Παρασκευή 23 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

KΑΡΑΚΑΣ.-

Τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Κολομβία ανακοίνωσε, χτες, ο Βενεζουελάνος Πρόεδρος Ούγο Τσάβες, από τη Σύνοδο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, σαν αντίδραση της χώρας του απέναντι στις κατηγορίες της κολομβιανής ηγεσίας ότι η Βενεζουέλα παρέχει καταφύγιο σε ένοπλες ομάδες ανταρτών. Μάλιστα, ο Κολομβιανός πρέσβης στις ΗΠΑ παρουσίασε, χτες, σειρά «στοιχείων», τα οποία, όπως υποστήριξε, αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς αυτούς. Ο Τσάβες τόνισε ότι θα μπορούσαν να είναι και κατασκευασμένα στοιχεία και κατηγόρησε την Μπογκοτά ότι «προσπαθεί να προκαλέσει πόλεμο». Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, δόθηκαν 72 ώρες περιθώριο στη διπλωματική αποστολή της Κολομβίας να εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Την απόδραση τεσσάρων κρατουμένων που ήταν φυλακισμένοι ως μέλη της «αλ Κάιντα» επιβεβαίωσε, αργά χτες, ο Ιρακινός υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης. Το γεγονός προκαλεί τεράστια αμηχανία στην ιρακινή ηγεσία καθώς μόλις πριν από μερικές μέρες οι κατοχικές δυνάμεις τής παρέδωσαν τον έλεγχο όλων των σωφρονιστικών ιδρυμάτων της χώρας.

ΚΑΪΡΟ.-- Συμφωνία εννιά δισ. δολαρίων υπέγραψε με την, κυρίως, βρετανικών συμφερόντων εταιρεία BP και τη γερμανική RWA, η αιγυπτιακή ηγεσία προκειμένου να εξορύξουν φυσικό αέριο από πέντε κοιτάσματα λίγο έξω από τις αιγυπτιακές ακτές. Το Κάιρο, όπως φαίνεται, θα πληρώσει τις εταιρείες με χρήματα και όχι σε είδος καθώς χρειάζεται το αέριο για την κάλυψη εσωτερικών αναγκών και ο στόχος είναι η παραγωγή ενός δισ. κυβικών ποδιών αερίου ημερησίως μέχρι το 2014.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Επίσημη διαμαρτυρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε να στείλει το λιβανικό υπουργικό συμβούλιο καταγγέλλοντας την ισραηλινή τακτική της διαρκούς κατασκοπείας σε βάρος του Λιβάνου. Μόνο τους τελευταίους μήνες έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 50 άτομα εμπλεκόμενα στη συγκεκριμένη υπόθεση.

ΚΕΜΠΕΚ.-- Τουλάχιστον δύο κρατούμενοι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ταραχών που ξέσπασαν σε φυλακή της καναδικής πόλης Oρσενβίλ. Μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν είχαν διευκρινιστεί τα αίτια των επεισοδίων.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Λύθηκε η απεργία στην κινεζική «Honda Motor Co's China», μετά από ικανοποίηση για την αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων, αφού οι Ιάπωνες διευθυντές συμφώνησαν να δώσουν αυξήσεις 45% και να ανεβάσουν τους μισθούς τους από 980 γουάν (112,7 ευρώ) στα 1.420 γουάν (163,34 ευρώ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ