ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΟΜΗΜΕΝΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Δικομματικές ευθύνες δείχνει η κατάθεση Ζορμπά

Για τα τρία πορίσματα που συνέταξε, μίλησε χτες ο πρώην επικεφαλής της επιτροπής για το «μαύρο χρήμα»

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για την επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών στα Ταμεία

ΛΕΠΙΔΗΣ

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για την επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών στα Ταμεία
Ευθύνες στην τότε ηγεσία της Δικαιοσύνης και στην κυβέρνηση της ΝΔ σχετικά με το σκάνδαλο με τα «δομημένα ομόλογα», το 2007, έριξε χθες ο Γ. Ζορμπάς, πρώην επικεφαλής της επιτροπής για το «Μαύρο Χρήμα», καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το συγκεκριμένο σκάνδαλο. Παράλληλα, κατέθεσε για ευθύνες και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που το 2000, με υπουργική απόφαση του Γ. Παπαντωνίου, επέτρεψε σε διάφορους «χρηματιστηριακούς παράγοντες» να παρίστανται ως παρατηρητές στα διοικητικά συμβούλια των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο Γ. Ζορμπάς, ο οποίος συνέταξε τρία πορίσματα για ισάριθμα «δομημένα ομόλογα», έκανε λόγο για άρνηση του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά να συνδράμει στο αίτημα δέσμευσης των λογαριασμών επικεφαλής χρηματιστηριακής εταιρείας που είχε εμπλοκή με τα «δομημένα», με το σκεπτικό ότι η έρευνα δεν ήταν «ώριμη».

Επίσης, καταφέρθηκε κατά του τότε προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Γ. Κολιοκώστα, γιατί χαρακτήρισε τα πορίσματα που έβγαλε για τα δομημένα ως «μη σύννομα», ενώ είπε ότι μετά την αποχώρησή του από την επιτροπή για το «μαύρο χρήμα» δεν γνωρίζει τι απέγιναν οι έρευνες, ούτε πού βρίσκεται το σχετικό υλικό των ερευνών του.

Σε ερωτήσεις για το εάν γνωρίζει οτιδήποτε για εμπλοκή πολιτικών προσώπων, δεν απάντησε, παραπέμποντας στα πορίσματα που είχε συντάξει και λέγοντας ότι δεν μπορεί να καταθέσει ως μάρτυρας, γιατί επόπτευε το σχετικό ανακριτικό έργο.

Σε ερώτηση της εκπροσώπου του ΚΚΕ στην Εξεταστική Β. Νικολαΐδου για το ποια ήταν συνολικά η ζημιά για τα ασφαλιστικά ταμεία, είπε ότι δεν έχει τελειώσει ακόμα η έρευνα, ενώ αναφερόμενος στην προμήθεια που πήρε η εταιρεία «ΝΑΜ» του Γ. Παπαμαρκάκη, είπε ότι αυτή ήταν υψηλή και αναρωτήθηκε με νόημα: «Τα κράτησε όλα; Δεν μου φαίνεται».

Υπενθύμισε - σε ερώτηση, επίσης, της Β. Νικολαΐδου - ότι το θέμα με τα αποθεματικά των Ταμείων ξεκινάει από το 1950, όταν αυτά δεσμεύτηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδας «για αναπτυξιακούς σκοπούς» και αναρωτήθηκε: «Τώρα ποιους αναπτυξιακούς...», για να παρατηρήσει η βουλευτής του ΚΚΕ ότι πρόκειται για τα γνωστά «θαλασσοδάνεια της εποχής» που κατέληξαν στις τσέπες των βιομηχάνων.

Ερευνες και ερωτήματα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου

Κηδεύτηκε χτες στην Ηλιούπολη ο Σ. Γκιόλιας

Στο Νεκροταφείο της Αγίας Μαρίνας Ηλιούπολης κηδεύτηκε χτες το απόγευμα ο δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας, παρουσία συγγενών, φίλων και συναδέλφων του.

Την ίδια ώρα, η Αντιτρομοκρατική συνεχίζει τις έρευνες προκειμένου να εντοπίσει τους δράστες της εκτέλεσης του δημοσιογράφου. Συγκεκριμένα, γίνεται έλεγχος στις κάμερες που υπάρχουν γύρω από το σπίτι του 37χρονου, αλλά και αυτές που βρίσκονται στο σημείο όπου βρέθηκε καμένο ένα κλεμμένο όχημα, στη διασταύρωση της Λεωφόρου Βουλιαγμένης με την οδό Λεωνιδίου.

Σύμφωνα με τις διαρροές από την ΕΛ.ΑΣ., δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα αξιοποιήσιμο στοιχείο. Αντίθετα, εκτιμούν ότι θα συλλέξουν πληροφορίες από μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, τόσο για την εκτέλεση του Σ. Γκιόλια στις 5.20 τα ξημερώματα της Δευτέρας με 16 σφαίρες στην είσοδο του σπιτιού του, όσο και για τα όσα παρατηρούσαν στην περιοχή τις προηγούμενες μέρες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που διοχετεύει η Αστυνομία, πολλοί είδαν τις προηγούμενες μέρες μία μοτοσικλέτα να κινείται στην οδό Δαιδάλου - όπου βρίσκεται και το σπίτι του 37χρονου - και όπως εκτιμάται από τους αξιωματικούς, ίσως ο οδηγός να παρακολουθούσε το θύμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προχθές τα ξημερώματα, μάρτυρες είδαν τρία άτομα την ώρα που έφευγαν από το σημείο που φορούσαν στολές εταιρείας ιδιωτικής φύλαξης, ενώ πιθανολογείται πως ήταν εξοπλισμένοι ακόμα και με αλεξίσφαιρα γιλέκα. Επίσης, υπάρχουν μαρτυρίες και για δεύτερο αυτοκίνητο, στο οποίο εκτιμάται πως υπήρχαν και άλλα άτομα. Χθες το απόγευμα, ολοκληρώθηκαν οι έρευνες στο σπίτι του δημοσιογράφου, από το οποίο οι αστυνομικοί πήραν αρκετά έγγραφα.

Ο δικηγόρος του θύματος, Γ. Μαρακάκης, μιλώντας χθες στην πρωινή εκπομπή του MEGA, δήλωσε: «Εχω πολλές επιφυλάξεις για το αν αυτοί που επέλεξαν να κάνουν αυτό το πράγμα ήταν τρομοκράτες ή ήταν βαλτοί ή ήταν εγκληματίες ή ήταν συμβόλαιο. Ακόμα κι αν είχαμε την προκήρυξη στα χέρια μας, θεωρώ ότι θα έπρεπε να ήμασταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για το αν τελικά αυτά τα δύο πεδία είναι συγκοινωνούντα δοχεία».

Παράλληλα, τόνισε πως «επελέγη ένας στόχος, ο οποίος έπρεπε να εκτελεστεί, χτες (σ.σ. προχτές) επιτυχώς. Ο Σωκράτης έπρεπε να φιμωθεί χτες». Ο ίδιος κάλεσε τις ανακριτικές αρχές να ανατρέξουν στη θεματολογία και στη δημοσιογραφική δουλειά του το τελευταίο 6μηνο. Στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ δήλωσε πως το μόνο που φαντάζεται είναι πως πίσω από τη δολοφονία του πελάτη του βρίσκεται ένας μεγάλος δάκτυλος. Επιπλέον, χτες βράδυ, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Γ. Μαρακάκης δήλωσε ότι «μου κάνει εντύπωση πως πείστηκε να κατέβει στην είσοδο της πολυκατοικίας εκείνη την ώρα».

Υπενθυμίζεται ότι προχτές το βράδυ, ο ίδιος, μιλώντας σε δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν είχε προτείνει στον Σ. Γκιόλια να πάρει κάποια μέτρα προστασίας νομικού χαρακτήρα, απάντησε ότι ο Σ. Γκιόλιας γνώριζε όλους τους διευθυντές της Αντιτρομοκρατικής και άλλα στελέχη της ΓΑΔΑ και δεν είχε ανάγκη των δικών του συμβουλών πάνω σε αυτό το ζήτημα.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ
Επιμένουν σε δύο κράτη και δύο λαούς

Προκλητικές δηλώσεις, κατά τους χτεσινούς επετειακούς πανηγυρισμούς στα Κατεχόμενα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με τις σειρήνες να ηχούν στις 5.30 π.μ., ξεκίνησαν χθες οι αντικατοχικές εκδηλώσεις σε όλη την ελεύθερη Κύπρο. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, απηύθυνε μήνυμα ενότητας, αγωνιστικότητας και ρεαλισμού, ενώ το ψευδοκράτος γιόρτασε με τις καθιερωμένες φιέστες και στρατιωτικές παρελάσεις. Στο πλαίσιο των τελετών μνήμης των μαύρων επετείων, ο Δ. Χριστόφιας χθες είχε συνάντηση και με διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων.

Την ίδια στιγμή, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου, μιλώντας μετά την παρέλαση στα Κατεχόμενα, υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά χαρακτηρίζεται από «αδιαλλαξία», λέγοντας ότι δε θέλει άμεση επίλυση του Κυπριακού. Ο ίδιος απείλησε με «εναλλακτικό σχέδιο», εάν δεν υπάρξει «λύση» εντός του έτους. Κατά τον Ντ. Ερογλου, στο εδαφικό δεν πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή, αφού, όπως τόνισε, «η κατάργηση της υπάρχουσας τάξης 36 χρόνια μετά την απώλεια των περιουσιών θα βλάψει σοβαρά τη βιωσιμότητα της λύσης που θα βρεθεί».

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Τσεμίλ Τσιτσέκ, που παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις για την επέτειο της τουρκικής εισβολής, επαναβεβαίωσε την πάγια θέση της Αγκυρας στο Κυπριακό, λέγοντας ότι η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την αρχή «των δύο λαών, δύο δημοκρατιών και δύο κρατών στην Κύπρο», καλώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά για άμεση επίλυση μέχρι το τέλος του 2010.

Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί από τη Δευτέρα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος είχε σειρά συναντήσεων με την πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Χθες συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και με τον Γ. Παπανδρέου.

Περιοριστικοί όροι για Αγγέλου

Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και χρηματική εγγύηση 400.000 ευρώ επιβλήθηκε στον Γ. Αγγέλου, διευθυντή του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή. Ο Γ. Αγγέλου κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε απιστία (κακούργημα), για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Χθες απολογήθηκε στην ειδική ανακρίτρια Ειρ. Καλλού, η οποία διενεργεί την ανάκριση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ