ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
«Εγκληματική» εγκατάλειψη από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Καταγγελία της ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ, για τις σοβαρές ελλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των κατοίκων

Αρρηκτα δεμένες είναι οι εξελίξεις σε Υγεία και Ασφάλιση, που ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ μετατρέπουν σε τομείς - χρυσωρυχεία για τα μονοπώλια (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση συνταξιούχων)
Αρρηκτα δεμένες είναι οι εξελίξεις σε Υγεία και Ασφάλιση, που ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ μετατρέπουν σε τομείς - χρυσωρυχεία για τα μονοπώλια (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση συνταξιούχων)
Τις σοβαρές ελλείψεις στο Νοσοκομείο Ζακύνθου αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Ζακύνθου του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας πως αυτές έχουν σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους εργαζόμενους.

Οπως αναφέρει η ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ: «Εχουν ήδη κλείσει δύο κλινικές, η Νευρολογική και η Πνευμονολογική, η Καρδιολογική υπολειτουργεί με 1 καρδιολόγο και αποσπασμένο προσωπικό και τελευταία προωθείται η συγχώνευση Παιδιατρικής και Χειρουργικής κλινικής λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Το προσωπικό όλων των ειδικοτήτων υπερεργάζεται, τα εξωτερικά ιατρεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην εξυπηρέτηση των ασθενών.

Με τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν και την αύξηση των ασθενών, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, υπάρχει άμεσος κίνδυνος να πεθάνουν ή να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας των ασθενών.

Θέλουν Υγεία με κριτήριο την αγοραπωλησία

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είναι οι κύριοι υπεύθυνοι γι' αυτή την κατάσταση που στην ουσία δολοφονούν το λαό, έχοντας όλα τα προηγούμενα χρόνια πάρει μέτρα για την παντελή υποβάθμιση της Υγείας και σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη δραστική μείωση των δημόσιων δαπανών για την Υγεία, επικαλούμενη το Μνημόνιο με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, θέτει σε κίνδυνο την Υγεία του λαού και οδηγεί τους εργαζόμενους σε ιδιωτικές υπηρεσίες Υγείας και ασφάλισης, χρυσοφόρο τομέα για τις πολυεθνικές.

Ενας ζωτικής σημασίας κλάδος όπως αυτός της Υγείας αντί να προσφέρεται δωρεάν στο λαό απαξιώνεται συνειδητά στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, της εμπορευματοποίησης.

Με το νέο νομοσχέδιο, η ολοήμερη λειτουργία στην ουσία είναι βασικός μοχλός λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων ως επιχειρήσεις. Οπως κάθε επιχείρηση, για να είναι κερδοφόρα, φροντίζει να είναι φτηνό και ευέλικτο το εργατικό δυναμικό της, έτσι και με την ολοήμερη λειτουργία προβλέπεται να εφαρμοστεί η υπερωριακή απασχόληση του υπάρχοντος προσωπικού και οι προσλήψεις επικουρικού (ιατρικού και λοιπού) προσωπικού.

Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη αρκετή εμπειρία από τη λειτουργία με κριτήριο την "αγοραπωλησία" των ιατρικών υπηρεσιών των απογευματινών ιατρείων. Τα "πρωινά" τακτικά εξωτερικά ιατρεία που λειτουργούν με μεγάλο χρόνο αναμονής, εξαναγκάζουν τους ασθενείς να πηγαίνουν στα ιδιωτικά απογευματινά.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται σε οικονομικά κίνητρα, 10% αύξηση στο μισθό, για να προσελκύσει υγειονομικό προσωπικό στην επαρχία, την ίδια στιγμή που πετσοκόβει σε πολλαπλάσιο βαθμό μισθούς και επιδόματα, στο όνομα της κρίσης.

Να στείλουμε μήνυμα στις εκλογές του Νοέμβρη

Η Υγεία είναι θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Δεν πρέπει να είναι εμπόρευμα αλλά αποκλειστική υποχρέωση του κράτους, να παρέχει δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, με μοναδικό κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, οι υγειονομικοί δεν πρέπει να συμβιβαστούν με τη σημερινή απελπιστική κατάσταση που επικρατεί και στο Νοσοκομείο Ζακύνθου και στα Κέντρα Υγείας, να μη δεχτούν αυτά τα μέτρα και αυτήν την πολιτική στο σύνολό της.

Λύση υπάρχει, δυνατότητα υπάρχει για την πλήρη και δωρεάν κάλυψη των αναγκών Υγείας - Πρόνοιας όλων, χωρίς προϋποθέσεις και εξαιρέσεις. Απόφαση χρειάζεται και εμπιστοσύνη στη λαϊκή δύναμη. Στη συμμαχία των εργατοϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, της νεολαίας και των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων, των επιστημόνων που θέτουν τη γνώση και τη δουλειά τους στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.

Στις επερχόμενες εκλογές του Νοέμβρη είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία τα λαϊκά στρώματα να καταδικάσουν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ. και όσων συνεργάζονται μαζί τους γιατί αποτελούν το πολιτικό προσωπικό των μονοπωλίων που υπηρετούν πιστά, σε βάρος του λαού.

Να καταδικάσουν τα κόμματα αυτά και όσους τους στήριξαν ή συμβιβάστηκαν μαζί τους, γιατί με βοηθό την τοπική διοίκηση προώθησαν νέα αντεργατικά μέτρα, επιβάρυναν το λαό με φόρους και νέα βάρη, γιατί δεν προχώρησαν σε έργα υποδομής που αφορούν τη ζωή του λαού. Ο λαός πρέπει να απαντήσει και με την ενίσχυση των συνδυασμών της "Λαϊκής Συσπείρωσης", στο δρόμο της ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Διεκδικούμε:

  • Την πλήρη κάλυψη του νοσοκομείου Ζακύνθου και των Κέντρων Υγείας με πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων με σχέση εργασίας μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
  • Να μην συγχωνευτεί η Παιδιατρική με την Χειρουργική Κλινική.
  • Να διασφαλιστεί η λειτουργία της Νευρολογικής - Πνευμονολογικής κλινικής.
  • Σε όλο τον πληθυσμό βιβλιάριο Υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμιά πληρωμή ή συμμετοχή στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εργαστηριακές εξετάσεις, νοσήλια και θεραπείες. Κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών και των συνταξιούχων στον κλάδο Υγείας.
  • Να διασφαλιστεί από τον κρατικό προϋπολογισμό η προμήθεια του απαραίτητου τεχνολογικού - ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού και η μέριμνα για τη συντήρησή του ώστε να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού.
  • Κάλυψη των χρεών των δημόσιων νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κάλυψη των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων από το κράτος και τους επιχειρηματίες. Φορολόγηση του κεφαλαίου με 45%».

ΑΓΡΙΝΙΟ
Απλήρωτοι για μήνες εργαζόμενοι σε ιδιωτική κλινική

Αδιέξοδη για εργαζόμενους και ασθενείς η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία

Οι τραγικές συνέπειες που επιφέρει η επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της Υγείας, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ασθενείς, αναδεικνύονται και από την περίπτωση της ιδιωτικής κλινικής «Ιπποκράτειο Ιδρυμα» (πρώην Κρικελή) στο Αγρίνιο, όπου, όπως καταγγέλλουν το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Ενωση», οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και έξι μήνες, με την εργοδοσία να τους χρωστάει και αναδρομικά δύο χρόνων.

«Απλήρωτοι - σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων - παραμένουν επίσης και οι γιατροί της κλινικής. Την ίδια στιγμή δεν εφαρμόζονται οι συλλογικές συμβάσεις και οι ειδικότητες, ενώ οι συνθήκες εργασίας είναι απαράδεκτες, με την τρομοκρατία και ειδικότερα τον "ψυχολογικό πόλεμο" προς τους εργαζόμενους σε καθημερινή βάση. Ακόμα, σύμφωνα με καταγγελίες, προσλαμβάνουν νέους εργαζόμενους με δίμηνες συμβάσεις, χωρίς αυτές να "φαίνονται" πουθενά, προκειμένου να βγάζουν τη δουλειά πέρα.

Αποκορύφωμα της αντεργατικής στάσης και συμπεριφοράς της εργοδοσίας ήταν να μην εμφανιστούν σε συγκεκριμένο ραντεβού με αντιπροσωπεία του ΕΚ Αγρινίου και του Σωματείου για να συζητήσουμε τα προβλήματα την Πέμπτη 29 Ιούνη. Η αιτιολογία της εργοδοσίας, ότι δεν πληρώνει τους εργαζόμενους γιατί τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστάνε στην κλινική, είναι φτηνή δικαιολογία, προσπάθεια αποπροσανατολισμού και μετάθεσης ευθυνών. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκει να φύγουν από τη δουλειά οι εργαζόμενοι με μεγάλη προϋπηρεσία χωρίς να πάρουν αυτά που δικαιούνται και ταυτόχρονα να προσλάβει νέους με ατομικές συμβάσεις και όρους που θα επιβάλει η εργοδοσία. Και όλα αυτά σε βάρος όχι μόνο των εργαζομένων, αλλά και των ασθενών της κλινικής», τονίζεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει:

«Καταγγέλλουμε την κατάσταση αυτή σε όλους τους εργαζόμενους και απαιτούμε:

  • Να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι για όσα δικαιούνται (μισθούς, αναδρομικά κ.ά.).
  • Να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και ιδιαίτερα να σταματήσει ο "ψυχολογικός πόλεμος" και η τρομοκρατία.
  • Να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος από τα αρμόδια όργανα (Επιθεώρηση Εργασίας - ΙΚΑ) και άμεση παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.
  • Να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού με πλήρη και σταθερή δουλειά και αμοιβές.

Καλούμε τους εργαζόμενους στην κλινική να προχωρήσουν και αποφασιστικά να διεκδικήσουν τα δίκαιά τους. Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα για το ιδιωτικό κεφάλαιο. Είναι καθήκον και κοινωνική υποχρέωση του κράτους προς το λαό. Γι' αυτό θα πρέπει ο χώρος αυτός να αντιμετωπίζεται με προσοχή και υπευθυνότητα. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι με την πάλη τους πρέπει να διεκδικήσουν δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ