ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΟΕΚ
Προμηνύει πιο σκληρά χτυπήματα στις στεγαστικές ανάγκες του λαού

«Στον αέρα» και χιλιάδες εργαζόμενοι που είχαν ήδη πάρει έγκριση για δάνεια

Η απαράδεκτη απόφαση για τον ΟΕΚ έρχεται σε μια εποχή που, ακόμα και για να νοικιάσει ένα παλιό και ακατάλληλο διαμέρισμα, μια οικογένεια πληρώνει έναν ολόκληρο μισθό

Eurokinissi

Η απαράδεκτη απόφαση για τον ΟΕΚ έρχεται σε μια εποχή που, ακόμα και για να νοικιάσει ένα παλιό και ακατάλληλο διαμέρισμα, μια οικογένεια πληρώνει έναν ολόκληρο μισθό
Νέα «βόμβα» στην ανάγκη χιλιάδων λαϊκών οικογενειών και νέων ζευγαριών για κατοικία ρίχνει η κυβέρνηση με την πρόσφατη υπουργική απόφαση του Υπουργείου Εργασίας για τα δανειοδοτικά προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), η οποία εκδόθηκε στις 29 Ιούλη. Οπως προκύπτει από την απόφαση, όχι μόνο διακόπτεται η παραλαβή αιτήσεων χορήγησης δανείων από τον Οργανισμό για το διάστημα 9/7/2010 μέχρι 31/12/2010, αλλά αποδεικνύονται και ένα τεράστιο ψέμα οι υποσχέσεις του υπουργείου ότι δε θα θιγούν εκείνοι οι οποίοι είχαν ήδη κάνει αίτηση που έγινε δεκτή. Με μια σειρά όρους και προϋποθέσεις αποκλείεται ένας μεγάλος αριθμός δικαιούχων.

Σύμφωνα με (συντηρητικούς) υπολογισμούς που κάνουν και οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό, ξεπερνούν τις 10.000 οι δικαιούχοι που έχουν έγκριση δανειοδότησης από τον ΟΕΚ από τα μέσα του 2008, αλλά δε θα μπορέσουν τελικά να κάνουν χρήση του δικαιώματός τους για απόκτηση στέγης μετά την υπουργική απόφαση.

«Στον αέρα» χιλιάδες εργαζόμενοι

Με την υπουργική απόφαση, ουσιαστικά «παγώνουν» τα προγράμματα άτοκης δανειοδότησης του Οργανισμού, προγράμματα επιδότησης επιτοκίων, δάνεια για αποπεράτωση ή επισκευή υπάρχουσας κατοικίας και προγράμματα χορήγησης στεγαστικού δικαιώματος. Μόνο δάνεια αγοράς ή ανέγερσης κατοικίας, για τα οποία έχουν ήδη καταβληθεί δόσεις εξακολουθούν να ικανοποιούνται κανονικά ως προς τη χορήγηση των υπόλοιπων δόσεων. Την ίδια στιγμή, οι δικαιούχοι με εγκεκριμένα δάνεια από το 2009 ή 2010 θα ικανοποιηθούν σε μικρό ποσοστό, λόγω των προϋποθέσεων που μπαίνουν, παρά το ότι έχουν καταβάλλει και κόπο και χρήματα (π.χ. δικηγόροι, οικοδομικές άδειες) για την όλη διαδικασία.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με την απόφαση, οι δικαιούχοι από το πρόγραμμα αποπεράτωσης ή επισκευής κατοικίας θα ικανοποιηθούν εφόσον έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση εγγραφής προσημείωσης μέχρι και τις 9/7. Ωστόσο, είναι πολλοί οι δικαιούχοι, οι οποίοι δεν έχουν ειδοποιηθεί ακόμα από τον ΟΕΚ, προκειμένου να κάνουν τις κατάλληλες διαδικασίες για την προσημείωση. «Υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις οικογενειών που έχουν πακετάρει όλα τους τα υπάρχοντα, είναι έτοιμοι για μετακόμιση και δεν έχει έρθει ακόμα η σειρά τους για την προσημείωση! Ολοι αυτοί, χωρίς δική τους ευθύνη, δεν θα πάρουν το δάνειο που δικαιούνται», όπως τονίζει στον «Ρ» εργαζόμενη δικαιούχος του παραπάνω προγράμματος. Τα «εφόσον» που περιλαμβάνει η υπουργική απόφαση ορθώνουν μια σειρά εμπόδια σε χιλιάδες οικογένειες: «Αντί για 160.000 ευρώ που ήταν να πάρω δάνειο, τώρα με την υπουργική απόφαση, με διάφορα τερτίπια, το ποσό μειώθηκε στις 109.000 ευρώ. Είμαι τρίτεκνος και είχα υπολογίσει σε αυτά τα χρήματα για την αγορά ενός σπιτιού 110 τ.μ. Τώρα έχω μείνει ξεκρέμαστος» τονίζει στον «Ρ» ο Δ. Ζαλακώστας, του οποίου η οικογένεια έκανε αίτηση που έγινε δεκτή απ' τον ΟΕΚ.

Αλλο παράδειγμα: Μπαίνει η προϋπόθεση για όσους δικαιούχους έχει η εγκριθεί η αίτηση για δάνειο εξολοκλήρου από τον ΟΕΚ για ανέγερση ή αγορά κατοικίας να έχει συνταχθεί μέχρι τις 9/7 η τελική Τεχνική Εκθεση για σύνταξη συμβολαίου αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος δικαιούχος μπορεί ήδη να έχει αγοράσει οικόπεδο ή να έχει βγάλει οικοδομική άδεια και επειδή δεν έχει συνταχθεί η Τεχνική Εκθεση τελικά να μην πάρει το δάνειο που δικαιούται.

Μεσίτης τραπεζών και μεγαλοκατασκευαστών

Εν ολίγοις, χιλιάδες εργαζόμενοι θα πληρώσουν με τραγικό τρόπο την επιλογή των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ο ΟΕΚ να είναι ο σταθερός οικονομικός αιμοδότης των τραπεζών και των μεγαλοκατασκευαστών. Στα ταμεία των τραπεζών, για παράδειγμα, καταλήγει και η επιδότηση του επιτοκίου, στην οποία συνεισφέρει για λογαριασμό των δικαιούχων του ο ΟΕΚ. Να θυμίσουμε ότι ο ΟΕΚ έχει σταματήσει ουσιαστικά να δίνει άτοκα δάνεια για πρώτη κατοικία, όπως έχει πάψει να κατασκευάζει σπίτια για τους δικαιούχους του. Το 2007 μόλις 55 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν για το κατασκευαστικό του έργο, όταν το δανειοδοτικό του πρόγραμμα, από το οποίο ωφελούνται οι τράπεζες, έφτασε τα 450 εκατ. ευρώ. Για το 2010 ο προϋπολογισμός του ΟΕΚ προβλέπει, ότι περίπου 300 εκατ. θα διατεθούν για το δανειοδοτικό του πρόγραμμα και περίπου 300 για το κατασκευαστικό. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή από το δανειοδοτικό πρόγραμμα έχουν απορροφηθεί περίπου 150 εκατ. ευρώ, ενώ για το κατασκευαστικό μόλις το 4%. Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι στον ΟΕΚ, «για ένα χρόνο δεν έχει δημοπρατηθεί η κατασκευή ούτε μιας κατοικίας».

Ολη αυτή η κατάσταση αποτελεί, όπως όλα δείχνουν, μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναθεωρηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις δανειοδότησης, με στόχο να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι εργαζόμενοι δικαιούχοι ακόμα και από αυτές τις παροχές. Κατεύθυνση στην οποία άλλωστε ετοιμάζεται και σχετικό νομοσχέδιο.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Δεν κλείσαμε» με το Ασφαλιστικό

Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες το υπουργείο Εργασίας

«Δεν κλείσαμε, δεν τελειώσαμε. Το έργο, που χρειάζεται το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας, είναι ακόμη μεγάλο».

Η φράση του υφυπουργού Γ. Κουτρουμάνη, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ξεκαθάρισε ότι η αντιασφαλιστική επίθεση δεν έχει ημερομηνία λήξης. Στο ίδιο πλαίσιο, είπαν πως πρέπει να βρεθούν επιπλέον 350 μέχρι και 700 εκατομμύρια ευρώ, για να «πιάσουν» τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας. Φυσικά, για να βρεθούν αυτά τα χρήματα, το ενδεχόμενο λήψης νέων αντιασφαλιστικών μέτρων παραμένει, πόσο μάλλον όταν η «Πράσινη Βίβλος» της ΕΕ ζητά τη συνέχιση της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Κατά τα άλλα, η ηγεσία του υπουργείου επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει το ίδιο προκλητικά και να διαφημίζει ως «σωστές» τις αντεργατικές της επιλογές και να απαιτεί την ενεργό τους υποστήριξη από τους εργαζόμενους. Τα κυβερνητικά στελέχη επανέλαβαν ότι απαιτείται νέα εξοικονόμηση πόρων. Σ' αυτή την κατεύθυνση άλλωστε, ενώ για το 2010 το ποσό της κρατικής χρηματοδότησης για συντάξεις και παροχές ασφάλισης θα έφτανε τα 18 δισ. ευρώ, το Πρόγραμμα Σταθερότητας το περιόρισε στα 13,07 δισ. ευρώ. Αυτά τα περίπου 5 δισ. ευρώ (περίπου 25%) λείπουν από συντάξεις και παροχές προς τους ασφαλισμένους.

Συγκεκριμένα και μόνο για φέτος:

-- Στα 1,1 δισ. ευρώ φτάνει η περιστολή δαπανών στον κλάδο Υγείας και κύρια στο Φάρμακο, δηλαδή λιγότερες παροχές Υγείας προς τους εργαζόμενους και «εξίσωση» προς τα κάτω.

-- Στα 1,2 δισ. ευρώ έφτασαν οι περικοπές από το κόψιμο της 13ης και 14ης σύνταξης.

-- Από το χαράτσι (ΛΑΦΚΑ) στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ αφαίρεσαν απ' τις τσέπες των συνταξιούχων 120 εκατ. ευρώ.

-- Την ίδια στιγμή η εισφοροδιαφυγή, στην οποία έχουν κηρύξει «πόλεμο», βρίσκεται σε ποσοστό 30% και παρά τις κορόνες περί είσπραξης 850 εκατ. ευρώ από την αύξηση των εσόδων από εισφορές.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κραυγαλέα ανήθικη - αντεργατική επιλογή

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνεται για το πάγωμα των προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας:

«Το πάγωμα των δανειοδοτικών προγραμμάτων του ΟΕΚ και η μείωση των παροχών που επέβαλε η κυβέρνηση, τουλάχιστον για το 2010, θα έχει ως άμεση συνέπεια να οδηγήσει σε απελπιστική κατάσταση χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων που δικαιούνται δάνειο για τη στέγασή τους ή επιδότηση για το ενοίκιό τους. Πρόκειται για μια κραυγαλέα ανήθικη - αντεργατική επιλογή εφόσον η κυβέρνηση στερεί με πολλούς τρόπους από τον ΟΕΚ χρήματα που προέρχονται από τις κρατήσεις των ίδιων των εργαζομένων.

Η εργατική τάξη έχει τη δύναμη και να εμποδίσει μέτρα και να ανατρέψει την πολιτική που οδηγεί το λαό στη χρεοκοπία για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ