Πέμπτη 29 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
«Αρμεγε λαγούς και κούρευε χελώνες»

Την ώρα που η καπιταλιστική οικονομία βυθίζεται ακόμα περισσότερο στην κρίση της και ενώ η ανεργία καλπάζει, η κυβέρνηση ανακάλυψε «αναπτυξιακά έργα» 44,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2015

Ενα ...«πρόγραμμα αναπτυξιακών παρεμβάσεων» παρουσίασε χτες στους «κοινωνικούς εταίρους» η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε μια αποπροσανατολιστικού τύπου φιέστα αποκόμισης φτηνών εντυπώσεων, όπου δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ και εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας αραδιάστηκαν αυθαίρετα στο πλαίσιο μιας «άσκησης επί χάρτου», την ίδια ώρα που στην πραγματική ζωή - και οικονομία, όπως αρέσκεται να αναφέρεται η κυβέρνηση - χιλιάδες νέοι άνεργοι συμπληρώνουν την εικόνα της εξαθλίωσης δίπλα στα εκατομμύρια εργαζομένων και συνταξιούχων με συρρικνωμένα δικαιώματα, αμοιβές και κατακτήσεις.

Ο ΣΕΒ έσπευσε ήδη να εκφράσει την ικανοποίησή του για «την πρωτοβουλία του υπουργείου να διαμορφώσει ένα πλαίσιο αναφοράς» και δήλωσε την αρωγή του στην κυβερνητική προσπάθεια. Ωστόσο, ξεπερνώντας τις θεωρητικολογίες που παρουσιάστηκαν, μπήκε στο «ζουμί», λέγοντας: «Στο πλαίσιο αυτό άμεση προτεραιότητα είναι η άρση όλων των εμποδίων για την επιχειρηματική δράση στους τομείς της χωροταξίας, της αδειοδότησης και της λειτουργίας των επιχειρήσεων με σκοπό την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη σταθερότητα στο ρυθμιστικό περιβάλλον».

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης, απέναντι σε ένα ακροατήριο, αποτελούμενο από τον ΣΕΒ και τη ΓΣΕΒΕΕ, μέχρι την ΠΑΣΕΓΕΣ, την ΟΚΕ, τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, Επιμελητήρια κ.λπ., είναι μια μείξη έργων που έχουν δρομολογηθεί και έργων που αναμένεται να αποφασιστούν, σε συνδυασμό με πιθανολογούμενες επενδύσεις σε διάφορους τομείς, ενέργεια, περιβάλλον, κλιματική αλλαγή, φυσικό περιβάλλον. Μόνο και μόνο ότι περιλαμβάνει την «προσέλκυση και πραγματοποίηση αναπτυξιακών επενδύσεων με συνολικό προϋπολογισμό 44,44 δισ. ευρώ έως το 2015» και τη δημιουργία «210.000 νέων θέσεων εργασίας εκ των οποίων 27.000 αφορούν σε προσωπικό μόνιμης απασχόλησης», δείχνει ανάγλυφα την απόσταση των - έτσι κι αλλιώς - γενικόλογων εξαγγελιών από την πραγματικότητα της οικονομικής ύφεσης και της απόγνωσης εκατομμυρίων εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, μικρών ΕΒΕ.

Τέσσερις πυλώνες αποτελούν το πρόγραμμα: Ο ενεργειακός με προβλεπόμενες επενδύσεις 31,8 δισ. ευρώ. Αυτός της αειφόρου διαχείρισης και προστασίας των φυσικών πόρων, με 2,3 δισ. ευρώ. Αναβάθμισης της ποιότητας ζωής, με 9,5 δισ. ευρώ. Ενίσχυσης των μηχανισμών και θεσμών περιβαλλοντικής διακυβέρνησης, με 846,7 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι το πρόγραμμα των «αναπτυξιακών παρεμβάσεων» του υπουργείου, η υλοποίηση του οποίου «θα απαιτήσει σημαντική προσπάθεια και συνεχή διάλογο με όλους τους κοινωνικούς φορείς, με σκοπό τη διασφάλιση της θετικής ανταπόκρισης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επιτυχία του προγράμματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ