ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ

Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη περιόδευσε το Σαββατοκύριακο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής πολυμελούς κλιμακίου του Κόμματος. Η Αλ. Παπαρήγα επισκέφθηκε την Ξάνθη, όπου το πρωί μίλησε σε εκδήλωση με θέμα τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων και την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. Το απόγευμα επισκέφθηκε την Καβάλα, όπου έδωσε συνέντευξη Τύπου και μίλησε σε μαζική πολιτική συγκέντρωση. Το πρωί της Κυριακής περιόδευσε στο Δήμο Σώστη και στον οικισμό Θάμνα της Ροδόπης, όπου συναντήθηκε με το δήμαρχο, αιρετούς και αγρότες. Το μεσημέρι έδωσε συνέντευξη Τύπου στην Κομοτηνή και το βράδυ μίλησε σε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη.

Κάθε σταθμός της περιοδείας αναδεικνύει ολοκάθαρα τα αδιέξοδα του εκμεταλλευτικού συστήματος, της πολιτικής απλόχερης στήριξης του κεφαλαίου με «κίνητρα», ενισχύσεις και φοροαπαλλαγές από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η «ανάπτυξη» προς όφελος του κεφαλαίου που έφερε ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια και ανεργία για το λαό. Οι βιομήχανοι πήραν τις επενδύσεις, έστησαν τις επιχειρήσεις τους, εκμεταλλεύθηκαν τσάμπα τους εργάτες, χτύπησαν τις μικρότερες επιχειρήσεις και μετά πήραν άλλες επιδοτήσεις για να μετακομίσουν στις γειτονικές χώρες προκειμένου να βγάλουν περισσότερο κέρδος.

Σταθερά τα τελευταία χρόνια και σήμερα, ολόκληρη η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα και είναι και από τις πιο φτωχές περιφέρειες της Ευρώπης. Τώρα, με τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ, που έχει υποθηκευμένη την περιουσία των συνεταιριστικών επιχειρήσεων και τη γη των μικροϊδιοκτητών αγροτών, θα δεχθεί νέο σημαντικό πλήγμα.

Απάντηση στις ιδιωτικοποιήσεις είναι η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη Τύπου της Αλέκας Παπαρήγα το Σάββατο στην Καβάλα

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πρόταση εξαγοράς της ΑΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από την Τράπεζα Πειραιώς, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το Σάββατο στην Καβάλα:

«Ιδιωτικοποιήσεις, εξαγορές και συγχωνεύσεις ξεκίνησαν από τις αρχές της δεκαετίας του '90 στην Ελλάδα και τις πραγματοποίησαν εναλλάξ και τα δύο κόμματα. Οσο περισσότερα χρόνια έμενε στην κυβέρνηση το ένα από τα δύο κόμματα τόσες περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις έκανε. Επίσης, πρέπει να σας πω ότι και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είχαν εξαγγείλει εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις.

Οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις δεν είναι θέμα επιλογής της κυβέρνησης. Αυτές γίνονται μέσα στην αγορά. Είναι νόμος του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, της καπιταλιστικής αγοράς. Για να ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να υπάρχει απόφαση μιας κυβέρνησης. Αλλά οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις γίνονται, αν θέλετε, και με τη δυναμική και με τους νόμους που ψηφίζει και κάθε κυβέρνηση στη Βουλή.

Είμαστε ριζικά αντίθετοι. Η απάντηση όμως σε αυτό το ζήτημα δεν είναι μόνο μην ιδιωτικοποιείς, ούτε αυτά που λένε άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ - δεν ξέρω τώρα γιατί είναι και 4 κομμάτια, τι λέει ο καθένας, δεν έχει σημασία - που λέει να ενωθούν Εθνική, ΑΤΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, να γίνουν ένας κρατικός πυλώνας.

Καταρχήν λέω και πάλι ότι είμαστε αντίθετοι σε κάθε ιδιωτικοποίηση. Αλλά η εναλλακτική μας λύση δεν είναι να μείνουν ως έχουν τα πράγματα. Ας πούμε, η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ μας απασχολεί πάρα πολύ, γιατί στην ΑΤΕ είναι υποθηκευμένη η αγροτική γη, συνεταιριστικές επιχειρήσεις, πράγμα που αφορά την περιοχή σας, γιατί οι περισσότερες συνεταιριστικές επιχειρήσεις που υπάρχουν είναι εδώ και ανήκουν στην ΑΤΕ.

Ομως, ακόμα και αν διαμορφωθεί ένας κρατικός τραπεζικός πυλώνας, δεν πρόκειται να ανασταλεί η αρνητική κατάσταση για τον εξής λόγο: Αυτός ο κρατικός πυλώνας καταρχήν πρέπει να δανείζεται χρήματα είτε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είτε από την αγορά. Που σημαίνει ότι θα δανείζεται ακριβό χρήμα. Οπως και οι ιδιωτικές τράπεζες δανείζονται ιδιωτικό χρήμα. Επομένως, για να συναγωνιστεί τις ιδιωτικές τράπεζες οι οποίες υπάρχουν και θα συγχωνευθούν όλες οι ιδιωτικές απέναντι σ' αυτό τον πυλώνα, θα πουλάει, να το πω, ακριβά. Αρα δεν πρόκειται να υπάρχει μια διαφοροποιημένη πολιτική.

Επομένως, παλεύουμε βεβαίως για τη μη ιδιωτικοποίηση αλλά η εναλλακτική λύση είναι αυτό που λέμε εμείς: Η κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής. Και αν θέλετε η διαμόρφωση ενός τραπεζικού συστήματος θα είναι μία - δύο τράπεζες, οι οποίες όμως μόνο σε συνθήκες όπου τα κλειδιά της οικονομίας τα κατέχει ο λαός μπορεί να δουλέψουν φιλολαϊκά. Φιλολαϊκή τράπεζα δεν υπάρχει πουθενά στον καπιταλισμό. Είναι η καρδιά του καπιταλιστικού συστήματος. Δεν μπορεί η καρδιά να χτυπάει φιλολαϊκά, δε γίνεται.

Λοιπόν, είμαστε αντίθετοι, δε θέλουμε απολύσεις, δε θέλουμε να θιγεί η αγροτική γη, οι συνεταιρισμοί. Θα παρέμβουμε, δηλαδή, και σ' αυτό το πεδίο που διαμορφώνει η κυβέρνηση, δεν θα αναχωρήσουμε από το σημερινό πεδίο, αλλά δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τον κόσμο ότι τα πράγματα λύνονται απλώς με έναν κρατικό πόλο, που δεν πρόκειται να τον κάνουν κιόλας».

Για τις εξελίξεις στο Αιγαίο

Σχετικά με το «Πίρι Ρέις», τις εξελίξεις στο Αιγαίο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχολίασε:

«Δύο με τρεις φορές θέσαμε στην "ώρα του πρωθυπουργού", που βέβαια είναι δύο λεπτά, αλλά εν πάση περιπτώσει γνωστοποιείται ένα θέμα, βάλαμε αυτό ακριβώς το ζήτημα: Εάν υπάρχει συμφωνία της κυβέρνησης για την ουδετεροποίηση μιας ζώνης στο Αιγαίο από τον 25ο παράλληλο και μετά, που είναι και αίτημα της Τουρκίας, αποστρατικοποίηση και ανάθεση στο ΝΑΤΟ της άμυνας της περιοχής.

Ο πρωθυπουργός απάντησε πάρα πολύ γενικά ότι "εμείς πάντα θα υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της Ελλάδας". Δε μας καθησύχασε καθόλου, πολύ περισσότερο που υπάρχουν συγκεκριμένα δημοσιεύματα που δεν έχουν διαψευστεί, ότι ήδη υπάρχει τέτοια συμφωνία. Και αν δεν έχει υπογραφεί - πολύ πιθανό να μην έχει υπογραφεί - έχει "ψηθεί". Απλώς θα εμφανιστεί την κατάλληλη στιγμή.

Το ταξίδι του Ερντογάν στην Ελλάδα σίγουρα αποτέλεσε ευκαιρία για να γίνει ένα βήμα γι' αυτή τη συμφωνία. Εμείς καταγγείλαμε - όχι το ταξίδι - αυτό το θέμα. Και με την ευκαιρία να πω τι εννοούμε ομαλοποίηση με την Τουρκία: Πριν απ' όλα και εμείς το θέλουμε, είναι γειτονική χώρα και διακαώς και εμείς το επιθυμούμε, χωρίς εκχωρήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων. Διότι αυτή τη στιγμή με τις εξελίξεις που υπάρχουν εκχωρούνται στην Τουρκία και αρμοδιότητες άμυνας. Και το γεγονός ότι η Ελλάδα δε διαμαρτύρεται, όπως πρέπει να διαμαρτύρεται - τίποτα, ψελλίζει - δείχνει ότι κάπου έχει δεμένα τα χέρια να διαμαρτυρηθεί.

Δεύτερο: Η συμφωνία που έγινε με τον Ερντογάν εδώ, τα περίφημα σημεία είναι αποκαλυπτικά. Αυτό που συμφώνησαν με τον Ερντογάν είναι το εξής: Ελληνες επιχειρηματίες να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στην Τουρκία για να κάνουν επενδύσεις και να βγάλουν χρήμα, που σημαίνει θα κλείσουν εδώ εργοστάσια, θέσεις εργασίας και μάλιστα μεταλλευτικές και άλλες επιχειρήσεις βιομηχανικές. Και αντίστοιχα από την Τουρκία θα έρθουν φαστφουντάδικα, θα έρθουν του φαγητού στο πόδι.

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι αυτές οι συμφωνίες, που τόσο πολύ χειροκροτούνται και από πλευράς του πλαισίου του συστήματος και από πλευράς οικονομικής, είναι πάλι ετεροβαρείς.

Λοιπόν, το πράγμα "ψήνεται", είναι πάρα πολύ σοβαρό, διότι μπορεί να έχεις μία προσωρινή φιλία με την Τουρκία, αλλά η περιοχή μας είναι περιοχή οξυμένων αντιπαραθέσεων, ανταγωνισμών για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο κτλ., και αύριο μπορεί αυτό που συμφωνείς και εσύ να γίνει και αιτία μιας τοπικής σύγκρουσης, τοπικής σύρραξης. Οι συμφωνίες που κλείνονται είναι τι συμφέρει τους επιχειρηματίες και όχι τι συμφέρει τους δύο λαούς».

Οι γυναίκες να μπουν στη μάχη με αυτοθυσία

Σε συγκέντρωση γυναικών στην Ξάνθη μίλησε το πρωί του Σαββάτου η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε συγκέντρωση γυναικών στην Ξάνθη μίλησε το πρωί του Σαββάτου η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Τις κάλεσε να μπουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα, να συμβάλουν στην ανάκαμψη του κινήματος, δίπλα στο Κόμμα, μέσα στο Κόμμα, αλλά και μέσα από γυναικείες οργανώσεις, μέσα από τα σωματεία. Η μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση δείχνει πως το κάλεσμα του ΚΚΕ στις γυναίκες του μόχθου βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση. Στις γυναίκες που καλούνται να επωμιστούν μεγαλύτερο βάρος στην προσπάθεια αντιμετώπισης των σαρωτικών επιπτώσεων που έχει στην εργατική λαϊκή οικογένεια η βάρβαρη επίθεση.

Η Αλέκα Παπαρήγα είπε μεταξύ άλλων:

«Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει πάρα πολλή συζήτηση για τα μέτρα και τις επιπτώσεις στις γυναίκες, τόση όση δεν έχει γίνει εδώ και είκοσι χρόνια για τα προβλήματα των γυναικών. Προσανατολίζεται όμως στο θέμα της συνταξιοδότησης, έτσι που έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι στο μόνο σημείο που θίγονται οι γυναίκες, και κυρίως όσες δουλεύουν στο Δημόσιο, είναι τα 5 επιπλέον χρόνια συνταξιοδότησης.

Αναμφισβήτητα, είναι σοβαρό θέμα και είναι πραγματικά τραγωδία το γεγονός ότι το όριο συνταξιοδότησης για τις γυναίκες είναι τελικά τα 65 χρόνια για όλες, είτε είναι στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα. Αγανάκτηση προκαλεί το γεγονός ότι προκειμένου οι γυναίκες να δεχθούν τα 65 χρόνια, μπορούν να πετύχουν κατά κάποιο τρόπο την λεγόμενη αγορά των πλασματικών χρόνων μητρότητας.

Διαφωνούμε ριζικά, αν θέλετε και με τον όρο. Η μητρότητα δεν αντιπροσωπεύει πλασματικά χρόνια. Τα χρόνια της μητρότητας, θα λέγαμε και της πατρότητας, είναι πραγματικά χρόνια και δεν είναι μόνο 3 ή 4 χρόνια. Δυστυχώς έτσι όπως φτάσαμε οι γονείς θα γλιτώνουν από την ευθύνη απέναντι στα παιδιά τους μόνο όταν πεθαίνουν. Κάποτε τα παιδιά συντηρούσαν τους ηλικιωμένους γονείς, όπως μπορούσαν. Τώρα τα πράγματα γύρισαν ανάποδα.

Από τη συγκέντρωση με γυναίκες της Ξάνθης
Από τη συγκέντρωση με γυναίκες της Ξάνθης
Εμείς επιμένουμε ότι ο άνδρας πρέπει να παίρνει σύνταξη στα 60 και η γυναίκα στα 55, δηλαδή στη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης και όχι στην αύξηση. Και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η παραγωγικότητα της εργασίας έχει μεγαλώσει και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ολόκληρη. Αρα, μπορούμε σε λιγότερο χρόνο καθημερινής δουλειάς και εργάσιμης ηλικίας να παράγουμε περισσότερα προϊόντα. Το γεγονός ότι αυξάνεται ο χρόνος συνταξιοδότησης και στην ουσία παρατείνεται ο εργάσιμος χρόνος, είναι γιατί πρέπει να μεγαλώσει η ταξική εκμετάλλευση και να αποσπασθεί περισσότερη υπεραξία, περισσότερο κέρδος από τον εργαζόμενο.

Η διαφορά ανδρών και γυναικών πρέπει να υπάρχει γιατί υπάρχουν τα εξής: Η κοινωνική ανισότητα της γυναίκας, αλλά και βιολογικές διαφορές και ιδιαιτερότητες, που βεβαίως δεν έχουν καμία σχέση με την κατωτερότητα της γυναίκας, ούτε με την ανωτερότητα του άνδρα. Ανάμεσα στα δύο φύλα υπάρχουν βιολογικές διαφορές, που, αν θέλετε, οξύνονται και διευρύνονται και βαθαίνουν περισσότερο σε συνδυασμό με τις διαφορές στην κοινωνική θέση των γυναικών στον καπιταλισμό, όπου είναι κοινωνικά ανισότιμη η γυναίκα σε σχέση με τον άνδρα και μάλιστα ανισότιμη και στα πλαίσια της ίδιας τάξης που ανήκουν. Δεν είναι ανισότιμο το γυναικείο φύλο γενικά.

Και στα πλαίσια της εργατικής τάξης η εργάτρια γυναίκα έχει ιδιαιτερότητες και ανισότητες απέναντι στον άνδρα που ανήκει στην εργατική τάξη. Βεβαίως ιδιαιτερότητες και ανισότητες που δε λύνονται με τη διαπάλη των δύο φύλων, αλλά με την ταξική αλληλεγγύη και την ταξική τους ενότητα.

Από τη στιγμή που έχεις ταξική ανισότητα και κοινωνικές διακρίσεις, ή από τη στιγμή που υπάρχουν βιολογικές και άλλες διαφορές, δεν μπορεί να είναι απόλυτη η ισότητα σε άνισα πρόσωπα. Σε ανισότητα για να αποδόσεις ισότητα πρέπει να κάνεις προσαρμογές και ειδικές διακρίσεις.

Ο λαός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του

Αυτή τη στιγμή μειώνονται οι κατακτήσεις γενικά για την εργατική λαϊκή οικογένεια. Η μείωση των θέσεων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, η συρρίκνωση των προγραμμάτων "Βοήθεια στο Σπίτι", των προγραμμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης των ναρκωτικών, συνολικά η μείωση των κοινωνικών δαπανών, οι δραματικές, βάρβαρες, μέχρι ανορθολογικές αλλαγές που επέρχονται στο σχολείο, η ακρίβεια, η μείωση των μισθών που υπέγραψε η ΓΣΕΕ, κλπ.

Ολα αυτά χτυπάνε την εργατική λαϊκή οικογένεια. Η επιδείνωση των συνθηκών ζωής και δουλειάς, με τον καταμερισμό που υπάρχει σήμερα στη λαϊκή οικογένεια, χτυπάει πιο πολύ τη γυναίκα. Η γυναίκα καταλήγει μια μηχανή που πρέπει να διαχειρίζεται το εισόδημα το οποίο θα μικραίνει. Θα τα δίνει όλα για το παιδί της και θα βλέπει ότι οι θυσίες της δεν πιάνουν κλπ. Ακόμα μεγαλύτερο βάρος πέφτει στη γυναίκα να αντισταθμίζει τη χειροτέρευση των συνεπειών. Επομένως δεν είναι μόνο η σύνταξη που θέλουν να μας πούνε.

Πρέπει να κάνουμε διπλό αγώνα. Να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα και μαζί με την καθημερινότητα να σκεφτούμε το αύριο, το δικό μας, των παιδιών μας. Διότι έρχεται οδοστρωτήρας και καινούριων μέτρων.

Για παράδειγμα, Σεπτέμβρης μήνας, διαπιστώνεις ότι πολλά από τα παιδιά που πήγαιναν στους παιδικούς σταθμούς μένουν εκτός. Τι πρέπει να γίνει; Ξεκινώντας από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, σύσσωμοι να απαιτήσουν να μη μείνει ούτε ένα παιδί έξω από τους παιδικούς σταθμούς. Να νοικιάσουν κτίρια, ο δήμος, το κράτος. Δωρεάν εδώ και τώρα. Με ευθύνη τους να υπάρχουν υποδομές μόνιμα. Κέντρα πρόληψης, βοήθεια στο σπίτι γενικευμένη. Εδώ χρειάζονται μέτωπα πάλης τοπικά, στη γειτονιά, και με τα σωματεία και με τους εργαζόμενους και με τους συλλόγους. Ο ρόλος των γυναικών εδώ είναι πολύ μεγάλος.

Πρέπει ο κόσμος να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, να βγει από το σπίτι του. Εμείς καλούμε όλους δίπλα στο ΚΚΕ, γι' αυτά τα καθημερινά μέτωπα πάλης τα οποία θα είναι πολλά. Για τους παιδικούς σταθμούς, την ανεργία, την παιδεία, την υγεία, τοπικά προβλήματα κλπ. Κι αυτός ο αγώνας μπορεί να σου φέρει κάποια αποτελέσματα, να σου δώσει κουράγιο. Είναι μια εκρηκτική ύλη σήμερα πίεσης. Ομως πρέπει να δρομολογηθεί και αυτό που λέμε ένας άλλος δρόμος.

Σήμερα είτε με ΠΑΣΟΚ είτε με ΝΔ εξουσιάζουν τα μονοπώλια, η αστική τάξη ως σύνολο. Ο λαός σήμερα πρέπει να παλέψει όχι απλά να αλλάξει μια κυβέρνηση με μια άλλη, αλλά να αλλάξει τάξη στην εξουσία. Εμείς μιλάμε για μια εξουσία που θα την αποσπάσει η εργατική τάξη με τους συμμάχους της, τη μικρή αγροτιά, τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ. Αυτό το μπλοκ των κοινωνικών δυνάμεων πρέπει να έρθει στην εξουσία.

Είναι εφικτό; Είναι. Είναι εύκολος ο δρόμος; Οχι. Θα είναι δρόμος μάχης και ρήξης. Αυτός ο δρόμος περιλαμβάνει: Ολος ο πλούτος που υπάρχει στη χώρα, οι αναπτυξιακές της δυνατότητες - και η Ελλάδα έχει σοβαρές αναπτυξιακές δυνατότητες - να συνενωθούν με το λαό, να γίνουν λαϊκή περιουσία, κοινωνική - συνεταιριστική ιδιοκτησία. Αυτό σημαίνει λαϊκή εξουσία.

Πολλά εξαρτώνται από τις γυναίκες. Πρέπει να μπούνε στη μάχη με αποφασιστικότητα για ό,τι δέχονται τα παιδιά τους, οι άνδρες τους, η οικογένεια και οι ίδιες και μάλιστα στο όνομα της ισότητας. Οι γυναίκες μπορούν να μιλήσουν ευρύτερα στην καρδιά του λαού. Χρειάζεται να δείξουν περίσσια αυτοθυσία».

Διόρθωση της ψήφου στο δρόμο και στην κάλπη

Μαζική η πολιτική συγκέντρωση στην Καβάλα

Από τη συγκέντρωση στην Καβάλα
Από τη συγκέντρωση στην Καβάλα
Σε μια μαζική συγκέντρωση στην παραλία της Καβάλας, μίλησε το βράδυ του Σαββάτου η Αλέκα Παπαρήγα. Η συμμετοχή ανθρώπων που βρέθηκαν στους αγώνες με το ταξικό κίνημα και το ΚΚΕ, και προσεγγίζουν πιο αποφασιστικά την πολιτική πρόταση διεξόδου που προτείνει το Κόμμα, ανέδειξε τις διεργασίες που γίνονται στα λαϊκά στρώματα. Η Αλέκα Παπαρήγα τους κάλεσε να μετατρέψουν τη μάχη των τοπικών εκλογών σε ένα μεγάλο σεισμό που θα φέρει ρήγματα σε αυτό το σάπιο και βρώμικο πολιτικό σύστημα, που βασικό κορμό έχει την αστική τάξη, τα μονοπώλια και τα δύο κόμματα, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να διορθώσουν την ψήφο του Οκτώβρη του 2009, δυναμώνοντας τους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ.

«Πάρτι» στα λείψανα των λαϊκών κατακτήσεων

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξελίξεις, το Σάββατο από την Ξάνθη

Σε δήλωση για τις εξελίξεις, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε το Σάββατο από την Ξάνθη:

«Πάνω στα λείψανα των κατακτήσεων των εργαζομένων, αρχίζει τώρα το πάρτι των εξαγορών, των συγχωνεύσεων, των ιδιωτικοποιήσεων. Μάλιστα, όσα περισσότερα χάνουν οι εργαζόμενοι, τόσο περισσότερο ανοίγει η όρεξη στους κεφαλαιοκράτες να παίρνουν και περισσότερα. Από αυτή την άποψη, δεν υπάρχει καμία άλλη λύση από την καταδίκη, στη συνείδηση των εργαζομένων, του μνημονίου και της πολιτικής της κυβέρνησης και η πάλη για να το δυσκολέψουμε στην εφαρμογή του.

Η αγροτιά, οι γυναίκες, οι νέοι άνθρωποι θα είναι άμεσα τα μεγάλα θύματα. Η αγροτική παραγωγή και ο μικρός παραγωγός θα δεχθούν νέα πλήγματα με την απειλή της στέρησης των επιδοτήσεων. Επίσης, μεγάλες θα είναι οι συνέπειες στην περίπτωση όπου η Αγροτική Τράπεζα εξαγοραστεί. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι η Αγροτική Τράπεζα έχει υποθηκεύσει ένα μεγάλο μέρος της γης των μικρών παραγωγών, αυτών που έχουν μικρή ιδιοκτησία.

Παρ' όλα αυτά, η αντίσταση θα υπάρξει και θα είναι πολύ οδυνηρή για τους κρατούντες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ