Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ «ΦΩΚΑΣ»
Νέα παρέμβαση του ταξικού συνδικάτου

Από τη χτεσινή παρέμβαση
Από τη χτεσινή παρέμβαση
Με νέα κινητοποίηση, έξω από το κατάστημα «FOKAS» (ΦΩΚΑΣ) στο Ηράκλειο της Κρήτης, απάντησαν, την Τρίτη το απόγευμα, εργαζόμενοι - που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ - απαιτώντας την ανάκληση των δύο απολύσεων που θέλησε να επιβάλει η επιχείρηση. Το πολυκατάστημα «FOKAS», στα πλαίσια περικοπών που έκανε επικαλούμενο την κρίση, προχώρησε στην απόλυση δύο εργαζομένων, η μια εκ των οποίων συνδικαλίστρια, εκπρόσωπος του σωματείου στην επιχείρηση και σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων πρόκειται να ακολουθήσει και τρίτη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η επιχείρηση προσπαθεί να πετάξει στο δρόμο εργαζόμενες που «κοστίζουν παραπάνω». Πριν από 6 μήνες είχε επιχειρήσει να απολύσει ξανά την ίδια εργαζόμενη, η οποία επαναπροσλήφθηκε μετά από τη δυναμική παρέμβαση του σωματείου. Είχε διώξει και την καθαρίστρια για να προσλάβει στη θέση της εργαζόμενη «με την ώρα», χωρίς δικαιώματα και με μικρότερο κόστος. Οπως και τότε έτσι και τώρα λέει ότι αιτία είναι η κρίση και η πεσμένη δουλειά και απολύει εργαζόμενες μητέρες με παιδιά, απολύει συνδικαλίστρια που δεν το έβαζε κάτω παρόλο τον πόλεμο που είχε εξαπολύσει εναντίον της η εργοδοσία με απειλές και τρομοκρατία. Την ίδια στιγμή, με βάση στοιχεία του ίδιου του «FOKA», από το 2002 ως το 2007 μόνο, τα κέρδη του τριπλασιάστηκαν, άνοιξε υποκαταστήματα σε 5 πόλεις και αποτέλεσε «μια από τις πιο κερδοφόρες και ελπιδοφόρες επιχειρήσεις στο λιανικό εμπόριο στην Ελλάδα», πάντα με δικά της λόγια. Τότε, που τα κέρδη της είχαν εκτοξευθεί οι μισθοί των εργαζομένων εξακολουθούσαν να παραμένουν καθηλωμένοι στα άθλια 700 ευρώ. Τώρα, καλούνται να πληρώσουν τη «νύφη» πάλι οι εργαζόμενοι με απολύσεις και τρομοκρατία.

Η χτεσινή παρέμβαση έστειλε μήνυμα ότι οι ταξικές δυνάμεις θα πρωτοστατήσουν για τον ταξικό συντονισμό και αγώνα όλων των εμποροϋπαλλήλων, κόντρα σε κάθε προσπάθεια των μεγαλεμπόρων και όσων τους στηρίζουν. Παράλληλα, έδωσε απάντηση και στην προσπάθεια τρομοκράτησης που ενίσχυσε και η εμφάνιση αστυνομικών δυνάμεων (άνδρες της ομάδας «ΔΙΑΣ») που επιδόθηκαν μάλιστα με περίσσιο ζήλο σε μαθήματα συνδικαλισμού, λέγοντας ότι δεν είναι αυτοί αποτελεσματικοί αγώνες.

Με ανακοίνωσή της η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου καλεί τους εργαζόμενους σε «FOKA» και κάθε επιχείρηση, μικρή ή μεγάλη, ντόπια ή πολυεθνική να οργανώσουν τον αγώνα τους. Να διεκδικήσουν τον πλούτο που παράγουν και είναι αμύθητος. «Καλούμε κάθε συνάδελφο να παλέψουμε μαζί μέσα στους χώρους δουλειάς, ενάντια στις απολύσεις, ενάντια στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Να σηκώσουμε το ανάστημα μας, να μη δεχτούμε να ζούμε με ψίχουλα και φιλανθρωπίες, να μην εκχωρήσουμε τα δικαιώματά μας που έχουν κατακτηθεί με αίμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ