Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΥΓΕΙΑ
ΙΟΣ ΤΟΥ «ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ»
Αναδεικνύει τη σημασία των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας

Ανύπαρκτο ένα ολοκληρωμένο δίκτυο επιδημιολογικής επιτήρησης, τονίζει σχετική Ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Η ολόπλευρη προστασία της υγείας ακυρώνεται από την πολιτική που την εμπορευματοποιεί (φωτ. από κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη)

MotionTeam

Η ολόπλευρη προστασία της υγείας ακυρώνεται από την πολιτική που την εμπορευματοποιεί (φωτ. από κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη)
«Τα πρόσφατα κρούσματα εγκεφαλίτιδας και γενικότερα τα αυξημένα περιστατικά νόσησης από τον ιό του "Δυτικού Νείλου" ανέδειξαν τις μεγάλες ευθύνες που έχει η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των Δήμων, Νομαρχιών και Περιφερειών σε ό,τι αφορά την έλλειψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Τα παραπάνω σημειώνουν σε Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου προς τους υπουργούς Υγείας, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, ενώ συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων όσων νοσούν από τον ιό του «Δυτικού Νείλου».

Η Ερώτηση συνεχίζει ως εξής:

«Είναι ενδεικτικό ότι ο φετινός προϋπολογισμός για τις κωνωποκτονίες μειώθηκε κατά 50%, ενώ οι ανάγκες όλης της περιφέρειας και των όμορων με τη Θεσσαλονίκη νομών, είναι γνωστές και τα αιτήματα των κατοίκων διαρκή και έντονα. Ταυτόχρονα, είναι ανύπαρκτο ένα ολοκληρωμένο δίκτυο για την έγκαιρη επιδημιολογική επιτήρηση των νόσων και τα λαϊκά στρώματα βρίσκονται αντιμέτωπα με τη συνεχή υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων και των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που είναι απαραίτητες για την ενημέρωση του πληθυσμού, την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Η κυβέρνηση έχει σοβαρές πολιτικές ευθύνες για την οικονομική ένδεια των Δήμων και Νομαρχιών, στην οποία η ίδια έχει οδηγήσει μαζί με τη ΝΔ και με τη σύμφωνη γνώμη των "γαλαζοπράσινων" εκλεγμένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε με το νόμο "Καλλικράτης", η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, αφού κατακερματίζει ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και εμπορευματοποιεί παραπέρα την Υγεία - Πρόνοια.

Η κυβέρνηση έχει ευθύνη να αναλάβει την πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των μέτρων και παρεμβάσεων που απαιτούνται για την έγκαιρη προστασία της Δημόσιας Υγείας και την εξασφάλιση ποιοτικής διαβίωσης στα λαϊκά στρώματα».

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό άμεσα η ολοκλήρωση του φετινού συμπληρωματικού προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και των νομών που εμφανίζουν πρόβλημα, αλλά και όλων των αναγκαίων προγραμμάτων για την πρόληψη λοιμωδών ασθενειών σε σταθερή βάση.
  • Να ληφθούν όλα τα άλλα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη της ασθένειας και γενικότερα την προστασία της δημόσιας υγείας (έργα βελτίωσης δικτύου ύδρευσης - αποχέτευσης, έργα παρέμβασης σε λιμνάζοντα νερά, ολοκληρωμένες δημόσιες υπηρεσίες ΠΦΥ και επιδημιολογικής επιτήρησης, δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.ά.)
Οκτώ νοσηλεύονται σε ΜΕΘ

Τα κρούσματα της νόσου αυξάνονται το τελευταίο διάστημα, ενώ εκδηλώνονται σοβαρά προβλήματα απ' την έλλειψη του αναγκαίου αίματος που χρειάζεται η χώρα, αλλά και από τη μείωση του προϋπολογισμού για τις αναγκαίες κωνωποκτονίες.

Σοβαρά προβλήματα έχουν προκύψει με τις μεταγγίσεις ασθενών στη Βόρεια Ελλάδα, μετά την εντολή του υπουργείου Υγείας να σταματήσουν οι αιμοληψίες στις περιοχές που έχουν παρουσιαστεί κρούσματα της νόσου.

Εως χτες εργαστηριακά είχαν επιβεβαιωθεί 64 κρούσματα της νόσου και 4 θάνατοι ηλικιωμένων ασθενών, ενώ εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται 31 ασθενείς, απ' τους οποίους οι οκτώ σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) εκτιμούν ότι αναμένεται να καταγράφονται καθημερινά πέντε με δέκα κρούσματα του ιού κυρίως σε ηλικιωμένους μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη, οπότε λόγω των καιρικών συνθηκών θα εξαφανιστούν τα κουνούπια που μεταδίδουν τη νόσο. Ο ιός δεν προσβάλλει παιδιά έως 9 ετών. «Τα συμπτώματα από μηδενική ηλικία μέχρι 65 ετών είναι ένας ελαφρύς πυρετός ή και κανένα σύμπτωμα. Από εκεί και πέρα, ένα 20% αυτών που θα τσιμπηθούν και θα προσβληθούν μπορεί να παρουσιάσουν πυρετό και σύγχυση και να προχωρήσει σε συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή μηνιγγίτιδα και εγκεφαλίτιδα. Ενα πολύ μικρό ποσοστό από αυτούς θα χρειαστεί να μεταφερθούν σε νοσοκομεία», δήλωσε χτες ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Γιώργος Σαρόγλου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυο κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου (2020-07-21 00:00:00.0)
Παρέμβαση για την αδυναμία διαφύλαξης της δημόσιας υγείας (2018-09-22 00:00:00.0)
Σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία εντοπίζονται τα κρούσματα (2018-08-30 00:00:00.0)
Στα 24 τα κρούσματα μόλυνσης (2017-08-19 00:00:00.0)
Νέα περιστατικά απ' τον ιό του Δυτικού Νείλου (2011-07-30 00:00:00.0)
Κρούσματα εγκεφαλίτιδας στη Μακεδονία (2010-08-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ