ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Ιούλη 2010
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Λουίς Κορβαλάν

Αύριο η κηδεία του πρώην ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής

Ο Λουίς Κορβαλάν
Ο Λουίς Κορβαλάν
Το στερνό «αντίο» στον Λουίς Κορβαλάν, τον ηγέτη του ΚΚ Χιλής και εμβληματική φυσιογνωμία του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, λένε από χτες οι Χιλιανοί, καθώς η σορός του άλλοτε ηγέτη του ΚΚ Χιλής έχει εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, από τις έξι το απόγευμα της 21ης του Ιούλη, στην Κόκκινη Αίθουσα του πρώην Εθνικού Κογκρέσου. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Σάββατο 24 Ιούλη, στις 11 το πρωί.

Ο Λουίς Κορβαλάν «έφυγε» πλήρης ημερών, στα 94 του χρόνια, ολοκληρώνοντας μια πορεία απόλυτης αφοσίωσης στα ιδανικά του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού. Η απώλεια για το λαό της Χιλής, αλλά και για το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα είναι μεγάλη.

Ο Λουίς Κορβαλάν στρατολογήθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα το 1932, σε ηλικία μόλις 16 χρόνων. Από εκείνη τη στιγμή η ζωή του αφιερώθηκε αποκλειστικά στον αγώνα, κυρίως μέσα από τις γραμμές του ΚΚ Χιλής, του οποίου έγινε μέλος της ΚΕ το 1948, ενώ από το 1958 μέχρι και το 1989 ήταν ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Ο Λουίς Κορβαλάν, αταλάντευτος στην υπόθεση του αγώνα, δε λύγισε ούτε λεπτό. Ούτε στα χρόνια της φυλακής και της εξορίας και τα ανείπωτα βασανιστήρια, στις φυλακές Πιτρουφικέν και Πισάγκουα τη δεκαετία του '50 και μετά τη χούντα του Πινοτσέτ στα κάτεργα του νησιού Ντόσον, στο Ριτοκέ και στο Τρες Αλαμος, μαζί με άλλα ηγετικά στελέχη του ΚΚ Χιλής και της κυβέρνησης Λαϊκής Ενότητας του Σαλβαδόρ Αλιέντε, μέχρι την απελευθέρωσή του, μετά από πρωτοβουλία της ΕΣΣΔ, το 1976. Δε λύγισε ακόμη και όταν πέθανε ο γιος του, Λουίς Αλμπέρτο, το 1975, πολιτικός εξόριστος στη Βουλγαρία, ο οποίος είχε μεταφερθεί σακατεμένος από τα βασανιστήρια στο Εθνικό Στάδιο του Σαντιάγο το 1973, αλλά και από τα άλλα κολαστήρια του Πινοτσέτ.

Αξιόλογο είναι και το συγγραφικό έργο του Κορβαλάν. Μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στο Ικίκε και τη Βαλδίβια, αλλά τελικά η μάχιμη δημοσιογραφία, με την οποία άρχισε να ασχολείται ως φοιτητής, τον απορρόφησε ολοκληρωτικά. Δούλεψε στην εφημερίδα «Frente Popular» και αργότερα μαζί με τον Βολόντια Τελεμπόιμ και τον οικονομολόγο Ανιμπάλ Πίντο ίδρυσαν την εφημερίδα «Diario del Siglo». Ξεκινώντας αρχικά από το εργατικό ρεπορτάζ, γρήγορα μεταπήδησε στο πολιτικό ρεπορτάζ, ενώ σταδιακά έγινε αρχισυντάκτης και τελικά διευθυντής. Συγγραφέας πολλών βιβλίων, μεταξύ αυτών, «Κάρλος Φονσέκα, παράδειγμα αγωνιστή», «Ο δικός μας Επαναστατικός Δρόμος» (Nuestra via revolucionaria), «Η κυβέρνηση του Σαλβαδόρ Αλιέντε» (El Gobierno de Salvador Allende), «H ανατροπή της Σοβιετικής Εξουσίας» (El derrumbe del Poder Sovietico- 2007) και άλλων, αλλά και συνεκδότης του βιβλίου «Η άλλη 11η Σεπτέμβρη - Η δολοφονία του Αλιέντε και χιλιάδων Χιλιανών πριν 30 χρόνια», που κυκλοφόρησε τον Ιούλη από το εκδοτικό «Spotless».

ΑΪΤΗ
Νέα «δεσμά» από το ΔΝΤ

Δάνειο για να ...απορροφηθεί η διεθνής βοήθεια

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ._

Ανανεώνονται τα δεσμά της ιμπεριαλιστικής λεηλασίας για το δύσμοιρο λαό της Αϊτής καθώς ενώπιον της καταστροφής και στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση του καταστροφικού σεισμού, η Εκτελεστική Επιτροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανακοίνωσε νέο τριετές πρόγραμμα δανείων ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων και τάχθηκε υπέρ της παραγραφής του χρέους της Αϊτής, που ανερχόταν σε 268 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με την αποστολή του ΔΝΤ στην Αϊτή, η χρηματοδότηση από το Ταμείο δεν έχει στόχο να μεγεθύνει εκ νέου τα χρέη της χώρας, αλλά να βοηθήσει την Κεντρική Τράπεζα να διαχειριστεί τις πιέσεις που μπορεί να ασκηθούν στις νομισματικές ισορροπίες λόγω των μεγάλων εισροών βοήθειας στη χώρα και σημειώνει ότι «στόχος του προγράμματος του Ταμείου δεν είναι να δώσει πόρους για την ανοικοδόμηση... «αλλά να διευκολύνει την απορρόφηση της βοήθειας» καθώς θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των «δωρητριών χωρών».

Πάντως, δωρήτριες χώρες που «υποσχέθηκαν» δισεκατομμύρια για την ανοικοδόμηση της χώρας, δεν έχουν δώσει μέχρι τώρα ούτε ένα σεντ, καθώς οι «όροι» που έθεσαν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Γαλλία, δεν έγιναν πλήρως αποδεκτοί από την κυβέρνηση του προέδρου Ρενέ Πρεβάλ. Οροι που σήμαιναν την πλήρη παράδοση της χώρας και την απώλεια ακόμα και του τυπικού ελέγχου του έργου της ανοικοδόμησης.

Πάνω από 1,5 εκατομμύριο Αϊτινοί παραμένουν άστεγοι, στα πρόχειρα καταλύματα που στήθηκαν αμέσως μετά το σεισμό, πολλές φορές δίχως πρόσβαση σε πόσιμο νερό και ενόσω η περίοδος των κυκλώνων έχει ξεκινήσει. Την ίδια στιγμή στη χώρα που πρώτη στον κόσμο απεμπόλησε την «σκλαβιά», σύμφωνα με τον Ζαν Ρομπέρτ Καντέτ, ειδικό για θέματα λαθρεμπορίου παιδιών, ο αριθμός των παιδιών που θα μετατραπούν σε σκλάβους εργασίας, στη βιομηχανία του σεξ ή στις παράνομες υιοθεσίες, θα διπλασιαστεί τουλάχιστον φέτος, λόγω του καταστροφικού σεισμού - από τις 300.000 που ήταν οι εκτιμήσεις της UNICEF, για τις αρχές του 2010.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

KΑΡΑΚΑΣ.-

Τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Κολομβία ανακοίνωσε, χτες, ο Βενεζουελάνος Πρόεδρος Ούγο Τσάβες, από τη Σύνοδο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, σαν αντίδραση της χώρας του απέναντι στις κατηγορίες της κολομβιανής ηγεσίας ότι η Βενεζουέλα παρέχει καταφύγιο σε ένοπλες ομάδες ανταρτών. Μάλιστα, ο Κολομβιανός πρέσβης στις ΗΠΑ παρουσίασε, χτες, σειρά «στοιχείων», τα οποία, όπως υποστήριξε, αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς αυτούς. Ο Τσάβες τόνισε ότι θα μπορούσαν να είναι και κατασκευασμένα στοιχεία και κατηγόρησε την Μπογκοτά ότι «προσπαθεί να προκαλέσει πόλεμο». Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, δόθηκαν 72 ώρες περιθώριο στη διπλωματική αποστολή της Κολομβίας να εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Την απόδραση τεσσάρων κρατουμένων που ήταν φυλακισμένοι ως μέλη της «αλ Κάιντα» επιβεβαίωσε, αργά χτες, ο Ιρακινός υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης. Το γεγονός προκαλεί τεράστια αμηχανία στην ιρακινή ηγεσία καθώς μόλις πριν από μερικές μέρες οι κατοχικές δυνάμεις τής παρέδωσαν τον έλεγχο όλων των σωφρονιστικών ιδρυμάτων της χώρας.

ΚΑΪΡΟ.-- Συμφωνία εννιά δισ. δολαρίων υπέγραψε με την, κυρίως, βρετανικών συμφερόντων εταιρεία BP και τη γερμανική RWA, η αιγυπτιακή ηγεσία προκειμένου να εξορύξουν φυσικό αέριο από πέντε κοιτάσματα λίγο έξω από τις αιγυπτιακές ακτές. Το Κάιρο, όπως φαίνεται, θα πληρώσει τις εταιρείες με χρήματα και όχι σε είδος καθώς χρειάζεται το αέριο για την κάλυψη εσωτερικών αναγκών και ο στόχος είναι η παραγωγή ενός δισ. κυβικών ποδιών αερίου ημερησίως μέχρι το 2014.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Επίσημη διαμαρτυρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε να στείλει το λιβανικό υπουργικό συμβούλιο καταγγέλλοντας την ισραηλινή τακτική της διαρκούς κατασκοπείας σε βάρος του Λιβάνου. Μόνο τους τελευταίους μήνες έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 50 άτομα εμπλεκόμενα στη συγκεκριμένη υπόθεση.

ΚΕΜΠΕΚ.-- Τουλάχιστον δύο κρατούμενοι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ταραχών που ξέσπασαν σε φυλακή της καναδικής πόλης Oρσενβίλ. Μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν είχαν διευκρινιστεί τα αίτια των επεισοδίων.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Λύθηκε η απεργία στην κινεζική «Honda Motor Co's China», μετά από ικανοποίηση για την αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων, αφού οι Ιάπωνες διευθυντές συμφώνησαν να δώσουν αυξήσεις 45% και να ανεβάσουν τους μισθούς τους από 980 γουάν (112,7 ευρώ) στα 1.420 γουάν (163,34 ευρώ).

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συλλυπητήριο μήνυμα στο ΚΚ Χιλής

Με αφορμή το θάνατο του σ. Λουίς Κορβαλάν η ΚΕ του ΚΚΕ έστειλε προς την ΚΕ του ΚΚ Χιλής το παρακάτω συλλυπητήριο μήνυμα:

«Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο ενός επαναστάτη και επιφανούς στελέχους του κομμουνιστικού κινήματος, του σ. Λουίς Κορβαλάν, ΓΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής από το 1958 έως το 1989. Το όνομα και η δράση του ήταν αναπόσπαστα από τον αγώνα του κομμουνιστικού κι εργατικού κινήματος για τα δημοκρατικά, λαϊκά δικαιώματα, την κοινωνική δικαιοσύνη, το σοσιαλισμό. Ο σ. Λουίς Κορβαλάν πάλεψε σε δύσκολα χρόνια, αντιμετώπισε με ηρωισμό τη φασιστική δικτατορία του Πινοσέτ, τις διώξεις, τις φυλακίσεις, την πολιτική εξορία, μα έμεινε αλύγιστος στην υπόθεση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Ακόμη και μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, στην οποία έζησε στα χρόνια της πολιτικής προσφυγιάς, δεν έχασε την πίστη του στο μαρξισμό - λενινισμό, ακλόνητα υπερασπίστηκε την αναγκαιότητα της νέας κομμουνιστικής κοινωνίας, της μόνης εναλλακτικής λύσης στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού. Ο σ. Λουίς Κορβαλάν, πριν ένα χρόνο, τον Αύγουστο του 2009, ανταποκρινόμενος σε διεθνή έκκληση του ΚΚΕ, συνυπέγραψε, μαζί με 600 περίπου προσωπικότητες από δεκάδες χώρες, τη δήλωση καταγγελίας για την απαράδεκτη ταύτιση κομμουνισμού - φασισμού, που επιχείρησαν η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), με αφορμή την 70ή επέτειο υπογραφής του Συμφώνου Μόλοτοφ - Ρίμπεντροπ. Οι κομμουνιστές της Ελλάδας θα κρατήσουν για πάντα στη μνήμη τους τον μεγάλο Χιλιανό κομμουνιστή ηγέτη, που μέχρι το τέλος της ζωής του αφιερώθηκε στην υπόθεση της εργατικής τάξης. Παρακαλούμε να μεταφέρετε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και στους συντρόφους του.

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ