ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Αυγούστου 2010
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ - ΕΕΔΥΕ - ΟΓΕ
Ανεπιθύμητος ο επικεφαλής του κράτους - φονιά

Διαδήλωση, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ, πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στην Αθήνα

Από τη χτεσινή συγκέντρωση και πορεία
Από τη χτεσινή συγκέντρωση και πορεία
Εργάτες και υπάλληλοι, φιλειρηνιστές, γυναίκες και νεολαίοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, της ΕΕΔΥΕ και της ΟΓΕ, διαδήλωσαν χτες βράδυ την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στους Παλαιστίνιους και την καταδίκη του ιμπεριαλιστικού ρόλου του κράτους του Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Με συγκέντρωση έξω από το Πολεμικό Μουσείο και πορεία προς την ισραηλινή πρεσβεία, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και οι φορείς του λαϊκού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, μαζί με τη Γενική Ενωση Παλαιστινίων Εργατών και την Γενική Ενωση των Παλαιστινίων Φοιτητών, φώναξαν «Ανεπιθύμητος ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, καταδικάστε τους εγκληματίες ιμπεριαλιστές του Ισραήλ - ΗΠΑ - ΕΕ», όπως έγραφε και το πανό στην κεφαλή της πορείας. Στη συγκέντρωση, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εξω από το Χίλτον, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν σύντομη στάση, κατά τη διάρκεια της οποίας χαιρέτισε εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Δ. Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Κατήγγειλε την παρουσία του Β. Νετανιάχου στη χώρα, τα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή και τη στρατηγική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης για σύσφιξη των σχέσεων με το Ισραήλ, αφού είναι γνωστό ότι αυτές οι σχέσεις ενθαρρύνουν την επιθετικότητα του Ισραήλ απέναντι στους λαούς της περιοχής και ευρύτερα.

Υπενθύμισε ότι «το Ισραήλ ευθύνεται για τις εντάσεις και τους πολέμους στη Μέση Ανατολή τα τελευταία 50 χρόνια», καθώς είναι γνωστή η επιθετικότητά του, με την παραίνεση του αμερικάνικου και ευρωενωσιακού ιμπεριαλισμού.

Κάλεσε, τέλος, το εργατικό λαϊκό κίνημα, τις φιλειρηνικές δυνάμεις να δυναμώσουν ακόμα πιο αποφασιστικά τον αγώνα για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή μας. Αλλά και το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της πατρίδας μας να βάλει τη σφραγίδα του στους καθημερινούς, ταξικούς και φιλειρηνικούς αγώνες, στους αγώνες του λαϊκού κινήματος για να μην περάσουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Η ισχυρή αστυνομική παρουσία προκάλεσε την άμεση αντίδραση των διοργανωτών. Η πορεία συνεχίστηκε με συνθήματα, όπως «Δεν είναι τρομοκράτες οι λαοί, είναι το ΝΑΤΟ και οι Ισραηλινοί». Φτάνοντας στο ύψος της σιδερόφρακτης πρεσβείας του Ισραήλ, τα συνθήματα έγιναν ακόμη πιο δυνατά, ενώ διαβάστηκε μήνυμα του Χαϊντάρ Ιμπραχίμ, γενικού γραμματέα της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών.

Ανάμεσα σε άλλα, στο μήνυμα σημειώνονταν: «Η αλληλεγγύη σας στον παλαιστινιακό λαό στη Δυτική Οχθη και στη Γάζα, στον αγώνα μας ενάντια στην κυβέρνηση Νετανιάχου, ενάντια στη ρατσιστική ισραηλινή πολιτική, μας γεμίζει δύναμη, υπερηφάνεια και έχει μεγάλη σημασία για τη συνέχιση των αγώνων μας και την προσήλωση του λαού μας, στην υπεράσπιση της πατρίδας».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Το Ισραήλ υπαγορεύει τους όρους του «διαλόγου»

Η τακτική ΗΠΑ - Κουαρτέτου αποσκοπεί στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σε μια επίδειξη αδιαλλαξίας, το Ισραήλ ξεκαθάρισε χτες ότι θα απορρίψει «εκ προοιμίου» κάθε (προσχηματικό) όρο που αναμένεται να θέσει το προσεχές διάστημα το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή, προκειμένου να αρχίσει βραχυπρόθεσμα άμεσες συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους.

Εντούτοις, ισραηλινά ΜΜΕ, επικαλούμενα κυβερνητικούς αξιωματούχους, διευκρίνιζαν πως το Τελ Αβίβ προτίθεται να αποδεχτεί μία τέτοια πρόσκληση μόνον εάν γίνει από τις ΗΠΑ και υπό την προϋπόθεση ότι δε θα τίθενται «προαπαιτούμενα», όπως αυτά που επιδιώκει η Παλαιστινιακή Αρχή.

Τα (αυτονόητα) προαπαιτούμενα που δε δέχεται το Ισραήλ είναι: Παράταση της αναστολής των εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Οχθη (μετά τις 24/9), τερματισμός της οικοδομικής δραστηριότητας Εβραίων εποίκων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Τερματισμός του αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας και δημιουργία παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, μέσα σε 12 με 24 μήνες από την πραγματοποίηση διαπραγματεύσεων.

Στενοί σύμβουλοι του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωναν στην εφημερίδα «Χααρέτζ» ότι το Ισραήλ δε θα μπορούσε να ικανοποιήσει κανέναν όρο απ' αυτούς που επιθυμούν οι Παλαιστίνιοι ή η πλειοψηφία των μελών του Κουαρτέτου, γιατί αυτό θα κόστιζε τη συνέχιση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Επιπλέον, χτες, ο Ισραηλινός υπουργός Στέγασης και Οικοδομικής Δραστηριότητας, ανακοίνωσε πως δέχεται προσφορές για την κατασκευή νέας οδικής αρτηρίας από την Ιερουσαλήμ προς τον παρακείμενο εβραϊκό εποικισμό Μαάλεχ Αντουμίμ που φιλοξενεί 35.000 εποίκους στη Δυτική Οχθη. Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαάεμπ Ερεκάτ έσπευσε να σχολιάσει πως το σχέδιο σαμποτάρει τις προσπάθειες για επανέναρξη άμεσων ισραηλινο - παλαιστινιακών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Χτες, η Χαμάς, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, η Ισλαμική Τζιχάντ και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις, κυρίως με έδρα στη Συρία, κάλεσαν τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς να μην ενδώσει στις ασφυκτικές πιέσεις των Αμερικανών για άμεσες συνομιλίες με τους Ισραηλινούς, λέγοντας ότι «είτε άμεσες, είτε έμμεσες θα έχουν επικίνδυνες συνέπειες» για το μέλλον του παλαιστινιακού λαού.

Νωρίτερα, μετά τις προχτεσινοβραδινές συνομιλίες του Παλαιστίνιου ηγέτη στη Ραμάλα με τον Αμερικανό βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών για τη Μ. Ανατολή, Ντέιβιντ Χέιλ, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι μίλησαν για «πρόοδο» στο ζήτημα της επανάληψης των συνομιλιών με τους Ισραηλινούς, καταλήγοντας ότι η παλαιστινιακή θέση θα δημοσιοποιηθεί μετά την ανακοίνωση του Κουαρτέτου που αναμένεται το αργότερο έως σήμερα (Τρίτη).

Στο μεταξύ, νεκρός από πυρά των λιβανικών δυνάμεων ασφαλείας στα σύνορα με τη Συρία, στη μεθοριακή πόλη Στάουρα, βρέθηκε ο ηγέτης της οργάνωσης Φατάχ αλ-Ισλάμ, Αμπντουλραχμάν Αουάντ. Σκοτώθηκε άλλο ένα στέλεχος της Οργάνωσης, ενώ άλλοι τρεις διέφυγαν.

Τέλος, χτες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απελευθέρωση από τη Γερμανία του Γιούρι Μπρόντσκι, φερόμενου ως πράκτορα των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, που θεωρείται ύποπτος ότι συμμετείχε στη δολοφονία ηγετικού στελέχους της Χαμάς στο Ντουμπάι, τον περασμένο Γενάρη.

ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Ανακατατάξεις και ανταγωνισμοί

Χτεσινό ρεπορτάζ των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ισχυρίζεται πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα έχει προειδοποιήσει τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως οι ταραγμένες σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ και η αυξανόμενη υποστήριξη που εκφράζει προς το Ιράν θα μπορούσαν να αναστείλουν τις πωλήσεις αμερικάνικων όπλων προς την Αγκυρα.

Μάλιστα, ο Ομπάμα φέρεται να είπε στον Ερντογάν πως κάποιες από τις πρόσφατες ενέργειες της Αγκυρας «έχουν εγείρει ερωτήματα στο Κογκρέσο εάν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην Τουρκία ως σύμμαχο χώρα». Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις ανακατατάξεις και τους ανταγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, δημιουργώντας εκρηκτικό περιβάλλον για τα λαϊκά συμφέροντα.

ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επιμένει στα χρονοδιαγράμματα

Τη λογική των χρονοδιαγραμμάτων για τη διευθέτηση του Κυπριακού συντηρεί η Αγκυρα, επιδιώκοντας να εκβιάσει τις διμερείς συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Τ. Ερντογάν, σε δείπνο με Ευρωπαίους διπλωμάτες με αφορμή το Ραμαζάνι, ισχυρίστηκε ότι «δεν έχει ακόμα αρθεί η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, παρά τα όσα έχει υποσχεθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση». Ο ίδιος, απηύθυνε «έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ενωση να ακολουθήσει μια εποικοδομητική στάση στο δρόμο προς τη λύση του προβλήματος», λέγοντας ότι αναμένει «μια μόνιμη και δίκαιη λύση στο νησί μέχρι το τέλος του χρόνου» καθώς «η αναζήτηση δεν μπορεί να συνεχίζεται επ' άπειρον».

ΝΕ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διαμαρτυρία σήμερα στο Ναύπλιο

Πικετοφορία χτες στην Ξάνθη

Η ΝΕ Αργολίδας του ΚΚΕ διοργανώνει αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση σήμερα Τρίτη, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ στο Ναύπλιο. Η κινητοποίηση θα γίνει στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Καποδίστρια. Η έντονη καταδίκη του ιμπεριαλισμού του Ισραήλ εκφράστηκε χτες και με την πικετοφορία που διοργάνωσε η ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ και το ΝΣ Ξάνθης της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ