ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Προχωράει η «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ

Από λαϊκή διαδήλωση στην Τσεχία ενάντια στην εγκατάσταση της αμερικανικής «αντιπυραυλικής ασπίδας» το 2008

Associated Press

Από λαϊκή διαδήλωση στην Τσεχία ενάντια στην εγκατάσταση της αμερικανικής «αντιπυραυλικής ασπίδας» το 2008
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Κοντά στο κλείσιμο διμερών συμφωνιών για την ενεργοποίηση τμήματος της αμερικανικής «αντιπυραυλικής ασπίδας» σε χώρες της ΝΑ Ευρώπης όπως η Βουλγαρία και η Τουρκία ως το 2011 βρίσκονται αξιωματούχοι του Πενταγώνου.

Σύμφωνα με εκτενές προχτεσινό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ», το πρόσχημα για την ανάπτυξη της «αντιπυραυλικής ασπίδας» είναι το ιρανικό πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα.

Αξιωματούχοι στο Πεντάγωνο υποστήριξαν ότι βαίνουν προς ολοκλήρωση οι διαπραγματεύσεις για σταθμούς ραντάρ σε Τουρκία και Βουλγαρία και πως παράλληλα προχωρά η συνεργασία των ΗΠΑ με το Ισραήλ (όπου έχουν εγκαταστήσει από το 2008 χερσαίους σταθμούς ραντάρ). Μάλιστα, φαίνεται πως οι Αμερικανοί αναζητούν τουλάχιστον μία ακόμη χώρα μεταξύ των συμμάχων τους στον Περσικό Κόλπο, με στόχο την εκεί αναβάθμιση αντιπυραυλικών συστημάτων, αλλά και την εγκατάσταση συστημάτων ραντάρ επί εδάφους (ανάλογα με εκείνα που έχουν στήσει στο Ισραήλ). Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι τα συστήματα ραντάρ και αναχαίτισης πυραύλων (τύπου MS-3) είναι από τεχνικής άποψης «ξεχωριστά», βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, αλλά όλα είναι «σύμφωνα με τα συστήματα ελέγχου και διοίκησης» του αμερικανικού στρατού.

Η πρώτη φάση της «αντιπυραυλικής ασπίδας» σχεδιάζεται να είναι έτοιμη ως το 2011 και θα περιλαμβάνει εκτός από την εγκατάσταση χερσαίων συστημάτων ραντάρ και περιπολίες πλοίων με συστήματα τύπου «Aegis». Το 2015 προγραμματίζεται η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του προγράμματος με τη Ρουμανία, που έχει ήδη συμφωνήσει την έως τότε λειτουργία χερσαίων συστημάτων αναχαίτισης πυραύλων. Το 2018 η Πολωνία έχει και αυτή ήδη συμφωνήσει να εκτελέσει ανάλογη συμφωνία και να λειτουργήσει αντιπυραυλικά συστήματα «SΜ-3». Συνολικά, η αντιπυραυλική ομπρέλα σχεδιάζεται να έχει ολοκληρωθεί ως το 2020, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει την προθυμία της να συνδράμει στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Τέλος, στο δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ» αναφέρεται ότι η «αντιπυραυλική ασπίδα» θα τεθεί επί τάπητος και στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα το Νοέμβρη.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Η «ονοματολογία» υποδαυλίζει την αντιπαράθεση

Εντονες διεργασίες για την επιλογή των επικεφαλής και τα ψηφοδέλτια για τις εκλογές στην τοπική διοίκηση παρατηρούνται στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στη «Δημοκρατική Αριστερά» του Φ. Κουβέλη, σε κλίμα αντιπαράθεσης με επίκεντρο την ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Αλ. Αλαβάνου για την Περιφέρεια Αττικής.

Η Σοφία Σακοράφα, την οποία ο ΣΥΝ ήθελε για υποψήφια περιφερειάρχη, απέρριψε την πρόταση, δηλώνοντας στην κυριακάτικη «Ελευθεροτυπία» ότι «δεν ήταν και δεν είναι στις προθέσεις μου να είμαι υποψήφια στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές». Η ίδια φέρεται δυσαρεστημένη απ' την έκταση που έλαβε η σχετική συζήτηση, με διαρροές που ήθελαν την υποψηφιότητά της «κλειδωμένη».

«Πονοκέφαλο» στον ΣΥΝ προκαλεί το ενδιαφέρον του Αλ. Αλαβάνου για την περιφέρεια. Η ηγεσία του ΣΥΝ του διαμηνύει ότι «δεν χωράει στην απόφαση για στήριξη υποψηφιότητας που ενώνει και συγχρόνως υπερβαίνει τον ΣΥΡΙΖΑ». Μια «γεύση» της αντιπαράθεσης δίνει η αρθρογραφία στην εφημερίδα «Δρόμος» του Αλ. Αλαβάνου. Η ηγεσία του ΣΥΝ καταγγέλλεται ότι «μηχανεύεται, κόβει και ράβει κατά τις γνωστές συνήθειες "στοιχεία" και "πληροφορίες" που διοχετεύονται κατά τα ειωθότα, στους "ημετέρους" του Τύπου» και ότι «ορισμένοι δεν διστάζουν να αναλώνουν, να αντιπαραθέτουν ανθρώπους προκειμένου να προωθήσουν σχεδιασμούς»...

Εντονα επικρίνεται και η συμμετοχή της παράταξης του ΣΥΝ στη συζήτηση στη Θεσσαλονίκη με άλλες παρατάξεις, ανάμεσά τους και αυτής που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Οπως σημειώνεται «όταν συνομιλείς με την κυρία Αράπογλου (...) όταν βρίσκεται στο ίδιο τραπέζι με τον τον κ. Ευθυμιάδη (...), τον κ. Τζήκα (...) και άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες προφανώς δεν συμβάλλεις στην οικοδόμηση δεσμών εμπιστοσύνης με τον λαό της πόλης».

Στην ονοματολογία του τελευταίου διαστήματος - που πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν σκόπιμη από πλευράς ηγεσίας ΣΥΝ προκειμένου να μετρήσει αντιδράσεις - έχουν παίξει τα ονόματα των τριών πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και νυν ανεξάρτητων, του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρου, του εργατολόγου και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Αλ. Μητρόπουλου, ακόμα του σημερινού δημάρχου Ελληνικού Χ. Κορτζίδη για τον Δήμο της Αθήνας.

Συζητήσεις σε τοπικό επίπεδο γίνονται και με τους «Οικολόγους - Πράσινους» τους οποίους ωστόσο «φλερτάρει» και η «Δημοκρατική Αριστερά» του Φ. Κουβέλη. Χτες, αντιπροσωπεία του κόμματος είχε συνάντηση με τον Γ. Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος όμως συγχρόνως συζητά και με τον ΣΥΝ. Η «Δημοκρατική Αριστερά» σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει «φυσιολογική εξέλιξη και χρήσιμη πρόταση την υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη για το Δήμο Θεσσαλονίκης».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στήριξη στις συνομιλίες ζητάει η κυβέρνηση

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέα έκκληση για ενότητα απηύθυνε, την Κυριακή, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ζητώντας από τα κόμματα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα αποτελέσματα της κατοχής και της εισβολής, ενόψει του σημερινού Εθνικού Συμβουλίου, με θέμα το Κυπριακό και την εξέλιξη των συνομιλιών, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, χτες υπερθεμάτισε των δηλώσεων του προέδρου, υπογραμμίζοντας ότι μόνο όταν σφυρηλατηθεί η ενότητα στο εσωτερικό θα καταστεί δυνατό να αντιμετωπιστεί η πολιτική της Τουρκίας, που στοχεύει στην αποποίηση των ευθυνών της για τη μέχρι τώρα μη επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Ο Α. Κυπριανού σημείωσε ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να σεβαστούν τη βάση των συνομιλιών που είναι οι διαχρονικές θέσεις και δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Κυπριακή δημοκρατία, ως ελληνοκυπριακή κοινότητα, για την επίλυση του Κυπριακού.

Τέλος, χτες, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Συρία. Σε επίσημη ανακοίνωση, μετά τη συνάντηση με τον Μ. Κυπριανού, ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ εξέφρασε την υποστήριξη της Δαμασκού στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ενώ συζητήθηκαν αναλυτικά και οι διμερείς σχέσεις Κύπρου - Συρίας.

Περιοδείες και εκδηλώσεις του ΚΚΕ

Σήμερα Τρίτη, 3 Αυγούστου, ο Απ. Νάνος, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στον ΟΣΕ στις 8.30 το πρωί, όπου θα έχει συζητήσεις για τις εξελίξεις στον ΟΣΕ και την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τις μεταφορές.

Αύριο Τετάρτη, 4 Αυγούστου, στη 1 μετά το μεσημέρι, κλιμάκιο της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Απ. Νάνο, θα περιοδεύσει στα καταστήματα Βόλου και Ν. Ιωνίας του «ΑΤΛΑΝΤΙΚ», με αφορμή τις εξελίξεις στην επιχείρηση.

Η Κομματική Οργάνωση Κιλκίς του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση το Σάββατο 7 Αυγούστου, στο Δροσάτο, στην «ταβέρνα του Μουστάκα». Στη συνεστίαση θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου.

Γυναίκα και σοσιαλισμός

Εκδήλωση με θέμα «Γυναίκα και σοσιαλισμός. Ο πρωτοπόρος ρόλος του ΚΚΕ στον αγώνα για τη χειραφέτηση και ισοτιμία των γυναικών» διοργανώνει η ΝΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΚΚΕ, την Παρασκευή 6 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., στο αίθριο του Εργατικού Κέντρου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού. Θα μιλήσει η Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου και Νήσων του ΚΚΕ, ενώ θα προβληθεί DVD με θέμα «Γυναίκα και σοσιαλισμός».

Εκδήλωση μνήμης και τιμής

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 6 αγωνιστές του ΕΑΜ που δολοφονήθηκαν από όργανα των κατακτητών στις 5 Αυγούστου του 1943 στη θέση Κουρί, διοργανώνει το παράρτημα Πτολεμαΐδας της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), την Κυριακή 8 Αυγούστου. Η εκδήλωση θα γίνει στις 11 το πρωί στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στη λαϊκή αγορά της Πτολεμαΐδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ