ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούλη 2010
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΜΑΝΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Απλήρωτοι και εγκαταλειμμένοι οι ναυτεργάτες

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Απλήρωτοι και εγκαταλειμμένοι στο λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης συνεχίζουν να παραμένουν οι ναυτεργάτες, μέλη του πληρώματος του πλοίου «Γκόλντεν Πρίνσις», ιδιοκτησίας Παναγιωτόπουλου. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει εγκαταλείψει πλοίο και πλήρωμα στο λιμάνι, μετά από συντηρητική κατάσχεση που έγινε στο πλοίο, ύστερα από αίτημα του ταξιδιωτικού πράκτορα «Παπακαλιάτη» και μετόχου της εταιρείας για οικονομική διαφορά με τον εφοπλιστή.

Οι πάνω από 30 ναυτεργάτες που έχουν κάνει κατάληψη στο πλοίο, χτες το πρωί, μαζί με το ΠΑΜΕ και δεκάδες άλλους εργαζόμενους από ταξικά σωματεία, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας από το καράβι έως και τα γραφεία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου, όπου αντιπροσωπεία τους είχε συνάντηση με τον Λιμενάρχη. Στη συνέχεια, η πορεία προχώρησε προς τα γραφεία της πρακτορεύουσας εταιρείας, όπου πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας. Σε συνάντηση με τους εργαζόμενους, ο εκπρόσωπος της εταιρείας πέταξε το μπαλάκι στον πλοιοκτήτη ότι του χρωστά λεφτά, ενώ στην πραγματικότητα ευθύνη φέρουν και οι δύο, αφού το 70% ανήκει στον ιδιοκτήτη και το 30% στον πράκτορα.

Πρόκειται για σύγκρουση εφοπλιστικών συμφερόντων μεταξύ εφοπλιστών και πρακτόρων με τους εργαζόμενους να είναι τα θύματα. Είναι ένα φαινόμενο που θα πολλαπλασιαστεί με την απελευθέρωση του καμποτάζ.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ο Μανώλης Συντιχάκης, υποψήφιος Δήμαρχος Ηρακλείου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Στέλιος Ορφανός υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης.

Ο Μ. Συντιχάκης σε δήλωσή του τόνισε:

«Επί της ουσίας, ενώ την ευθύνη για την αποζημίωση των εργαζομένων όχι μόνο για τους τρεις μήνες αλλά για το σύνολο των χρωστούμενων την έχουν πλοιοκτήτης και πράκτορας, αυτοί πετάνε το μπαλάκι της επίλυσης στη ρύθμιση που προβλέπει την αποζημίωσή τους μόνο για τους τρεις μήνες από το ΝΑΤ και όχι για το σύνολο. Και αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, όπως τους υπόσχονται, τότε ο πράκτορας λόγω χρεών του πλοιοκτήτη θα εξαγοράσει το καράβι απαλλασσόμενος έτσι από τα όποια χρέη προς τους εργαζόμενους. Πρόκειται για παιχνίδι ανταγωνιστικών συμφερόντων που διευκολύνει την κερδοφορία τους παίζοντας στις πλάτες των εργαζομένων. Να λοιπόν πώς τα Ταμεία γίνονται ελλειμματικά για να πληρώνουν τα χρέη των πλοιοκτητών. Να ποιος δημιουργεί την κρίση».

Οι ναυτεργάτες, μαζί με το ΠΑΜΕ, θα πραγματοποιήσουν σήμερα το απόγευμα στις 7 μ.μ. νέα κινητοποίηση.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΚΙΟΛΕΪΔΗ»
Δυναμικά στην απεργία

Νέα γενική συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» αύριο για την περαιτέρω πορεία του αγώνα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η χτεσινή 24ωρη απεργία των εργαζομένων στην επιχείρηση μετάλλου «Κιολεΐδης», στο Βόλο, κόντρα στην επιχείρηση της εργοδοσίας να τους τρομοκρατήσει. Δίνοντας δυναμικό «παρών» στην απεργία, που αποφασίστηκε στη γενική συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», απαίτησαν να καταργηθεί άμεσα το αντεργατικό μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας - δύο εβδομάδες δουλειάς το μήνα για κάθε εργαζόμενο - και να εργάζονται όπως πριν, δηλαδή, με πενθήμερο - 8ωρο - 40ωρο.

Από τα ξημερώματα, στην πύλη του εργοστασίου δόθηκε αποφασιστικά η μάχη της περιφρούρησης από τις απεργιακές φρουρές, με μπροστάρηδες συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και ταξικών σωματείων, «σπάζοντας» τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που είχε στήσει η εργοδοσία, επιστρατεύοντας ορισμένα τσιράκια της για να το παίξουν «αγανακτισμένοι εργαζόμενοι». Στο πλευρό των απεργών του «Κιολεΐδη» βρέθηκαν συνάδελφοί τους από τον κλάδο του μετάλλου, οι οποίοι συμμετείχαν στη στάση εργασίας που κήρυξε το Συνδικάτο, για να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον απεργιακό αγώνα τους.

Αύριο Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα, το Συνδικάτο Μετάλλου συγκαλεί νέα γενική συνέλευση για ν' αποφασιστεί η περαιτέρω πορεία του αγώνα.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, «αξιοποιώντας την ενότητά τους και τις αγωνιστικές τους διαθέσεις, να μην υποχωρήσουν, να μη φοβηθούν. Καλεί τα σωματεία να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με κάθε τρόπο στον αγώνα των εργαζομένων στην επιχείρηση "Κιολεΐδη"».

ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ ΖΩΝΗΣ
Αποφασιστικά στον αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις

Με αποφασιστικότητα συνεχίζουν οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης τη μάχη για την υπογραφή της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με ουσιαστικές αυξήσεις. Ετσι, δίνουν τη δική τους απάντηση στην βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική και στο νομοθετικό φιρμάνι που εξέδωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσω του υπουργού Εργασίας Α. Λοβέρδου, με το οποίο αναγάγει σε νόμο του κράτους την επαίσχυντη τριετή ΕΓΣΣΕ που υπέγραψε η ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ.

Χτες, ο αγώνας τους κατέγραψε ένα ακόμα θετικό αποτέλεσμα. Το μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η επιχείρηση ΜΕΓΑΤΕΧΝΙΚΑ και εκδικάστηκε την περασμένη Παρασκευή, αξιώνονας να χαρακτηριστεί η απεργιακή μάχη που δίνουν εκεί οι μεταλλεργάτες από τις 12 Ιούλη με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες, ως παράνομη και καταχρηστική.

Οι μεταλλεργάτες της Ζώνης συσπειρωμένοι στην ταξική εργατική τους οργάνωση, το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, πριν ακόμα «βγει» το 2009, είχαν ξεκινήσει τον αγώνα για την υπογραφή της ΤΣΣΕ, διεκδικώντας αυξήσεις 5% στο μεροκάματο. Ο αγώνας μετά την αδιαλλαξία της εργοδοτικής Ενωσης Ναυπηγοεπισκευαστών Πειραιά, έχει περάσει στη φάση της υπογραφής του κειμένου της ΤΣΣΕ, ξεχωριστά με κάθε μία από τις επιχειρήσεις που αυτή την περίοδο έχουν δουλειά και ήδη έχει υπογράψει η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων αυτών.

Αποκαλυπτικό για την προκλητική στάση της εργοδοτικής Ενωσης, είναι εσωτερικό έγγραφο που έχει στείλει από τις 2 Ιούλη προς όλες τις επιχειρήσεις - μέλη της και στη ΜΕΓΑΤΕΧΝΙΚΑ, με το οποίο τις παροτρύνει να καταθέσουν «μηνύσεις και αγωγές κατά των εργαζομένων και των ηγετών τους για εκβίαση και σταμάτημα των εργασιών»! Μάλιστα, στο έγγραφο αναφέρει ότι «αν κάποιος συνάδελφος θέλει να προασπίσει το κύρος της επιχείρησης και της εργασίας του, μπορεί να επικοινωνήσει με την Ενωσή μας για να του παρασχεθεί νομική κάλυψη»!

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας

Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας, που έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Δευτέρα, οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ - πρώην ΠΥΡΚΑΛ και ΕΒΟ), οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για το μήνα Ιούλιο, ενώ δεν τους έχει καταβληθεί και το επίδομα αδείας. Για το λόγο αυτό, και παρά το γεγονός ότι κανονικά από αυτή τη βδομάδα οι εργαζόμενοι της εταιρείας έβγαιναν σε άδεια, ωστόσο, παραμένουν και συνεχίζουν τις αγωνιστικές τους διεκδικήσεις.

Σημειώνεται ότι οι κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έχουν οδηγήσει την αμυντική βιομηχανία της χώρας σε πλήρη απαξίωση. Ετσι, ενώ η εταιρεία έχει και έμπειρο και αξιόπιστο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό, ενώ μπορεί να παράξει ακόμη και υπερσύγχρονα όπλα (π.χ. εξαρτήματα πυραύλων ΣΤΙΓΓΕΡ), όπως και να συνεισφέρει τα μέγιστα στην κατασκευή μεγάλων έργων και υλικών στον εμπορικό τομέα, διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υποβαθμίζουν την εταιρεία, φτάνοντας στο σημείο να δίνουν ελάχιστες παραγγελίες, να μειώνουν το προσωπικό και να αλλάζουν τις εργασιακές σχέσεις. Την ίδια στιγμή, η χώρα μας έχει τις μεγαλύτερες, ανάμεσα στις χώρες μέλη της ΕΕ, κατά κεφαλή στρατιωτικές δαπάνες (ποσοστό επί του ΑΕΠ) και βρίσκεται σταθερά στην πρώτη πεντάδα των μεγαλύτερων εισαγωγέων όπλων ανάμεσα σε όλες τις χώρες του κόσμου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση, έρχεται να ξεπουλήσει τα ΕΑΣ, μέσω στρατηγικού επενδυτή.

Το θέμα των ΕΑΣ και ιδιαίτερα της «Ηλεκτρομηχανικής Κύμης», έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Εύβοιας, όπου σημειώνει: «Θεωρούμε ότι η αμυντική βιομηχανία πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσια και έξω από τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Το εργοστάσιο της Κύμης δεν πρέπει να κλείσει. Εχει έμπειρο προσωπικό, μηχανήματα, υποδομές, τεχνογνωσία και οι πραγματικές ανάγκες είναι τέτοιες που θα χρειάζονταν προσλήψεις».

ΛΙΒΑΔΕΙΑ
Πρώτα απέβαλε και μετά την ... απέλυσαν

Η εργοδοτική ασυδοσία και η τρομοκρατία σε βάρος των εργαζομένων, ξεπερνά κάθε όριο. Τελευταίο παράδειγμα στο εμπορικό κατάστημα της εταιρείας «TSAKIRIS MALLAS» (υποδήματα), στη Λιβαδειά, όπου 25χρονη εμποροϋπάλληλος απολύθηκε, μετά από αναρρωτική άδεια που πήρε διότι απέβαλλε στον τρίτο μήνα κύησης!

Την απάνθρωπη και τρομοκρατική απόλυση καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, όταν η εργαζόμενη ενημέρωσε πως ήταν έγκυος, άρχισε, απ' την πλευρά της εργοδοσίας «ο ψυχολογικός πόλεμος, οι απειλές, οι παροτρύνσεις να βγει σε μακροχρόνιες αναρρωτικές άδειες, για να μπορέσουν να προσλάβουν άλλη εργαζόμενη που θα τους έβγαζε τη δουλειά. Να σημειώσουμε ότι πριν ανακοινωθεί η εγκυμοσύνη, η εργαζόμενη μετά από πιέσεις, φοβούμενη μη χάσει τη δουλειά της, υπέγραψε μείωση ωραρίου και αποδοχών».

Και σε άλλο σημείο: «Το αποτέλεσμα βεβαίως όλων αυτών ήταν η εργαζόμενη να αποβάλλει στον τρίτο μήνα κύησης και γυρνώντας στη δουλειά της από την αναρρωτική άδεια να βρει την καταγγελία σύμβασης στον πάγκο εργασίας». Η εργαζόμενη δούλευε στο κατάστημα για περίπου ένα χρόνο...

Το Σωματείο ζήτα την άμεση επαναπρόσληψη της εργαζόμενης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Κινητοποίηση για δεδουλευμένα

Δυόμισι μήνες απλήρωτοι παραμένουν οι εργαζόμενοι στο Δήμο Ζακύνθου, ενώ δεν έχουν πάρει και το επίδομα αδείας. Στη χτεσινή γενική τους συνέλευση, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κλείσιμο του Δήμου, αύριο, Τετάρτη, αν μέχρι τότε δεν έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα τους.

Τη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων εκφράζει με ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου και σημειώνει ότι «το πρόβλημα εντάσσεται στη γενικότερη κατάσταση που βιώνει η εργατική τάξη και στο νησί μας και από ό,τι φαίνεται θα ενταθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, σε σημείο που να μην μπορούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι τις βασικές τους ανάγκες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ