Πέμπτη 29 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Προωθείται απρόσκοπτα η άκρατη εμπορευτοποίηση της Υγείας σε βάρος του λαού

Με πεσκέσι τις νέες ανατροπές που σχεδιάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο εναπομείναν δημόσιο σύστημα Υγείας προσήλθε χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στη συνάντησή της με την τρόικα. Αλλωστε, αυτές είναι συναποφασισμένες στην ΕΕ και προαποφασισμένες ταυτόχρονα.

Η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Γενικός Γραμματέας (ΓΓ) του υπουργείου Νίκος Πολύζος παρουσίασαν - όπως ενημέρωσε μετά τη συνάντηση ο ΓΓ- τις θεσμικές παρεμβάσεις που έρχονται ως συνέχεια της περίφημης «ολοήμερης λειτουργίας» των δημόσιων νοσοκομείων, η οποία οδηγεί σε νέα χαράτσια για τους ασφαλισμένους και τα Ταμεία με την ταυτόχρονη ανάθεση ρόλου μοχλού στην ιδιωτική ασφάλιση. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, η τρόικα έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εφαρμογή του άρθρου 31 του νόμου 3863/2010, που ψηφίστηκε πρόσφατα και μετατρέπει τις συντάξεις σε βοηθήματα των 360 ευρώ. Το άρθρο 31 προβλέπει ότι το «Ενιαίο Σύστημα Υπηρεσιών Υγείας» αφορά πρωτίστως την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), όπου ένα Συμβούλιο Συντονισμού θα καθορίζει - μεταξύ των άλλων - και τα εξής: Τους όρους λειτουργίας «των συμμετεχόντων με τις δομές τους μονάδων του ΕΣΥ και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης». Βασικά, δηλαδή, θα αφορά τα Κέντρα Υγείας και τα πολυιατρεία του ΙΚΑ. Επίσης προβλέπει τον καθορισμό του είδους και της κοστολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, καθώς και τον επιμερισμό των λειτουργικών εξόδων και των δαπανών περίθαλψης μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.

Το ήδη υπάρχον θεσμικό πλαίσιο θα συμπληρωθεί με νέους νόμους για την ΠΦΥ και τους ενιαίους κανόνες λειτουργίας (δηλαδή την εξίσωση) δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας και την αντιστοίχηση - με Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ) - των υγειονομικών υπηρεσιών με την καλλικρατική δομή της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε δυο χρόνια - και με την έκδοση των ΠΔ - εν πρώτοις οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) θα μετατραπούν σε Διευθύνσεις των αντίστοιχων Διοικητικών Περιφερειών.

Το μοτίβο της κυβέρνησης, όπως φάνηκε απ' την ενημέρωση, είναι: «Περιορίζουμε τις δαπάνες και εισπράττουμε τις απαιτήσεις». Δηλαδή τις οφειλές των (άδειων) ασφαλιστικών ταμείων προς τα νοσοκομεία, που υπολογίζονται σε 2,2 δισ. ευρώ. Μέσα από αυτή την «αναπτυξιακή προσπάθεια» - όπως τη χαρακτηρίζουν - θα «δημιουργηθεί η λειτουργική και διοικητική δυνατότητα για τη βιωσιμότητα του ΕΣΥ». Με άλλα λόγια, τη λειτουργία του όλου συστήματος με αμιγή κριτήρια αγοράς, όπου το βάρος θα πέφτει στους ασφαλισμένους και στα Ταμεία, την παρουσιάζουν ως «βιωσιμότητα του ΕΣΥ».

Ειδικότερα ο Νίκος Πολύζος, αναφερόμενος στις δαπάνες, είπε ότι οι αγορές φαρμάκων, υπηρεσιών και υλικών παρουσίασαν μέση μείωση 17% το πρώτο εξάμηνο του 2010, έναντι του 2009. Πέρα απ' τις περικοπές που έγιναν στις παροχές, η διάσταση αυτή αποδεικνύει και το μονοπωλιακό τρόπο καθορισμού των τιμών που εκτινάσσουν τις δαπάνες στα νοσοκομεία, αλλά και που διασφαλίζουν απίστευτη κερδοφορία των επιχειρήσεων που δρουν σε αυτόν το χώρο. Επίσης αναφερόμενος στον ορισμό - όπως προκύπτει απ' το υπουργείο Οικονομικών - ελεγκτικών εταιρειών στα δημόσια νοσοκομεία, είπε ότι οι τέσσερις εταιρείες που έχουν τοποθετηθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πήγαν στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Κρατικό Αθήνας και Αττικόν, στα πλαίσια των γενικότερων ελέγχων δημόσιων οργανισμών.

Σήμερα οι εκπρόσωποι της τρόικα θα βρίσκονται στο υπουργείο Υγείας για συγκεκριμένους ελέγχους σε τεχνικά και οικονομικά ζητήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ