ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
Ψηφίστηκαν οι ρυθμίσεις - παγίδα για τους δανειολήπτες

Θ. Παφίλης: Δεν μπορεί να κερδίσουν και οι τράπεζες και οι δανειολήπτες

Ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με το ΚΚΕ να καταγγέλλει ένα νομοθέτημα - παγίδα για τους δανειολήπτες προς όφελος των κερδών του τραπεζικού κεφαλαίου.

Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση που έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, στον κυβερνητικό ισχυρισμό σύμφωνα με τον οποίο από τις ρυθμίσεις κερδίζουν και οι τράπεζες και οι δανειολήπτες. «Πώς κερδίζουν και οι δύο;», αναρωτήθηκε ρητορικά ο Θ. Παφίλης «μόνο με έναν τρόπο, αν αλλαχθεί αυτό που λέμε "ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος" και πεις θα λάβεις και από τον παρά μη έχοντα. Αυτό κάνει το νομοσχέδιο. Εκεί που δεν μπορείς να του πάρεις, έρχεται το νομοσχέδιο και λέει: "Θα σου πάρω, θα σε υποχρεώσω να πας σε διαπραγμάτευση, θα σε υποχρεώσω να δώσεις και από αυτά που δεν έχεις". Αυτό το ζητάνε οι τραπεζίτες». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ έκανε λόγο για «πολλαπλή ληστεία των εργαζομένων και από το τραπεζικό σύστημα και συνολικά από τα μονοπώλια και τα μεγάλα κεφάλαια. Αυτό δεν έγινε όλα αυτά τα χρόνια; Αμύθητα κέρδη, απίστευτα, εξωφρενικά ποσά συγκεντρώθηκαν στις τράπεζες και στα μεγάλα ιδρύματα».

Οσον αφορά τις πραγματικές αιτίες της υπερχρέωσης των νοικοκυριών, τόνισε ότι για «τις στοιχειώδεις τους ανάγκες οι εργαζόμενοι καταφεύγουν στο δανεισμό. Εχουν λεφτά και τα τσιγκουνεύονται και τα βάζουν στο σεντούκι; Οχι, βέβαια. Γιατί; Να, ένα απλό παράδειγμα: Την τελευταία δεκαπενταετία αυξήθηκαν είκοσι δύο φορές τα κέρδη των επιχειρήσεων και μία φορά το μεροκάματο. Μία φορά αυξήθηκε το κατώτατο μεροκάματο με επίσημα στοιχεία και όχι δικά μας. Αρα, λοιπόν, υπάρχει τεράστια απόσταση, που μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο, ανάμεσα στις ανάγκες και στη δυνατότητα να καλυφθούν».

Στη συζήτηση πάντως κυριάρχησε μια ακόμη εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεση ανάμεσα στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, Χ. Παπουτσή και της ΝΔ Α. Μαρκόπουλο, σχετικά με τις εξεταστικές επιτροπές. Ο πρώτος αναφέρθηκε σε ταραχή που έχει προκαλέσει στη ΝΔ το ενδεχόμενο κλήσης του Κ. Καραμανλή, ενώ ο δεύτερος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για στήσιμο 5 επιτροπών προκειμένου να επιβιώσει πολιτικά.

Βασικά σημεία του νόμου, με ορισμένες επιμέρους αλλαγές που δεν αλλάζουν το χαρακτήρα του, παρουσιάστηκαν χτες από την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη. Στη συνέντευξη τοποθετήθηκαν και εκπρόσωποι καταναλωτικών και άλλων οργανώσεων, οι οποίοι εξέφρασαν τα συγχαρητήριά τους στην κυβέρνηση, ωστόσο δεν έλειψαν και οι σοβαρές επιφυλάξεις σε σχέση με τη στάση των τραπεζών. Ειδικά ο Ε. Κρητικός, από την Ομοσπονδία Δανειοληπτών Ελλάδας, εκτίμησε ότι θα σημειωθούν εναρμονισμένες πρακτικές από τις τράπεζες, σημειώνοντας ότι «ήδη σε πάρα πολλές περιπτώσεις συναντάμε την αντίδραση, ότι για να κουβεντιάσουμε εξωδικαστικά θα πρέπει ο δανειολήπτης να καταβάλει το 20% της συνολικής οφειλής που οφείλει σε όλες τις τράπεζες». Πρόσθεσε ότι και στην περίπτωση εφέσεων και αναιρέσεων, οι τράπεζες είναι η ισχυρή πλευρά, που μπορεί να ακυρώσει τις όποιες αποφάσεις.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ
Νέα χαράτσια ετοιμάζει η κυβέρνηση

Νέα «χαράτσια» στους αγρότες, αύξηση του κόστους παραγωγής των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων με ανάλογες συνέπειες στον προϋπολογισμό για τη διατροφή του λαϊκού νοικοκυριού και την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος να τίθεται υπό αίρεση, σκιαγραφεί το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τα γεωργικά φάρμακα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου, με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου θεσπίζεται ανάμεσα σε άλλα «Εθνικό Συνταγολόγιο Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων», παρατηρητήριο παρακολούθησης των τιμών των γεωργικών προϊόντων, καθώς και διαδικασίες ελέγχων για την εμπορία, διακίνηση και διάθεση των γεωργικών φαρμάκων. Οπως επίσης ανακοινώθηκε, για την αγορά κάθε φυτοφαρμάκου ο αγρότης θα είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει και τη δήλωση ΟΣΔΕ, ώστε να μπορεί να ελεγχθεί το αν αντιστοιχεί το φυτοφάρμακο που χρησιμοποιεί με την καλλιέργειά του.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υποστήριξε χτες ότι «με τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Τιμών Αγροτικών Προϊόντων και Εισροών μπαίνει φραγμός στις ανεξέλεγκτες τιμές των γεωργικών φαρμάκων» και ακόμη πως «το κόστος και η τιμή θα οριστεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και η αποτροπή των πρακτικών καρτέλ».

Οι ανάλογες δηλώσεις περί διάλυσης των καρτέλ στην αγροτική οικονομία και όχι μόνο είναι αμέτρητες τα τελευταία χρόνια, μόνο που οι ίδιοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι γνωρίζουν ότι αυτά ουδέποτε έπαψαν να λειτουργούν και να καθορίζουν τους όρους του «παιχνιδιού», με μοναδικό γνώμονα την αύξηση της κερδοφορίας τους, με τις «πλάτες» πάντα της εκάστοτε κυβέρνησης, που στα λόγια έπαιρνε μέτρα για τη διάλυσή τους.

Ταυτόχρονα, ένα ακόμη εύλογο ερώτημα που τίθεται, είναι το τι θα συμβεί με τις αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τις Τρίτες Χώρες, που δεν ακολουθούν τους κανόνες «ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων» της ΕΕ, οι οποίοι ενσωματώνονται στο εν λόγω νομοσχέδιο.

Οπως όλα δείχνουν, στην αγορά τροφίμων διαμορφώνονται τρεις ποιοτικές κατηγορίες, ανάλογου κόστους και αντίστοιχης ...πελατείας: Αυτής των βιολογικών καλλιεργειών, που θα στοιχίζουν και υψηλότερα, της συμβατικής γεωργίας που θα ακολουθούν τους «κανόνες ορθής γεωργικής πρακτικής» και τα άλλα από τις Τρίτες Χώρες, που ίσως στο πλαίσιο της ενημέρωσης του - πάμφτωχου - καταναλωτή, σύμφωνα και με τους κανόνες... διαφάνειας της ΕΕ, να προβλέπεται η αναγραφή της ένδειξης στην ετικέτα τους «...και ο θεός βοηθός»...

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
Εφτασε στα 120 δισ. ευρώ

Συνθήκες παραπέρα όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για την εξέλιξη του τραπεζικού δανεισμού. Τους τελευταίους μήνες οι εκταμιεύσεις νέων δανείων προς τα νοικοκυριά είναι χαμηλότερες από τις αποπληρωμές κεφαλαίου για τα ήδη υπάρχοντα δάνεια. Οι τραπεζίτες μπροστά στο ενδεχόμενο παραπέρα όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης «κόβουν» πολλούς από τους νέους δανειολήπτες, βλέποντας να μεγαλώνουν και οι δυσκολίες των νοικοκυριών στην αποπληρωμή των δόσεων. Ταυτόχρονα, κράτη και κυβερνήσεις σε αυτή τη φάση είναι και οι καλύτεροι πελάτες του τραπεζικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας που αφορούν στο μήνα Ιούνη 2010:

Νοικοκυριά: Τα υπόλοιπα των δανείων διαμορφώνονται στο αστρονομικό ύψος των 119,9 δισ. ευρώ. Σε ετήσια βάση - Ιούνης 2010 προς Ιούνη 2009 - εμφανίζεται αύξηση 1,5% (από 2% τον προηγούμενο μήνα). Τα στεγαστικά δάνεια (81,3 δισ.), για τα οποία οι τράπεζες υποχρεώνουν σε υποθήκες και άλλες νομικές διασφαλίσεις, εμφανίζουν ετήσια αύξηση 2,5%. Η μάζα των καταναλωτικών δανείων (36,2 δισ.) εμφανίζεται στάσιμη στα περσινά επίπεδα. Να σημειωθεί πως τα «χρωστούμενα» των νοικοκυριών στις τράπεζες φτάνουν στο 50% του ΑΕΠ, ποσότητα που είναι ικανή να συντηρήσει τα κέρδη των τραπεζών για πολλά επόμενα χρόνια.

Επιχειρήσεις: Διαμορφώνεται στα 142,4 δισ. ευρώ με το ρυθμό ετήσιας αύξησης να διαμορφώνεται σε 2,5%. Σε αρνητικούς ρυθμούς έχουν περάσει οι κλάδοι του εμπορίου (-1,6%) και της βιομηχανίας (-0,6%).

Τα συνολικά υπόλοιπα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) φτάνουν στα 262,3 δισ. ευρώ με ρυθμό αύξησης 2,5%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ