Πέμπτη 29 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ
Νέα χαράτσια ετοιμάζει η κυβέρνηση

Νέα «χαράτσια» στους αγρότες, αύξηση του κόστους παραγωγής των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων με ανάλογες συνέπειες στον προϋπολογισμό για τη διατροφή του λαϊκού νοικοκυριού και την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος να τίθεται υπό αίρεση, σκιαγραφεί το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τα γεωργικά φάρμακα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου, με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου θεσπίζεται ανάμεσα σε άλλα «Εθνικό Συνταγολόγιο Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων», παρατηρητήριο παρακολούθησης των τιμών των γεωργικών προϊόντων, καθώς και διαδικασίες ελέγχων για την εμπορία, διακίνηση και διάθεση των γεωργικών φαρμάκων. Οπως επίσης ανακοινώθηκε, για την αγορά κάθε φυτοφαρμάκου ο αγρότης θα είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει και τη δήλωση ΟΣΔΕ, ώστε να μπορεί να ελεγχθεί το αν αντιστοιχεί το φυτοφάρμακο που χρησιμοποιεί με την καλλιέργειά του.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υποστήριξε χτες ότι «με τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Τιμών Αγροτικών Προϊόντων και Εισροών μπαίνει φραγμός στις ανεξέλεγκτες τιμές των γεωργικών φαρμάκων» και ακόμη πως «το κόστος και η τιμή θα οριστεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και η αποτροπή των πρακτικών καρτέλ».

Οι ανάλογες δηλώσεις περί διάλυσης των καρτέλ στην αγροτική οικονομία και όχι μόνο είναι αμέτρητες τα τελευταία χρόνια, μόνο που οι ίδιοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι γνωρίζουν ότι αυτά ουδέποτε έπαψαν να λειτουργούν και να καθορίζουν τους όρους του «παιχνιδιού», με μοναδικό γνώμονα την αύξηση της κερδοφορίας τους, με τις «πλάτες» πάντα της εκάστοτε κυβέρνησης, που στα λόγια έπαιρνε μέτρα για τη διάλυσή τους.

Ταυτόχρονα, ένα ακόμη εύλογο ερώτημα που τίθεται, είναι το τι θα συμβεί με τις αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τις Τρίτες Χώρες, που δεν ακολουθούν τους κανόνες «ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων» της ΕΕ, οι οποίοι ενσωματώνονται στο εν λόγω νομοσχέδιο.

Οπως όλα δείχνουν, στην αγορά τροφίμων διαμορφώνονται τρεις ποιοτικές κατηγορίες, ανάλογου κόστους και αντίστοιχης ...πελατείας: Αυτής των βιολογικών καλλιεργειών, που θα στοιχίζουν και υψηλότερα, της συμβατικής γεωργίας που θα ακολουθούν τους «κανόνες ορθής γεωργικής πρακτικής» και τα άλλα από τις Τρίτες Χώρες, που ίσως στο πλαίσιο της ενημέρωσης του - πάμφτωχου - καταναλωτή, σύμφωνα και με τους κανόνες... διαφάνειας της ΕΕ, να προβλέπεται η αναγραφή της ένδειξης στην ετικέτα τους «...και ο θεός βοηθός»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ