ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Ιούλη 2010
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΑΣΚΕ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Με προτροπή της ΓΣΕΕ συμφώνησε σε μείωση μισθών!

Τον τίτλο του άξιου εκπροσώπου των συμφερόντων των επιχειρηματιών στον κλάδο του επισιτισμού - τουρισμού και των ξενοδόχων, κερδίζει η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ στην Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού που, υπό την καθοδήγηση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, συμφώνησε στη μείωση των μισθών των εργαζομένων για τα επόμενα δυο χρόνια και στον κλάδο των ζαχαρωδών!

Ανάλογη είναι και η εξέλιξη για τους χιλιάδες εργαζόμενους στον επισιτισμό, που και αυτοί - μετά τη διαιτητική απόφαση του ΟΜΕΔ όπου είχε προσφύγει η Ομοσπονδία - θα δουν επί της ουσίας τους μισθούς τους να μειώνονται για τα επόμενα δυο χρόνια.

Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, οχυρωμένη πίσω από την κατάπτυστη ΕΓΣΣΕ, αλλά και την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που ψηφίστηκε μόλις προχτές από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και προβλέπει την κατάργηση αποφάσεων του ΟΜΕΔ που παρέχουν αυξήσεις μεγαλύτερες από την ΕΓΣΣΕ, συμφώνησε με τους επιχειρηματίες των ζαχαρωδών σε 2ετή σύμβαση (2010-2011) και επί της ουσίας σε μείωση μισθών καθώς για το 2010 δεν προβλέπεται καμία αύξηση.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, όπως η ίδια η Ομοσπονδία αναφέρει, ο μεσολαβητής - είχε παραπέμψει και τη σύμβαση των ζαχαρωδών στον ΟΜΕΔ - είχε προτείνει αύξηση και χρόνο καταβολής της πάνω και πέρα από αυτό που προέβλεπε η ΕΓΣΣΕ. «Ακολουθώντας - αναφέρει - τη νόμιμη διαδικασία αποδοχής της πρότασης του μεσολαβητή μας πρόλαβε η ψήφιση της διάταξης του υπουργού Εργασίας. Μετά τη συμβουλή του μεσολαβητή και των νομικών συμβούλων της ΓΣΕΕ για τυχόν ακυρότητα της ΣΣΕ διότι προέβλεπε παραπάνω από αυτό που επιτρέπει η διάταξη του νόμου, αναγκαστήκαμε και υπογράψαμε την ΚΣΣΕ Ζαχαρωδών...»!

Σε ό,τι αφορά την κλαδική σύμβαση του επισιτισμού με βάση τη διαιτητική απόφαση προβλέπεται ακριβώς ό,τι και για τα ζαχαρώδη.

Με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής καταγγέλλει για ακόμα μια φορά τη συμφωνία της ντροπής και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Το βαρέλι τελικά δεν έχει πάτο! Η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ στην Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού, αφού καταδίκασε τους ξενοδοχοϋπαλλήλους σε 3ετή μείωση των αποδοχών τους, έκλεισε και τις άλλες δυο Συλλογικές Συμβάσεις (του επισιτισμού με διαιτητική απόφαση και των ζαχαρωδών με συμφωνία), επαναλαμβάνοντας τη συμφωνία ντροπής ΓΣΕΕ - ΣΕΒ.

Προς αποφυγή μάλιστα κάθε "παρεξήγησης" και για να επιβεβαιώσουν πόσο καλά έχουν αφομοιώσει το μνημόνιο και τα μαθήματα οσφυοκαμψίας των καθοδηγητών τους αρνήθηκαν με παρέμβαση της ΓΣΕΕ να υπογράψουν τη Συλλογική Σύμβαση των Ζαχαρωδών με αύξηση πάνω από την ΕΓΣΣΕ.

Προτείνουμε στους "αναξιοπαθούντες" εργοδότες του κλάδου να εγκαταλείψουν μαζικά τα συλλογικά τους όργανα, εφόσον τα συμφέροντά τους εκπροσωπούνται άμεσα και με τον πλέον ικανοποιητικό τρόπο από την ξεπουλημένη ηγεσία της Ομοσπονδίας μας. Αίσχος!».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αμεση απάντηση στα σχέδια των αφεντικών της FULGOR

Παρέμβαση - περιοδεία στους χώρους δουλειάς πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ μετά την απόφαση της εργοδοσίας να στείλει σε υποχρεωτική άδεια όλο το προσωπικό

Αμεση παρέμβαση στους χώρους του εργοστασίου της πολυεθνικής εταιρείας παραγωγής καλωδίων «FULGOR» στην Κόρινθο, πραγματοποίησαν χτες μέλη της Γραμματείας Κορινθίας του ΠΑΜΕ, μετά την υποχρεωτική άδεια για όλο το προσωπικό, για τον μήνα Αύγουστο, που ανακοίνωσε προχθές στους 330 εργαζόμενους η εργοδοσία.

Οι εργαζόμενοι, παρά το γεγονός ότι η εργοδοσία κατέβαλε το επίδομα αδείας την τελευταία μέρα πριν την διακοπή των εργασιών, ανησυχούν σοβαρά για τις θέσεις εργασίας τους καθώς η εργοδοσία δεν αποσαφηνίζει τι θα πράξει από Σεπτέμβρη και το ΔΣ του Σωματείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) καλλιεργεί στάση εφησυχασμού και αναμονής αρνούμενο να αναλάβει αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Σημειώνουμε ότι μόνο τον τελευταίο 1,5 χρόνο η εργοδοσία έκανε χρήση της αντεργατικής νομοθεσίας απολύοντας κάθε μήνα το 2% του προσωπικού.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Κορινθίας του ΠΑΜΕ τονίζει, ανάμεσα σε άλλα:

«Τα χρήματα που καταβλήθηκαν είναι στάχτη στα μάτια των εργαζομένων που εδώ και 1,5 χρόνο βιώνουν την επίθεση της εργοδοσίας με απολύσεις, με διαθεσιμότητες και τον φόβο της ανεργίας πάνω από τα κεφάλια μας.

Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ χρόνια τώρα έχουν οπλίσει με νόμους την εργοδοσία. Η κατάργηση των αποζημιώσεων, η απελευθέρωση των απολύσεων από 2% σε 5%, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, το πάγωμα του μισθού, ο πτωχευτικός κώδικας, είναι όλα όπλα της εργοδοσίας.

Καμιά εμπιστοσύνη στο ΔΣ που τόσα χρόνια στηρίζουν την κερδοφορία με μηδαμινές αυξήσεις και τώρα στηρίζουν τους σχεδιασμούς της εργοδοσίας που θα δυσκολέψουν την κατάσταση των εργαζομένων».

Και επισημαίνει: «Συνάδελφοι, μην περιμένετε κανέναν. Το Εργατικό Κέντρο Κορίνθου και το ΔΣ του σωματείου έχουν ευθύνη για την κατάσταση. Οχι μόνο σαμποτάριζαν την οργανωμένη δράση και τις συλλογικές διαδικασίες αλλά έτρεχαν στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ οι οποίοι είναι συνυπεύθυνοι και έχουν υπογράψει στο να μπει ταφόπλακα στα εργασιακά μας δικαιώματα. Κάτι τέτοια τσιράκια έχουν οι εργοστασιάρχες και μπορούν ανενόχλητοι να απολύουν, να βγάζουν σε διαθεσιμότητες και να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους.

Ο μόνος δρόμος είναι η οργάνωση του αγώνα μας. Να καλέσουμε σε αλληλεγγύη και άλλους χώρους δουλειάς, όλο το λαό της Κορινθίας. Να κάνουμε Γενική Συνέλευση, να αποφασίσουμε τα αιτήματά μας και τις μορφές πάλης. Να διεκδικήσουμε μέτρα προστασίας για τους άνεργους. Είναι καθήκον για όσους σήμερα εργάζονται.

Ξεσηκωμός για να μην μας πιάσουν στον ύπνο».

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΝΑΥΤΩΝ»
Ο οργανωμένος αγώνας έφερε αποτελέσματα

Ανακοίνωση με αφορμή τη μάχη που δόθηκε στο οχηματαγωγό «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ» για την καταβολή των δεδουλευμένων και την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Ακτοπλοΐας

Το καθήκον που έχει ο κλάδος των ναυτών, μαζί με τους ναυτεργάτες και όλους τους εργαζόμενους να ενισχύσει το ταξικό μέτωπο, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, βγάζοντας ταυτόχρονα από το σβέρκο του τις δυνάμεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, που βρίσκονται στην πλειοψηφία της διοίκησης της Ενωσης Ναυτών (ΠΕΝΕΝ), αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η παράταξη «Αγωνιστικός Συνδυασμός Ναυτών», ενόψει και των εκλογών για την ανάδειξη νέας διοίκησης, διαδικασία που θα αρχίσει το Σεπτέμβρη με την εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Ενωσης και την εκλογή εφορευτικής επιτροπής.

Οπως επισημαίνει η παράταξη, το παράδειγμα της μάχης που δόθηκε προχτές στο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ», όπου ναύτες του πληρώματος, συσπειρωμένοι με τις ταξικές δυνάμεις, μπήκαν μπροστά για την καταβολή των δεδουλευμένων και την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Ακτοπλοΐας, είναι χαρακτηριστικό για τη δύναμη της οργανωμένης πάλης. Ενώ αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά ο ρόλος αυτής της πλειοψηφίας και του προέδρου του σωματείου Αν. Νταλακογιώργου, εκπροσώπου της «Αυτόνομης Παρέμβασης», καθώς με τη δική τους ανοχή η πλοιοκτήτρια εταιρεία HSW καταπατούσε τη ΣΣΕ.

Ο ΑΣΝ σημειώνει προς τον κλάδο ότι η επίθεση που δέχονται οι ναυτεργάτες και όλοι οι εργαζόμενοι από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ) είναι σφοδρή και πλήττει το σύνολο των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

Από την άλλη η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΕΝΕΝ συνεχίζει να υπονομεύει τα συμφέροντα των ναυτών και να βάζει εμπόδια στην οργάνωση των αγώνων τους. Ευθυγραμμισμένη με την πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ της ΠΝΟ, προσπαθεί να προκαλέσει σύγχυση και αποπροσανατολισμό, να βάλει εμπόδια στην αγωνιστική οργάνωση των ναυτεργατών, διαδίδοντας από τη μια ότι το Ασφαλιστικό δεν «πιάνει» τους ναυτεργάτες και από την άλλη συμφωνεί με την απελευθέρωση (άρση του καμποτάζ) στις θαλάσσιες ενδομεταφορές, βάζοντας ως «όρο» μέσα στα δουλεμπορικά πλοία, όπου κυκλοφορούν πλέον ανεξέλεγκτα και θα κυριαρχεί η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, να υπάρχουν και ορισμένοι Ελληνες.

Η παράταξη καλεί τους ναύτες να συμμετάσχουν μαζικά στη γενική συνέλευση της ΠΕΝΕΝ το Σεπτέμβρη, ψηφίζοντας για εφορευτική επιτροπή τους υποψήφιους του ΑΣΝ, δίνοντας μια πρώτη απάντηση στις συνδικαλιστικές δυνάμεις της υποταγής.

Για καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας και εξαναγκασμό των εργαζομένων να δουλεύουν σε συνθήκες σκληρής εντατικοποίησης, καταγγέλλει την επιχείρηση εμπορίας τροφίμων «Αρβανιτίδης», που δραστηριοποιείται στη Β. Ελλάδα και στην Κοζάνη, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης.

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το σωματείο, ήδη, οι επιχειρήσεις «Αρβανιτίδη» στην Κοζάνη προχώρησαν σε 6 απολύσεις τις προηγούμενες μέρες ενώ φημολογείται ότι θα απολύσουν άλλους 12 εργαζόμενους μέσα στους επόμενους μήνες. Aναφέρεται ότι οι εργαζόμενοι της επιχείρισης αντιμετωπίζουν καθημερινά στο χώρο δουλειάς την καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας με τη συστηματική παράταση του ωραρίου λειτουργίας και τις απλήρωτες υπερωρίες αφού εξαναγκάζονται να δουλεύουν 6 ώρες, ενώ έχουν υπογράψει σύμβαση για 4 ώρες. Επίσης, στους εργαζόμενους γίνεται έλεγχος των πόντων ατομικής κατανάλωσης εμπορευμάτων από τα καταστήματα της αλυσίδας όπου δουλεύουν, απαγορεύοντας με αυτό τον τρόπο να ψωνίζουν από άλλα καταστήματα και επεκτείνεται αυτός ο έλεγχος στην προσωπική και κοινωνική τους ζωή.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη ότι ευθύνη για την κατάσταση αυτή φέρει και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης που δεν πήρε μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ