Τρίτη 17 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Το Ισραήλ υπαγορεύει τους όρους του «διαλόγου»

Η τακτική ΗΠΑ - Κουαρτέτου αποσκοπεί στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σε μια επίδειξη αδιαλλαξίας, το Ισραήλ ξεκαθάρισε χτες ότι θα απορρίψει «εκ προοιμίου» κάθε (προσχηματικό) όρο που αναμένεται να θέσει το προσεχές διάστημα το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή, προκειμένου να αρχίσει βραχυπρόθεσμα άμεσες συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους.

Εντούτοις, ισραηλινά ΜΜΕ, επικαλούμενα κυβερνητικούς αξιωματούχους, διευκρίνιζαν πως το Τελ Αβίβ προτίθεται να αποδεχτεί μία τέτοια πρόσκληση μόνον εάν γίνει από τις ΗΠΑ και υπό την προϋπόθεση ότι δε θα τίθενται «προαπαιτούμενα», όπως αυτά που επιδιώκει η Παλαιστινιακή Αρχή.

Τα (αυτονόητα) προαπαιτούμενα που δε δέχεται το Ισραήλ είναι: Παράταση της αναστολής των εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Οχθη (μετά τις 24/9), τερματισμός της οικοδομικής δραστηριότητας Εβραίων εποίκων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Τερματισμός του αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας και δημιουργία παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, μέσα σε 12 με 24 μήνες από την πραγματοποίηση διαπραγματεύσεων.

Στενοί σύμβουλοι του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωναν στην εφημερίδα «Χααρέτζ» ότι το Ισραήλ δε θα μπορούσε να ικανοποιήσει κανέναν όρο απ' αυτούς που επιθυμούν οι Παλαιστίνιοι ή η πλειοψηφία των μελών του Κουαρτέτου, γιατί αυτό θα κόστιζε τη συνέχιση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Επιπλέον, χτες, ο Ισραηλινός υπουργός Στέγασης και Οικοδομικής Δραστηριότητας, ανακοίνωσε πως δέχεται προσφορές για την κατασκευή νέας οδικής αρτηρίας από την Ιερουσαλήμ προς τον παρακείμενο εβραϊκό εποικισμό Μαάλεχ Αντουμίμ που φιλοξενεί 35.000 εποίκους στη Δυτική Οχθη. Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαάεμπ Ερεκάτ έσπευσε να σχολιάσει πως το σχέδιο σαμποτάρει τις προσπάθειες για επανέναρξη άμεσων ισραηλινο - παλαιστινιακών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Χτες, η Χαμάς, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, η Ισλαμική Τζιχάντ και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις, κυρίως με έδρα στη Συρία, κάλεσαν τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς να μην ενδώσει στις ασφυκτικές πιέσεις των Αμερικανών για άμεσες συνομιλίες με τους Ισραηλινούς, λέγοντας ότι «είτε άμεσες, είτε έμμεσες θα έχουν επικίνδυνες συνέπειες» για το μέλλον του παλαιστινιακού λαού.

Νωρίτερα, μετά τις προχτεσινοβραδινές συνομιλίες του Παλαιστίνιου ηγέτη στη Ραμάλα με τον Αμερικανό βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών για τη Μ. Ανατολή, Ντέιβιντ Χέιλ, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι μίλησαν για «πρόοδο» στο ζήτημα της επανάληψης των συνομιλιών με τους Ισραηλινούς, καταλήγοντας ότι η παλαιστινιακή θέση θα δημοσιοποιηθεί μετά την ανακοίνωση του Κουαρτέτου που αναμένεται το αργότερο έως σήμερα (Τρίτη).

Στο μεταξύ, νεκρός από πυρά των λιβανικών δυνάμεων ασφαλείας στα σύνορα με τη Συρία, στη μεθοριακή πόλη Στάουρα, βρέθηκε ο ηγέτης της οργάνωσης Φατάχ αλ-Ισλάμ, Αμπντουλραχμάν Αουάντ. Σκοτώθηκε άλλο ένα στέλεχος της Οργάνωσης, ενώ άλλοι τρεις διέφυγαν.

Τέλος, χτες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απελευθέρωση από τη Γερμανία του Γιούρι Μπρόντσκι, φερόμενου ως πράκτορα των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, που θεωρείται ύποπτος ότι συμμετείχε στη δολοφονία ηγετικού στελέχους της Χαμάς στο Ντουμπάι, τον περασμένο Γενάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ