Τρίτη 20 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ
Προετοιμάζουν τα νέα αντιλαϊκά πακέτα

Εύσημα στη κυβέρνηση για τη βάρβαρη πολιτική. Ξανά στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας

Στην Αθήνα για νέες «συνεννοήσεις» και για παραπέρα ελέγχους έρχονται τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ) ενόψει και της προετοιμασίας του νέου κρατικού προϋπολογισμού για το 2011.

Η ενδιάμεση έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία, σε πλήρη ευθυγράμμιση με την έκθεση της Κομισιόν που είχε προηγηθεί, αποδίδει περγαμηνές στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τα σαρωτικά αντιλαϊκά πακέτα.

Στο στόχαστρο της έκθεσης μπαίνουν ακόμη και αυτές οι ήδη κουτσουρεμένες δαπάνες για νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία. Στοχοποιείται, επίσης, αυτό που αποκαλούν «χρηματοοικονομικές πιέσεις» από φορείς του δημοσίου με ειδικές επισημάνσεις για τον ΟΣΕ και άλλες βασικές υποδομές, τις οποίες και ετοιμάζονται να εκχωρήσουν στις μερίδες της κεφαλαιοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά στο Ασφαλιστικό και με στόχο να στρώσουν το χαλί στην κυβέρνηση για τις επόμενες ανατροπές, εξαίρουν κατ' αρχήν το κυβερνητικό έργο σημειώνοντας τις «σημαντικές μειώσεις κόστους για τα επόμενα χρόνια», συμπληρώνοντας όμως ότι αυτό θα ξεκαθαριστεί μόνο μετά από «πλήρη αναλογιστική μελέτη».

Η ενδιάμεση αξιολόγηση του ΔΝΤ ενόψει της εκταμίευσης της δεύτερης δόσης (9 δισ. ευρώ) του τοκογλυφικού δανείου, που φορτώνουν στο λαό, επισημαίνει και τα παρακάτω:

  • «Υπενθυμίζει» στην κυβέρνηση να στείλει ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι δε συμβιβάζεται με τις «υπερχρεωμένες δημόσιες επιχειρήσεις» και τα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα. Πρόκειται δηλαδή για τις «δράσεις» που προβλέπεται να ενεργοποιηθούν τους επόμενους μήνες, για τις οποίες κυβερνητικοί παράγοντες υπόσχονται να επιταχύνουν την εφαρμογή τους, πριν από τη λήξη του σχετικού χρονοδιαγράμματος.
  • «Διαπιστώνουν» σημαντική αύξηση του πληθωρισμού, όχι βέβαια γιατί τους έπιασε ο πόνος για την ακρίβεια σε ολόκληρη την γκάμα της λαϊκής κατανάλωσης. Αντίθετα, η κατάσταση που έχουν διαμορφώσει, μέσω και των έμμεσων φόρων, γίνεται όχημα για «επιτάχυνση και εμβάθυνση των μέτρων που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς, των προϊόντων και των υπηρεσιών σε συνεργασία με την Κομισιόν».
  • Βλέπουν μείωση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, που όμως παραμένει αρκετά πάνω από το ελάχιστα αποδεκτό όριο.
  • Προκρίνουν νέα μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, σημειώνοντας ότι οι πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την «ανάπτυξη» δε θα πρέπει να υπερεκτιμούνται.
  • Δίνουν εύσημα στην κυβέρνηση και για την εξέλιξη των φοροεσόδων, βάζοντας αστερίσκο στο μάζεμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο. Πρόκειται για το κυνήγι της μαρίδας, στο οποίο έχει αποδυθεί η κυβέρνηση, αφήνοντας στο απυρόβλητο τη δράκα των μεγαλοοφειλετών. Με αυτό τον μπούσουλα, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να αναθέσει νευραλγικούς τομείς του φοροεισπρακτικού μηχανισμού σε ιδιώτες συμβούλους, μονοπώλια του λογιστικού - ελεγκτικού κλάδου.
Στη μέγκενη ο ουγγρικός λαός

Στη μέγκενη της ληστρικής πολιτικής ΕΕ - ΔΝΤ βρίσκεται και ο λαός της Ουγγαρίας. Οι δυο ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί πιέζουν για επιπλέον αντιλαϊκά μέτρα με στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων. ΔΝΤ και ΕΕ πάγωσαν το πρόγραμμα δανειοδότησης της Ουγγαρίας, που δημιουργήθηκε το 2008, ύψους 25,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας καλείται να λάβει πρόσθετα μέτρα για να καλύψει κενό ίσο με το 0,3% του ΑΕΠ στο φετινό προϋπολογισμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χωρίς ανάσα η αντιλαϊκή «σκυταλοδρομία» (2019-06-04 00:00:00.0)
Τα επόμενα μνημόνια (2018-06-22 00:00:00.0)
Αντιλαϊκό «κρεσέντο» σε ενιαία στρατηγική (2016-02-14 00:00:00.0)
Νέος γύρος πιέσεων και απειλών στο λαό (2013-03-01 00:00:00.0)
Χαρίζουν τα πάντα στο κεφάλαιο (2005-05-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ