ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Υπάρχει νέα προσέγγιση για την υφαλοκρηπίδα;

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων

Με έντονο σκούρο χρώμα, διακρίνονται ενδεικτικά οι περιοχές των διεθνών υδάτων του Αιγαίου όπου το βάθος βυθού ξεπερνάει τα 200 μέτρα. Εδώ, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, δεν τίθεται θέμα υφαλοκρηπίδας και όποιος θέλει μπορεί να κάνει έρευνες για πετρέλαιο...
Με έντονο σκούρο χρώμα, διακρίνονται ενδεικτικά οι περιοχές των διεθνών υδάτων του Αιγαίου όπου το βάθος βυθού ξεπερνάει τα 200 μέτρα. Εδώ, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, δεν τίθεται θέμα υφαλοκρηπίδας και όποιος θέλει μπορεί να κάνει έρευνες για πετρέλαιο...
Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Θανάσης Παφίλης, Λιάνα Κανέλλη, Γιώργος Μαρίνος και Γιώργος Μαυρίκος, σε σχέση με το ζήτημα του καθορισμού της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Συγκεκριμένα τονίζεται:

«Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου που έγιναν στις 21/7/2010 στο ραδιοφωνικό σταθμό "Real fm", ανακύπτει σοβαρότατο πρόβλημα σχετικά με τον καθορισμό της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο που διένειμε ο σταθμός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δηλώνει για το θέμα της υφαλοκρηπίδας πως: "Το πρόβλημα είναι αν θα κάνουν έρευνες στην υφαλοκρηπίδα και η υφαλοκρηπίδα είναι το μικρότερο βάθος, ο βυθός της θαλάσσης σε βάθος μικρότερο από τα 200 μέτρα που είναι προέκταση των ακτών. Εκεί που σταματάνε τα ελληνικά χωρικά ύδατα, υπάρχει δυνατότητα να υπάρχει βυθός πιο ρηχός από τα 200 μέτρα κι αυτό συγκροτεί υφαλοκρηπίδα. Αυτή την υφαλοκρηπίδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια η Ελλάδα επιμένει ότι πρέπει να τη διευθετήσουμε ακριβώς για να μη δημιουργούνται συγχύσεις - παρεξηγήσεις και ζητήματα και ο καθένας να μπορεί ελεύθερα πλέον να κάνει τις έρευνές του, ή τις εκμεταλλεύσεις του".

Από τις δηλώσεις αυτές, οι οποίες δεν έχουν επίσημα διορθωθεί, προκύπτουν σοβαρά ζητήματα για τον καθορισμό της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με βάση τη διεθνή σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, που έχει κυρώσει με το νόμο υπ' αριθ. 2321 της 23 Ιουνίου 1995 (ΦΕΚ Α΄ 136) Κύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και της Συμφωνίας που αφορά την εφαρμογή του μέρους ΧΙ της Σύμβασης. Η ως άνω Σύμβαση μπήκε σε ισχύ την 19 Αυγούστου 1995.

Επειδή αποδεδειγμένα έχει διαπιστωθεί πως η νατοποίηση του Αιγαίου οδηγεί στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, οι ανησυχίες για τις εξελίξεις μεγαλώνουν. Πολύ περισσότερο αν πάρουμε υπόψη ότι το θέμα του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας, των χωρικών υδάτων συνδέεται άμεσα με τη διαμόρφωση συνυποσχετικού για την προσφυγή στη Χάγη.

Ερωτάται η κυβέρνηση, αν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης συνιστούν νέα προσέγγιση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας κατά τις διαπραγματεύσεις με την τουρκική κυβέρνηση κατά παρέκκλιση και απεμπόληση των όσων προβλέπονται από το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 στα άρθρα που αφορούν την υφαλοκρηπίδα (άρθρο 76-Ορισμός της υφαλοκρηπίδος και άρθρο 77-Δικαιώματα του παράκτιου κράτους στην υφαλοκρηπίδα).

Καλείται επίσης η κυβέρνηση να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής όλα τα σχετικά έγγραφα ή τα πρακτικά των συνομιλιών μεταξύ της ελληνοτουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας για το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Ρυθμίσεις με ΝΑΤΟική πυξίδα

Επιβεβαίωση του όλου πλαισίου, στο οποίο κινείται η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και στον τομέα της Εθνικής Αμυνας, αποτέλεσε η χτεσινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλου. Ενός πλαισίου που ορίζεται όχι από τις πραγματικές ανάγκες άμυνας της χώρας αλλά από τις προτεραιότητες του ΝΑΤΟ και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, όπως επίσης και από τις επιθυμίες των πολυεθνικών μονοπωλίων.

Για την εξέλιξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι ρυθμίσεις έρχονται σε εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού και της παράτασης των ορίων συνταξιοδότησης, με συνέπεια την παραπέρα παραμονή των στελεχών στην υπηρεσία. Ετσι, για να καλυφθεί το όριο των 40 συντάξιμων χρόνων (35 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας και επιπλέον 5 έτη από εξαγορά) καθορίζονται ελάχιστα όρια παραμονής στον κάθε βαθμό και καθιερώνεται «παράλληλη επετηρίδα». Για τις ειδικές κατηγορίες των αξιωματικών και υπαξιωματικών (ιπτάμενοι, υποβρύχια κ.λπ.) ο Ε. Βενιζέλος είπε ότι θα υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις.

Αναφορικά με τη δομή διοίκησης, ουσιαστικά γίνεται επαναβεβαίωση της ΝΑΤΟικών προδιαγραφών ανάγκης μιας ενιαίας κάθετης και διακλαδικής (Στρατός, Ναυτικό, Αεροπορία) οργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων με τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων (ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ) να υπάγονται επιχειρησιακά στις οδηγίες και τις διαταγές του αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Σχετικά με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και το πρόστιμο 250 εκατ. ευρώ (χωρίς τους τόκους) που έχει επιβληθεί για «παράνομες κρατικές επιχορηγήσεις» ο Ε. Βενιζέλος έκανε γνωστό ότι μετά από διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνήθηκε ως «λύση» ο «διαχωρισμός και η εκποίηση μέσω πλειστηριασμού ορισμένων στοιχείων περιουσιακών των Ναυπηγείων, τα οποία δεν είναι αναγκαία για τη λειτουργία τους στον τομέα των αμυντικών εξοπλισμών και τα Ναυπηγεία αναλαμβάνουν την υποχρέωση για τα επόμενα 15 χρόνια να περιοριστούν και να μην αναπτύξουν μη στρατιωτικές, δηλαδή πολιτικές, δραστηριότητες». Δηλαδή, πλήρης διάλυση του παραγωγικού τμήματος των Ναυπηγείων.

Για την υφαλοκρηπίδα, ο υπουργός Αμυνας, μετά από Ερώτηση του «Ρ», επιχείρησε μια διορθωτική παρέμβαση σε όσα έχει πει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος. «Η έννοια της υφαλοκρηπίδας, είπε ο Ε. Βενιζέλος, έχει οριστεί στη Σύμβαση του Μοντέγκο Μπέι του 1982 και η βασική διαφορά μεταξύ των δύο συμβάσεων είναι ότι η ισχύουσα έννοια της υφαλοκρηπίδας είναι αμιγώς νομική και δεν έχει καμία σχέση με κανένα γεωλογικό ή γεωφυσικό χαρακτηριστικό (..) Ισχύουν τα 200 μίλια έκταση (..) Ισχύει η αρχή της μέσης γραμμής και ισχύουν οι κανόνες οριοθέτησης, οι οποίοι έχουν νομολογηθεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης». Σε σχέση με τα όσα έχει πει ο Θ. Πάγκαλος ο υπουργός Αμυνας «παρακάλεσε» όπως «να μην αμφισβητείται η γνώση και η εμπειρία παλαιών κυβερνητικών στελεχών που έχουν χειριστεί τα θέματα αυτά επί χρόνια».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συναντήσεις για «οικοδόμηση εμπιστοσύνης»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Θετικές ήταν οι εντυπώσεις από το δείπνο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, παρουσία των συμβούλων τους και του Ειδικού Συμβούλου του γγ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, στο πλαίσιο των επαφών Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και δημιουργίας προσωπικών σχέσεων, το βράδυ της Τετάρτης. Σύμφωνα με τις δηλώσεις τόσο των ηγετών όσο και του αξιωματούχου του ΟΗΕ, κατά τη συνάντηση δε συζητήθηκε το Κυπριακό. Χτες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Α. Ντάουνερ με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Κυπριανού, με θέμα το Κυπριακό και την ανταλλαγή απόψεων.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) επιδίκασε αποζημίωση 1,4 εκατομμυρίων ευρώ εναντίον της Τουρκίας, στην προσφυγή του Αντώνη Σολομωνίδη, που υπεβλήθη το 1990. Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΔΑΔ, το ποσό αφορά την απώλεια χρήσης και την ηθική βλάβη - και υπολογίζεται από το Γενάρη του 1987 και όχι από το 1974 - μέχρι τις 15 Φλεβάρη 1998, ημερομηνία θανάτου του Α. Σολομωνίδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ