ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Εκδήλωση για την Σωτηρία Βασιλακοπούλου

Την Τρίτη, τις 7.30 μ.μ., στην πύλη της ΕΤΜΑ

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη μέρα που δολοφονήθηκε έξω από την πύλη της ΕΤΜΑ η Σωτηρία Βασιλακοπούλου. Τιμώντας τη μνήμη της 19χρονης ΚΝίτισσας αγωνίστριας, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής και ο Σύλλογος Φοιτητών Παντείου διοργανώνουν συγκέντρωση τιμής, την Τρίτη 27 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., στην πύλη της ΕΤΜΑ (Αγ. Αννης και Ιερά Οδός). Οι παραπάνω σε ανακοίνωσή τους καλούν την εργατική τάξη «να παλέψει αποφασιστικά για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο» και να συνεχίσει το δρόμο που διάλεξε η Σωτηρία «για την ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου, της ΕΕ και των πολιτικών της εκπροσώπων».

ΠΟΣΕΙΔΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Οι διακοπές είναι δικαίωμα, δεν είναι πολυτέλεια

Αγωνιστική παρέμβαση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για να μην αντιμετωπίζονται οι φοιτητές σαν πελάτες, για την υπεράσπιση του δικαιώματος στις διακοπές

Σε συμβολικό αποκλεισμό των ταμείων της λέσχης σίτισης που λειτουργεί στην κατασκήνωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Ποσείδι της Χαλκιδικής, προχώρησε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών με στόχο να αναδείξει ότι είναι συμφέρον των φοιτητών να διεκδικήσουν φτηνές και ποιοτικές διακοπές. Να παλέψουν ενάντια στην πολιτική που μετατρέπει και αυτό το δικαίωμα σε πολυτέλεια και τους φοιτητές σε πελάτες.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κατασκήνωσης, Π. Γιαννακουδάκης, αμέσως απαγόρευσε στο προσωπικό να συνεχίσει να διανέμει το φαγητό. Κόντρα στην προσπάθεια του προέδρου, τα μέλη του ΜΑΣ, στη διάρκεια της ωριαίας αυτής κινητοποίησης, ανέλαβαν και το ρόλο των σερβιτόρων. Ετσι συνεχίστηκε κανονικά η διανομή του φαγητού, δωρεάν. Οι φοιτητές αγκάλιασαν με ενθουσιασμό την πρωτοβουλία του ΜΑΣ. Καταδίκασαν την εκδικητική απόφαση του προέδρου της Επιτροπής Κατασκήνωσης να κρατήσει κλειστή τη λέσχη για το υπόλοιπο της ημέρας, αλλά και τις απειλές του, πως δεν θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι λόγω της κινητοποίησης.

Απάντηση στην πρακτική της Επιτροπής Κατασκήνωσης δόθηκε από τους φοιτητές και τους εργαζόμενους το ίδιο βράδυ, μέσα από τη μαζική συμμετοχή τους στη νέα συνέλευση κατασκηνωτών που κάλεσε το ΜΑΣ προκειμένου να συζητήσουν και να καθορίσουν τη συνέχιση της δράσης κάτω από το πλαίσιο πάλης που προβάλει το Μέτωπο.

Σε ανακοίνωσή του το ΜΑΣ ξεκαθαρίζει πως «οι διακοπές, η ανάπαυση και αναψυχή, η πολιτιστική δημιουργία, αποτελούν δικαίωμα για τη νεολαία. Δικαίωμα που σήμερα καταργείται από τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που με τις οδηγίες της ΕΕ και της τρόικας, καθώς και τη συναίνεση της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., σαρώνει δικαιώματα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, στην ασφάλιση, στην Παιδεία και την Υγεία.

Η πολιτική της "οικονομικής αυτοτέλειας" έχει οδηγήσει την κατασκήνωση να λειτουργεί ουσιαστικά με τα χρήματα των φοιτητών-πελατών της, ενώ ανεξέλεγκτη είναι η επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στο χώρο της. Ενώ έχει γίνει ποιοτική αναβάθμιση με έργα υποδομής στους χώρους της, την ίδια ώρα εντείνονται οι αποκλεισμοί (φοιτητών που έχουν ξεπεράσει τα 2ν έτη σπουδών - στο πνεύμα του Νόμου-Πλαίσιο), εισβάλλουν ακόμα πιο προκλητικά οι επιχειρηματίες».

Το ΜΑΣ καλεί τους φοιτητές να δυναμώσουν τον αγώνα για το δικαίωμα σε φτηνές και ποιοτικές διακοπές. Να παλέψουν για επαρκή κρατική χρηματοδότηση της κατασκήνωσης ώστε:

Να εξασφαλίζεται ο χαρακτήρας της ως παροχής του ΑΠΘ προς τους φοιτητές του.

Να υπάρχει δωρεάν σίτιση προς τους φοιτητές, δωρεάν λειτουργία φοιτητικής λέσχης.

Να αυξηθούν οι παροχές προς τους φοιτητές (στρώματα, καρέκλες κλπ.).

Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της κατασκήνωσης.

Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού από το ΑΠΘ, που θα εργάζεται στην κατασκήνωση.

Να μην εξαιρείται κανένας φοιτητής από το ΑΠΘ από το δικαίωμα πρόσβασης στην κατασκήνωση.

Δημιουργία αντίστοιχων κατασκηνώσεων από κάθε ΑΕΙ και ΤΕΙ για να καλυφθεί η ανάγκη όλων των φοιτητών και σπουδαστών για φτηνές διακοπές.

ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΟ ΑΧΛΑΔΙ
Ανάσα δροσιάς και δημιουργίας

Φθηνές και δημιουργικές διακοπές διοργανώνει για έβδομη συνεχόμενη χρονιά η ΚΝΕ, η οποία και φέτος στήνει σκηνές από τις 31 Ιούλη μέχρι τις 22 Αυγούστου στο Αχλάδι Εύβοιας, στις εγκαταστάσεις του Παραθεριστικού Τουριστικού Συνεταιρισμού των εργαζομένων στην «Τυποεκδοτική».

Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί μέχρι στιγμής είναι:

Στις 10 Αυγούστου θα παρουσιαστεί η «12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ» από τον Αναστάση Γκίκα, συνεργάτη του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.

Τη Δευτέρα 2 Αυγούστου θα προβληθεί η ταινία «Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι», την Παρασκευή 13 Αυγούστου θα προβληθεί η ταινία «Τα σταφύλια της οργής» και την Τετάρτη 18 Αυγούστου «Οι 9 βασίλισσες».

Την Τετάρτη 4 Αυγούστου θα παρουσιαστεί μουσικό αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία, την Πέμπτη 5 Αυγούστου θα γίνει συναυλία με ελληνικό και ξένο ροκ από το συγκρότημα του Νίκου Πονηρού, για τα Σαββατόβραδα προβλέπονται λαϊκά γλέντια, ενώ πολλά ερασιτεχνικά συγκροτήματα θα δώσουν συναυλίες στο χώρο του κάμπινγκ.

Θα διεξαχθούν αθλητικά τουρνουά, ενώ στο χώρο θα λειτουργεί και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Η τιμή συμμετοχής είναι χαμηλή, περιλαμβάνει πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Οσοι θέλουν να συμμετάσχουν μπορούν να απευθύνονται - όσο γίνεται πιο έγκαιρα - στις κατά τόπους Οργανώσεις της ΚΝΕ. Να σημειωθεί ότι φέτος υπάρχει πρόβλεψη για νέα ζευγάρια με παιδιά ή για άτομα με ειδικές ανάγκες να μένουν στα σπιτάκια που υπάρχουν στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού. Η μετάβαση θα γίνεται οργανωμένα με πούλμαν κάθε Σάββατο (31/7, 7/8, 14/8) από το Μεταξουργείο, ενώ όσοι το επιθυμούν μπορούν να μεταβούν είτε με δικό τους μεταφορικό μέσο, είτε με το ΚΤΕΛ μέσω Χαλκίδας.

36ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «Οδηγητή»
Εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Συνεχίζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 36ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Το πρόγραμμα για αυτήν τη βδομάδα περιλαμβάνει τις εξής εκδηλώσεις:

-- Αύριο Παρασκευή, στις 8 μ.μ. στους Μυτιληνιούς Σάμου. Θα περιλαμβάνει ομιλία εκ μέρους του ΝΣ της ΚΝΕ, αφιέρωμα στον ποιητή Ν. Καββαδία, συζήτηση για το πρόβλημα των ναρκωτικών και προβολή βίντεο για τα pc games.

-- Αύριο, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία του Πολυκάστρου, γίνεται εκδήλωση της Νομαρχιακής Οργάνωσης Κιλκίς της ΚΝΕ, με θέμα «Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις, όχι σε όλα τα ναρκωτικά». Θα μιλήσει ο Θάνος Παναγιωτίδης, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

-- Το Σάββατο 24 Ιούλη, προφεστιβαλική εκδήλωση με θέμα τον τουρισμό διοργανώνει η Νομαρχιακή Οργάνωση Πιερίας της ΚΝΕ, στις 8 μ.μ., στο θέατρο του πάρκου Λιτοχώρου. Θα μιλήσει η Σοφία Καλαντίδου, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Την Κυριακή 25 Ιούλη στη Ζάκυνθο πραγματοποιείται εκδήλωση με θέμα «Ζωή ολόκληρη και όχι με δόσεις - Αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά». Θα παρουσιαστεί η πρόταση του ΚΚΕ κατά των ναρκωτικών από στέλεχος του Κόμματος και θα ακολουθήσει τουρνουά ποδοσφαίρου πέντε επί πέντε. Η εκδήλωση θα γίνει στο «Fiorentinos football center» στα Ντουρέικα Γαϊτανίου στις 7.30 μ.μ. και θα συμμετάσχουν σωματεία εργαζομένων του ΕΚ Ζακύνθου, οι ακαδημίες ποδοσφαίρου του γηπέδου και ο γυμναστικός σύλλογος «Ολυμπιάδα».

ΜΗΛΕΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Τιμούν τον Νίκο Πλουμπίδη

Εκδήλωση τιμής στον κομμουνιστή Νίκο Πλουμπίδη, διοργανώνει το Τομεακό Συμβούλιο Υπαίθρου Λάρισας της ΚΝΕ, την ερχόμενη Κυριακή 25 Ιούλη, στις 10.30 το πρωί, στη Μηλέα Ελασσόνας (Βούρμπα). Εκεί ήταν δάσκαλος ο Ν. Πλουμπίδης από το 1924 έως το 1929. Η εκδήλωση θα γίνει στην κεντρική πλατεία του χωριού και θα μιλήσει ο Αντ. Αλεξός, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ