ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούλη 2010
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ωμός αμερικανικός εκβιασμός στην Παλαιστινιακή Αρχή

Από την πυρπόληση παλαιστινιακού χωριού στη Δυτική Οχθη από Ισραηλινούς εποίκους
Από την πυρπόληση παλαιστινιακού χωριού στη Δυτική Οχθη από Ισραηλινούς εποίκους
ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Σε ανοιχτό εκβιασμό προχωρά η Ουάσιγκτον προς τους Παλαιστινίους, συνδέοντας την παροχή οποιασδήποτε επιπλέον αμερικανικής υποστήριξης στην κατεύθυνση της ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με την τάχιστη έναρξη άμεσων συνομιλιών με το Ισραήλ. Αυτό παραδέχτηκε, χτες, επισήμως ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ, δηλώνοντας ότι οι αμερικανικές θέσεις διατυπώνονται σαφώς σε 37σέλιδο έγγραφο που παρέδωσε στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Ομπάμα, Τζορτζ Μίτσελ.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, από την άλλη, διά μέσου πολλών εκπροσώπων της δήλωνε ότι το «ζήτημα δεν είναι η μορφή των συνομιλιών, αλλά η ουσία τους». Υπογράμμισαν ότι δεν έχει κανένα νόημα κανενός είδους συζήτηση αν δεν παγώσει ο εποικισμός και δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τα τελικά σύνορα του παλαιστινιακού κράτους. «Λάδι στη φωτιά» έριξε εκ νέου και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου που δήλωνε χτες κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να παραταθεί χρονικά το, ούτως ή άλλως, μερικό και επιφανειακό πάγωμα του εποικισμού.

Σε έναν έτερο διπλωματικό ελιγμό προχώρησε, από την άλλη πλευρά, η Γαλλία χτες, αναβαθμίζοντας τις σχέσεις της με την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία πλέον θα αντιμετωπίζεται ως έχουσα «πρεσβεία». Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Κουσνέρ υποστήριξε ότι πρόκειται για βήμα στην κατεύθυνση της ενθάρρυνσης συζήτησης για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος και υπονόησε ότι ανάλογη κίνηση ετοιμάζεται και από την Ισπανία. Φυσικά, ως προς την ουσία της κατοχής και της ισραηλινής αδιαλλαξίας, ο λαλίστατος Κουσνέρ δεν έκανε καμία νύξη.

Προκαλούν οι έποικοι

Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ εποίκων και Παλαιστινίων ξέσπασαν, χτες, στο χωριό Μπουρίν, της Δυτικής Οχθης, όταν έποικοι εισέβαλαν αίφνης στο χωριό και άρχισαν να πυρπολούν καλλιέργειες και να προκαλούν βανδαλισμούς. Η προφανής αιτία της πράξης τους ήταν η κατεδάφιση από τον ισραηλινό στρατό μιας παράνομης εποικιστικής οικίας στη γύρω περιοχή. Κατά τις συγκρούσεις, στις οποίες ως συνήθως παρενέβησαν μετά από αρκετή ώρα οι Ισραηλινοί στρατιώτες, τραυματίστηκαν 10 άτομα εκατέρωθεν.

Σάλος από τη διαρροή του «Ημερολογίου του Αφγανικού Πολέμου»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Kατά συρροήν εγκλήματα πολέμου, εκατοντάδες άμαχοι νεκροί σε περιστατικά που δεν έχουν καταγραφεί επισήμως και έχουν αποσιωπηθεί δολίως, μαύρες επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων και άλλα φονικά και αποκαλυπτικά περιστατικά του πολέμου που διεξάγεται στα πλατό του Αφγανιστάν αλλά και του Πακιστάν συνθέτουν την πραγματική εικόνα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Αφγανιστάν και αποκαλύπτονται στα 92.201 απόρρητα και εμπιστευτικά έγγραφα που δημοσίευσε η ιστοσελίδα Wikileaks.

Τα έγγραφα που δημοσίευσε ο Wikileaks αφορούν αποκλειστικά τη δράση των ΝΑΤΟικών συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και περιγράφουν με λεπτομέρεια τον πόλεμο από το 2004 έως το 2009, αποκαλύπτοντας μη καταγεγραμμένες περιπτώσεις θανάτων Αφγανών αμάχων, λεπτομερείς αναφορές των επιθέσεων των ΝΑΤΟικών δυνάμεων εναντίον άμαχων Αφγανών, περιστατικά με «φίλια πυρά», αλλά και τις αφγανικές δυνάμεις που επιτίθενται η μία στην άλλη, την ύπαρξη ειδικής δύναμης που καταδιώκει τους επικεφαλής των Ταλιμπάν αλλά και τις «μαύρες επιχειρήσεις» των ειδικών δυνάμεων που καταδιώκουν «υπόπτους», τους συλλαμβάνουν και τους κρατούν χωρίς δίκες ή τους δολοφονούν, αλλά και το «πώς ο πόλεμος του Αφγανιστάν τροφοδοτείται από το Πακιστάν και το Ιράν», όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Democracy Now.

Τα έγγραφα αυτά, τα οποία φέρουν τον τίτλο «Ημερολόγιο του Αφγανικού Πολέμου» συντάχθηκαν, όπως διευκρινίζεται στην ιστοσελίδα WikiLeaks, από στρατιώτες και αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι «περιγράφουν κυρίως θανατηφόρες στρατιωτικές ενέργειες, στις οποίες εμπλέκεται ο στρατός των ΗΠΑ». Δεν καλύπτουν, επισημαίνεται, άκρως απόρρητες επιχειρήσεις ή αυτές των ευρωπαϊκών και άλλων δυνάμεων που μετέχουν στην ISAF.

«Τα έγγραφα περιγράφουν επεισόδια αστυνομικής ωμότητας, μικρής και μεγάλης διαφθοράς, εκβιασμούς και απαγωγές. Ορισμένοι αστυνομικοί λιποτακτούν και εντάσσονται στις τάξεις των Ταλιμπάν. Αλλοι κατηγορούνται για συνεργασία με αντάρτες, λαθρεμπόρους όπλων και ληστές αυτοκινητοδρόμων», υπογραμμίζουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» και επισημαίνει επίσης ότι το Πακιστάν, ο σύμμαχος των ΗΠΑ, που λαμβάνει περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από την Ουάσινγκτον, φέρεται ότι επιτρέπει στη μυστική του υπηρεσία να συνεργάζεται με τους Ταλιμπάν και να τους συναντάει κρυφά «για τη διοργάνωση δικτύων ενόπλων οργανώσεων που πολεμούν κατά των Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν».

To κυριότερο όμως, αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο του ιμπεριαλιστικού πολέμου, ωμό και φονικό, σε μια στιγμή που η αντίθεση των Αμερικανών πολιτών αυξάνεται διαρκώς, ενώ το κογκρέσο βρίσκεται σε «αδιέξοδο» όσον αφορά την ψήφιση των επιπρόσθετων κονδυλίων που ζητά το Πεντάγωνο για τον πόλεμο του Αφγανιστάν.

Σε αυτό το πλαίσιο, εύλογη η «οργισμένη» αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε απερίφραστα την αποκάλυψη των απόρρητων πληροφοριών, ενώ ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ στρατηγός Τζέιμς Τζόουνς σημείωσε ότι η ενέργεια αυτή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ζωές, ενώ απειλεί και την εθνική ασφάλεια.

Επίσης, ο πρεσβευτής του Πακιστάν στις ΗΠΑ, Χουσέιν Χακάνι, χαρακτήρισε «ανεύθυνη» τη δημοσιοποίηση εμπιστευτικών εγγράφων, τις πληροφορίες δε των οποίων τις χαρακτήρισε ανακριβείς, διαβεβαιώνοντας συνάμα ότι η χώρα του είναι προσηλωμένη στον αγώνα κατά των ισλαμιστών ανταρτών.

Η Γερμανία ζήτησε σήμερα να «ερευνηθούν» οι αποκαλύψεις του Wikileaks σχετικά με την υποστήριξη που προσφέρει το Ιράν και το Πακιστάν στους Ταλιμπάν. «Πρέπει να εξετάσουμε τι μπορεί να υπάρχει σε αυτά τα έγγραφα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως νέες πληροφορίες», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βέστερβελε.

Από τη μεριά του, ο Βρετανός ομόλογός του Ουίλιαμ Χέιγκ εξέφρασε την ελπίδα οι διαρροές για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν να «μη δηλητηριάσουν την ατμόσφαιρα» στην περιοχή και πρόσθεσε «δεν πιστεύω ότι θα το κάνουν», καταγγέλλοντας, επίσης, τη διαρροή εγγράφων που κατηγορούν τις διεθνείς δυνάμεις ότι ευθύνονται για τις σημαντικές απώλειες ζωών πολιτών στο Αφγανιστάν.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
ΝΑΤΟική ρουκέτα προκάλεσε το λουτρό αίματος στο Σανγκίν

KAΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Οργή στον αφγανικό λαό και αμηχανία στις κατοχικές δυνάμεις προκάλεσε η χτεσινή κατηγορηματική δήλωση του Αφγανού Προέδρου, και καλού τους συμμάχου, Χαμίντ Καρζάι, ότι το μακελειό αμάχων στη συνοικία Σανγκίν, της επαρχίας Χελμάντ, την περασμένη Παρασκευή, οφείλεται σε ΝΑΤΟική ρουκέτα. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 52 άμαχοι στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα. Στην ίδια περιοχή, δε, που θεωρείται προπύργιο των Ταλιμπάν, έχει επανειλημμένως καταγγελθεί από αμάχους πως παρά το γεγονός ότι κρατούν λευκή σημαία, δέχονται τα πυρά των κατοχικών ενώ προσπαθούν να εξέλθουν για να γλιτώσουν.

Εκπρόσωπος των κατοχικών δυνάμεων δήλωνε ότι δεν έχει σχετική πληροφόρηση και δε νομίζει ότι ισχύει η συγκεκριμένη πληροφορία. Εντούτοις, γεγονός είναι ότι με βάση μόνο τα στοιχεία του ΟΗΕ, που δε θεωρούνται πλήρη, το 2009 αποδείχτηκε εξαιρετικά αιματηρό για τους αμάχους στο Αφγανιστάν που καταγράφουν 2.412 νεκρούς.

Την ίδια ώρα, στο γειτονικό Πακιστάν, επτά άνθρωποι σκοτώνονταν και δεκάδες τραυματίζονταν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά στο σπίτι του υπουργού της επαρχίας Κχιμπέρ-Παχτούν Κχουα, του οποίου ο μοναδικός γιος δολοφονήθηκε την περασμένη βδομάδα. Ο Μιάν Ιφτιχάρ Χουσαΐν είναι σκληρός επικριτής των Ταλιμπάν.

ΙΡΑΚ
Νέες αιματηρές επιθέσεις κατά σιιτών

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μπαράζ σοβαρών επιθέσεων, και σε συμβολικό επίπεδο, σημειώθηκε τις τελευταίες ώρες στο Ιράκ, φέρνοντας, για άλλη μια φορά, στο προσκήνιο τα επίπεδα ανασφάλειας που έχει καλλιεργήσει η κατοχή όλα αυτά τα χρόνια. Αργά το απόγευμα, χτες, δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν στο δρόμο που συνδέει την πόλη Καρμπάλα με την Νατζάφ, στο νότο, σε μια περίοδο που είναι γεμάτος με αυτοκίνητα σιιτών προσκυνητών. Από τις εκρήξεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 25 πολίτες και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 68, στην πλειοψηφία τους προσκυνητές. Ωρες νωρίτερα, καμικάζι είχε ανατιναχθεί έξω από τα γραφεία του παναραβικού τηλεοπτικού δικτύου «αλ Αραμπίγια» στο κέντρο της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν 10.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ