ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Ιούλη 2010
Σελ. /32
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ληστρική πορεία

Η Τράπεζα Πειραιώς είναι γέννημα θρέμμα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Μπορεί να εμφανίστηκε στη χώρα πριν εκατό χρόνια ως μια μικρή ιδιωτική τράπεζα, μπορεί να εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις λαϊκές καταθέσεις για να πλουτίσουν οι Ανδρεάδηδες κι άλλα οικονομικά τζάκια της εποχής, ωστόσο τον καιρό της οικονομικής κρίσης στις αρχές της δεκαετίας του '70 βρέθηκε λεηλατημένη από τα αφεντικά της και ως μέτρο στήριξής της, το τότε αστικό κράτος επέλεξε τη μέθοδο της κρατικοποίησης. Η περίοδος που ακολούθησε μετά το 1975 συνδυάστηκε με τη λεγόμενη πολιτική «εξυγίανσης» της Πειραιώς, που κορυφώθηκε επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του '80, οπότε και «σβήστηκαν» τελικά τα χρέη που είχαν από δάνεια του παρελθόντος διάφοροι μεγαλοεπιχειρηματίες προς την Τράπεζα. Το έργο του ΠΑΣΟΚ, το ολοκλήρωσε η κυβέρνηση της ΝΔ το 1991, οπότε η Πειραιώς παραδόθηκε και πάλι σε ομάδα επιχειρηματιών, στα πλαίσια της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων.

Τα συνεχώς αυξανόμενα κέρδη που εξασφάλισαν προς το τραπεζικό κεφάλαιο οι κυβερνήσεις της τελευταίας εικοσαετίας, είχαν σαν αποτέλεσμα τη γιγάντωση της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία μέσα από πολλαπλές εξαγορές και συγχωνεύσεις έφτασε να αποτελεί στις μέρες μας έναν από τους μεγάλους τραπεζικούς ομίλους. Με τέτοια ισχύ, μάλιστα, τώρα διατυπώνει την πρόταση για την εξαγορά της ΑΤΕ και του ΤΤ, κίνηση που αν ευοδωθεί θα αναδείξει το συγκεκριμένο όμιλο στην πρώτη θέση στο τραπεζικό σύστημα.

Ολο το ιστορικό της Πειραιώς, αλλά και όσα προδιαγράφονται για από εδώ και πέρα, αποτελούν την απολύτως αντικειμενική εξέλιξη που μπορεί να έχει μια τραπεζική μονάδα σε συνθήκες οικονομικής ανόδου και οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού. Μια διαδικασία που μέσα από τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου - και του τραπεζικού - ενισχύει την οικονομική θέση των κεφαλαιοκρατών στην κοινωνία, εντείνει την επιθετικότητά του προς τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Γι' αυτό άλλωστε και διάφορα στελέχη - στηρίγματα του συστήματος, στην ΕΕ, στο ΔΝΤ, στην ελληνική κυβέρνηση, επαναλαμβάνουν, τις τελευταίες βδομάδες, την ανάγκη για στρατηγικές συμμαχίες και συνενώσεις τραπεζικών ομίλων.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό από τη μεγέθυνση της Πειραιώς. Αρνητικές θα είναι οι συνέπειες και από την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και του ΤΤ, αφού: Ενα ακόμα κομμάτι της περιουσίας που ανήκει στο δημόσιο παραδίνεται στο ιδιωτικό τραπεζικό κεφάλαιο. Μικραίνει ακόμα περισσότερο ο αριθμός των τραπεζών και άρα ενισχύεται παραπέρα η μονοπώληση στον κλάδο, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η ληστεία του κοινωνικού πλούτου. Ενισχύεται η προοπτική για να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα η λεηλασία των λαϊκών καταθέσεων. Η επιδίωξη απόσπασης νέων υπερκερδών, θα σηματοδοτήσει νέες αυξήσεις στα επιτόκια χορηγήσεων. Θα βρεθούν στον αέρα εκατοντάδες εργαζόμενοι και στα τρία ιδρύματα, αφού μέσα από τις όποιες ανακατατάξεις γίνουν θα προκύψει πλεονάζον προσωπικό. Ειδικά για την περίπτωση της ΑΤΕ, η ιδιωτικοποίησή της σημαίνει άμεσο κίνδυνο τόσο για δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες που έχουν στην τράπεζα υποθηκευμένη τη γη τους, όσο και για αργοτοβιομηχανικές επιχειρήσεις που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιό της.

Για να απαλλαγούν οι εργαζόμενοι και ο λαός από την καταπίεση και τη ληστεία των τραπεζών, απαιτείται διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, με κατάργηση της κυριαρχίας των ομίλων στην κοινωνική παραγωγή και ανατροπή της πολιτικής τους εξουσίας.

Ανατροπή μνημονίου και συμβιβασμένων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ζητάει και τα ρέστα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ για την κατάπτυστη συλλογική σύμβαση που υπέγραψε με την εργοδοσία. Αντί να κρυφτεί από προσώπου Γης για τη νέα προδοσία των συμφερόντων των εργαζομένων, περιφέρεται στα ΜΜΕ και εμφανίζει την επαίσχυντη πράξη του ως κίνηση ανταρσίας(!) κατά του μνημονίου. «Δώσαμε ένα πολιτικό πλήγμα στη λογική του μνημονίου, δηλαδή στη λογική του αποφασίζουμε και διατάσσουμε», υποστήριξε για παράδειγμα ο Γ. Παναγόπουλος, μιλώντας χτες στον «Real». Αυτό ασφαλώς και το αναγνωρίζει η κυβέρνηση, καθώς η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ την έβγαλε από τη δύσκολη θέση και αντί να επιβάλει το τριετές πάγωμα των μισθών με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αναλαμβάνοντας και το δυσβάσταχτο πολιτικό κόστος, προσφέρθηκε να υπογράψει τη σύμβαση που επιτυγχάνει τα ίδια και χειρότερα αποτελέσματα απ' ό,τι το μνημόνιο. Δικαιολογημένα απέσπασε τα «μπράβο» του Γ. Παπανδρέου, αλλά και των άλλων «συμμαχικών» δυνάμεων (ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ.). Είναι μακριά νυχτωμένοι όμως αν πιστεύουν ότι με την υπογραφή της απαράδεκτης σύμβασης θα διασφαλίσουν την πολυπόθητη κοινωνική ειρήνη και θα επικρατήσει σιγή νεκροταφείου στους τόπους δουλειάς. Η πάλη για την ανατροπή του μνημονίου τώρα ξεκινάει και βέβαια περιλαμβάνει την ανατροπή της επαίσχυντης σύμβασης.

Η κριτική απαιτεί καθαρά λόγια

«Ούτε μία φορά δεν κάλεσαν μαζική συγκέντρωση στο χώρο των διαπραγματεύσεων για να νιώσουν οι εργοδότες άμεσα τη διεκδικητικότητα των εργαζομένων. Ούτε μία φορά στις μεγάλες απεργίες δεν κάλεσαν για αποκλεισμό και κλείσιμο μονάδων που ανήκουν στα μέλη της διοίκησης του ΣΕΒ. Ούτε πέρασε από το μυαλό τους ότι θα μπορούσε η οργή των εργαζομένων για το μνημόνιο, να τροφοδοτήσει πραγματικό απεργιακό μπλακ άουτ, ιδίως σε κλάδους όπως οι ΔΕΚΟ, η ΔΕΗ». Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση που έβγαλε για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ο «Συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

Προσπαθώντας να ασκήσει κριτική στις πλειοψηφίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, ο «συντονισμός» εστιάζει στην έλλειψη δράσης και τις μορφές των κινητοποιήσεων. Γιατί το θέμα δεν είναι πως η ΓΣΕΕ δε ...σκέφτηκε να οργανώσει κινητοποίηση ή ότι τη χαρακτηρίζει η έλλειψη φαντασίας. Αλλά ότι οι πλειοψηφίες και σε ΓΣΕΕ και σε ΑΔΕΔΥ, συνειδητά και σχεδιασμένα, στηρίζουν ενεργά την επίθεση του κεφαλαίου. Ούτε, βέβαια, και είναι η μορφή, που από μόνη της καθορίζει την αποτελεσματικότητα και την προοπτική ενός αγώνα. Γιατί, για παράδειγμα, και τη Δευτέρα, με απόφαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας - ΟΕΝΓΕ (σχετική πλειοψηφία έχουν οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) ξεκινά 5ήμερη απεργία, με συνθήματα, όπως, πχ., «προασπιζόμαστε το δημόσιο σύστημα υγείας, προασπιζόμαστε τα δημόσια αγαθά». Το θέμα είναι όμως πως, με τη στάση της τόσα χρόνια, η ΟΕΝΓΕ (στηρίζοντας τη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας και την πολιτική που προσαρμόζει τα κρατικά νοσοκομεία στις συμπληγάδες των «αντοχών της οικονομίας»), όχι μόνο δεν έχει προετοιμάσει τους εργαζόμενους του κλάδου για να παλέψουν ενάντια στη σημερινή εκρηκτική κατάσταση, αλλά έχει συμβάλει και στην απογοήτευση των εργαζομένων του κλάδου, ενισχύοντας αυταπάτες και, ουσιαστικά, αποτρέποντας τη συμμετοχή τους στη συλλογική πάλη.

Στόχος τους ο αποπροσανατολισμός

Σε όλο αυτό το διάστημα της λήψης και εφαρμογής των άγριων αντεργατικών μέτρων, η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ τήρησε σιγήν ιχθύος, προχτές, όμως, απέκτησε ξανά φωνή με αφορμή την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς.

Με όσα υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της εμφανίζει μεν μια φραστική διαφωνία ως προς την πρόταση, αλλά αυτό που κάνει στην πράξη είναι να καλλιεργεί τη ψευδαίσθηση ότι ένας πυλώνας δημόσιων τραπεζών είναι δυνατόν, μέσα στις σημερινές συνθήκες και τα δεδομένα που δημιουργεί ο καπιταλισμός, να λειτουργεί δήθεν προς όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Δηλαδή, τη στιγμή που κατακτήσεις δεκαετιών καταργούνται και θυσιάζονται τα πλέον στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων, προκειμένου να εξασφαλιστούν κέρδη για το κεφάλαιο, και το τραπεζικό, η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ προσπαθεί να πείσει τους εργαζόμενους ότι οι τράπεζες θα λειτουργήσουν με κριτήρια που έρχονται σε αντίθεση με τα δικά τους κέρδη, μια και οποιαδήποτε πολιτική υπέρ του λαού είναι ταυτόχρονα πολιτική σε βάρος των μονοπωλίων.

Με αυτόν τον τρόπο, η Ομοσπονδία θολώνει το πραγματικό μέτωπο που πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι στην κατεύθυνση της σύγκρουσης με το σύνολο αυτής της πολιτικής και την πραγματική κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, οδηγώντας τους σε συζήτηση για ...«λύσεις», που, τάχα, μπορούν να εξανθρωπίσουν τον καπιταλισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ