Παρασκευή 30 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Ρυθμίσεις με ΝΑΤΟική πυξίδα

Επιβεβαίωση του όλου πλαισίου, στο οποίο κινείται η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και στον τομέα της Εθνικής Αμυνας, αποτέλεσε η χτεσινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλου. Ενός πλαισίου που ορίζεται όχι από τις πραγματικές ανάγκες άμυνας της χώρας αλλά από τις προτεραιότητες του ΝΑΤΟ και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, όπως επίσης και από τις επιθυμίες των πολυεθνικών μονοπωλίων.

Για την εξέλιξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι ρυθμίσεις έρχονται σε εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού και της παράτασης των ορίων συνταξιοδότησης, με συνέπεια την παραπέρα παραμονή των στελεχών στην υπηρεσία. Ετσι, για να καλυφθεί το όριο των 40 συντάξιμων χρόνων (35 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας και επιπλέον 5 έτη από εξαγορά) καθορίζονται ελάχιστα όρια παραμονής στον κάθε βαθμό και καθιερώνεται «παράλληλη επετηρίδα». Για τις ειδικές κατηγορίες των αξιωματικών και υπαξιωματικών (ιπτάμενοι, υποβρύχια κ.λπ.) ο Ε. Βενιζέλος είπε ότι θα υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις.

Αναφορικά με τη δομή διοίκησης, ουσιαστικά γίνεται επαναβεβαίωση της ΝΑΤΟικών προδιαγραφών ανάγκης μιας ενιαίας κάθετης και διακλαδικής (Στρατός, Ναυτικό, Αεροπορία) οργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων με τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων (ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ) να υπάγονται επιχειρησιακά στις οδηγίες και τις διαταγές του αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Σχετικά με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και το πρόστιμο 250 εκατ. ευρώ (χωρίς τους τόκους) που έχει επιβληθεί για «παράνομες κρατικές επιχορηγήσεις» ο Ε. Βενιζέλος έκανε γνωστό ότι μετά από διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνήθηκε ως «λύση» ο «διαχωρισμός και η εκποίηση μέσω πλειστηριασμού ορισμένων στοιχείων περιουσιακών των Ναυπηγείων, τα οποία δεν είναι αναγκαία για τη λειτουργία τους στον τομέα των αμυντικών εξοπλισμών και τα Ναυπηγεία αναλαμβάνουν την υποχρέωση για τα επόμενα 15 χρόνια να περιοριστούν και να μην αναπτύξουν μη στρατιωτικές, δηλαδή πολιτικές, δραστηριότητες». Δηλαδή, πλήρης διάλυση του παραγωγικού τμήματος των Ναυπηγείων.

Για την υφαλοκρηπίδα, ο υπουργός Αμυνας, μετά από Ερώτηση του «Ρ», επιχείρησε μια διορθωτική παρέμβαση σε όσα έχει πει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος. «Η έννοια της υφαλοκρηπίδας, είπε ο Ε. Βενιζέλος, έχει οριστεί στη Σύμβαση του Μοντέγκο Μπέι του 1982 και η βασική διαφορά μεταξύ των δύο συμβάσεων είναι ότι η ισχύουσα έννοια της υφαλοκρηπίδας είναι αμιγώς νομική και δεν έχει καμία σχέση με κανένα γεωλογικό ή γεωφυσικό χαρακτηριστικό (..) Ισχύουν τα 200 μίλια έκταση (..) Ισχύει η αρχή της μέσης γραμμής και ισχύουν οι κανόνες οριοθέτησης, οι οποίοι έχουν νομολογηθεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης». Σε σχέση με τα όσα έχει πει ο Θ. Πάγκαλος ο υπουργός Αμυνας «παρακάλεσε» όπως «να μην αμφισβητείται η γνώση και η εμπειρία παλαιών κυβερνητικών στελεχών που έχουν χειριστεί τα θέματα αυτά επί χρόνια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ