ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
Επικίνδυνοι σε κάθε εκδοχή τους

Ποιος είπε ότι η αστική τάξη στερείται φαντασίας;

Ο ένας βάζει πρόστιμο σ' όσες κυκλοφορούν με μπικίνι (στη Γαλλία).

Ο άλλος επιβάλλει φόρο σ' όσους διαδηλώνουν (Ιταλία).

Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να πρωτοτυπήσει, να κάνει δεκτή την πρόταση που διατυπώνει η «Καθημερινή»: Για να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους να μπει ΦΠΑ στο χασίς που βέβαια πρέπει να πωλείται νόμιμα.

Πώς του ξέφυγε αυτό του Παπανδρέου; Εκτός κι αν φταίει και γι' αυτή την καθυστέρηση η πίεση που ασκεί το ΚΚΕ, το οποίο κατά την υφυπουργό Παιδείας με κάτι τέτοια έχει αποδειχτεί ότι είναι «από τα πιο οπισθοδρομικά κομμάτια» που έχει γνωρίσει ο κόσμος.

Οχι, που νόμιζαν μερικοί πως όταν λείπει ο Πάγκαλος πέφτουν οι αντιΚΚΕ τόνοι στην κυβέρνηση.

***

Η ΝΔ αποφάσισε, λένε τα σχετικά ρεπορτάζ, να κάνει κριτική στα ζητήματα της οικονομίας. Και πήραν φόρα οι εφημερίδες της να περιγράψουν τι παθαίνει ο κοσμάκης. Δεν ανακαλύπτουν, όμως, ούτε καν ξανά την Αμερική. Μιλάνε για την ακρίβεια, αλλά κάνουν γαργάρα το γεγονός ότι η ΓΣΕΕ, με τη συμφωνία και των συνδικαλιστών της ΝΔ, υπέγραψε μείωση μισθών. Ασε που δε λένε τίποτα για το ποιος κερδίζει από την άνοδο των τιμών. Ζητάνε στη μια παράγραφο από την κυβέρνηση να ελέγξει τις τιμές και στην επόμενη παράγραφο να αφεθεί η αγορά να λειτουργήσει ελεύθερα. Θέλει, λέει, η ...ΝΔ να κρυφτεί κι η χαρά δεν την αφήνει. Ενα από τα κόμματα του κεφαλαίου που πασχίζει να κρατηθεί στον αφρό ως εναλλακτική λύση.

Το γεγονός για τα λαϊκά στρώματα παραμένει ένα: Χωρίς σταματημό τα αντιλαϊκά μέτρα.

***

Το ποιος με ποιον και πάλι στο προσκήνιο. Παράδειγμα οι αλευροβιομήχανοι. «Σαν γροθιά» εμφανίζονται, λέει το σχετικό ρεπορτάζ. Δεν είναι οι πρώτοι. Στο σύνολό τους οι καπιταλιστές είναι μπλοκ απέναντι στον εχθρό λαό κι αυτό δεν εμποδίζει καθόλου το μεταξύ τους ανταγωνισμό. Ισα ίσα που για να ανταγωνιστούν από καλύτερες θέσεις θέλουν το λαό στα γόνατα.

Η κατάσταση στην περίοδο που το μονοπωλιακό κεφάλαιο γίνεται αδυσώπητο ξεφεύγει από τα όρια του «τάξη ενάντια σε τάξη». Αυτή η αντίθεση είναι ένα το κρατούμενο και παραμένει βασική. Αλλά εδώ πια δε χτυπάνε μόνο εκεί που αρπάζουν την υπεραξία, στο χώρο παραγωγής, αλλά σε κάθε επίπεδο, έτσι που κι αυτός ακόμα που χτες ένιωθε πως δεν είχε πάθει ό,τι και οι εργάτες, σήμερα γνωρίζει πως τα χειρότερα είναι και γι' αυτόν. Ο μικρομαγαζάτορας, ο μικροαγρότης που τον ξεκληρίζουν τα μονοπώλια.

Η αντίθεση «λαός - μονοπώλια» ξεδιπλώνεται καθημερινά, καθιστώντας την εκτίμηση και πρόταση του ΚΚΕ για το αντιμονοπωλιακό μέτωπο πέρα από επίκαιρη.

***

Οι στατιστικές μπορούν να επικεντρώνουν σ' αυτό ή το άλλο νούμερο για να υποστηρίξουν αυτήν ή την άλλη άποψη. Είναι όμως όλα τα στοιχεία στο σύνολό τους που δίνουν την εικόνα. Δεν είναι λοιπόν «μια γενιά χαμένη» τα νέα παιδιά, όπως διατείνεται η επιλεκτική μελέτη των αριθμών της ανεργίας. Είναι μια τάξη, η εργατική, που θα χάνει, είναι οι λαοί που χάνουν, όσο γιγαντώνονται τα μονοπώλια. Κι από δω προκύπτει επίσης ο αντίπαλος που πρέπει να αντιπαλευτεί.

***

Εχει ενδιαφέρον η συλλογιστική του τουριστικού μονοπώλιου που καθορίζει και τις τιμές στα δωμάτια των ξενοδοχείων. Αυτό που θέλει να πουλήσει είναι αεροπορικές θέσεις. Προφανώς εκεί έχει το μεγάλο κέρδος. Για να πουλήσει, λέει, αυτές τις θέσεις, προσφέρει δέλεαρ τα φτηνά δωμάτια. Οι ξενοδόχοι, από την πλευρά τους, για να βάλουν από φέτος το χρήμα στην τσέπη δίνουν τα δωμάτια για 6-8 ευρώ (ενώ στην ντόπια αγορά ζητάνε 60 και 70 ευρώ). Φέρνουν μετά εργάτες με 16 ευρώ μεροκάματο, ισοσταθμίζουν τη ζημιά, βγάζουν και κέρδος. Να, ένα ακόμα παράδειγμα για το ποιος πρέπει να φύγει από τη μέση.


ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΡΙΟ

ΧΩΡΙΣ ΣΤΑΜΑΤΗΜΟ: «Τριπλό "ψαλίδι" στα εισοδήματα των πολιτών έρχεται τον Σεπτέμβριο. Επιστρέφοντας από τις διακοπές, χιλιάδες φορολογούμενοι θα βρουν στα γραμματοκιβώτιά τους την επόμενη "φουρνιά" των σημειωμάτων για την είσπραξη του ΕΤΑΚ του 2009 (...) Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται (κατά πάσα πιθανότητα) η μετάταξη του 30% των βασικών υπηρεσιών και προϊόντων καθημερινής διατροφής από τον μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ 11% στο 23%. Παράλληλα, οι γονείς εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς θα "νιώσουν" στην τσέπη τους την τελευταία αύξηση του ΦΠΑ (από το 21% στο 23%) που ισχύει από τον Ιούλιο» (το θέμα στο ΒΗΜΑ).

ΦΟΒΕΡΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ: «με δεδομένο ότι εκείνοι που πλήττονται άμεσα και σε μεγαλύτερο βαθμό είναι τα χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά και τα νοικοκυριά σταθερού εισοδήματος, μισθωτοί και συνταξιούχοι, των οποίων το εισόδημα έχει μειωθεί δραματικά, βαδίζουμε σε αναδιανομή του εισοδήματος σε βάρος των συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων» (από το κύριο άρθρο στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

«ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ»: «οι αλευροβιομήχανοι περιέγραψαν με τρόπο που εξυπηρετεί απόλυτα τα συμφέροντά τους την κρίση στην αγορά σιτηρών και προετοίμασαν την κοινή γνώμη για αναπόφευκτες αυξήσεις που έρχονται. Μπορεί να έχουν τις μεταξύ τους διαφορές αλλά σε ό,τι αφορά το συμφέρον του κλάδου είναι "μια γροθιά"» (από το κύριο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΓΕΝΙΑ: «Σε περισσότερα από 81 εκατομμύρια έφτασαν πέρυσι οι νεαροί ηλικίας 15 έως 24 ετών που δεν έχουν και δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας μιλάει για μια "χαμένη γενιά" (...) Οι κυβερνήσεις στερούν σήμερα τη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς για να ζήσει καλύτερα η επόμενη. Ετσι λένε. Τα παιδιά της μελλοντικής γενιάς, όμως, που υποτίθεται πως προστατεύονται από τα μέτρα λιτότητας των κυβερνήσεων, πρέπει να προστατευτούν σήμερα: οι γονείς τους δεν πρέπει να χάσουν τη δουλειά τους, οι τράπεζες δεν πρέπει να τα ξεσπιτώσουν, τα σχολεία τους δεν πρέπει να μείνουν κολοβά χωρίς δασκάλους και μαθήματα και τα νοσοκομεία πρέπει να έχουν γιατρούς και λεφτά για να φροντίζουν την υγεία τους. Καμιά γενιά δεν μπορεί να στηρίξει την ευτυχία της στη δυστυχία μιας άλλης» (ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΚΕ: ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟ ΨΩΜΙ αξιοπρεπές εισόδημα στους μικροπαραγωγούς σταριού

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τριπλό ψαλίδι στα εισοδήματα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τεκμήρια - ΧΑΔΙ για τους έχοντες

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΚΑΜΙΝΙ Η ΑΓΟΡΑ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η Κίνα, δεύτερη οικονομία παγκοσμίως

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αλλάζουν οι ισορροπίες

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΜΗΝΥΜΑ ΙΣΡΑΗΛ προς Αγκυρα μέσω Αθήνας

Η ΑΥΓΗ: Τυχοδιωκτισμοί made in USA

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Υψηλή πτήση για τα spreads

ΕΘΝΟΣ: ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ για τις μετεγγραφές

ΤΑ ΝΕΑ: Σφαγή αριστούχων στις περιζήτητες σχολές

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ...Και στη θέση τους «φύτρωσαν» βίλες

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Διαφυγόντες φόροι από το χασίς

«Κάποτε, τον Μάιο του 1997, δέκα και πλέον χρόνια προτού γίνει πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε πει ότι κάθε χρήστης ινδικής κάνναβης θα πρέπει να καλλιεργεί στο μπαλκόνι του τη δική του γλάστρα. Μιλούσε για αποποινικοποίηση των μαλακών ναρκωτικών, έδινε την εντύπωση ενός προοδευτικού Ευρωπαίου πολιτικού. Ηταν η εποχή που ο Παπανδρέου προσερχόταν στα υπουργικά συμβούλια με λάπτοπ, προκαλώντας τη θυμηδία των συναδέλφων του. Οι επίμαχες δηλώσεις για το χασίς έγιναν στο ΚΛΙΚ, νεανικό περιοδικό της εποχής κι είχαν προκαλέσει σάλο στο ΠΑΣΟΚ, την Εκκλησία και συντηρητικά τμήματα του πληθυσμού (...) Oι υπέρμαχοι της αποποινικοποίησης διατείνονται ότι η ελεγχόμενη καλλιέργεια και πώληση θα μπορούσε να αποφέρει μέχρι και κέρδη στα δημόσια ταμεία αν για παράδειγμα επιβαλλόταν ΦΠΑ επί των πωλήσεων και αντιμετωπιζόταν σθεναρά η παράνομη διακίνηση και τα διαφυγόντα κέρδη. Σε μια περίοδο όμως γενικευμένης λαϊκής δυσαρέσκειας ο πρωθυπουργός προτιμά να μην αγγίξει τέτοιου είδους δύσκολα ζητήματα, όπως η νομιμοποίηση των "μαλακών" ναρκωτικών» (από άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Με κάθε εισιτήριο δώρο το δωμάτιο

«Εκμεταλλευόμενος την κρίση ο γερμανικός ταξιδιωτικός οργανισμός TUI ζητεί από τις τουριστικές επιχειρήσεις 6-8 ευρώ το άτομο για τα δωμάτια που προαγοράζει για την επόμενη καλοκαιρινή σεζόν (...) Και πέρυσι οι τιμές είχαν μειωθεί (...) Η μείωσή τους εξυπηρετεί τον ταξιδιωτικό οργανισμό στην πώληση των αεροπορικών θέσεων με προορισμό την Ελλάδα, διαμορφώνοντας "πακέτα της τελευταίας στιγμής" με πολύ χαμηλό τίμημα» (το θέμα στο ΒΗΜΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ