός δεν μπορούν να αναπτυχθούν. Οι ομάδες που θα πρόσκεινται στην κατοχή και στην κυβέρνηση, ή μέχρι στιγμής δε στηρίζουν τους Ταλιμπάν, θα λάβουν εξοπλισμό και μισθό, προκειμένου να περιορίσουν τους Ταλιμπάν και να δώσουν πρόσβαση στις συγκεκριμένες περιοχές στην κατοχή.

Χτες ένοπλοι απήγαγαν πέντε υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας, στην περιοχή της Κανταχάρ, ενώ πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 58 τραυματίστηκαν στην κοιλάδα Σουάτ του Πακιστάν, σε επίθεση αυτοκτονίας, που αποδίδεται σε «μαχητές προσκείμενους στους Ταλιμπάν». Ακόμα 10 άνθρωποι - φερόμενοι ως Ταλιμπάν - έχασαν τη ζωή τους από αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή των φυλών του Πακιστάν.

Στις ΗΠΑ το Πεντάγωνο προειδοποίησε ότι αν δεν εγκριθούν τα κονδύλια των πολέμων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, μετά την εμπλοκή που εμφανίστηκε, στη διαδικασία, θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε στάση πληρωμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ