ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΑΧΕΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
Εστειλαν το ΣΔΟΕ σε μαγαζιά που δεν έχουν λεφτά ούτε για το ρεύμα!

Η επιχείρηση που έγινε στις 7 Ιούλη προκάλεσε την οργή και την αγανάκτηση κατοίκων και επαγγελματιών, που απέτρεψαν τον έλεγχο

Συνεργείο του ΣΔΟΕ από την Αθήνα, αποτελούμενο από τρεις υπαλλήλους, πήγε στις Ράχες Ικαρίας, με εντολή να διενεργήσει ελέγχους σε εποχιακά καταστήματα και επιχειρήσεις της περιοχής. Πρόκειται για οικογενειακά μαγαζιά, που στην κυριολεξία «φυτοζωούν» και που μόλις και μετά βίας βγάζουν ένα πενιχρό μεροκάματο για τους ιδιοκτήτες τους. Ανθρωποι που δεν έχουν τα στοιχειώδη για να ζήσουν την οικογένειά τους, ξαφνικά ήρθαν αντιμέτωποι με το κλιμάκιο των εφοριακών.

Το περιστατικό έγινε στις 7 Ιούλη και προκάλεσε την οργή και την αγανάκτηση κατοίκων και των επαγγελματιών. Μόλις έγινε αντιληπτή η παρουσία του φοροεισπρακτικού κλιμακίου συγκεντρώθηκαν περί τους 50 επαγγελματίες και κάτοικοι, οι οποίοι απαίτησαν από το κλιμάκιο να απομακρυνθεί από την περιοχή.

Οι καταστηματάρχες και οι επαγγελματίες εξέφρασαν την οργή τους για το γεγονός ότι ενώ οι επιχειρήσεις τους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα - πολλές από αυτές δεν έχουν να πληρώσουν ούτε το ρεύμα - η κυβέρνηση για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι πώς θα εισπράξει χρήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Για να γίνει μάλιστα αντιληπτό περί τίνος πρόκειται, αρκεί να αναφέρουμε πως στις Ράχες οι επιχειρήσεις στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μικρές - οικογενειακές και λειτουργούν σε εποχική βάση με βασική πηγή εσόδων το λαϊκό τουρισμό. Η τωρινή τους κατάσταση, μάλιστα, έχει επιδεινωθεί απειλητικά, αφού η τουριστική κίνηση - γενικώς - είναι αισθητά πεσμένη, με ακόμα χειρότερα αποτελέσματα για την οικονομία της περιοχής.

Προς συμπαράσταση των κατοίκων και των επαγγελματιών προσέτρεξε και ο δήμαρχος Φανούρης Καρούτσος, ο οποίος αργότερα δήλωσε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης: «Δεν είναι δυνατόν με την κάθετη πτώση του τζίρου να γίνεται ένα κυνήγι εσόδων που μοιάζει με κυνήγι μαγισσών. Οι δραστηριότητες όλων έχουν πέσει στο μηδέν. Δεν παρανομούμε, αλλά αυτή την περίοδο σφυροκοπιέται το εισόδημα όλων. Απαντάμε σε όλους πως οι αγώνες μπορούν να δώσουν τέλος στον κατήφορο του εισοδήματος, που όμοιό της δεν έχει γνωρίσει ο τόπος».

Σημειώνεται πάντως ότι ύστερα από τις προαναφερόμενες αντιδράσεις, το συνεργείο του ΣΔΟΕ αποχώρησε, αλλά από τότε διοχετεύονται διάφορες πληροφορίες ότι στις Ράχες το κράτος θα επανέλθει δριμύτερο για να κάνει ελέγχους...

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΤΑΣ
Χρειάζεται σύγκρουση με την πολιτική που πλήττει τη λαϊκή οικογένεια

Περιοδεία του υποψήφιου περιφερειάρχη Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε εργοστάσιο ένδυσης στη Λάρισα

Ο Βαγγέλης Μπούτας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας
Ο Βαγγέλης Μπούτας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας
Πλούσια και γόνιμη συζήτηση με τους εργαζόμενους του εργοστασίου ένδυσης «Μπετίνα», στη Λάρισα, όπου περιόδευσε προχτές, είχε ο Β. Μπούτας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Αναφερόμενος ο Β. Μπούτας στις επικείμενες τοπικές εκλογές τόνισε ότι το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι γίνονται εν μέσω βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, με το αντιλαϊκό σχέδιο «Καλλικράτης» και με την ολομέτωπη επίθεση της πλουτοκρατίας, της κυβέρνησης, της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου στα δικαιώματα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων να εντείνεται στα πλαίσια του αντιδραστικού μνημονίου.

Οσον αφορά στην περιοχή της Θεσσαλίας σημείωσε ότι, όπως και γενικότερα, οι απολύσεις είναι καθημερινές, η εκ περιτροπής εργασία, οι υποχρεωτικές άδειες και μια σειρά άλλων αντεργατικών μέτρων επιβάλλονται σε όλο και περισσότερους χώρους εργασίας και, ταυτόχρονα, η μικρομεσαία αγροτιά ξεκληρίζεται, τα λουκέτα στα μικρομάγαζα αυξάνονται. Πρόσθεσε, δε, πως θα 'ρθουν ακόμα πιο δύσκολες μέρες, αν οι εργαζόμενοι και τ' άλλα λαϊκά στρώματα δε συγκρουστούν μ' αυτή την πολιτική και δεν αντεπιτεθούν, μέσα από ένα κοινό μέτωπο πάλης, για την ανατροπή της.

Υπογράμμισε δε ότι στις εκλογές του Νοέμβρη το κριτήριο ψήφου είναι πριν από όλα γενικό πολιτικό και το αποτέλεσμά τους πρέπει να αποτελέσει όπλο στον αγώνα του λαού για την καταδίκη της κυρίαρχης πολιτικής, για ν' ανοίξει το δρόμο της λαϊκής αντεπίθεσης. Γιατί, όπως είπε, μπορεί ο λαός να οργίζεται και να αγανακτεί, αλλά αυτό δε φτάνει, αν δεν εκφραστεί με ψήφο καταδίκης των συνδυασμών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά κι αυτών που στηρίζονται από ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ.

Καταλήγοντας ο Β. Μπούτας επισήμανε ότι η αποφασιστική ενίσχυση των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» θα δώσει δύναμη στους λαϊκούς αγώνες για την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής και για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, που καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των κοινωνικών της συμμάχων.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Ψήφισμα ενάντια στο νομοσχέδιο για τις εκλογικές δαπάνες

Τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για τις εκλογικές δαπάνες στις τοπικές εκλογές και με τις οποίες καταργείται ουσιαστικά το δικαίωμα του εκλέγεσθαι για τους ανθρώπους που προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα, καταγγέλλει το Δημοτικό Συμβούλιο της Νίκαιας με ψήφισμα που εξέδωσε στην τελευταία του συνεδρίαση.

Συγκεκριμένα, το ψήφισμα αναφέρει:

«Αυτές οι κατάπτυστες ρυθμίσεις πάνε αντάμα με τα αντεργατικά μέτρα, πάνε αντάμα με την προσπάθεια φίμωσης κάθε φωνής αντίστασης, πάνε αντάμα με την τρομοκράτηση, συκοφάντηση, ποινικοποίηση των αγώνων.

Οι ρυθμίσεις φωτογραφίζουν το καθεστώς φακελώματος και διώξεων της δεκαετίας του '50 και '60.

Οι εργαζόμενοι, ο λαός μας γνωρίζει και όποιος δε γνώριζε, έμαθε το τελευταίο διάστημα για τις συνδιαλλαγές και διαπλοκές πολιτικών κομμάτων της άρχουσας τάξης με τα αφεντικά τους μ' αυτούς που τους στηρίζουν στην Κυβερνητική Εξουσία».

«Η προσπάθεια παρεμπόδισης λαϊκών αγωνιστών να εκλεγούν λόγω της οικονομικής τους θέσης, σημειώνεται στο ψήφισμα, κρύβει τον άκρατο ρατσισμό και μίσος ενάντια σε όσους αγωνίζονται ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές που ονειρεύονται καλύτερες μέρες για το λαό και παλεύουν γι' αυτό.

Θέλουν πιόνια και αβανταδόρους για το πέρασμα της πολιτικής τους, πιόνια των επιχειρηματιών.

Θέλουν πρώτα και κύρια να στραγγαλίσουν οικονομικά, κόμματα όπως το ΚΚΕ, που αντλούν τα οικονομικά τους από το λαϊκό υστέρημα και αντιπαλεύουν την πολιτική των λογιστών του κεφαλαίου και τη στρατηγική του».

«Τα σχέδιά τους, τονίζεται, θα πέσουν στο κενό.

Ο λαός γνωρίζει σε ποιους αποδέκτες το υστέρημα του πιάνει τόπο, γίνεται αγώνας για το ξημέρωμα ενός καλύτερου αύριο και αυτή τη στάση του, δεν έχει τη δύναμη να την ανατρέψει κανένας και πρώτα και κύρια αυτοί που λένε ότι εξασφαλίζουν "σιγουριά" για τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, νέους και αδύνατους μπήγοντας καθημερινά και ένα νέο καρφί στο κορμί τους».

Προθεσμία για μεταδημοτεύσεις μέχρι 31 Αυγούστου

Στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 7 και 14 Νοέμβρη 2010 ΟΛΟΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟΙ.

Δε θα υπάρχουν κάλπες για ετεροδημότες όπως γίνεται στις βουλευτικές εκλογές. Δε θα υπάρξουν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών. Πολύ απλά, αν κάποιος που διαμένει στην Αθήνα αλλά είναι εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα ψηφίσει στη Θεσσαλονίκη, άσχετα εάν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ψήφισε στον τόπο κατοικίας του ως ετεροδημότης.

Αν κάποιος επιθυμεί να ψηφίσει στο δήμο διαμονής του (εφόσον είναι διαφορετικός από το δήμο που είναι γραμμένος) πρέπει να κάνει μεταδημότευση μέχρι τις 31/8/2010.

Μεταδημότευση μπορεί να γίνει στους δήμους όπου:

1. Διαμένουν τουλάχιστον επί μια διετία ή

2. Είναι δημότης ο άλλος σύζυγος ή

3. Ηταν δημότες πριν από το γάμο σε περίπτωση λύσης αυτού ή

4. Ηταν αρχικά δημότες οι ίδιοι ή οι γονείς τους, δυνατότητα όμως που παρέχεται για μια μόνο φορά.

Επισημαίνεται ότι:

Μέχρι την ίδια ημερομηνία 31/8/2010 πρέπει να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους:

  • Οι Ευρωπαίοι από τις άλλες 26 χώρες της ΕΕ που μένουν στην Ελλάδα και
  • Οι ομογενείς και υπήκοοι τρίτων χωρών που νόμιμα διαμένουν στην Ελλάδα και πληρούν τις αντίστοιχες διατάξεις.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ