ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΙΟΣ ΤΟΥ «ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ»
Αναδεικνύει τη σημασία των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας

Ανύπαρκτο ένα ολοκληρωμένο δίκτυο επιδημιολογικής επιτήρησης, τονίζει σχετική Ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Η ολόπλευρη προστασία της υγείας ακυρώνεται από την πολιτική που την εμπορευματοποιεί (φωτ. από κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη)

MotionTeam

Η ολόπλευρη προστασία της υγείας ακυρώνεται από την πολιτική που την εμπορευματοποιεί (φωτ. από κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη)
«Τα πρόσφατα κρούσματα εγκεφαλίτιδας και γενικότερα τα αυξημένα περιστατικά νόσησης από τον ιό του "Δυτικού Νείλου" ανέδειξαν τις μεγάλες ευθύνες που έχει η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των Δήμων, Νομαρχιών και Περιφερειών σε ό,τι αφορά την έλλειψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Τα παραπάνω σημειώνουν σε Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου προς τους υπουργούς Υγείας, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, ενώ συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων όσων νοσούν από τον ιό του «Δυτικού Νείλου».

Η Ερώτηση συνεχίζει ως εξής:

«Είναι ενδεικτικό ότι ο φετινός προϋπολογισμός για τις κωνωποκτονίες μειώθηκε κατά 50%, ενώ οι ανάγκες όλης της περιφέρειας και των όμορων με τη Θεσσαλονίκη νομών, είναι γνωστές και τα αιτήματα των κατοίκων διαρκή και έντονα. Ταυτόχρονα, είναι ανύπαρκτο ένα ολοκληρωμένο δίκτυο για την έγκαιρη επιδημιολογική επιτήρηση των νόσων και τα λαϊκά στρώματα βρίσκονται αντιμέτωπα με τη συνεχή υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων και των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που είναι απαραίτητες για την ενημέρωση του πληθυσμού, την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Η κυβέρνηση έχει σοβαρές πολιτικές ευθύνες για την οικονομική ένδεια των Δήμων και Νομαρχιών, στην οποία η ίδια έχει οδηγήσει μαζί με τη ΝΔ και με τη σύμφωνη γνώμη των "γαλαζοπράσινων" εκλεγμένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε με το νόμο "Καλλικράτης", η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, αφού κατακερματίζει ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και εμπορευματοποιεί παραπέρα την Υγεία - Πρόνοια.

Η κυβέρνηση έχει ευθύνη να αναλάβει την πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των μέτρων και παρεμβάσεων που απαιτούνται για την έγκαιρη προστασία της Δημόσιας Υγείας και την εξασφάλιση ποιοτικής διαβίωσης στα λαϊκά στρώματα».

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό άμεσα η ολοκλήρωση του φετινού συμπληρωματικού προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και των νομών που εμφανίζουν πρόβλημα, αλλά και όλων των αναγκαίων προγραμμάτων για την πρόληψη λοιμωδών ασθενειών σε σταθερή βάση.
  • Να ληφθούν όλα τα άλλα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη της ασθένειας και γενικότερα την προστασία της δημόσιας υγείας (έργα βελτίωσης δικτύου ύδρευσης - αποχέτευσης, έργα παρέμβασης σε λιμνάζοντα νερά, ολοκληρωμένες δημόσιες υπηρεσίες ΠΦΥ και επιδημιολογικής επιτήρησης, δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.ά.)
Οκτώ νοσηλεύονται σε ΜΕΘ

Τα κρούσματα της νόσου αυξάνονται το τελευταίο διάστημα, ενώ εκδηλώνονται σοβαρά προβλήματα απ' την έλλειψη του αναγκαίου αίματος που χρειάζεται η χώρα, αλλά και από τη μείωση του προϋπολογισμού για τις αναγκαίες κωνωποκτονίες.

Σοβαρά προβλήματα έχουν προκύψει με τις μεταγγίσεις ασθενών στη Βόρεια Ελλάδα, μετά την εντολή του υπουργείου Υγείας να σταματήσουν οι αιμοληψίες στις περιοχές που έχουν παρουσιαστεί κρούσματα της νόσου.

Εως χτες εργαστηριακά είχαν επιβεβαιωθεί 64 κρούσματα της νόσου και 4 θάνατοι ηλικιωμένων ασθενών, ενώ εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται 31 ασθενείς, απ' τους οποίους οι οκτώ σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) εκτιμούν ότι αναμένεται να καταγράφονται καθημερινά πέντε με δέκα κρούσματα του ιού κυρίως σε ηλικιωμένους μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη, οπότε λόγω των καιρικών συνθηκών θα εξαφανιστούν τα κουνούπια που μεταδίδουν τη νόσο. Ο ιός δεν προσβάλλει παιδιά έως 9 ετών. «Τα συμπτώματα από μηδενική ηλικία μέχρι 65 ετών είναι ένας ελαφρύς πυρετός ή και κανένα σύμπτωμα. Από εκεί και πέρα, ένα 20% αυτών που θα τσιμπηθούν και θα προσβληθούν μπορεί να παρουσιάσουν πυρετό και σύγχυση και να προχωρήσει σε συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή μηνιγγίτιδα και εγκεφαλίτιδα. Ενα πολύ μικρό ποσοστό από αυτούς θα χρειαστεί να μεταφερθούν σε νοσοκομεία», δήλωσε χτες ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Γιώργος Σαρόγλου.

Λιγοστεύουν τα αποθέματα αίματος

Σοβαρά προβλήματα από τις ελλείψεις στο σύστημα αιμοδοσίας

Σε χτεσινή σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Υγείας, αν και οι υπεύθυνοι ανέφεραν μονότονα ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις σε αίμα, παραδέχτηκαν ότι για να εξασφαλιστεί η επάρκεια για τις μεταγγίσεις θα ζητηθεί η συνδρομή του στρατού, της εκκλησίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ακόμα ότι έχουν παραγγελθεί αντιδραστήρια για το μοριακό έλεγχο των περίπου 2.000 μονάδων αίματος που έχουν συγκεντρωθεί απ' τις περιοχές υψηλής επικινδυνότητας και έχουν τεθεί σε καραντίνα. Την ίδια ώρα γιατροί και ασθενείς στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας ζητούν να ξεκινήσει άμεσα ο μοριακός έλεγχος, αφού τα αποθέματα λιγοστεύουν επικίνδυνα, ενώ τονίζουν ότι η κυβέρνηση έπρεπε να έχει λάβει εγκαίρως μέτρα σε μια περίοδο που ενδημεί ο ιός να παρέχεται η δυνατότητα μοριακού ελέγχου του αίματος, χωρίς να χρειαστεί να σταματήσουν οι αιμοδοσίες.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας αναφέρεται ότι η έλλειψη αίματος αντιμετωπίζεται με τη μεταφορά μονάδων αίματος από άλλες περιοχές. Ακόμα, ότι το υπουργείο «έχει δώσει εντολή για εντατικοποίηση των προσπαθειών τόσο από τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας όσο και τους Συλλόγους Εθελοντών Αιμοδοτών προκειμένου να αυξηθεί το εθελοντικά προσφερόμενο αίμα».

Στην πραγματικότητα το πρόβλημα που έχει προκύψει δεν είναι προσωρινό. Διαχρονικά η χώρα μας αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε αίμα και χρειάζεται να εισάγει από το εξωτερικό αφού τα τμήματα αιμοδοσίας και η ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, σε σημείο μάλιστα να μπαίνουν κάποιες φορές και εμπόδια στην εθελοντική προσφορά αίματος! Τα αποθέματα της χώρας μας σε αίμα υπολογίζονται σε περίπου 600.000 μονάδες κάθε χρόνο, αλλά δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα να γίνονται αναβολές εγχειρήσεων και «μισές» μεταγγίσεις στους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία ή να επιστρατεύονται οι συγγενείς των ασθενών για να δώσουν το αίμα που χρειάζεται. Και αυτό όταν οι ανάγκες της χώρας θα μπορούσαν να καλυφθούν αν το 3-4% του πληθυσμού ή το 10-20% όσων έχουν τη δυνατότητα, έδιναν αίμα τακτικά.

Το πρόβλημα εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένο τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού οι εθελοντές αιμοδότες και οι συγγενείς των πασχόντων βρίσκονται σε διακοπές και μειώνεται η προσφορά αίματος. Σε αυτές τις ελλείψεις ήρθε να προστεθεί η απόφαση του υπουργείου Υγείας να σταματήσουν οι αιμοληψίες στα Κέντρα Αιμοδοσίας της Λάρισας, της Κατερίνης, της Βέροιας, του Κιλκίς και των Γιαννιτσών και να γίνει αποκλεισμός από την αιμοδοσία για διάρκεια 28 ημερών, υποψήφιων αιμοδοτών που είτε διαμένουν είτε επισκέφτηκαν τις περιοχές που σημειώθηκαν κρούσματα της λοίμωξης.

Ως κοινό εμπόρευμα αντιμετωπίζεται το αίμα

Το υπουργείο Υγείας κάνει τώρα έκκληση στους εθελοντές αιμοδότες όταν διαχρονικά όχι μόνο δεν υποστηρίζεται η εθελοντική αιμοδοσία, αλλά μπαίνουν και εμπόδια στην εθελοντική αιμοδοσία ή δημιουργούνται τραγελαφικές καταστάσεις με τη μεταφορά του. Η μεταφορά του αίματος πληρώνεται ως κοινό εμπόρευμα σε αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, ακόμα και όταν προέρχεται από εθελοντική αιμοδοσία.

Στις αρχές του μήνα το νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» χρειάστηκε να πληρώσει 61,66 ευρώ - ποσό τετραπλάσιο απ' ό,τι ίσχυε μέχρι πρότινος - για τη μεταφορά τεσσάρων φιαλών αίματος απ' το νοσοκομείο στη Μυτιλήνη με τις «Ολυμπιακές Αερογραμμές». Η εταιρεία που ανήκει στη ΜΙG του Α. Βγενόπουλου, αποφάσισε να αλλάξει την τιμολογιακή της πολιτική και από 12,77 ευρώ που χρέωνε τη μεταφορά του αίματος από και προς τα νησιά, να χρεώνει πλέον με το τετραπλάσιο ποσό!

Εως το 2001 η μεταφορά του αίματος από τα Κέντρα Αιμοδοσίας γινόταν δωρεάν με την «Ολυμπιακή». Το 2001 καθιερώθηκε ότι πλέον θα πληρώνουν για τη μεταφορά του αίματος, προκειμένου η «Ολυμπιακή» να εξυγιανθεί! Πανάκριβα ναύλα επιβάλλονταν ακόμα και στη μεταφορά του αίματος απ' τις εθελοντικές αιμοδοσίες. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της Σαντορίνης, που από το 1992 κάθε Μάη και Νοέμβρη γίνεται εθελοντική αιμοδοσία και συγκεντρώνονται περίπου 1.500 μονάδες αίματος που μεταφέρονται στο «Αγία Σοφία» και τον «Ερυθρό Σταυρό». Οι κάτοικοι της Σαντορίνης καλούνται να καταβάλλουν υπέρογκα ποσά στις ναυτιλιακές και αεροπορικές εταιρείες οι οποίες ζυγίζουν και κοστολογούν το αίμα σαν κανονικό εμπόρευμα ώστε να μεταφερθεί στην Αθήνα. Υπήρξε περίπτωση μάλιστα που το αίμα μεταφέρθηκε απ' την Σαντορίνη σε ψυγείο κρεάτων πλοίου!

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Εμεινε χωρίς καρδιολόγο

Χωρίς καρδιολόγο έμεινε το καρδιολογικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου, μετά την παραίτηση του καρδιολόγου που εργαζόταν σε αυτό. Το τμήμα υπολειτουργούσε απ' την αρχή του χρόνου με έναν καρδιολόγο και αποσπασμένο προσωπικό, που ούτως ή άλλως δεν επαρκούσε για να καλυφθούν οι ανάγκες των περίπου 50.000 κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού τους καλοκαιρινούς μήνες. Συνολικά, το νοσοκομείο «πνίγεται» απ' τις ελλείψεις και τα προβλήματα. Ηδη έχουν κλείσει δύο κλινικές, η Νευρολογική και η Πνευμονολογική, τελευταία προωθείται η συγχώνευση Παιδιατρικής και Χειρουργικής κλινικής λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Το προσωπικό όλων των ειδικοτήτων υπερεργάζεται, τα εξωτερικά ιατρεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην εξυπηρέτηση των ασθενών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ