ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Αυγούστου 2010
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ - ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ
Πάνω από 1 δισ. ευρώ στο 7μηνο

Φέσια 6,3 εκατ. ευρώ τη μέρα σύμφωνα με τα στοιχεία της «Τειρεσίας»

Πάνω από 1 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε στο 7μηνο Γενάρη με Ιούλη 2010 η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών, ποσό που αντιστοιχεί σε φέσια ύψους 6,3 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα!

Σε αυτή τη βάση τα κατάστιχα της «Τειρεσίας ΑΕ» μακραίνουν καθημερινά με νέα ονόματα μικροεπεγγελματιών, οι οποίοι πρώτα και κύρια πληρώνουν τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης, ενώ να σημειωθεί και το γεγονός ότι στους τελευταίους μήνες παραπέρα έξαρση εμφανίζουν και τα δάνεια των νοικοκυριών που οι τράπεζες βγάζουν στο κόκκινο (σε καθυστέρηση από τρεις μήνες και πάνω). Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι οι «ρυθμίσεις προστασίας» που ανακοινώθηκαν από τη κυβέρνηση, δήθεν για τους δανειολήπτες, δεν είναι ούτε καν απλές ασπιρίνες αλλά αντίθετα έρχονται προκειμένου να διευκολύνουν αποκλειστικά τους τραπεζίτες στη φάση της καπιταλιστικής κρίσης. Αποκλειστικά και μόνο για την πλουτοκρατία είναι επίσης και τα αλλεπάλληλα κρατικά και διακρατικά πακέτα στήριξης του τραπεζικού κεφαλαίου από τα οποία οι ντόπιες τράπεζες έχουν αποσπάσει ποσά ύψους 300 δισ. ευρώ, είτε μέσω των κυβερνητικών πακέτων όπως αυτό που ανακοίνωσε μόλις πρόσφατα η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ όσο και των γραμμών χρηματοδότησης που έχουν στήσει για λογαριασμό τους το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα στοιχεία της «Τειρεσίας» - Γενάρη με Ιούλη 2010 - εμφανίζουν τα εξής :

Ακάλυπτες επιταγές: Παρά τη συνεχιζόμενη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας και των συναλλαγών η αξία τους έφτασε στα 963,8 εκατ. ευρώ (από 1,95 δισ. στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα). Ο αριθμός των τεμαχίων που «σφραγίστηκαν» από τις τράπεζες διαμορφώθηκε στα 104.568.

Απλήρωτες συναλλαγματικές: Διαμορφώθηκαν στα 126,3 εκατ. ευρώ (από 140 εκατ. ευρώ πέρυσι) με τον αριθμό τεμαχίων να φτάνει στις 76.416

Τα συνολικά φέσια (ακάλυπτες επιταγές και συναλλαγματικές) έφτασαν στα 1,1 δισ. ευρώ (έναντι ποσού 2,1 δισ. ευρώ πέρυσι).

ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Οξύνεται ο ανταγωνισμός, εντείνεται η συγκέντρωση

Η οριακή αύξηση του τζίρου σε συνδυασμό με μια σημαντική μείωση κερδών για τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ το 2009, αντανακλά την «εκρηκτική» κατάσταση που προκύπτει από την οικονομική κρίση και τον περιορισμό της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών νοικοκυριών σε συνδυασμό με τον οξύτατο ανταγωνισμό που εκδηλώνεται, αλλάζοντας τον «χάρτη» της αγοράς της λιανικής πώλησης τροφίμων. Οι πρώτες εξελίξεις έχουν ήδη εκδηλωθεί μέσα στο 2010, (απορρόφηση DIA από ΚΑΡΦΟΥΡ, αποχώρηση ALDI, προβλήματα ΑΤΛΑΝΤΙΚ). Από την έρευνα της εταιρείας STAT BANK, στις 96 μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, προκύπτει αύξηση του τζίρου κατά 3%, στα 10,7 δισ. ευρώ και μείωση κερδών κατά 23%, στα 122 εκατ. ευρώ από 158,8 εκατ. ευρώ το 2008. (Τα κέρδη είναι στην πραγματικότητα περισσότερα, αλλά αφαιρούνται οι ζημιές για να προκύψει το συνολικό νούμερο). Επισημαίνεται μάλιστα, ότι το 2003 οι 96 μεγαλύτερες αλυσίδες είχαν 176 εκατ. ευρώ κέρδη. Παρ' όλα αυτά, διαπιστώνεται ότι ο κλάδος αναδεικνύεται στην τρίτη επιχειρηματική δραστηριότητα από άποψη τζίρου, με τον κλάδο του πετρελαίου και του αυτοκινήτου να προηγούνται.

Από τις 96 επιχειρήσεις του δείγματος, οι 78 εμφάνισαν κέρδη και οι 18 ζημιές. Ετσι, το 81,25% του κλάδου ήταν κερδοφόρο. Οι συνολικές πωλήσεις των 78 κερδοφόρων επιχειρήσεων του κλάδου αυξήθηκαν κατά 4,4%. Τα συνολικά καθαρά κέρδη τους μειώθηκαν κατά 11% για να φτάσουν τα 165 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, ο μέσος όρος επηρεάζεται από τα αποτελέσματα των 18 ζημιογόνων αλυσίδων, οι οποίες εμφάνισαν μείωση τζίρου 4% και αύξηση ζημιών 60%. Οι συνολικές ζημιές αυξήθηκαν από 27 εκατομμύρια ευρώ το 2008 σε 43 εκατομμύρια ευρώ το 2009.

Στην έρευνα σημειώνεται ότι «ο κλάδος των σούπερ μάρκετ - πολυκαταστημάτων εμφανίζει μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων, γεγονός που αποδεικνύεται και από την κατανομή του συνολικού τζίρου του κλάδου. Ετσι, οι 10 μεγαλύτερες επιχειρήσεις διαχειρίζονται περίπου το 77% του συνολικού κύκλου εργασιών του κλάδου. Οι ίδιες εταιρείες αποσπούν το 78% των συνολικών καθαρών κερδών του κλάδου. Ενδεικτικό της συγκέντρωσης του κλάδου είναι το παρακάτω στοιχείο: οι δέκα πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις του κλάδου(ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης, Πέντε, Μασούτης, Μετρό, ΕΝΑ ΑΕ, Carrefour-Μαρινόπουλος, ΙΝΚΑ Χανίων ΣΥΝΠΕ, Ανδρικόπουλος και Χαλκιαδάκης) αποσπούν το 84% των συνολικών καθαρών κερδών των κερδοφόρων επιχειρήσεων του κλάδου».

Η συγκέντρωση παρατηρείται και στις προμηθευτικές επιχειρήσεις των σούπερ μάρκετ. Περίπου το 60% των πωλήσεων των αλυσίδων σούπερ μάρκετ αντιπροσωπεύει προϊόντα περίπου 40 προμηθευτικών επιχειρήσεων, από τις οποίες λιγότερες από τις 15 είναι εισαγωγικές, θυγατρικές πολυεθνικών εταιρειών.

Μεταξύ των αλυσίδων σούπερ μάρκετ - πολυκαταστημάτων που εμφάνισαν τις μεγαλύτερες μειώσεις κερδοφορίας είναι και οι: Carrefour-Μαρινόπουλος (75,32%), Βερόπουλοι Αφοί (52,13%), Μετρό (38,76%) και Χαλκιαδάκης (37,93%). Μεταξύ των αλυσίδων που εμφάνισαν τις υψηλότερες αυξήσεις κερδών ήταν και οι: Σκλαβενίτης, ΕΝΑ και ΑΒ Βασιλόπουλος.

ΕΤΑΚ - ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ
Βεβαιώθηκαν φόροι 26,9 εκατ. ευρώ

Το ποσό των 26,9 εκατ. ευρώ οδεύει προς τα ταμεία του κράτους μετά την εκκαθάριση της 3ης αποστολής του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) και της Εκτακτης Εισφοράς Φυσικών Προσώπων 2009.

Συνολικά εκκαθαρίστηκαν 564.213 δηλώσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε αξία ακινήτων 33,1 δισ. ευρώ και βεβαιώθηκαν φόροι 26,85 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 11,6 εκατ. ευρώ αφορούν την καταβολή του ΕΤΑΚ και 15,2 εκατ. ευρώ την έκτακτη εισφορά.

Συνολικά ως σήμερα έχουν εκκαθαριστεί 2.064.213 δηλώσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε αξία ακινήτων ύψους 249,2 δισ. ευρώ, ενώ οι βεβαιωθέντες φόροι ανήλθαν σε 185,6 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 124,3 εκατ. ευρώ αφορούν την πληρωμή του ΕΤΑΚ και τα 61,3 εκατ. ευρώ αναλογούν στην καταβολή της έκτακτης εισφοράς.

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ανακαλούνται προϊόντα με μη εγκεκριμένο συστατικό

Ανακαλούνται από την αγορά τέσσερα προϊόντα για τα οποία, όπως ενημερώθηκε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) μέσω του Συστήματος Εγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, μεταξύ των υπολοίπων προϊόντων περιέχουν το νέο συστατικό τροφίμου προερχόμενο από το φυτό Smallanthus Sonchifolius (γνωστό ως yacon) που δεν έχει εγκριθεί ως νέο τρόφιμο από την ΕΕ. Πρόκειται για προϊόντα τα οποία παρασκευάζονται από τη βρετανική επιχείρηση «Alara Wholefoods Ltd» και διακινούνται στην ελληνική αγορά από την επιχείρηση «Green Bay ΕΠΕ». Συγκεκριμένα, είναι τα

  • «ALARA ORGANIC ACTIVE - Μούσλι Active» σε χάρτινη συσκευασία των 400 g.
  • «ALARA ORGANIC GOJI & YACON - Alara χειροποίητο Goji & Yacon Μούσλι» σε χάρτινη συσκευασία των 750 g.
  • «ALARA ORGANIC GLUTEN FREE WITH GOJI & YACON - Alara Μούσλι Goji & Yacon χωρίς γλουτένη» σε χάρτινη συσκευασία των 650 g.
  • «ORGANIC YACON - Ρίζα Yacon» σε συσκευασία των 35 g.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου των συγκεκριμένων προϊόντων ανεξαρτήτως παρτίδας και ημερομηνίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη και οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν στη διάθεσή τους κάποιο από τα παραπάνω προϊόντα να μην το καταναλώσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ