ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
Τρέχουν να προλάβουν

Αυτό που συμβαίνει με την κυβερνητική πολιτική ξεπερνά το «βρήκαμε παπά να θάψουμε πεντέξι».

Με πρόσχημα την «τρόικα» (ενώ μαζί αποφασίζουν) έχει βάλει στο φουλ τη μηχανή ώστε να περάσει σαν οδοστρωτήρας η πολιτική της πάνω απ' ό,τι έχει μείνει ακόμα όρθιο από εργατικά και λαϊκά δικαιώματα.

Εχοντας ζεστή την πλάτη της από την εργατική αριστοκρατία, δηλαδή τους εργατοπατέρες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, έχοντας ένθερμους υποστηριχτές της το σύνολο των εκδοτών που εκφράζουν αυτήν ή την άλλη ομάδα συμφερόντων του κεφαλαίου, και ισχυροποιημένη την πρόσδεση της χώρας στο ιμπεριαλιστικό άρμα, τρέχει με χίλια να νομοθετήσει τώρα και όσο πιο γρήγορα γίνεται (μέσα στις διακοπές) όλα εκείνα που σε ένα «νορμάλ» πολιτικό χρόνο - δηλαδή από το Σεπτέμβρη και μετά - θα είναι πιο δύσκολο να περάσουν.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει ότι έχει τη λαϊκή συναίνεση για την πολιτική της. Ψάχνοντας για ένα - έστω ένα - δείγμα υπέρ αυτού του ισχυρισμού, δεν μπορείς να βρεις τίποτα άλλο παρά μόνο κάτι άρθρα στον αστικό Τύπο, που βεβαιώνουν ότι υπάρχει συναίνεση κι ότι το μόνο πρόβλημα είναι ο τρόπος που γίνεται ο διάλογος, που αν δεν γίνεται σωστά οδηγεί σε κίνδυνο να υπάρξει «κοινωνική αναταραχή».

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν έχει τη λαϊκή συναίνεση. Το ξέρει κι αυτή και οι ιδιοκτήτες του αστικού Τύπου. Γι' αυτό και διαμορφώνουν πραγματικότητα. Γράφουν και ξαναγράφουν για την κοινωνία που «αποδέχεται τα μέτρα» μπας και στο τέλος γίνει πιστευτό ότι έτσι είναι. Τους ξεφεύγει μια ανησυχία όταν αναφέρονται σε κίνδυνο να υπάρχουν «περιττές εντάσεις».

Οποιος ζει στη γειτονιά την αγωνία των ανθρώπων εκεί για το καθεμέρα, κι όποιος επίσης ελεύθερος από δεσμεύσεις απέναντι στο κεφάλαιο, αναλύει τα δεδομένα, από καιρό ξέρει...

Τώρα μαθαίνουν στην πράξη κι όσοι δεν ήθελαν να γνωρίζουν.

Ηδη ορισμένοι αρχίζουν να γράφουν για κάτι ψιλά γράμματα στο νόμο για το Ασφαλιστικό. Που βεβαιώνουν πως τα περίφημα 360 ευρώ που θα τα έπαιρναν όλοι, σαν βάση της σύνταξής τους, δεν πρόκειται να υπάρξουν. Αντίθετα ένα μέρος τους ίσως να δίνεται σαν συμπλήρωμα σ' όσους δεν κατορθώνουν να βγάλουν ούτε μια σύνταξη πείνας. Κι αυτό είναι ένα μόνο απ' όσα περιέχονται στο ήδη ψηφισμένο Ασφαλιστικό. Τα χειρότερα προαναγγέλλονται από την «Πράσινη βίβλο για τις συντάξεις» που και πάλι μόνο ο «Ριζοσπάστης» παρουσίασε (πρώτο θέμα στο κυριακάτικο φύλλο).

Στο μεταξύ, κάθε μέρα, κάθε ώρα, με κάθε κυβερνητική εξαγγελία γίνεται όλο και πιο καθαρό ότι για να μπει φρένο σ' αυτόν τον κατήφορο χρειάζεται τώρα, άμεσα η συγκρότηση της ευρύτερα δυνατής λαϊκής συμμαχίας - όχι γενικά και αόριστα - αλλά με καθαρό το αντιμονοπωλιακό μέτωπό της κι ακόμα καθαρότερο ότι αυτό το σύστημα δεν εξανθρωπίζεται, θέλει ανατροπή, άρα και πολιτικά το αίτημα δεν μπορεί να είναι παρά να αλλάξει η τάξη που βρίσκεται στην εξουσία.

Η ιερή συμμαχία κυβέρνησης - κεφαλαίου, που δείχνει τα δόντια της καθημερινά, βεβαιώνει πως μόνο με τέτοιους όρους, δηλαδή με χτίσιμο ανάλογου αντίπαλου δέους, μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Ασχετο: Εντάξει, να 'ναι καυτός ο Αύγουστος, αλλά γιατί αυτό να συμβεί ξανά στη Σάμο; (ο καθένας κι ο πόνος του θα πείτε, αλλά πατρίδα είναι αυτή, κι ας είναι μπανάλ ο όρος). Οποιος δεν έχει πάει στο Κακοπέρατο, δεν καταλαβαίνει για τι φωτιά μιλάμε. Δε σημαίνει τίποτα η φράση «φωτιά στο Μαραθόκαμπο, φτάνει στα Βοτσαλάκια» αν δεν ξέρεις πόσα χρόνια προσπαθούν διάφορα συμφέροντα να βάλουν χέρι στα παρθένα δάση της δυτικής Σάμου. Πεύκο, ελιά και αμπέλι κι άνθρωποι μελίσσια ήταν κάποτε αυτός ο τόπος.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΚΑΥΤΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

ΚΟΛΥΜΠΑ ΕΣΥ ΑΜΕΡΙΜΝΟΣ... «Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αυγουστιάτικα συμβαίνουν τα πάντα (...) Κατά τα φαινόμενα, τούτος ο Αύγουστος θα είναι πραγματικά καυτός, θα "παιχτεί" καλοκαιριάτικα η πρόβα του αναμενόμενου θερμού φθινοπώρου για να δοκιμάσει πρόωρα τις αντοχές της κυβέρνησης, η οποία δείχνει πλέον ότι έχει λάβει τις αποφάσεις της (...) Ο Πρωθυπουργός έχει πλέον χαράξει σαφή δρόμο και δείχνει διατεθειμένος να τον περπατήσει ως το τέλος (...) Την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε, χωρίς πολλά πολλά, την επιστράτευση των φορτηγατζήδων και την επίταξη των φορτηγών και ταυτόχρονα έδωσε οδηγίες στους συναρμόδιους υπουργούς για το άνοιγμα ως τον Νοέμβριο όλων των κλειστών επαγγελμάτων. Επιπλέον προετοιμάζει επέμβαση στις δημόσιες επιχειρήσεις, αλλαγές στο κράτος και πλήθος πολιτικών πρωτοβουλιών, οι οποίες θα εκδηλωθούν πριν από τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (...) Με άλλα λόγια φέρεται αποφασισμένος να συγκρουσθεί καθώς ξέρει ότι ο δρόμος που ακολουθεί είναι χωρίς επιστροφή. Και προφανώς από την πρόβα του Αυγούστου πολλά θα κριθούν (...) Ο δικός μας Αύγουστος είναι πλήρης γεγονότων και ειδήσεων» (ο Α. Καρακούσης στο ΒΗΜΑ).

«ΠΕΡΙΤΤΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ»: «Η κυβέρνηση πρέπει να μελετήσει προσεκτικά το θέμα της ΔΕΗ καθώς η απαίτηση της τρόικας να πουληθούν σε ιδιώτες ορισμένες μονάδες ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών για τους καταναλωτές (...) Το φθινόπωρο προβλέπεται θερμό σε πολλά μέτωπα. Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να προετοιμαστεί κατάλληλα, να εξαντλεί τα περιθώρια διαλόγου και να νομοθετεί με σύνεση, ώστε να αποφεύγονται οι περιττές εντάσεις που οδηγούν σε κοινωνική αναταραχή» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΘΡΑΣΟΣ: «Η ελληνική κοινωνία μοιάζει να έχει κατανοήσει ότι η χώρα πρέπει να πάει μπροστά. Για να το πετύχει, πρέπει να εκσυγχρονισθούν πολλές δομές, να αλλάξουν ακόμα πολλά. Πολλές κοινωνικές κατηγορίες, όχι απαραιτήτως οι πιο προνομιούχες, έχουν αποδεχθεί να επωμισθούν τις θυσίες που τους αναλογούν. Σε μια κοινή προσπάθεια όμως θυσίες κάνουν όλοι - και σε αυτό δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΝΕΑ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ με ατέρμονη επίθεση στους εργαζόμενους

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΚΟΒΟΥΝ ΣΤΑ ΚΡΥΦΑ τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανοιχτές πληγές και κλειστά επαγγέλματα

ΤΑ ΝΕΑ: Τι θα αλλάξει για τα κλειστά επαγγέλματα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ανοίγουν τώρα μέτωπα με επτά επαγγέλματα

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΠΟΛΛΗ ΖΗΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ

Η ΧΩΡΑ: «Παρ' τα όλα» στην τρόικα

ΤΟ ΒΗΜΑ: Σκληρό ροκ, το ΔΝΤ απαιτεί απολύσεις στις ΔΕΚΟ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Απολύσεις χιλιάδων από τις ΔΕΚΟ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΡΕΜΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ το πολιτικό κόστος από τις μαζικές απολύσεις στις ΔΕΚΟ που απαιτεί η τρόικα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ - ΔΕΚΟ

Η ΑΥΓΗ: Από Αύγουστο χειμώνα

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΥΡΩ-ΡΑΜΠΟ στο Γενικό Λογιστήριο

ΕΘΝΟΣ: 50 ΣΧΟΛΕΣ ΑΕΙ ξεπερνούν τα 18.000 μόρια

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: ΑΠΑΓΩΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Πάνε για όξυνση της εκμετάλλευσης σε βάθος χρόνου

«Τα βάρβαρα μέτρα (...) είναι βγαλμένα μέσα από τις Συνθήκες του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας, είναι ταυτόχρονα η επικαιροποίηση της πολιτικής ενίσχυσης για τα μονοπώλια, με βάση τις σημερινές ανάγκες τους και στο πλαίσιο της στρατηγικής "ΕΕ - 2020", δηλαδή των σχεδιασμών που θα ξεδιπλώσουν σε ορίζοντα 10ετίας. Είναι τα μέτρα "μόνιμου χαρακτήρα και απόδοσης" που επιδιώκουν να εφαρμόσουν ήδη πριν από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης και ανεξάρτητα από την έκβαση και τα όποια σκαμπανεβάσματά της. Για τους εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα τα ακόμη χειρότερα είναι μπροστά (...) Η διάσωση του εκμεταλλευτικού συστήματος, η αναζήτηση διεξόδων για τα λιμνάζοντα, σήμερα, υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια και κέρδη κινητοποιεί τα κράτη, τους μηχανισμούς, τους πολιτικούς διαχειριστές τους. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπόσχεται να διοχετεύσει ζεστό κρατικό χρήμα δεκάδων δισ. ευρώ στις μερίδες της πλουτοκρατίας, μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, του νέου "βελτιωμένου" λεγόμενου επενδυτικού νόμου, των συμπράξεων με ιδιωτικά κεφάλαια, κ.ά. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στηρίζει το ντόπιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, συνολικά το σύστημα της εκμετάλλευσης, με τζάμπα ρευστότητα που σήμερα υπολογίζεται σε περισσότερα από 90 δισ. ευρώ, ποσό δηλαδή που ξεπερνά το 35% του παραγόμενου ΑΕΠ στη χώρα. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι χρήμα και μάλιστα σε υπεραφθονία υπάρχει και στα κρατικά ταμεία και στους ιδιώτες με τους οποίους και συνεργάζονται. Το δικό τους πρόβλημα είναι το πώς θα κάνουν φτωχότερο το λαό, προκειμένου η πλουτοκρατία να ανακτήσει αλλά και να κερδίσει σε πόντους ανταγωνιστικότητας» (το άρθρο στον κυριακάτικο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).

και βιάζονται να την επιβάλουν

«Το θετικό είναι ότι η σθεναρή στάση της κυβέρνησης αποτελεί σήμα και στις άλλες κοινωνικές ομάδες των οποίων τα "κεκτημένα" θα αμφισβητηθούν τις επόμενες εβδομάδες (...) Απαιτείται να γίνουν τομές και ανατροπές. Oι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών εθελοτυφλούσαν σε μία σειρά από θέματα λειτουργίας των αγορών, συμβιβαζόντουσαν με συντεχνίες, έκαναν πίσω προτάσσοντας το μικροκομματικό συμφέρον μπροστά στο κοινωνικό όφελος (...) H κυβέρνηση έχει μία "χρυσή ευκαιρία" να διορθώσει παθογένειες 10ετιών. Εχει σύμμαχο την κοινωνία και απέναντί της τις συντεχνίες. Tο μόνο αρνητικό ίσως είναι πως δεν έχει μαζί της τον χρόνο. Γι' αυτό όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα και με συνοπτικές διαδικασίες» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ