ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ» ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΜΕ
«Κελεπούρι» για λίγους κέρδη για τραπεζίτες

Τελικά εξαίρεση θα είναι οι πραγματικά μικρές επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να επωφεληθούν από τα προγράμματα ΕΕ - κυβέρνησης

Χαρακτηριστικά φιέστας έλαβε χτες η εκδήλωση παρουσίασης της υποτιθέμενης στήριξης της κυβέρνησης προς τις «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις, με γενικό τίτλο «Εθνικό Σχέδιο Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων 2010-2013», ή αλλιώς το.... «Συμβόλαιο» με τις ΜΜΕ, το οποίο υπέγραψαν πανηγυρικά χτες η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη μαζί με τους εκπροσώπους των ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων, των Εξαγωγέων. Μέχρι και μήνυμα του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου αναγνώστηκε, ο οποίος υποστήριξε ότι το σχέδιο «επικυρώνει τη δέσμευσή μας για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Βεβαίως, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αρέσκονται διαχρονικά στα πάσης φύσεως «συμβόλαια» με τάξεις και κοινωνικά στρώματα, ιδίως αυτά που δεν τηρεί. Στην προκειμένη περίπτωση, η «δέσμευση» ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πάρουν μερίδιο από την όποια πίτα επιχορηγήσεων μοιραστεί από εδώ και στο εξής, με επιδιαιτητή τις τράπεζες για χαμηλότοκα δάνεια, φαίνεται να εξυπηρετεί για μια ακόμη φορά πρωτίστως τις ίδιες τις τράπεζες και ελάχιστες μεσαίες επιχειρήσεις, κάτι που προκύπτει και από τις στοχεύσεις των «εργαλείων» του σχεδίου. Χαρακτηριστική ήταν και η υπουργός, δηλώνοντας: «Δίνουμε, δηλαδή, έμφαση στην εξωστρέφεια, στην παραγωγική αναδιάρθρωση και σε τομείς έντασης γνώσης καινοτομίας και πράσινης ανάπτυξης. Η ίδια αναπτυξιακή στόχευση διαπερνά και το νέο αναπτυξιακό νόμο, που καταθέτουμε για διαβούλευση τις επόμενες ημέρες».

Τρία βασικά στοιχεία έχει το «συμβόλαιο»:

  • Προβλέπει τη σύσταση «Ταμείου Επιχειρηματικότητας» με κεφάλαια 460 εκατ. ευρώ, που θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ. Είναι βεβαίως, ένα πολύ μικρό κομμάτι από το συνολικό ΕΣΠΑ, αλλά με αυτό, η κυβέρνηση σκοπεύει μέσω τραπεζικού δανεισμού των ενδιαφερόμενων, να «χρηματοδοτήσει» έργα συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ στα επόμενα 3 χρόνια. Ετσι μπαίνουν για άλλη μια φορά στο «παιχνίδι» οι τράπεζες, ουσιαστικά για να δώσουν δάνεια στους εύρωστους με μειωμένες επισφάλειες, ενώ η μεγάλη μάζα των εκατοντάδων χιλιάδων μικρών ΕΒΕ καταδικάζεται να συνεχίσει να παλεύει με τα «λουκέτα» και την οικονομική μιζέρια που της έχουν επιβάλλει. Το Ταμείο θα διακρίνεται και σε «υποταμεία», όπως ειδικής επιχειρηματικότητας, εφοδιαστικής αλυσίδας, πολιτιστικής επιχειρηματικότητας κλπ.
  • Την ενεργοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου JEREMIE, προϋπολογισμού 290 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για πρόγραμμα που απευθύνεται ειδικά σε ΜΜΕ και προβλέπει ένα «χαρτζιλίκι» το οποίο κι αυτό περνάει από τις τράπεζες για χαμηλότοκα δάνεια.
  • Το... σχεδιασμό πρόσθετων προγραμμάτων για το 2010-2011 ύψους 300 εκατ. ευρώ από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας «για τη στήριξη της εξωστρέφειας, της υγιούς επιχειρηματικότητας και των πράσινων δράσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ». Που σημαίνει χρήμα για εξαγωγικές επιχειρήσεις και με δραστηριότητα στο χώρο που αλώνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις της πράσινης οικονομίας, με τη δημιουργία θυγατρικών.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Επιθετικά κόντρα στο λαό

Με όπλο τη «μείωση του κόστους εργασίας» η κυβέρνηση προσκαλεί για «επενδύσεις», συγχωνεύσεις και εξαγορές. Νέες φορο-ελαφρύνσεις για την πλουτοκρατία προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομικών

Τις επιθετικές προσφορές σε όφελος των μονοπωλίων σπεύδει να αναγγείλει από τώρα η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με στόχο την επάνοδό τους σε συνθήκες καπιταλιστικής ανθοφορίας. Η πολιτική αυτή έρχεται να εδραιωθεί πάνω στα αποκαΐδια που αφήνει πίσω της η αντιλαϊκή πολιτική, στο γεγονός ότι η «ανταγωνιστικότητα» των μονοπωλίων ενισχύεται από τις περικοπές μισθών, συντάξεων, δαπανών, από τις τρανταχτές ανατιμήσεις στο ΦΠΑ και όλων των φόρων πάνω στη λαϊκή κατανάλωση κ.ο.κ.

Αποκαλυπτικός ως προς τα παραπάνω ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Σε ομιλία του σε εκδήλωση που διοργανώθηκε χτες από τη Γιούρομπανκ (όμιλος Λάτση) και απαντώντας σε ερωτήσεις παρευρισκόμενων μεγαλοεπιχειρηματιών για την ανάκτηση ανταγωνιστικότητας, αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο, τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις και συγκεκριμένα στη «μείωση του κόστους εργασίας που θα βοηθήσει δίπλα στις ευρύτερες αλλαγές», όπως στην «πράσινη ανάπτυξη και τις μεγάλες επενδύσεις», ενώ ακόμη σε εφαρμογή του κατάπτυστου μνημονίου τους επισπεύδουν τις φιλομονοπωλιακές ρυθμίσεις για «άνοιγμα των αγορών», την «απελευθέρωση» για τα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα κ.ά.

Η εφαρμοζόμενη πολιτική για την ανάκτηση πόντων ανταγωνιστικότητας για την κεφαλαιοκρατία απαιτεί και νέες προκλητικές φοροελαφρύνσεις και άλλου τύπου διευκολύνσεις σε όφελός τους, τις οποίες σπεύδουν να προαναγγείλουν. Σε ερώτηση άλλου επιχειρηματία σχετικά με τον τρόπο φορολόγησης των κερδών που διανέμονται στους μετόχους, ο υπουργός σημείωσε ότι «εδώ είμαστε για να δούμε τις προσαρμογές». Στο επόμενο διάστημα - και σε αναλογία με το βαθμό φορο-ξεζουμίσματος που θα πετύχουν απέναντι στο λαϊκό εισόδημα - θα ξεδιπλώσουν και μέτρα προκλητικών φοροελαφρύνσεων για τους κεφαλαιοκράτες που θα μπουν σε εφαρμογή με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2011, πάντα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και των καπιταλιστικών κερδών.

Διαφημίζοντας τις τράπεζες, ισχυρίστηκε ότι «δεν έχουν επενδύσει σε τοξικά ομόλογα» και ότι «δέχονται όλο το έλλειμμα αξιοπιστίας πάνω τους»! Σε αυτό το πλαίσιο κυβέρνηση και τραπεζίτες πηγαίνουν χέρι - χέρι, με τον υπουργό να σημειώνει ότι «πρέπει να γίνουν αλλαγές», ξαναδείχνοντας την κατεύθυνση παραπέρα συγκέντρωσης με συγχωνεύσεις και εξαγορές. Σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα «τεστ αντοχής» που διενεργούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο υπουργός έσπευσε να δηλώσει ότι «όλες οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τη δοκιμασία και θα βγουν πιο δυνατές», σπεύδοντας όμως να τονίσει τη σημασία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή του κρατικού εργαλείου κεφαλαιακής ενίσχυσης του τραπεζικού κεφαλαίου, που «είναι έτοιμο να λειτουργήσει και στηρίξει οποιαδήποτε τράπεζα χρειαστεί βοήθεια». Να σημειωθεί ότι, ενόψει της δημοσίευσης των όποιων «αποτελεσμάτων», έχει ξεσπάσει και νέος σκυλοκαυγάς ανάμεσα και στις κυβερνήσεις της ΕΕ, αυτή τη φορά και για τα κριτήρια των «ελέγχων» που για την ώρα κρατιούνται επτασφράγιστο μυστικό. Για την «πρόταση» εξαγοράς της Αγροτικής Τράπεζας και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, σημείωσε ότι «κάθε πρόταση εξετάζεται» με κριτήρια το «δημόσιο συμφέρον, τη βιωσιμότητα των τραπεζών και της οικονομίας συνολικά». Το παιχνίδι ανοίγει με κάθε είδους επιθετικές προσφορές προς τα ντόπια και ξένα τραπεζικά μονοπώλια. Αυτή τη βδομάδα συνεδριάζει η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να αναθέσουν τη δουλειά σε ειδικό σύμβουλο που θα αποτιμήσει την αξία των ποσοστών που βρίσκονται στο κράτος.

Οι τραπεζίτες

Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος με την κυβέρνηση είναι και οι τραπεζίτες. Η τράπεζα του ομίλου Λάτση, που διοργάνωσε τη χτεσινή εκδήλωση, ξεδιπλώνει αντίστοιχες καμπάνιες στο εξωτερικό σε «μεγάλους πελάτες» και διεθνή μέσα ενημέρωσης, διαφημίζοντας το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης και τις δυνατότητες που προσφέρει σε «επενδυτές». Σχετικά με τις «στρατηγικές κινήσεις» (συγχωνεύσεις - εξαγορές), τα στελέχη της Γιούρομπανκ προετοιμάζουν το έδαφος, σημειώνοντας ότι θα γίνουν στον «κατάλληλο χρόνο» με στόχο την «ευρωστία, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα».

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Αρνητικές επιδόσεις ιδίως για τις μικρότερες

Σφραγίδα στον τζίρο των επιχειρηματικών μονάδων, ειδικά τις μικρότερες, βάζει η οικονομική κρίση που ξέσπασε στη χώρα, καθώς για πρώτη φορά μέσα στα τελευταία 10 χρόνια καταγράφεται μείωση στις πωλήσεις τους. Τα παραπάνω προκύπτουν από στοιχεία που επεξεργάστηκε η εταιρεία HELLASTAT και δημοσιοποιήθηκαν χτες.

Το ποσοστό μείωσης των πωλήσεων για το 2009 διαμορφώθηκε στο 7%, αντί της αύξησης 3,2% που είχε σημειωθεί το 2008. Σύμφωνα με την εταιρεία, πρωτόγνωρο είναι επίσης το γεγονός ότι η σχέση των εταιρειών που μείωσαν τις πωλήσεις τους με αυτές που τις αύξησαν, διαμορφώθηκε στο 60-40, ώστε για πρώτη φορά είναι περισσότερες οι εταιρείες με τις απώλειες. Ανάλογα στο πεδίο της κερδοφορίας, και παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να εμφανίζουν συνολικά κέρδη, το 2009 παρατηρήθηκε μείωση κατά 12,6% (το 2008 είχε σημειωθεί μείωση 10%), με το 55% των επιχειρήσεων να εμφανίζει κάμψη. Η λειτουργική κερδοφορία, που είχε μείνει αμετάβλητη το 2008, μειώθηκε κατά 9% το 2009.

Βεβαίως, κάμψη δε σημαίνει και ζημιές, όπως και οι ζημιές δεν είναι απαραίτητα μια μη αναστρέψιμη κατάσταση με μονόδρομο την κατάρρευση, ειδικά για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Η HELLASTAT αναφέρει ως θετικό στοιχείο των επεξεργασιών της ότι την τελευταία 10ετία 2 στις 3 επιχειρήσεις έχουν σταθερή κερδοφορία.

Η διαφοροποίηση των στοιχείων ανάλογα με τα μεγέθη των εταιρειών είναι αποκαλυπτική. Οι μεγάλες επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 50 εκατ. ευρώ εμφάνισαν μέση μείωση τζίρου κατά 2%, από αύξηση 6,8% το 2008. Για τις μικρότερες επιχειρήσεις, με τζίρο έως 1 εκατ. ευρώ, τα νούμερα είναι χειρότερα. Η μέση μείωση του τζίρου άγγιξε το 10% από αύξηση κατά 0,3% το 2008. Αντίστοιχα, η μέση μείωση κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων δεν είναι πάνω από 5%, ενώ οι επιχειρήσεις με τζίρο από 1-3 εκατ. ευρώ εμφανίζουν μείωση 20% και οι επιχειρήσεις με τζίρο έως 1 εκατ. ευρώ μείωση κατά 9,5%.

Ειδικά στη Βιομηχανία, η πτώση των πωλήσεων αγγίζει το 10%. Στο Εμπόριο το 9,5%. Στις Μεταφορές το 7%. Στον κατασκευαστικό τομέα το 5%, στα Ξενοδοχεία και Εστιατόρια το 4%. Ο κλάδος της Ακίνητης Περιουσίας εμφάνισε μέση αύξηση εσόδων κατά 2,9%. Από την πλευρά της καθαρής κερδοφορίας, οι Κατασκευές έχουν μείωση 20%, οι Μεταφορές μείωση 21,5% και η Βιομηχανία με το Εμπόριο κατά 16-17%.

ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Δραματικές συνέπειες για την αγροτιά

Ανακοίνωση - παρέμβαση της ΠΑΣΥ για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας

Με αφορμή την πρόταση Σάλλα για την εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας από την Τράπεζα Πειραιώς, η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση σε ανακοίνωσή της τονίζει:

«Δραματικές θα είναι οι συνέπειες και για την αγροτιά από την πώληση της Αγροτικής Τράπεζας, αφού βρίσκεται υποθηκευμένο σχεδόν το σύνολο της αγροτικής γης, πολλά από αυτά θεωρούνται ξεχωριστά "φιλέτα".

Δημιουργείται μια νέα κατάσταση με τραγικές επιπτώσεις για τους μικρομεσαίους αγρότες, οι οποίοι θα κινδυνεύσουν άμεσα και μαζικά να πέσουν θύματα εκβιασμών, ακόμα και να χάσουν τις υποθηκευμένες περιουσίες τους, να καταστραφούν άμεσα από τις μαζικές κατασχέσεις, που έχουν ξεκινήσει με την τοκογλυφική πολιτική της ΑΤΕ. Αλυσιδωτές θα είναι οι επιπτώσεις, αυξάνοντας την ανεργία και επηρεάζοντας την αγροτική παραγωγή και όλη την αλυσίδα στο διατροφικό τομέα και τη μεταποίηση.

Επίσης, στην ΑΤΕ ανήκουν μια σειρά αγροτικών μεταποιητικών μονάδων, όπως η γαλακτοβιομηχανία "ΔΩΔΩΝΗ", που στο παρελθόν επιχειρήθηκε η ιδιωτικοποίησή της από την κυβέρνηση της ΝΔ (δεν το κατάφερε από τη γενική κατακραυγή) και η βιομηχανία γάλακτος Ξάνθης "ΡΟΔΟΠΗ", στις οποίες χιλιάδες κτηνοτρόφοι καθημερινά παραδίνουν την παραγωγή τους. Η καπνοβιομηχανία "ΣΕΚΑΠ", δεύτερη σε μέγεθος στη χώρα, με 417 εργαζόμενους. Η "Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης" (ΕΒΖ), με εργοστάσια στις Σέρρες, στην Ορεστιάδα, αλλά και δύο (2) στη Σερβία και με εξαγωγές των υποπροϊόντων της. Η "Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών" (ΕΛΒΙΖ) και η "Εταιρεία Ανάπτυξης Αλιείας" (ΕΤΑΝΑΛ) που διαχειρίζεται τις ιχθυόσκαλες της χώρας.

Είναι προφανές ότι η πολιτική πυρός και σιδήρου του μνημονίου από κυβέρνηση - ΔΝΤ - ΕΕ δε θα 'χει τέλος, αλλά θα έχει θύματα στους εργαζόμενους και στην αγροτιά, αν ο λαός δεν τη σταματήσει με την πάλη του.

Το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου που έχει απομείνει ενισχύει τη συσσώρευση κεφαλαίων και εξασφαλίζει τεράστια κέρδη για το κεφάλαιο. Αυτή είναι η αιτία της κρίσης που ενισχύεται με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, δημιουργώντας μεγαλύτερη εκμετάλλευση, ανεργία, φτώχεια, αβεβαιότητα για το λαό.

Είναι τεράστιες και βαριές οι ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., που στηρίζουν την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων του κοινωνικού πλούτου σε βάρος της λαϊκής ευημερίας.

Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες της χώρας μας να συντονίσουμε την πάλη μας με τους άλλους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, να μην επιτρέψουμε να περάσουν τα χειρότερα. Διεκδικώντας κρατική Αγροτική Τράπεζα και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, συνέχιση της λειτουργίας των αγροτικών μεταποιητικών μονάδων με ουσιαστική βοήθεια από την ΑΤΕ. Πάγωμα κάθε πλειστηριασμού και κατάσχεσης μικρομεσαίων εκμεταλλεύσεων, επαρκή χαμηλότοκη χρηματοδότηση για τους μικρομεσαίους αγρότες.

Καμιά αναμονή στη ληστρική τους πολιτική.

Διεκδικούμε μια άλλη ανάπτυξη για την αγροτική οικονομία στον τόπο μας, που να συμφέρει το λαό κι όχι τα μονοπώλια και τις τράπεζες. Που θα αξιοποιεί τις παραγωγικές μας δυνατότητες, θα ικανοποιεί τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας και θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτών, τις κοινωνικοποιημένες μονάδες και βιομηχανίες στον αγροτικό τομέα, με κεντρικό σχεδιασμό.

Λαϊκός ξεσηκωμός για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, είναι η μόνη απάντηση και λύση».

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Βρετανικό «κανόνι» με αντίκτυπο στην Ελλάδα

Μια νέα επιχειρηματική κατάρρευση από τη Βρετανία αφήνει ξεκρέμαστους χιλιάδες τουρίστες στην Ελλάδα και επιβεβαιώνει ότι ο τουρισμός είναι μια εύθραυστη οικονομική δραστηριότητα, στην οποία δεν μπορεί να στηριχθεί αποκλειστικά ή, κυρίως, μια ολόκληρη χώρα. Η βρετανική εταιρεία διοργάνωσης ταξιδιών «Goldtrail» - η οποία ειδικευόταν σε ταξίδια στην Ελλάδα και στην Τουρκία - τέθηκε την περασμένη Παρασκευή υπό ειδική διαχείριση και τα εισιτήρια επιστροφής στη Βρετανία, για περίπου 4.000 τουρίστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, έπαψαν να ισχύουν. Αντίστοιχα, ακυρώθηκαν όλες οι κρατήσεις για το επόμενο διάστημα, δημιουργώντας πρόβλημα σε συγκεκριμένα τουριστικά καταλύματα.

Οι ανακοινώσεις έγιναν από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας, η οποία κάνει ενέργειες για την επιστροφή των τουριστών στη χώρα τους. Υπολογίζονται στις 12.000 οι τουρίστες που βρίσκονται στην Τουρκία, οι οποίοι αναμένεται να επιστρέψουν κανονικά στη Βρετανία, ενώ στην Ελλάδα έχουν παρατηρηθεί μικρές καθυστερήσεις, αλλά φαίνεται ότι σε γενικές γραμμές οι αναχωρήσεις θα γίνουν κανονικά.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Μετωπική ενάντια στο μικρό κλήρο

Στα όρια της επιβίωσης φέρνει τη μικρομεσαία αγροτιά η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ

Στην προσωπική διάθεση του κάθε αγρότη ξεχωριστά, επαφίεται η παραγωγή αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με την πολιτική αντίληψη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ενταγμένη απόλυτα στις ερχόμενες δυσμενείς αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μετά το 2013.

Στον απόηχο της έγκρισης από το Ευρωκοινοβούλιο της «έκθεσης Lyon», όπου προαναγγέλλονται μεγάλες περικοπές στα αγροτικά κονδύλια της ΕΕ, αλλά και της πρόσφατης πολιτικής συμφωνίας των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ περί επιβολής οικονομικών κυρώσεων στις δημοσιονομικά «απείθαρχες» χώρες - μέλη, εμφανίστηκε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Μπατζελή, σε περιοδεία της στον Εβρο το περασμένο Σάββατο, να αναγάγει σε ...στοίχημα, τη συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας των Ελλήνων αγροτών.

«Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι μεγάλων αλλαγών στην ΚΑΠ και πρέπει όλοι μαζί να βάλουμε στοίχημα ότι θα συνεχίσουμε να παράγουμε και να παραμείνουμε ενεργοί αγρότες στην αγροτική οικονομία», δήλωσε η υπουργός.

Υπενθυμίζουμε ότι δύο μέρες πριν ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους ομολόγους του επί των προτάσεων του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ο. Ρεν, για επιβολή περικοπών στις γεωργικές επιδοτήσεις και πρόσθετα πρόστιμα στις χώρες που δεν ακολουθούν τους στόχους ελλείμματος και χρέους που απορρέουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ και στη χώρα μας εξειδικεύεται μέσω του «Μνημονίου», η Κ. Μπατζελή χαρακτήριζε τις προτάσεις αυτές ως «τρελό σενάριο» και καλούσε σε απόρριψή τους.

Ενέργειες αποπροσανατολισμού

Οσο και αν προσπαθούν κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στις περιοδείες που πραγματοποιούν στην ύπαιθρο το τελευταίο διάστημα να καθησυχάσουν τους μικρομεσαίους αγρότες, είτε χτυπώντας τους φιλικά στην πλάτη λέγοντας «όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε», είτε αναλαμβάνοντας κοινοβουλευτικές ...δράσεις, όπως η πρόσφατη Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, αναφορικά με το μέλλον της «ΔΩΔΩΝΗΣ», ζητώντας δήθεν τη διασφάλιση του δημόσιου και συνεταιριστικού χαρακτήρα της, δεν μπορούν να «φτιασιδώσουν» την ολομέτωπη επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση, εναντίον των μικροκληρούχων.

Η ουσιαστική μετατροπή του ΕΛΓΑ σε ασφαλιστική εταιρεία με όρους ανταποδοτικού οφέλους, το «Μητρώο Αγροτών» και η επιχειρούμενη έξωση από το σύστημα των αγροτικών επιδοτήσεων σημαντικών αγροτικών μαζών και τώρα η πολύ πρόσφατη απόφαση για πώληση του μεριδίου που κατέχει το Δημόσιο στην ΑΤΕ, διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Απόφαση, που, αν τελικά ολοκληρωθεί, θα έχει ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις τόσο για τις αγροτοσυνεταιριστικές επιχειρήσεις που ανήκουν σήμερα στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, όσο και για την αγροτική ιδιοκτησία που βρίσκεται υποθηκευμένη στην ΑΤΕ.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν σαφώς το επιστέγασμα της χρόνιας ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, που σήμερα εν μέσω της κρίσης φαίνεται να φτάνει όλο και πιο κοντά στον αρχικό της σχεδιασμό, που ήταν και παραμένει η συγκέντρωση της αγροτικής γης και παραγωγής, το ξεκλήρισμα του μικρομεσαίου αγρότη, όπως προειδοποιούσε το ΚΚΕ και το συνεπές αγροτικό κίνημα.

Οι όποιες επικοινωνιακού χαρακτήρα δηλώσεις της υπουργού Κ. Μπατζελή, περί «πολυλειτουργικού αγρότη», «πράσινης γεωργίας», επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κλπ., που για μια ακόμη φορά ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο, όχι μόνο δεν μπορούν να αναστρέψουν την ακολουθούμενη πορεία καταστροφής του μικρού κλήρου, αντίθετα εντάσσονται και αυτές στην ουσία των συμφερόντων των καπιταλιστών αγροτών και επιχειρήσεων του αγροτικού χώρου.

Αναστάτωση στους εργαζόμενους

Περιοδεία της Διαμάντως Μανωλάκου σε καταστήματα της ΑΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Σκεπτικισμός, αναστάτωση, αβεβαιότητα, είναι αυτό που κυριαρχεί ανάμεσα στους εργαζόμενους στα καταστήματα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας στον Πειραιά, στα οποία περιόδευσε χτες το πρωί η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Από τη συζήτηση που είχε με τους εργαζόμενους, από τις φράσεις που οι ίδιοι ανέφεραν, όπως «δεν πάει άλλο», «μόνοι μας δεν μπορούμε να καταφέρουμε τίποτα», φάνηκε ότι οι περισσότεροι από αυτούς έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τη δύναμη που έχει ο ενωμένος ταξικός αγώνας. Οτι οι εξελίξεις στους τραπεζικούς ομίλους, οι συγχωνεύσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ενταγμένες στα πλαίσια της γενικότερης αντιλαϊκής, φιλομονοπωλιακής πολιτικής που έχει μπούσουλα τη θωράκιση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, τσακίζοντας το σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων και ότι έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους εργαζόμενους.

Η Διαμάντω Μανωλάκου στη διάρκεια της κουβέντας ανέφερε ότι η αντιλαϊκή πολιτική συνεχώς θα γίνεται επιθετικότερη όπως προδιαγράφεται και από το μνημόνιο. Δε θα έχει τέλος και «αν δεν τη σταματήσει ο λαός με την πάλη του, τα θύματα θα αυξάνονται». Ειδικά για τους εργαζόμενους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της ΑΤΕ σημείωσε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και έρχονται χειρότερες μέρες. Η συγχώνευση που προωθείται «ενισχύει τη συγκέντρωση και συγκεντρωποίηση κεφαλαίων, για να επιφέρει ακόμα περισσότερα κέρδη για τους ομίλους». Από την άλλη, για τους εργαζόμενους «θα αυξηθεί η εκμετάλλευση, η ανεργία, η αβεβαιότητα, θα επιδεινωθούν περισσότερο οι σχέσεις εργασίας», ενώ τραγικές θα είναι οι συνέπειες συνολικά για όλους τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, τους φτωχούς αγρότες.

Κάλεσε τους τραπεζοϋπάλληλους «να μη δείξουν καμία ανοχή στη ληστρική πολιτική». Ξεκαθάρισε ότι: «Απαιτείται λαϊκός ξεσηκωμός για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Ολοι μαζί στον αγώνα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ