ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Σε ιδιωτική τράπεζα η διαχείριση των εσόδων του

Την ώρα που ετοιμάζονται μελέτες για τις «αντοχές» των Επικουρικών Ταμείων και το μέλλον των επικουρικών συντάξεων

Η κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης αποτελεί στρατηγικό στόχο του κεφαλαίου (φωτ. από την απεργία στις 8 Ιούλη)
Η κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης αποτελεί στρατηγικό στόχο του κεφαλαίου (φωτ. από την απεργία στις 8 Ιούλη)
Τη διαχείριση των εσόδων του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) αναλαμβάνει από 1η Σεπτέμβρη 2010 η τράπεζα Πειραιώς με απόφαση που πήρε κατά πλειοψηφία το ΔΣ του Ταμείου στα τέλη Ιούλη.

Οπως αναφέρεται σε έγγραφο του Ταμείου «οι ασφαλιστικές εισφορές και οι λοιπές κρατήσεις υπέρ ΤΕΑΔΥ, οι οποίες αποδίδονταν μέχρι σήμερα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (...) από 1-9-2010 θα κατατίθενται (...) στην Τράπεζα Πειραιώς. Από την 1η Σεπτεμβρίου του 2010 όλα τα έσοδα του ΤΕΑΔΥ θα κατατίθενται στην Τράπεζα Πειραιώς».

Με δεδομένο ότι τα έσοδα του ΤΕΑΔΥ προέρχονται από τις ασφαλιστικές εισφορές των μονίμων υπαλλήλων, την εξαγορά και αναγνώριση προϋπηρεσίας, δόσεις δανείων και άλλα, γίνεται αντιληπτό το όφελος που θα έχει η τράπεζα Πειραιώς, η οποία θα διαχειριστεί τεράστια χρηματικά ποσά και επιπλέον θα λαμβάνει αμοιβή για τη διαχείρισή τους. Την ίδια στιγμή, αποδυναμώνεται παραπέρα το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Με την απόφαση διαφώνησαν οι τρεις εκπρόσωποι των εργαζομένων. Παρεμβαίνοντας εκ μέρους του ΠΑΜΕ, η Χ. Λαμπούδη, εκπρόσωπος των εργαζομένων και στέλεχος του ΠΑΜΕ τόνισε ότι τη στιγμή που έχει εξαπολυθεί μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων και η τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει την εξαγορά της ΑΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που αποτελούν μέρος του δημόσιου πλούτου, η πλειοψηφία της διοίκησης με αυτήν την απόφαση στηρίζει την ενίσχυση των ιδιωτικών τραπεζών στο πλαίσιο της πολιτικής που ασκεί η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο που η αντιασφαλιστική πολιτική ετοιμάζεται τώρα να «πλήξει» και τις επικουρικές συντάξεις. Οπως είχε πρόσφατα θυμίσει ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης «για τις επικουρικές συντάξεις υπάρχει πρόβλεψη στο (σ.σ. αυτόν που ψηφίστηκε τον Ιούλη) νόμο», συμπληρώνοντας ότι δεν «πρόκειται να "δώσουμε εξετάσεις" το Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη σ' αυτά τα θέματα». Ο νόμος προβλέπει πως η καταβολή των επικουρικών συντάξεων θα εξαρτάται από τα οικονομικά των Επικουρικών Ταμείων. Στις αρχές του 2011 θα παρουσιαστούν νέες αναλογιστικές μελέτες για τα Επικουρικά Ταμεία, για να διαπιστωθεί - λέει η κυβέρνηση - αν και πώς θα καταβάλλονται οι επικουρικές συντάξεις.

ΙΟΣ «ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ»
Κατέληξε ηλικιωμένος

Σε καραντίνα τέθηκαν ποσότητες αίματος

Eνας ακόμα ασθενής κατέληξε έπειτα από μόλυνση από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ανεβάζοντας σε τέσσερις τους θανάτους απ' τη λοίμωξη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) το θύμα ήταν άνω των 70 ετών. Συνολικά έως χτες είχαν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά 60 κρούσματα. Το ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνει πως 26 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν πήραν εξιτήριο, 29 νοσηλεύονταν ακόμα, απ' τους οποίους οι οκτώ σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ενας από τους ασθενείς δεν έχει νοσηλευτεί σε νοσοκομείο.

Την ίδια ώρα, σύνθετες καταστάσεις προκαλεί η απουσία ενός συστήματος Υγείας αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν, αναπτυγμένου με στόχο την ανεμπόδιστη πρόσβαση των εργαζομένων σε ό,τι χρειάζεται η προστασία της υγείας τους. Ετσι, σοβαρά προβλήματα προκύπτουν καθώς δόθηκε εντολή απ' το υπουργείο Υγείας να σταματήσουν οι αιμοληψίες στις περιοχές που έχουν παρουσιαστεί κρούσματα της νόσου. Η μεγάλη ανεπάρκεια αίματος που παρατηρείται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες στην Ελλάδα επιδεινώνεται, με αποτέλεσμα να έχει προκύψει πρόβλημα με τις μεταγγίσεις ασθενών στη Βόρεια Ελλάδα. Δεν υπάρχουν σε επάρκεια οι υποδομές εκείνες που θα απελευθέρωναν τις ποσότητες αίματος που είναι σε καραντίνα και που χρειάζονται άμεσα να δοθούν για μεταγγίσεις. Με ιδιαίτερη προσοχή γίνονται οι αιμοληψίες στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ενώ έχουν σταματήσει οι αιμοληψίες στα Κέντρα Αιμοδοσίας της Λάρισας, της Κατερίνης, της Βέροιας, του Κιλκίς και των Γιαννιτσών.

Δείκτης προόδου η ιδιωτική Υγεία;

Οτι τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων «είναι το αποτέλεσμα αυξημένων εξόδων και μειωμένων εσόδων» διαπιστώνεται σε χτεσινό άρθρο στην «Καθημερινή», όπου μεταξύ άλλων διαπιστώνεται: «Οι τιμές των περισσότερων ιατρικών πράξεων που προσφέρουν τα νοσοκομεία ισχύουν από το 1991. Για ένα απλό κάταγμα στο χέρι, το νοσοκομείο "χρεώνει" περίπου 15 ευρώ (δύο ακτινογραφίες και το γύψο)... Τα νοσοκομεία παρέχουν πολλές υπηρεσίες δωρεάν. Τυπικό παράδειγμα οι υπηρεσίες αιμοδοσίας που εξυπηρετούν δωρεάν και τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Η επεξεργασία και διακίνηση μιας μονάδας αίματος, από την αιμοληψία μέχρι τη χορήγηση, κοστίζει πάνω από 220 ευρώ. Είκοσι εκατομμύρια ευρώ ετησίως κοστίζει στα νοσοκομεία η διαχείριση αίματος, μόνο για τους νεφροπαθείς. Φυσικά ουδείς καλύπτει το κόστος. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία είναι δημόσιοι υπάλληλοι και η μισθοδοσία τους βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό... Τα νοσοκομεία δεν είναι σε θέση να συνεργαστούν με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, ώστε να εισρεύσει στα ταμεία τους ζεστό χρήμα, επειδή ...αδυνατούν να κοστολογήσουν τις υπηρεσίες τους...».

Η ειλικρίνειά τους (αναλυτών, πολιτικών, συνδικαλιστών κτλ. που προσεγγίζουν την πραγματικότητα από την πλευρά των συμφερόντων της πλουτοκρατίας) είναι, πράγματι, αποστομωτική. Χωρίς αποστροφές λένε ότι τα χρέη υπάρχουν επειδή οι «δημόσιες» υπηρεσίες Υγείας είναι πολύ φτηνές ακόμα και δωρεάν. Ούτε λίγο - ούτε πολύ παρουσιάζουν ως στοιχείο αλόγιστης διαχείρισης το ότι στην Ελλάδα μπαίνουν εμπόδια ενάντια σε όσους θέλουν να πουλάνε ακόμα και την αρρώστια του λαού. Περιφρονώντας μάλιστα την καθημερινή αγωνία χιλιάδων εργατών να ζήσουν την οικογένειά τους μέσα σε συνθήκες ανεργίας και εξαθλίωσης. Γιατί το ... απαράδεκτα γι' αυτούς χαμηλό κόστος της αντιμετώπισης ενός κατάγματος, για μια εργατική οικογένεια είναι σχεδόν το μισό ενός μεροκάματου, που ακόμα κι αυτό δεν μπορεί να το εξασφαλίσει σε σταθερή βάση.

Κανείς δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι θέλει τα νοσοκομεία να πάψουν να είναι όμηροι χρεών, χωρίς να στρέφεται ενάντια στις φαρμακοβιομηχανίες, στους επιχειρηματικούς ομίλους που παράγουν, διακινούν και προμηθεύουν το δημόσιο με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, αναζητώντας όχι πώς θα συμβάλουν στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σε σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, αλλά πώς θα βρουν καλούς πελάτες. Γιατί όσο οι υπηρεσίες και οι δομές Υγείας εξαρτώνται (άμεσα ή έμμεσα) από τα σχέδια και τις ανάγκες των μονοπωλίων, και τα χρέη δε θα πάψουν να δημιουργούνται και τα νοσοκομεία θα είναι έρμαια των επιχειρήσεων (όπως αποδείχτηκε και πρόσφατα, όταν η κυβέρνηση κατέφυγε σε ακόμα μία ευνοϊκή για τους προμηθευτές ρύθμιση για να «αντιμετωπίσει» τους εκβιασμούς τους). Οταν την ίδια στιγμή, ο κρατικός προϋπολογισμός για την Υγεία εκμηδενίζεται προκειμένου τα κρατικά ταμεία να μένουν γεμάτα για επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές κτλ. του μεγάλου κεφαλαίου.

Οσοι αφήνουν στο απυρόβλητο τα κέρδη και τις απαιτήσεις των πολυεθνικών υπονομεύουν και την ασφάλεια - αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών και προϊόντων που αφορούν στην προστασία της Υγείας του λαού. Γιατί το αν θα ερευνηθεί, θα εξασφαλιστεί, θα αναπτυχθεί παραπέρα ένα νέο φάρμακο δεν εξαρτάται από το αν το έχει ανάγκη ο λαός, αλλά από το αν και πόσο συμφέρει τον εκάστοτε επιχειρηματία. Οπως και το αν οι συνθήκες εργασίας, τα ωράρια, τα προσόντα κτλ. που πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι του κλάδου καθορίζονται από την πρεμούρα του επιχειρηματία να μειώσει το «μισθολογικό» και «μη μισθολογικό κόστος», θα έχει επικίνδυνες συνέπειες και για τους ασθενείς.

Να γιατί η εμπορευματοποίηση της Υγείας ουσιαστικά ακυρώνει την ίδια την αποστολή των υπηρεσιών, δομών και εργαζομένων του χώρου να προλαμβάνουν και να θεραπεύουν τον πόνο του λαού. Να γιατί πρέπει να γίνει υπόθεση της εργατικής τάξης και όλου του λαού η πάλη για Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον κλάδο, όπως απαιτεί η υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων. Πάλη που απαιτεί ένταση της ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης με όσους καθημερινά και με κάθε αφορμή εκλαϊκεύουν την αντίληψη ότι είναι φυσικό να πληρώνει κάποιος για να ξεφύγει απ' την αρρώστια και το θάνατο και κατά συνέπεια είναι φυσικό όποιος δεν μπορεί να το κάνει, να αντιμετωπίζει τις συνέπειες...


Α. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ