Τρίτη 20 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Μετωπική ενάντια στο μικρό κλήρο

Στα όρια της επιβίωσης φέρνει τη μικρομεσαία αγροτιά η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ

Στην προσωπική διάθεση του κάθε αγρότη ξεχωριστά, επαφίεται η παραγωγή αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με την πολιτική αντίληψη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ενταγμένη απόλυτα στις ερχόμενες δυσμενείς αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μετά το 2013.

Στον απόηχο της έγκρισης από το Ευρωκοινοβούλιο της «έκθεσης Lyon», όπου προαναγγέλλονται μεγάλες περικοπές στα αγροτικά κονδύλια της ΕΕ, αλλά και της πρόσφατης πολιτικής συμφωνίας των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ περί επιβολής οικονομικών κυρώσεων στις δημοσιονομικά «απείθαρχες» χώρες - μέλη, εμφανίστηκε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Μπατζελή, σε περιοδεία της στον Εβρο το περασμένο Σάββατο, να αναγάγει σε ...στοίχημα, τη συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας των Ελλήνων αγροτών.

«Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι μεγάλων αλλαγών στην ΚΑΠ και πρέπει όλοι μαζί να βάλουμε στοίχημα ότι θα συνεχίσουμε να παράγουμε και να παραμείνουμε ενεργοί αγρότες στην αγροτική οικονομία», δήλωσε η υπουργός.

Υπενθυμίζουμε ότι δύο μέρες πριν ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους ομολόγους του επί των προτάσεων του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ο. Ρεν, για επιβολή περικοπών στις γεωργικές επιδοτήσεις και πρόσθετα πρόστιμα στις χώρες που δεν ακολουθούν τους στόχους ελλείμματος και χρέους που απορρέουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ και στη χώρα μας εξειδικεύεται μέσω του «Μνημονίου», η Κ. Μπατζελή χαρακτήριζε τις προτάσεις αυτές ως «τρελό σενάριο» και καλούσε σε απόρριψή τους.

Ενέργειες αποπροσανατολισμού

Οσο και αν προσπαθούν κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στις περιοδείες που πραγματοποιούν στην ύπαιθρο το τελευταίο διάστημα να καθησυχάσουν τους μικρομεσαίους αγρότες, είτε χτυπώντας τους φιλικά στην πλάτη λέγοντας «όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε», είτε αναλαμβάνοντας κοινοβουλευτικές ...δράσεις, όπως η πρόσφατη Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, αναφορικά με το μέλλον της «ΔΩΔΩΝΗΣ», ζητώντας δήθεν τη διασφάλιση του δημόσιου και συνεταιριστικού χαρακτήρα της, δεν μπορούν να «φτιασιδώσουν» την ολομέτωπη επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση, εναντίον των μικροκληρούχων.

Η ουσιαστική μετατροπή του ΕΛΓΑ σε ασφαλιστική εταιρεία με όρους ανταποδοτικού οφέλους, το «Μητρώο Αγροτών» και η επιχειρούμενη έξωση από το σύστημα των αγροτικών επιδοτήσεων σημαντικών αγροτικών μαζών και τώρα η πολύ πρόσφατη απόφαση για πώληση του μεριδίου που κατέχει το Δημόσιο στην ΑΤΕ, διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Απόφαση, που, αν τελικά ολοκληρωθεί, θα έχει ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις τόσο για τις αγροτοσυνεταιριστικές επιχειρήσεις που ανήκουν σήμερα στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, όσο και για την αγροτική ιδιοκτησία που βρίσκεται υποθηκευμένη στην ΑΤΕ.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν σαφώς το επιστέγασμα της χρόνιας ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, που σήμερα εν μέσω της κρίσης φαίνεται να φτάνει όλο και πιο κοντά στον αρχικό της σχεδιασμό, που ήταν και παραμένει η συγκέντρωση της αγροτικής γης και παραγωγής, το ξεκλήρισμα του μικρομεσαίου αγρότη, όπως προειδοποιούσε το ΚΚΕ και το συνεπές αγροτικό κίνημα.

Οι όποιες επικοινωνιακού χαρακτήρα δηλώσεις της υπουργού Κ. Μπατζελή, περί «πολυλειτουργικού αγρότη», «πράσινης γεωργίας», επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κλπ., που για μια ακόμη φορά ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο, όχι μόνο δεν μπορούν να αναστρέψουν την ακολουθούμενη πορεία καταστροφής του μικρού κλήρου, αντίθετα εντάσσονται και αυτές στην ουσία των συμφερόντων των καπιταλιστών αγροτών και επιχειρήσεων του αγροτικού χώρου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Φιέστες» αντί στήριξη των αγροτών (2011-12-03 00:00:00.0)
«Οχι» στο ξεπούλημα (2011-03-15 00:00:00.0)
Σύσκεψη ψευτοεντυπώσεων (2010-08-31 00:00:00.0)
Επικοινωνιακά «κόλπα» και συγκάλυψη (2010-01-16 00:00:00.0)
Προκαλεί η υπουργός (2010-01-12 00:00:00.0)
Της αγοράς τα φούμαρα... (2009-10-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ