ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούλη 2010
Σελ. /32
Μετέχουμε αμφότεροι στην ταξική πάλη

Η αντιπαραβολή, στη στήλη «υπογραμμίσεις», των δύο άρθρων, ένα από τα ΝΕΑ κι ένα από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, αποκαλύπτει δυο κόσμους.

Η αστική τάξη καλεί μέσα από τα έντυπά της - στην προκειμένη περίπτωση τα ΝΕΑ - να δεχτούν οι εργάτες ως τετελεσμένο ό,τι έχασαν και να κάνουν ένα άλμα στο υπερπέραν, πιστεύοντας στη μεταφυσική διαβεβαίωση ότι «υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ».

Τι φως; Η απαρέγκλιτη εφαρμογή του Μνημονίου. Δηλαδή; δουλειά ως το θάνατο, δουλειά - λάστιχο, δουλειά απλήρωτη. Αυτός που έχει ανάγκη μια τέτοια φυγή προς τα εμπρός είναι μόνο το κεφάλαιο. Κι έχει τη δική του δημοσιογραφία για να προωθεί τα συμφέροντά του.

Στον αντίποδα, το άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ αποκαλύπτει, σημειώνοντας δυο - τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα, ότι η κατάσταση θα επιδεινώνεται όσο δεν υπάρχει αντίσταση, όσο δε θα υπάρχει διεκδίκηση και δράση με προοπτική την ίδια την ανατροπή της αστικής εξουσίας, για να αλλάξει η τάξη που βρίσκεται στην εξουσία. Το άρθρο δε μένει στη διαπίστωση. Καλεί στην οργάνωση αυτής της πάλης, την προσδιορίζει με λεπτομέρεια ως προς τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει. Το άρθρο, έτσι, γίνεται όπλο στα χέρια της εργατικής τάξης ενάντια στους καταπιεστές της.

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ έχει κάνει καθαρό, το γράφει στην προμετωπίδα του, ότι εκφράζει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και μάλιστα από τη σκοπιά της πρωτοπόρας θεωρίας που προβλέπει την απελευθέρωση των εργατών, οδηγεί στον κομμουνισμό. Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να επιβεβαιώνει κάθε μέρα τη δέσμευσή του σ' αυτή την προοπτική.

Αντίθετα με τους κομμουνιστές, οι αστοί δημοσιογράφοι έχουν ανάγκη διάφορους φερετζέδες. Ενας απ' αυτούς είναι η «ανεξαρτησία». Για να υπερασπίσουν την «ανεξαρτησία» της δημοσιογραφίας τους μιλάνε για «πάρτι με βίζιτες» που θα έκαναν διάφοροι για να γιορτάσουν το θάνατο του «ένας από μας». Εδώ βγάζουν και έχθρα μεταξύ τους.

Παρά τα φαινόμενα, μεταξύ τους δεν είναι αντίπαλοι. Εχουν ορισμένα κυρίαρχα πράγματα που τους ενώνουν.

Ποια είναι αυτά; Εκτός από το μπόλικο χρήμα. Η ιδεολογία, που πηγάζει από το χρήμα. Και οι αξίες τους. Εχουν κοινές αξίες.

Στη «σωστή δημοσιογραφία» τους δεν υπάρχει λέξη για έναν άνθρωπο που του αρνήθηκαν το χειρουργείο σε κρατικό νοσοκομείο γιατί δεν είχε τα απαραίτητα ένσημα.

Η «σωστή δημοσιογραφία» τους μπορεί να παρουσιάζει ουδέτερα την είδηση ότι κόψανε το νερό σε μια οικογένεια με τρία παιδιά. Απλά συνέβη.

Αυτή η ίδια δημοσιογραφία διαθέτει ένα ολόκληρο εξάστηλο (δηλαδή το πλάτος μιας ολόκληρης σελίδας) για τους ...Κοζάκους. Κι εκεί ακριβώς - σε μια τέτοια λεπτομέρεια, μια παρωνυχίδα της επικαιρότητας - αποκαλύπτουν τις αξίες τους, αξίες της «σωστής δημοσιογραφίας». Αν μίλαγαν για ένα μνημόσυνο, εντάξει. Καθένας έχει ιερό δικαίωμα να κλαίει τους νεκρούς του. Αλλά εδώ αυτοί οι δημοσιογράφοι δε μιλάνε για το μνημόσυνο. Μιλάνε για μπίζνες με αφορμή το μνημόσυνο. Και για να παρουσιάσουν θετικά τις μπίζνες, τραβάνε και μια διαστρέβλωση στην Ιστορία, παρουσιάζοντας τους Κοζάκους σαν κάτι φουκαριάρηδες που έκαναν μια επιλογή, πήγαν με τον Τσάρο και πέθαναν φτωχοί. Κι αφού έτσι νομίζουν ότι εξασφαλίζουν μια συμπάθεια, μπαίνουν στο ζουμί: Οι τάφοι μπορούν να γίνουν τουριστικό αξιοθέατο, να φέρουν χρήμα.

Αυτές είναι αξίες της «σωστής δημοσιογραφίας».

Απέναντί τους θα παραμείνουμε σταθεροί πολέμιοι, γιατί εμείς μετέχουμε στην ταξική πάλη, δηλώνοντας στο φως της μέρας το στρατόπεδό μας. Η δημοσιογραφία μας είναι ταξική.

Οι αστοί δημοσιογράφοι μπορούν να βγουν καθαρά να υπερασπίσουν την τάξη τους; Οχι. Γι' αυτό μιλάνε για «σωστή δημοσιογραφία».


ΑΥΤΟΙ, ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥΣ

Η «ΣΩΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»: «κάθοδος κοζάκων στο Αιγαίο και απόβασή τους στη Λήμνο (...) για να τιμήσουν τους προγόνους τους που είναι ενταφιασμένοι στο νησί όπου κατέφυγαν το 1920 ηττημένοι από τον Κόκκινο Στρατό και άφησαν την τελευταία τους πνοή σε κάποια ερημική παραλία θερισμένοι από την πείνα και τις κακουχίες (...) μπορούν οι νεκροί κοζάκοι να φέρουν στη Λήμνο ζωντανούς Ρώσους για να ενισχύσουν την τουριστική οικονομία της; Γιατί όχι, λένε οι αρμόδιοι του νησιού (...) επί του παρόντος εκτός από τους ενταφιασμένους κοζάκους η ρωσική παρουσία στη Λήμνο περιορίζεται σε δύο - τρία εξοχικά αγορασμένα από πλούσιους Ρώσους αγνώστων λοιπών στοιχείων» (εξάστηλο θέμα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΗΣ: «νομίζω ότι είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που όλοι την πέφτουν στους δημοσιογράφους (...) η σωστή δημοσιογραφία καθίσταται σχεδόν αποσυνάγωγη. Οσο επιζεί ακόμη...» (ο Γιάννης Πρετεντέρης στα ΝΕΑ).

Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ: «ξερνάω με τους βαρυπενθούντες κροκόδειλους που θα έκαναν πάρτι με βίζιτες στο Αβέρωφ, αν τον πατούσε, κατά λάθος, ένα τρένο. Ναι, είχε κάργα εχθρούς. Αλλά αυτός ο άνθρωπος (...) ήταν αναπόσπαστο μέρος του ελληνικού μιντιακού μικρόκοσμού μας. Και φυσικά ήταν "ένας από μας"» (η Ρίκα Βαγιάνη στο protagon.gr / ΑΥΓΗ).

Η ΣΥΝΕΝΟΧΗ: «συμβάλαμε με τη σιωπή μας στη γέννηση ενός "τέρατος" που τώρα το κατηγορούμε ότι αλλοιώνει τη "δημοσιογραφία μας"» (ο Κώστας Πλιάκος στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΟ ΚΑΡΦΩΜΑ: «είδαμε το αποκορύφωμα όταν μια αποτυχημένη αυτοκτονία και ένας "παράνομος" δεσμός συνάντησαν την οργισμένη φαντασία "σοβαρών" τηλεσχολιαστών και υποχρέωσαν το "καθεστώς Καραμανλή" να πίνει καφέ για να ανταλλάξει CD της ντροπής με τη φορολογική φυγάδευση του κομιστή» (ο Μπάμπης Παπαδημητρίου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ που αυξάνουν τους μισθούς

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Στο σκαμνί οι περικοπές μισθών

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Στην τελική ευθεία οι αλλαγές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΑΝΙΚΟΣ στην Κατεχάκη

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Φαρμακοχέρης» Νο 2

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΠΑΓΩΝΟΥΝ με νόμο οι αυξήσεις

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Δάνεια για την αλλαγή κουφωμάτων

ΤΑ ΝΕΑ: Μάχη τραπεζών για τις καταθέσεις

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ολα ανοιχτά για τις τράπεζες

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΜΑΥΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ

ΕΘΝΟΣ: ΚΑΜΠΑΝΑ στο «δεξί χέρι» του Καραμανλή

Ο ΛΟΓΟΣ: ΤΟ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ» επαναφέρει ο πρωθυπουργός

Η ΑΥΓΗ: Διατηρούν τη Διαιτησία, καταργούν τις αποφάσεις της

Η ΧΩΡΑ: Οι Τούρκοι αλωνίζουν στο Αιγαίο

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Υποταγή διά της φυγής

«Εγιναν σημαντικές ανατροπές σε κεκτημένα δικαιώματα και ριζικές αλλαγές που επηρεάζουν πολύπλευρα τη ζωή όλων. Δεν είναι όμως όλα μαύρα (...) Υπάρχει φως στο τούνελ. Αρκεί να επιδειχθεί συνέπεια και να υπάρξει συνεχής επαγρύπνηση, ώστε η προσπάθεια να συνεχιστεί χωρίς τα πισωγυρίσματα και τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος (...) Ωρα να αρχίσει η φυγή προς τα εμπρός» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

Αντίσταση, διεκδίκηση, δράση με προοπτική

«Η κυβερνητική παρέμβαση για κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων που δίνουν αυξήσεις υπερβαίνοντας το μνημόνιο, έγινε την ίδια μέρα που στη Βουλή συζητιέται η μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε επιχειρήσεις, δηλαδή η παντελής αδυναμία των λαϊκών ανθρώπων να έχουν υπηρεσίες Υγείας, αν δεν έχουν να πληρώσουν. Πρόσφατα σε δημόσιο νοσοκομείο δεν ήθελαν να χειρουργήσουν ασθενή που κινδύνευε, επειδή δεν είχε βιβλιάριο ασθενείας λόγω ανεργίας. Χτες έκοψαν το νερό σε οικογένεια με τρία παιδιά. Τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών δεν μπορούν να πάνε σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Δεν είναι μεμονωμένα παραδείγματα, γενικεύονται. Η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία. Ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης στηρίζεται στην ανατροπή όλων των κατακτήσεων. Δεν μπορεί να δώσει ούτε επιμέρους παραχωρήσεις στους εργαζόμενους, θα γίνεται πιο βάρβαρος και αντιδραστικός, πιο επικίνδυνος. Να γιατί χρειάζεται ένα εργατικό, αγροτικό λαϊκό κίνημα, με "πόδια" στον τόπο δουλειάς, στο χωράφι, στη γειτονιά, με μπροστάρηδες τις ταξικές αγωνιστικές οργανώσεις, με νέες μορφές οργάνωσης, για την οικοδόμηση από κάτω προς τα πάνω και από πάνω προς τα κάτω ενός ισχυρού μετώπου πάλης, που με όρους ρήξης θα προσπαθεί να αποσπάσει κάποιες κατακτήσεις. Ταυτόχρονα, χωρίς τυφλά ξεσπάσματα, αλλά με ένα συστηματικό πολιτικό σχέδιο δράσης, θα βάζει πλώρη να έρθει άλλο μπλοκ ταξικών κοινωνικών δυνάμεων στην εξουσία» (το πρωτοσέλιδο σχόλιο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ