Τρίτη 20 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Τουρκία οριοθετεί «ντε φάκτο» την υφαλοκρηπίδα

Μπαινοβγαίνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το τουρκικό ερευνητικό «Πίρι Ρέις»

Σε «ντε φάκτο» οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας εκ μέρους της τουρκικής πλευράς εξελίσσεται η έξοδος στην Ανατολική Μεσόγειο του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Πίρι Ρέις», το οποίο ανενόχλητα πραγματοποιεί τις έρευνές του και σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Παράλληλα, η Τουρκία κάνει μια χαρτογράφηση των πετρελαιοπιθανών περιοχών, ώστε σε μια ενδεχόμενη ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας να γνωρίζει ποιο είναι το αντίκρισμα της μιας ή της άλλης επιλογής όσoν αφορά στις θαλάσσιες περιοχές.

Το τουρκικό πλοίο, το Σάββατο εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα 45 ν. μίλια νοτιοανατολικά της Ρόδου και νότια του Καστελόριζου, αδιαφορώντας για τα σήματα και τις προειδοποιήσεις που του έστελνε το ελληνικό περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού που το παρακολουθεί και επί ώρες πραγματοποιούσε υποθαλάσσιες έρευνες με την πόντιση υποβρυχίων μηχανημάτων, προφανώς σεισμικές έρευνες, για εντοπισμό υδρονανθράκων.

Οι έρευνες αυτού του είδους αποτελούν αποκλειστικό - κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας στην οποία ανήκει η υφαλοκρηπίδα, σε αντίθεση με τη χαρτογράφηση του βυθού των διεθνών υδάτων, για την οποία δεν υπάρχουν περιορισμοί, αλλά δε χρειάζεται και η πόντιση ηχοβολιστικών μηχανημάτων.

Ανάλογες κινήσεις πραγματοποίησε και χθες το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, το οποίο έμπαινε και έβγαινε στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βορειοανατολικά του Καστελόριζου, σέρνοντας μηχανήματα που είχε ποντίσει υποθαλάσσια, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι ίσως παρακολουθούσε κάποιοι υποθαλάσσιο κοίτασμα που είχε εντοπίσει.

Σε μια κίνηση που εξυπηρετεί περισσότερο τη λαϊκή κατανάλωση παρά την ουσία, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας έθεσε το ζήτημα του «Πίρι Ρέις» στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, στην πρόσφατη συνάντησή τους στο περιθώριο των εργασιών του ΟΑΣΕ στο Καζακστάν, ενημερώνοντας παράλληλα τους Ευρωπαίους και τον Αμερικανό ομολόγους του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ