Πέμπτη 29 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Προαναγγελία αντιδραστικών τομών στο κράτος

Πρώτη προτεραιότητα του κρατικού μηχανισμού η στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης και των επιχειρηματιών

Το ταξικό κίνημα απαιτεί αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία Πρόνοια για όλο το λαό και καλεί σε σύγκρουση με τις περικοπές που επιδεινώνουν τη ζωή των εργαζομένων
Το ταξικό κίνημα απαιτεί αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία Πρόνοια για όλο το λαό και καλεί σε σύγκρουση με τις περικοπές που επιδεινώνουν τη ζωή των εργαζομένων
Το έναυσμα για τις αντιδραστικές τομές στο κράτος, προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματικό για την πλουτοκρατία και «να κοστίζει λιγότερο», έδωσε ο Γ. Παπανδρέου, αναγορεύοντας αυτές τις αντιλαϊκές ανατροπές ως «εθνικό στοίχημα».

Μιλώντας χτες στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κρίση είναι ευκαιρία «για να κάνουμε τις απαραίτητες τομές που φοβηθήκαμε, δεν μπορέσαμε, δεν τολμήσαμε να κάνουμε τόσα χρόνια». Στόχος αυτών των τομών είναι «να δουλέψει το κράτος αποτελεσματικά», εννοείται προς όφελος των πλουτοκρατίας. Το σύγχρονο κράτος, σύμφωνα με το όραμα που παρουσίασε ο Γ. Παπανδρέου, πρέπει να είναι ευέλικτο και αποτελεσματικό εργαλείο που θα εγγυάται την καπιταλιστική ανάπτυξη και θα στηρίζει πρώτα και κύρια τις επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα θα απαλλαγεί από τις λεγόμενες κοινωνικές λειτουργίες (Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, κ.ά.).

«Είναι ευκαιρία να αλλάξουμε τις προνοιακές δομές: τομές στην Υγεία, στην Παιδεία», τόνισε χαρακτηριστικά, ζητώντας να περάσει στο DNA της δημόσιας διοίκησης η αντίληψη ότι πρέπει «να δημιουργήσει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και να εγγυάται ένα παραγωγικό πρότυπο, βιώσιμο, με οικονομική δικαιοσύνη». Παράλληλα, δεν έκρυψε ότι πρέπει να μειωθεί το κόστος του κράτους, λέγοντας ότι «ένα λειτουργικό κράτος δεν κοστίζει παραπάνω, το αντίθετο, κοστίζει πολύ λιγότερο».

Προκειμένου να δικαιολογήσει τις τομές αυτές χρησιμοποίησε έντονη ρητορική κατά του κράτους, με χαρακτηρισμούς όπως μεγάλος ασθενής, εμπόδιο, πρόβλημα, κ.ο.κ. Για την κυβέρνηση, λοιπόν, αυτή η αλλαγή του κράτους αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα και στόχους. Είναι ένα μεγάλο εθνικό στοίχημα, διότι ο μεγάλος ασθενής, το κράτος, μας έφερε εδώ, ώστε να χρειαστούμε να λάβουμε - και λάβαμε - πολλές έκτακτες αποφάσεις, που απαιτούσε η κρισιμότητα του προβλήματος», τόνισε χαρακτηριστικά. Επικαλέστηκε το παράδειγμα της Σουηδίας όπου «οι δομές του κράτους βοήθησαν στο να διατηρηθεί πρώτα απ' όλα η κοινωνική συνοχή, αλλά και να στηρίξουν την ανάπτυξη».

Στο πλαίσιο αυτό υπερασπίστηκε τον «Καλλικράτη», το νομοσχέδιο για την ίδρυση των επιχειρήσεων, την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ εξέφρασε τη βούλησή του να προχωρήσει στην κατάθεση του εκλογικού νόμου που όπως ισχυρίστηκε «θα βοηθήσει ώστε να αλλάξουμε το ίδιο το πολιτικό σύστημα στη χώρα μας».

Εμμεσα πλην σαφώς προανήγγειλε ανατροπές όσον αφορά το προσωπικό της δημόσιας διοίκησης, αλλά και νέες μεθόδους μάνατζμεντ για τη μέτρηση της παραγωγικότητας και την αξιολόγηση της δουλειάς τους, συνεχή και διά βίου εκπαίδευση, κ.ά. Προκειμένου να διασκεδάσει τη δυσαρέσκεια και οργή που επικρατεί μεταξύ των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα εξαιτίας των άγριων περικοπών στους μισθούς και τα επιδόματα, ο Γ. Παπανδρέου δεν δίστασε να μοιράσει ψεύτικες ελπίδες, υποστηρίζοντας ότι οι ανατροπές στον κρατικό μηχανισμό τάχα θα σημάνουν και βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, πράγμα που βέβαια αποτελεί τερατώδες ψέμα. «Θέλουμε να κάνουμε τις αλλαγές ακόμα πιο γρήγορα. Οσο πιο γρήγορα μπορούμε να τις κάνουμε, τόσο καλύτερα και για τον ίδιο το δημόσιο υπάλληλο, τόσο καλύτερα και για την ίδια την οικονομία, αλλά και τόσο πιο γρήγορα θα φύγουμε από αυτή την εποπτεία, από αυτή την ιδιότυπη κηδεμονία και επιτήρηση της χώρας μας», υποστήριξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ