Παρασκευή 30 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Παζαρεύουν τις κεφαλαιακές ενισχύσεις

Συνάντηση υπουργού Οικονομικών με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και το κλιμάκιο της τρόικας

Οι επισκέψεις των εκπροσώπων της τρόικας συνεχίστηκαν και χτες

Eurokinissi

Οι επισκέψεις των εκπροσώπων της τρόικας συνεχίστηκαν και χτες
Το λεγόμενο «Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», η ενίσχυση των τραπεζών με ακόμη 10 δισ. ευρώ αυτή τη φορά και από τις γραμμές στήριξης των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών, όπως και οι συντελούμενες αναδιατάξεις στον τραπεζικό κλάδο ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλο και το κλιμάκιο των ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδας αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε επίσημες δηλώσεις. Ηδη όμως φαίνεται να εκδηλώνονται ορισμένες αντιθέσεις, κυρίως από την πλευρά του ΔΝΤ σχετικά με τη μοιρασιά των κεφαλαιακών ενισχύσεων στις τράπεζες. Ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός ενδιαφέρεται πρώτα και κύρια για τη συνολική σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και όχι για τη διάσωση κάποιας μεμονωμένης τράπεζας που δε θα αποτελούσε «συστημικό κίνδυνο» και που κριθεί ως μη βιώσιμη. Υπό μια έννοια τυχόν εκκαθάριση του πεδίου θα μπορούσε να τους είναι ακόμη και χρήσιμη. Με βάση το μνημόνιο στήριξη στα χρήματα του Ταμείου, τα οποία θα χρυσοπληρωθούν από το λαό, έχουν οι τράπεζες που χρειάζονται κεφαλαιακή ενίσχυση και που ταυτόχρονα θα αποτύχουν να την αντλήσουν από τους μετόχους τους και την «αγορά».

Νωρίτερα χτες ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με στέλεχος της Γιούρομπανκ (όμιλος Λάτση), επίσης χωρίς να διευκρινίζουν το αντικείμενο. Να σημειωθεί ότι τις μέρες αυτές φαίνεται να εξελίσσονται και έντονα παζάρια και κόντρες ανάμεσα σε κοιναγορίτικα μονοπώλια του τραπεζικού κλάδου που επιδιώκουν να αναλάβουν ρόλο συμβούλου της κυβέρνησης για την αξιολόγηση του τραπεζικού συστήματος, την «αποτίμηση» της κρατικής περιουσίας και των προτάσεων που έπεσαν ή που στη συνέχεια θα πέσουν στο τραπέζι για συγχωνεύσεις και εξαγορές. Μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η συγχώνευση της Αγροτικής Τράπεζας με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενδεχομένως και με άλλο πιστωτικό ίδρυμα, το οποία στη συνέχεια θα πάει σε πακέτο σε ιδιώτες «επενδυτές». Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση σκοπεύει να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της ΑΤΕ, η οποία βρέθηκε κάτω από τον πήχη αξιολόγησης που έβαλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αγνωστη εν προκειμένω είναι για την ώρα είναι η θέση των ΕΕ - ΔΝΤ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ