ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Προαναγγελία αντιδραστικών τομών στο κράτος

Πρώτη προτεραιότητα του κρατικού μηχανισμού η στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης και των επιχειρηματιών

Το ταξικό κίνημα απαιτεί αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία Πρόνοια για όλο το λαό και καλεί σε σύγκρουση με τις περικοπές που επιδεινώνουν τη ζωή των εργαζομένων
Το ταξικό κίνημα απαιτεί αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία Πρόνοια για όλο το λαό και καλεί σε σύγκρουση με τις περικοπές που επιδεινώνουν τη ζωή των εργαζομένων
Το έναυσμα για τις αντιδραστικές τομές στο κράτος, προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματικό για την πλουτοκρατία και «να κοστίζει λιγότερο», έδωσε ο Γ. Παπανδρέου, αναγορεύοντας αυτές τις αντιλαϊκές ανατροπές ως «εθνικό στοίχημα».

Μιλώντας χτες στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κρίση είναι ευκαιρία «για να κάνουμε τις απαραίτητες τομές που φοβηθήκαμε, δεν μπορέσαμε, δεν τολμήσαμε να κάνουμε τόσα χρόνια». Στόχος αυτών των τομών είναι «να δουλέψει το κράτος αποτελεσματικά», εννοείται προς όφελος των πλουτοκρατίας. Το σύγχρονο κράτος, σύμφωνα με το όραμα που παρουσίασε ο Γ. Παπανδρέου, πρέπει να είναι ευέλικτο και αποτελεσματικό εργαλείο που θα εγγυάται την καπιταλιστική ανάπτυξη και θα στηρίζει πρώτα και κύρια τις επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα θα απαλλαγεί από τις λεγόμενες κοινωνικές λειτουργίες (Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, κ.ά.).

«Είναι ευκαιρία να αλλάξουμε τις προνοιακές δομές: τομές στην Υγεία, στην Παιδεία», τόνισε χαρακτηριστικά, ζητώντας να περάσει στο DNA της δημόσιας διοίκησης η αντίληψη ότι πρέπει «να δημιουργήσει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και να εγγυάται ένα παραγωγικό πρότυπο, βιώσιμο, με οικονομική δικαιοσύνη». Παράλληλα, δεν έκρυψε ότι πρέπει να μειωθεί το κόστος του κράτους, λέγοντας ότι «ένα λειτουργικό κράτος δεν κοστίζει παραπάνω, το αντίθετο, κοστίζει πολύ λιγότερο».

Προκειμένου να δικαιολογήσει τις τομές αυτές χρησιμοποίησε έντονη ρητορική κατά του κράτους, με χαρακτηρισμούς όπως μεγάλος ασθενής, εμπόδιο, πρόβλημα, κ.ο.κ. Για την κυβέρνηση, λοιπόν, αυτή η αλλαγή του κράτους αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα και στόχους. Είναι ένα μεγάλο εθνικό στοίχημα, διότι ο μεγάλος ασθενής, το κράτος, μας έφερε εδώ, ώστε να χρειαστούμε να λάβουμε - και λάβαμε - πολλές έκτακτες αποφάσεις, που απαιτούσε η κρισιμότητα του προβλήματος», τόνισε χαρακτηριστικά. Επικαλέστηκε το παράδειγμα της Σουηδίας όπου «οι δομές του κράτους βοήθησαν στο να διατηρηθεί πρώτα απ' όλα η κοινωνική συνοχή, αλλά και να στηρίξουν την ανάπτυξη».

Στο πλαίσιο αυτό υπερασπίστηκε τον «Καλλικράτη», το νομοσχέδιο για την ίδρυση των επιχειρήσεων, την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ εξέφρασε τη βούλησή του να προχωρήσει στην κατάθεση του εκλογικού νόμου που όπως ισχυρίστηκε «θα βοηθήσει ώστε να αλλάξουμε το ίδιο το πολιτικό σύστημα στη χώρα μας».

Εμμεσα πλην σαφώς προανήγγειλε ανατροπές όσον αφορά το προσωπικό της δημόσιας διοίκησης, αλλά και νέες μεθόδους μάνατζμεντ για τη μέτρηση της παραγωγικότητας και την αξιολόγηση της δουλειάς τους, συνεχή και διά βίου εκπαίδευση, κ.ά. Προκειμένου να διασκεδάσει τη δυσαρέσκεια και οργή που επικρατεί μεταξύ των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα εξαιτίας των άγριων περικοπών στους μισθούς και τα επιδόματα, ο Γ. Παπανδρέου δεν δίστασε να μοιράσει ψεύτικες ελπίδες, υποστηρίζοντας ότι οι ανατροπές στον κρατικό μηχανισμό τάχα θα σημάνουν και βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, πράγμα που βέβαια αποτελεί τερατώδες ψέμα. «Θέλουμε να κάνουμε τις αλλαγές ακόμα πιο γρήγορα. Οσο πιο γρήγορα μπορούμε να τις κάνουμε, τόσο καλύτερα και για τον ίδιο το δημόσιο υπάλληλο, τόσο καλύτερα και για την ίδια την οικονομία, αλλά και τόσο πιο γρήγορα θα φύγουμε από αυτή την εποπτεία, από αυτή την ιδιότυπη κηδεμονία και επιτήρηση της χώρας μας», υποστήριξε.

Στην Κάρυστο

Σε συγκέντρωση της ΚΟ Καρύστου του ΚΚΕ, θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής και υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας την Παρασκευή 30 Ιούλη, στις 9.30 το βράδυ, στην παραλία. Το θέμα της εκδήλωσης είναι: «Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ».

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στο Λονδίνο

Για το Λονδίνο αναχώρησε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που θα συμμετάσχει στο Σεμινάριο Κομμουνιστικών Κομμάτων της ΕΕ που διοργανώνει το ΚΚ Βρετανίας, στις 29-30 Ιούλη με θέμα: «Εναντία στην αντεργατική ατζέντα της ΕΕ». Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελείται από τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Πάνο Ρετζελά, στέλεχος του ΚΚΕ. Επίσης, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα πάρει μέρος στις εκδηλώσεις του «Κομμουνιστικού Πανεπιστημίου» του ΚΚ Βρετανίας, που θα πραγματοποιηθούν στις 30-31 Ιούλη.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνέχεια συζητήσεων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ._

Συνεχίστηκε χτες η συζήτηση επί του περιουσιακού στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου. Ο ειδικός Σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική τη χτεσινή συνάντηση, προσθέτοντας ότι την Παρασκευή αναμένεται η συνάντηση των συμβούλων των δύο ηγετών, προκειμένου να συνεχίσουν τη συζήτηση και να προετοιμάσουν τη νέα συνάντηση των δύο ηγετών της 4ης Αυγούστου. Επί της ουσίας της συζήτησης δεν έγιναν δηλώσεις.

Χτες το βράδυ Χριστόφιας και Ερογλου επρόκειτο να παρακαθίσουν σε δείπνο στην οικία του τουρκοκύπριου ηγέτη παρουσία του Α. Ντάουνερ και των συμβούλων τους, με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την περαιτέρω ανταλλαγή απόψεων.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
«Εξπρές» αντιλαϊκή πολιτική

Με διαδικασίες «εξπρές» προωθείται η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και σε νομοθετικό επίπεδο, αφού παρά τη διακοπή των συνεδριάσεων των λεγόμενων θερινών Τμημάτων από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 νομοσχέδια πρόκειται να έρθουν για ψήφιση έως το τέλος Αυγούστου!

Μάλιστα, τα 3 αυτά νομοθετήματα θα συζητηθούν σε ...3 μόλις ημέρες με εμβόλιμες συνεδριάσεις του Β' Τμήματος Διακοπών της Βουλής, παρά το ότι η συνήθης πρακτική είναι να διατίθενται για νομοσχέδια συζήτηση τουλάχιστον 2 ή 3 συνεδριάσεων. Συγκεκριμένα, στις 24 Αυγούστου θα ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας με τίτλο «Εκτέλεση περιηγητικών πλόων με σημαία τρίτων χωρών με αφετηρία ελληνικό λιμένα» που περιλαμβάνει την κατάργηση του «καμποτάζ». Στις 25 Αυγούστου θα ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το «Μητρώο Αγροτών», ενώ στις 26 Αυγούστου θα συζητηθεί η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά του Διεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος.

Περιοδείες και συγκεντρώσεις για την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ

Σήμερα, Πέμπτη 29 Ιούλη:

-- Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, θα επισκεφθεί στις 11.30 π.μ. τη «ΜΑΛΤΕΖΟΣ ΑΒΕΕ» και θα μιλήσει σε συγκέντρωση των εργαζομένων.

Aύριο, Παρασκευή 30 Ιούλη:

-- Η Κομματική Οργάνωση Αταλάντης διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση στις 8 μ.μ. στην Τραγάνα με ομιλητή τον Θ. Τσέτσο, μέλος της ΕΠ Αν. Στερεάς - Εύβοιας.

-- Στις 10.45 π.μ. αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Σκιαδιώτη, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφθεί την εταιρεία «ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Ε.» (κεντρικές αποθήκες στα Οινόφυτα) και στις 12.15 τις αποθήκες της εταιρείας «ALAPSIS» (Σχηματάρι).

Το Σάββατο 31 Ιούλη:

-- Στην κεντρική πλατεία Μεσολογγίου στις 8.30 μ.μ. θα μιλήσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης με θέμα «Οικονομική κρίση και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ».

ΚΚΕ
Είναι το κράτος των μονοπωλίων

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ομιλία του πρωθυπουργού στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης τονίζονται τα ακόλουθα:

«Το κράτος, που είπε ο πρωθυπουργός ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναδιοργανώνει, είναι το κράτος των μονοπωλίων. Αυτό θέλει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να κάνει ακόμα πιο αποτελεσματικό, για να θωρακίσει την κερδοφορία του και την ισχύ του απέναντι στον εχθρό λαό.

Πλούτος υπάρχει σ' αυτό τον τόπο, με τη διαφορά ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί αδίστακτα, για να τον απομυζούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι σε βάρος των εργαζομένων, που η κυβέρνηση βυθίζει όλο και περισσότερο στην ανέχεια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ