ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Ιούλη 2010
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΩΤΗΡΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Η θυσία της εμπνέει τους αγώνες της νέας γενιάς

Ανακοίνωση του ΚΣ της ΚΝΕ

«Το παράδειγμα της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου είναι περήφανη απάντηση στη βρώμικη προπαγάνδα των χορτάτων παπαγάλων των αστών που μιλάνε χλευάζοντας για τα παιδιά με τα "κοντά παντελονάκια", που δίνουν τη μάχη των απεργιακών φρουρών στα εργοστάσια, στα βαπόρια, σε όλους τους χώρους δουλειάς». Αυτά τονίζει, μεταξύ άλλων, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ, στην ανακοίνωσή του για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από τη δολοφονία της συντρόφισσας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου.

Η συντρόφισσα Σωτηρία δολοφονήθηκε την ώρα που μοίραζε προκηρύξεις στους εργάτες και στις εργάτριες έξω από το εργοστάσιο - κάτεργο της ΕΤΜΑ. Δολοφονήθηκε από την εργοδοσία, η οποία έδωσε την καθαρή εντολή: "Να μην πάρουν οι εργάτες προκηρύξεις του ΚΚΕ. Για κανέναν λόγο".

Η συντρόφισσα Σωτηρία ήταν φοιτήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έπεσε έξω από την πύλη του εργοστασίου σε μια από τις εκατοντάδες εξορμήσεις της Οργάνωσης Σπουδάζουσας για την ενημέρωση και την κινητοποίηση των εργαζομένων. Δολοφονήθηκε κρατώντας τις προκηρύξεις του ΚΚΕ στο χέρι και μια πικέτα που έγραφε: "Παλέψτε μέσα απ' τα σωματεία για πραγματικές αυξήσεις - ΚΚΕ". 30 χρόνια μετά, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επαναφέρει περιορισμούς και απαγόρευση της πολιτικής δράσης, της διακίνησης των πολιτικών ιδεών σε δημόσιους χώρους, σε χώρους δουλειάς.

Το παράδειγμα της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου είναι περήφανη απάντηση στη βρώμικη προπαγάνδα των χορτάτων παπαγάλων των αστών, που μιλάνε χλευάζοντας για τα παιδιά με τα "κοντά παντελονάκια", που δίνουν τη μάχη των απεργιακών φρουρών στα εργοστάσια, στα βαπόρια, σε όλους τους χώρους δουλειάς. Με τον ίδιο τρόπο χλεύαζαν τα τσιράκια και οι μπράβοι της εργοδοσίας τη νεκρή συντρόφισσά μας ακόμη και λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία της. "Σκοτώθηκε. Ε, και λοιπόν τι έγινε;", έλεγε ο λακές της ΕΤΜΑ.

Τριάντα χρόνια μετά, το παράδειγμα και η θυσία της συντρόφισσας Σωτηρίας εμπνέει τους αγώνες της νέας γενιάς. Ενάντια στη λήθη που σπέρνουν οι αστοί, αφού δεν μπορούν να οικειοποιηθούν ή να μετατρέψουν σε αβλαβή εικονίσματα τέτοιου μεγέθους αγωνιστικά παραδείγματα, προσπαθούν με κάθε τρόπο να τα σβήσουν.

Η ΚΝΕ, 30 χρόνια μετά, συνεχίζει σε αυτό το δρόμο. Στην Απόφαση του 10ουΣυνεδρίου τονίζουμε: "Ολη μας η προσοχή συγκεντρώνεται στην εργατική, εργαζόμενη, άνεργη νεολαία, στους νέους και τις νέες της μαθητείας, στην ειδικευόμενη νεολαία, στα παιδιά των αυτοαπασχολούμενων φτωχών και της φτωχής αγροτιάς, γιατί η βάση είναι η εργατική δουλειά(...) Ο πρωτοπόρος ρόλος της ΚΝΕ στο κίνημα της νεολαίας κατακτιέται πρώτα απ' όλα με τον πρωτοπόρο ρόλο των νέων κομμουνιστών στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, στα μαγαζιά".

Το κεφάλαιο ήταν και παραμένει αδίστακτο. Η κρίση που μαστίζει το καπιταλιστικό σύστημα το κάνει ακόμη πιο βάρβαρο, πιο επιθετικό απέναντι στα δικαιώματα της εργατικής τάξης και της νέας γενιάς. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., σαρώνουν τα λαϊκά δικαιώματα. Καλούμε τη νεολαία σε ξεσηκωμό! Η επίθεση σήμερα αφορά πρώτα και κύρια τη νέα γενιά, που τη θέλουν όχι απλά στη γωνία, όχι απλά μέσα στη μοιρολατρία και την απάθεια, αλλά θέλουν να την μετατρέψουν σε ενεργό υποστηρικτή αυτής της πολιτικής.

Για την εργατική τάξη, για τη νεολαία, υπάρχει διέξοδος. Είναι ο δρόμος ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ, ο δρόμος της λαϊκής εξουσίας, της λαϊκής οικονομίας, για να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία τα μέσα παραγωγής, να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός στην οικονομία και εργατικός - λαϊκός έλεγχος. Είναι ο δρόμος της πάλης για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Το ΚΣ της ΚΝΕ κλείνει την ανακοίνωσή του με τα λόγια του Γιάννη Ρίτσου:

«Αν έχεις λείψει για ό,τι πρέπει

Θα 'σαι για πάντα μέσα σ' όλα εκείνα που γι' αυτά έχεις λείψει

Θα 'σαι για πάντα μέσα σ' όλο τον κόσμο».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Με τις επιχειρήσεις ... για τις επιχειρήσεις

Ξεκινά σήμερα η διαβούλευση για την «Εθνική Στρατηγική Ερευνας»

Με μία συνάντηση με εκπροσώπους των «παραγωγικών φορέων» επιλέγει το υπουργείο Παιδείας να σηματοδοτήσει σήμερα την έναρξη της διαβούλευσης για την Εθνική Στρατηγική Ερευνας. Στο κείμενο βάσης για τη διαβούλευση, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα, δεν κρύβει ότι στόχος όλων των αλλαγών είναι ο ασφυκτικός εναγκαλισμός της έρευνας από τις επιχειρήσεις να γίνει ο κανόνας, στο όνομα μάλιστα της «ανάπτυξης». Στο ερώτημα λοιπόν «έρευνα που να υπηρετεί το λαό και την πραγματική κοινωνική πρόοδο ή έρευνα για αύξηση των κερδών μιας χούφτας καπιταλιστών», το υπουργείο, μέσα από όσα προωθεί, απαντά ξεκάθαρα, εφαρμόζοντας μία πολιτική που μετατρέπει τη νέα γνώση σε εμπόρευμα προς εκμετάλλευση. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνει σε δεύτερη μοίρα η έρευνα που θα είχε ως προσανατολισμό την επίλυση προβλημάτων, τη βελτίωση της ζωής του λαού με τη χρήση των επιτευγμάτων της επιστήμης, η οποία είναι κοινωνικό αγαθό.

Σήμερα το πρωί, οι συγκεκριμένες προτεραιότητες για την έρευνα θα συζητηθούν μεταξύ εκπροσώπων του υπουργείου, εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων και άλλων δημόσιων φορέων, του ΣΕΒ, του ΣΕΠΕ, του ΕΒΕΑ, προέδρων επιχειρηματικών συνδέσμων και επιχειρήσεων. Ολόκληρο το κείμενο του υπουργείου αποτελεί άλλωστε ένα «άνοιγμα» της κυβέρνησης στις επιχειρήσεις και μία έμμεση διαβεβαίωση ότι η πολιτεία θα διασφαλίσει όλες τις προϋποθέσεις ώστε τα ιδρύματα, αλλά και το προσωπικό τους να τεθούν στη διάθεση των εταιρειών. «Καίριος στόχος είναι η έρευνα να ανταποκρίνεται στη ζήτηση κι όχι στις δυνατότητες προσφοράς των ερευνητικών αποτελεσμάτων από τα ΑΕΙ και τα ερευνητικά κέντρα», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Σε άλλο σημείο, σημειώνεται ότι «θα υποστηριχθούν δυναμικοί κλάδοι της ελληνικής βιομηχανίας, όπως τα τρόφιμα και τα χημικά, συμπεριλαμβανομένης της φαρμακοβιομηχανίας και της βιομηχανίας καλλυντικών προϊόντων, σε κατευθύνσεις πράσινης ανάπτυξης», ενώ γίνεται λόγος και για προϊόντα που μπορούν να εξαχθούν. Κλάδοι δηλαδή στους οποίους επενδύει ή βλέπει νέα πεδία κερδοφορίας το μεγάλο κεφάλαιο.

Διαφαίνεται επίσης η πρόθεση να αποκτήσουν οι επιχειρήσεις και ρόλο άσκησης διοίκησης στην έρευνα, στο όνομα της άρσης των εμποδίων «γραφειοκρατίας» και με την υιοθέτηση ενός «πρωτοποριακού μοντέλου διακυβέρνησης, βασισμένο σε ανοιχτές συμμετοχικές διαδικασίες».

Μοχλός εφαρμογής του στενού εναγκαλισμού της έρευνας από τις επιχειρήσεις είναι η προώθηση συμπράξεων παραγωγικών και ερευνητικών φορέων με χρηματοδότηση περίπου κατά 80% από το κράτος και κατά 20% από ιδιωτική συμμετοχή. Ο λαός δηλαδή, ο οποίος καλείται ήδη να κάνει τη μία θυσία μετά την άλλη, θα πληρώσει μία έρευνα προσανατολισμένη στο να φτιάχνει για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου νέα εμπορεύματα, τα οποία δε θα μπορεί καν να αγοράσει. Την ίδια στιγμή, κινδυνεύουν να γίνουν πεδίο «αδιάφορο» για την έρευνα τα όσα οδηγούν στη βελτίωση της ζωής του λαού, όπως η πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών (π.χ. επαγγελματικών), η αντισεισμική προστασία, εφόσον δεν ενδιαφέρονται κάποιες επιχειρήσεις να τις εκμεταλλευτούν εμπορικά.

36ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Σήμερα σε Σάμο και Κιλκίς

Με εκδηλώσεις σε Σάμο και Κιλκίς συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του 36ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που κορυφώνεται στην Αθήνα στις 16, 17 και 18 Σεπτέμβρη, στο πάρκο Τρίτση στο Ιλιον.

Για σήμερα, αύριο και μεθαύριο έχουν προγραμματιστεί οι εξής εκδηλώσεις:

-- Σήμερα στις 8 μ.μ. στους Μυτιληνιούς Σάμου. Περιλαμβάνει ομιλία εκ μέρους του ΝΣ της ΚΝΕ, αφιέρωμα στον ποιητή Ν. Καββαδία, συζήτηση για το πρόβλημα των ναρκωτικών και προβολή βίντεο για τα pc games.

-- Σήμερα, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία του Πολυκάστρου, γίνεται εκδήλωση της Νομαρχιακής Οργάνωσης Κιλκίς της ΚΝΕ, με θέμα «Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις, όχι σε όλα τα ναρκωτικά». Θα μιλήσει ο Θάνος Παναγιωτίδης, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

-- Αύριο Σάββατο, προφεστιβαλική εκδήλωση με θέμα τον τουρισμό, διοργανώνει η Νομαρχιακή Οργάνωση Πιερίας της ΚΝΕ, στις 8 μ.μ., στο θέατρο του πάρκου Λιτοχώρου. Θα μιλήσει η Σοφία Καλαντίδου, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Την Κυριακή 25 Ιούλη στη Ζάκυνθο πραγματοποιείται εκδήλωση με θέμα «Ζωή ολόκληρη και όχι με δόσεις - Αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά». Θα παρουσιαστεί η πρόταση του ΚΚΕ κατά των ναρκωτικών από στέλεχος του Κόμματος και θα ακολουθήσει τουρνουά ποδοσφαίρου πέντε επί πέντε. Η εκδήλωση θα γίνει στο «Fiorentinos football center» στα Ντουρέικα Γαϊτανίου στις 7.30 μ.μ. και θα συμμετάσχουν σωματεία εργαζομένων του ΕΚ Ζακύνθου, οι ακαδημίες ποδοσφαίρου του γηπέδου και ο γυμναστικός σύλλογος «Ολυμπιάδα».

Την Τρίτη η εκδήλωση στην ΕΤΜΑ

Τιμώντας τη μνήμη της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής και ο Σύλλογος Φοιτητών Παντείου διοργανώνουν συγκέντρωση τιμής, την Τρίτη 27 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., στην πύλη της ΕΤΜΑ (Αγ. Αννης και Ιερά Οδός).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ