ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα άσκηση - πρόκληση του Ισραήλ στο Αιγαίο

Η κυβέρνηση παραχώρησε τον εναέριο χώρο της Ελλάδας για προσομοίωση ενδεχόμενης επίθεσης στο Ιράν. Κι άλλη άσκηση τον Οκτώβρη

Από άσκηση του ισραηλινού στρατού για ραδιοβιοχημικό πόλεμο

Associated Press

Από άσκηση του ισραηλινού στρατού για ραδιοβιοχημικό πόλεμο
Τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, σηματοδοτεί το «πράσινο φως» που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση στην αντίστοιχη του Ισραήλ, για συνέχιση των ισραηλινών ασκήσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο, οι οποίες υποτίθεται πως είχαν διακοπεί στις 31 Μάη 2010, μετά την επίθεση των Ισραηλινών στην ανθρωπιστική νηοπομπή προς τη Γάζα.

Στρατιωτικές πηγές επιβεβαίωσαν χτες την πληροφορία ότι το διήμερο 18 - 19 Ιούλη 2010 πραγματοποιήθηκε στο Αιγαίο μεγάλη ισραηλινή άσκηση εναέριου ανεφοδιασμού ισραηλινών ελικοπτέρων. Η άσκηση συμπίπτει χρονικά με την προετοιμασία της επίσκεψης Παπανδρέου στο Ισραήλ, αύριο και μεθαύριο.

Η ελληνική κυβέρνηση διέθεσε εναέριο διάδρομο, μέσα από τον ελληνικό εναέριο χώρο και το ελληνικό FIR, που ξεκινάει από την ανοιχτή Μεσόγειο και περνώντας ανάμεσα στη Ρόδο και την Κάρπαθο, καθώς και δυτικά της Ικαρίας καταλήγει βορειοανατολικά της χερσονήσου του Αθω, στο βόρειο Αιγαίο. Στο χώρο αυτό ασκήθηκαν τα εναέρια μέσα του Ισραήλ για επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων σε μεγάλο βάθος, είτε αυτές αφορούν τη μεταφορά προωθημένων παρατηρητών, είτε τη διάσωση και περισυλλογή πληρωμάτων μαχητικών αεροσκαφών, μετά από επιδρομές σε εχθρικά εδάφη.

Το σενάριο αποτελεί ένα είδος προσομοίωσης ενδεχόμενης επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν και ειδικά στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις. Η εν λόγω άσκηση ελικοπτέρων - μεταγωγικών (7 ισραηλινά ελικόπτερα CH-53 και 3 μεταγωγικά αεροσκάφη C-130) έγινε για πρώτη φορά και αποτελεί το δεύτερο μέρος της άσκησης «Μίνωας 2010», η οποία περιελάμβανε ασκήσεις μαχητικών αεροσκαφών και εξουδετέρωση εχθρικής αεράμυνας.

Στο μεταξύ επιβεβαιώνεται ότι έχει γίνει αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση το αίτημα των Ισραηλινών για επανάληψη, μέσα στον Οκτώβρη, της άσκησης «Μίνωας 2010».

Αυτή η σύσφιγξη της ελληνοϊσραηλινής στρατιωτικής συνεργασίας παρουσιάζεται από ορισμένες πλευρές σαν αντιστάθμισμα της διατάραξης των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ. Μάλιστα, προβάλλονται και «πλεονεκτήματα» για την ελληνική πλευρά, όπως η διάθεση εκ μέρους του Ισραήλ πληροφοριών για τις κινήσεις των τουρκικών στρατευμάτων στα Κατεχόμενα της Κύπρου. Επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο ότι περιπλέκεται το κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους λαούς της περιοχής.

Ελιγμός η δήθεν «διακοπή» της άσκησης

Ο «Ρ» είχε έγκαιρα επισημάνει, μετά την επίθεση στη νηοπομπή, ότι ήταν προσωρινή η διακοπή της κοινής αεροπορικής άσκησης Ελλάδας - Ισραήλ «Μίνωας 2010», αφού η διακοπή «δεν αφορά την επόμενη φάση της άσκησης, με αντικείμενο "έρευνα και διάσωση" που έχει προγραμματιστεί να γίνει στον ελληνικό εναέριο χώρο».

Επισήμανε ακόμα τους κινδύνους που εγκυμονεί η αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ, υπό το πρίσμα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με την ελληνική κυβέρνηση να δηλώνει πρόθυμη να συνδράμει στην προετοιμασία της πολεμικής μηχανής του ισραηλινού κράτους, μετά και το μερικό πάγωμα της τουρκοϊσραηλινής στρατιωτικής συνεργασίας.

Το Ισραήλ περιβάλλεται από αραβικές χώρες, δεν έχει στη διάθεσή του τον εναέριο χώρο που απαιτείται για τέτοιας κλίμακας ασκήσεις. Επίσης, του είναι ιδιαίτερα χρήσιμο το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει αντιαεροπορικά συστήματα ρωσικής προέλευσης, όπως οι πύραυλοι TOR-M1 και οι S-300, παρόμοια με αυτά που διαθέτει η αεράμυνα του Ιράν και έτσι μπορεί και ασκείται σε πραγματικές συνθήκες.

ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ
Προετοιμάζουν τα νέα αντιλαϊκά πακέτα

Εύσημα στη κυβέρνηση για τη βάρβαρη πολιτική. Ξανά στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας

Στην Αθήνα για νέες «συνεννοήσεις» και για παραπέρα ελέγχους έρχονται τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ) ενόψει και της προετοιμασίας του νέου κρατικού προϋπολογισμού για το 2011.

Η ενδιάμεση έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία, σε πλήρη ευθυγράμμιση με την έκθεση της Κομισιόν που είχε προηγηθεί, αποδίδει περγαμηνές στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τα σαρωτικά αντιλαϊκά πακέτα.

Στο στόχαστρο της έκθεσης μπαίνουν ακόμη και αυτές οι ήδη κουτσουρεμένες δαπάνες για νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία. Στοχοποιείται, επίσης, αυτό που αποκαλούν «χρηματοοικονομικές πιέσεις» από φορείς του δημοσίου με ειδικές επισημάνσεις για τον ΟΣΕ και άλλες βασικές υποδομές, τις οποίες και ετοιμάζονται να εκχωρήσουν στις μερίδες της κεφαλαιοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά στο Ασφαλιστικό και με στόχο να στρώσουν το χαλί στην κυβέρνηση για τις επόμενες ανατροπές, εξαίρουν κατ' αρχήν το κυβερνητικό έργο σημειώνοντας τις «σημαντικές μειώσεις κόστους για τα επόμενα χρόνια», συμπληρώνοντας όμως ότι αυτό θα ξεκαθαριστεί μόνο μετά από «πλήρη αναλογιστική μελέτη».

Η ενδιάμεση αξιολόγηση του ΔΝΤ ενόψει της εκταμίευσης της δεύτερης δόσης (9 δισ. ευρώ) του τοκογλυφικού δανείου, που φορτώνουν στο λαό, επισημαίνει και τα παρακάτω:

  • «Υπενθυμίζει» στην κυβέρνηση να στείλει ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι δε συμβιβάζεται με τις «υπερχρεωμένες δημόσιες επιχειρήσεις» και τα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα. Πρόκειται δηλαδή για τις «δράσεις» που προβλέπεται να ενεργοποιηθούν τους επόμενους μήνες, για τις οποίες κυβερνητικοί παράγοντες υπόσχονται να επιταχύνουν την εφαρμογή τους, πριν από τη λήξη του σχετικού χρονοδιαγράμματος.
  • «Διαπιστώνουν» σημαντική αύξηση του πληθωρισμού, όχι βέβαια γιατί τους έπιασε ο πόνος για την ακρίβεια σε ολόκληρη την γκάμα της λαϊκής κατανάλωσης. Αντίθετα, η κατάσταση που έχουν διαμορφώσει, μέσω και των έμμεσων φόρων, γίνεται όχημα για «επιτάχυνση και εμβάθυνση των μέτρων που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς, των προϊόντων και των υπηρεσιών σε συνεργασία με την Κομισιόν».
  • Βλέπουν μείωση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, που όμως παραμένει αρκετά πάνω από το ελάχιστα αποδεκτό όριο.
  • Προκρίνουν νέα μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, σημειώνοντας ότι οι πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την «ανάπτυξη» δε θα πρέπει να υπερεκτιμούνται.
  • Δίνουν εύσημα στην κυβέρνηση και για την εξέλιξη των φοροεσόδων, βάζοντας αστερίσκο στο μάζεμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο. Πρόκειται για το κυνήγι της μαρίδας, στο οποίο έχει αποδυθεί η κυβέρνηση, αφήνοντας στο απυρόβλητο τη δράκα των μεγαλοοφειλετών. Με αυτό τον μπούσουλα, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να αναθέσει νευραλγικούς τομείς του φοροεισπρακτικού μηχανισμού σε ιδιώτες συμβούλους, μονοπώλια του λογιστικού - ελεγκτικού κλάδου.
Στη μέγκενη ο ουγγρικός λαός

Στη μέγκενη της ληστρικής πολιτικής ΕΕ - ΔΝΤ βρίσκεται και ο λαός της Ουγγαρίας. Οι δυο ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί πιέζουν για επιπλέον αντιλαϊκά μέτρα με στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων. ΔΝΤ και ΕΕ πάγωσαν το πρόγραμμα δανειοδότησης της Ουγγαρίας, που δημιουργήθηκε το 2008, ύψους 25,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας καλείται να λάβει πρόσθετα μέτρα για να καλύψει κενό ίσο με το 0,3% του ΑΕΠ στο φετινό προϋπολογισμό.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρόοδος για τον καπιταλισμό σημαίνει ανέχεια για το λαό

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε σχόλιο το Σάββατο για τις εκθέσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ σχετικά με την εφαρμογή του μνημονίου το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η πρόοδος που εκτιμά το ΔΝΤ και η Κομισιόν για την ελληνική οικονομία είναι ιδωμένη με τα μάτια των μονοπωλίων. Πρόοδος για τον καπιταλισμό σήμερα είναι η καταδίκη των εργαζομένων στην ανεργία, στην ανασφάλεια, στη φτώχεια και ο εκτοπισμός των αυτοαπασχολούμενων, της φτωχής αγροτιάς και των μικρών επιχειρηματιών για να προστατευτούν τα υπερκέρδη των γιγάντιων μονοπωλιακών ομίλων.

Οσο πιο γρήγορα ο λαός απορρίψει τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και εγκαταλείψει τα κόμματα που τον υπηρετούν τόσο λιγότερα θα είναι τα δεινά που θα υποστεί, τόσο πιο γρήγορα θα ανοίξει το δρόμο για τη δική του πρόοδο με την ανάπτυξη που θα υπηρετεί τις δικές του ανάγκες και όχι των μονοπωλίων».

Ο «Ριζοσπάστης»

Ο «Ριζοσπάστης» ενημερώνει τους αναγνώστες του ότι από αύριο Τετάρτη αυξάνει την τιμή της εφημερίδας από 1 σε 1,50 ευρώ. Η αύξηση της τιμής του «Ριζοσπάστη» γίνεται μετά από 8 χρόνια και ενώ άλλες εφημερίδες έχουν αυξήσει ήδη την τιμή τους, μετά από την αύξηση του ΦΠΑ από την κυβέρνηση. Η αναγκαστική για την εφημερίδα μας αύξηση της τιμής, μετά από τόσα χρόνια σταθερότητας στην τιμή του, πιστεύουμε ότι θα βρει την κατανόηση των αναγνωστών μας παρά τους δύσκολους καιρούς. Αλλωστε είναι σε όλους γνωστό πως η εφημερίδα μας δεν «πουλάει» ειδήσεις, δεν είναι εμπόρευμα όπως ο αστικός Τύπος, βρίσκεται καθημερινά στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, της διαφώτισης, για το δίκιο και τα συμφέροντα του λαού, κόντρα στη σφαγή των κατακτήσεών του από κεφάλαιο - αστικά κόμματα - τρόικα, δείχνοντας το δρόμο της διεξόδου σε όφελός του. Ακριβώς γι' αυτό, η μελέτη και η διάδοσή του είναι πρωταρχική ενασχόληση στην καθημερινή δράση ενάντια στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική και ότι οι σύντροφοι και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα κάνουν δική τους υπόθεση την αύξηση της κυκλοφορίας του. Ως το καθημερινό μας όπλο για την αντεπίθεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ